Vad är lykopen?

"Lykopen är tillsammans med β-karoten den karotenoid som normalt förekommer i högst halt i kroppen, och då främst i blodplasman. Forskningen har på senare tid fokuserat en hel del på karotenoidernas antioxidativa egenskaper och har beslutat sig för att kartlägga dess förekomst. Då lykopen innehåller fler dubbelbindningar än övriga karotenoider som valts ut i dessa studier - 13 mot övriga karotenoiders 11 - och de antioxidativa egenskaperna står i förhållande till antalet dubbelbindningar, är det troligt att lykopen har högre antioxidativ potential än de andra karotenoiderna.
I studier har det dessutom visat sig en positiv inverkan på karotenoid-absorptionen genom värmebehandling, det vill säga att exempelvis kokt tomatsås ger en högre åtkomst av lykopen än från färska tomater.
När det gäller förekomst av lykopen i livsmedel så är det tomater och tomatprodukter som har det största innehållet.
Lykopen är godkänt som färgämne i livsmedel och har E-nummer E 160 d."
Läs mera här: http://sv.wikipedia.org/wiki/Lykopen

 "Lykopen är tillsammans me dbeta-karoten den karotenoid som normalt förekommer i högst halt i kroppen. Den är effektivare på att fånga upp singlettsyre (som bl.a. bildas av UV-ljus) än andra karotenoider och kan även oskadliggöra oxidanter i cellmenbran och i lipoproteiner ,.  Lykopen kan alltså skydda LDL-partiklar mot oxidation men i plasma finns det normalt bara omkring 1 lykopenmolekyl per 5 LDL-partiklar. Epidemiologiska studier har visat att det finns en reducerad risk för cancer i mage, tjocktarm, bukspottkörtel och äggstockar kopplad till höga intag eller höga plasmahalter av lykopen..."
Läs vidare här: http://www.contox.se/skydd/karotenoider.htm

 "Det lär finna omkring 400 olika karotenoider i naturen varav ett 60-tal i den mat vi äter. När man analyserar vilka som finns i vår kropp hittar man däremot betydligt färre, omkring tio. Karotenoiderna brukar delas in i två grupper - karotener (t ex alfa-karoten, beta-karoten och lykopen )och xantofyller (t ex lutein, zeaxantin och beta-kryptoxantin). "... o s v
Läs mera på denna sidan: http://www.fruktogront.se/ (Karotenoider i maten, kan vi påverka upptaget.)

"...Lykopen är den vanligaste karotenoiden i vår föda och den rikaste källan är tomater. Lykopen och andra karotenoider är dock hårt bundna till makromolekyler i de flesta födoämnen och absorptionen kan därför vara problematisk. Upphettning ökar starkt tillgängligheten men dessutom fordrar absorptionen i tarmen tillgång till galla och fettsyror..."
utdrag från denna sidan: http://www.medicallink.se/news/showNews.cfm?newsID=1260

"Söt och med en obestämd mängd tomatråvara. Det kännetecknar den vanligaste av röda såser; ketchupen. DN har låtit analysera 10 olika ketchupsorters innehåll av socker, vatten och lykopen."
Läs här om test av tomatketchup: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=678&a=516680&previousRenderType=1

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0