Retro på SVT1 onsdagar

I onsdags började en ny säsong av Retro. Onsdagar 21.00 sitter jag helt säkert framför tv:n. Tidigare har det handlade om musiken från 80- och från 90-talet. Denna säsongen är det följande olika teman:
1. Första avsnittet hette ung och berömd och med betoning på barnskådisar. Se ikapp det på SVT Play!
2. Nästa gång kommer det att hansla om Z-TV. I början av 90-talet får Sverige en ny TV-kanal, Z-TV. Kanalen, med M-TV som tydlig inspirationskälla blir snabbt det självklara valet för musikintresserade ungdomar.
3. ”Big in Japan” var inte bara en låt av Alphaville. Det blev närmast ett begrepp på 90-talet när ett antal svenska artister, som Cardigans, Pandora och Meja nådde större framgångar i Japan än hemma i Sverige.

4. Brittiska romantiska komedier. Tre av de mest inkomstbringande brittiska filmerna någonsin har i alla fall mer än skådespelaren Hugh Grant och manusförfattaren Richard Curtis gemensamt. “Fyra bröllop och en begravning”, “Notting Hill” och “Love Actually” har inte bara format bilden av britterna utan också blåst nytt liv i den engelska filmindustrin.
5. Reklamfilmsmusik. Det fanns en tid då det var samma sak som att sälja sin själ. Men idag säljer även etablerade artister som Bob Dylan och Sting sina låtar till reklamfilmer.
6. Intelligenta maskiner. filmer som skildrar vad som händer när människan förlorar kontrollen över maskinerna dom skapar. Klipp från filmer som: Alien, Aliens, Terminator, Bladerunner, The Matrix och Wargames.

7. Pop på tyska. I mitten av 80-talet erövrar tysk och österrikisk pop världen. Plötsligt domineras topplistorna av låtar från Nena, Falco, Modern Talking, Alphaville och Sandra.
8. Nyskapande Monty Pythons Flying Circus och John Cleese skapelse Fawlty Towers banar väg för nästa generation brittiska komiker samt en hel våg komediserier på 80-talet, som Black Adder (Svarte Orm) och The Young Ones (Hemma värst).
9. När Saturday Night Live och David Letterman slår igenom på amerikansk teve är det tydligt att britternas skruvade humor har spridit sig över Atlanten. Men spår av Monty Pythons humor går också att hitta i svenska serier som Lorry och Nilecity.

10. Uppföljare. Att en framgångsrik film får en eller flera uppföljare är ett relativt nytt fenomen som blir praxis under 80-talet. Vad är det som krävs för att skapa ett framgångsrikt franschize? Och varför är det så många uppföljare som floppar, trots goda förutsättningar?
Saxat från: http://www.svt.se/retro/retro-ar-tillbaka-i-sommar
Visst låter det intressant?! Tyvärr är varje avsnitt bara 30 minuter. Man ville ju haft ännu fler och längre intervjuer!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0