Trevlig helg! / fredagslistan / vår

helg
paskris
  Bild: Nilla Tankebubblor

Fredagslistan

VECKANS BÄSTA:
Dagens solsken och 10 grader varmt. Vårkänslor!
Anar man en tjuvstart på påskpyntet där eller? :-)

VECKANS TV-SERIE:
Let's Dance ...antar jag.

VECKANS 9GAG:
Uttala orden rätt på engelska!
Kolla in denna underbart söta bebis!

VECKANS HÄLSO-TIPS:
https://kurera.se/forskningsknepen-som-haller-er-friska-i-var
C-vitamin, D-vitamin, probiotika, zink, vitlök,

VECKANS TRÄNINGSTIPS:
https://sv.stories.newsner.com/knep/om-du-lider-av-fot-kna-eller-hoftsmarta-har-ar-6-ovningar-som-hjalper/

VECKANS TANKE:
https://underbaraclaras.se/2019/03/16/bara-for-att-fa-se-deras-miner/


Dagens låt: Darin - Hög

Vårdagjämning / förvår

Idag är det Vårdagjämning. Förvåren är här!
Det är även meterorologisk vår i Götaland den senaste veckan.
(Jag borde ha en fin egenfotad bild i denna inlägget...)

Söndag / smoothie / skör

sondag
sondag
Söndag
Jag har haft mina tulpaner i uterummet, så de är fortfarande fina två veckor senare. Helgen har varit lugn, det behöver man ibland. När man har haft långtråkigt och börjar bli lite otålig, då vet man att man i alla fall har fått vila ut.

Smoothie
Jag varierar min smoothie mycket. Det som jag så gott som alltid har i är en banan och frysta blåbär. Spenatblad åker oftast också i. Sedan vill jag även ha frysta svarta vinbär, lingon, körsbär. Ibland andra färska frukter som avokado, kiwi eller vad man har hemma. Vätskan brukar vara juice och ibland yoghurt. Och så det viktigaste; pulver. Just nu moringa m.m.

Byxor
Jag invigde mina nya prickiga träningsbyxor från Röhnisch förra söndagen och har även haft dem i veckan som varit, tillsammans med mörkblått linne. Det känns genast roligare att komma igång igen med träningen efter ett långt uppehåll. De andra byxorna är ett par beige chinos. Jag köpte dem igår på KappAhl. De sitter bra och är inte tighta.

Bastu
Vi bastade igår kväll. Raringen masserade min vänstra häl och hålfot. Jag har haft ont där ett tag nu. Massera och stretcha varje dag är det som hjälper. Mars är en skör månad, men snart kommer värme och styrka.

sondag

Vitamin C

Jag har samlat några länkar om C-vitamin:

C-vitamin
"Immunförsvaret behöver C-vitamin för att fungera som det ska. Det kan både förkorta en förkylning och lindra symtomen, samtidigt minskar det trötthet och utmattning. C-vitamin behövs även för att bygga upp kroppens brosk- och benvävnad." Läs vidare här: https://kurera.se/12-anledningar-att-ata-c-vitamin/

Människan är en av de få arter, i sällskap med apor, lemurer, marsvin och en fladdermusart, som inte själv kan syntetisera askorbinsyra. Vi saknar enzymet L-gulanolaktonoxidas som krävs för konvertering. De flesta djur tillverkar dagligen C-vitamin från glukos i njurar eller lever."
https://kurera.se/vitamin-c-askorbinsyra/

"Vitamin C bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress och till immunsystemets normala funktion. Vitamin C ökar järnupptaget och bidrar till normal kollagenbildning som har betydelse för benstommens, broskets, tändernas och blodkärlens normala funktion. Vitamin C och magnesium bidrar till att minska trötthet och utmattning, till nervsystemets normala funktion och till normal psykologisk funktion."
https://www.holistic.se/sv/product/c-vitamin-syraneutral

"C-vitamin är värmekänsligt, och förstörs vid långvariga varmhållning eller upprepad uppvärmning. Så att äta en del råkost varje dag är en bra idé. Vitkål är ett exempel på en bra C-vitaminkälla i Norden, och den innehåller 36 mg C-vitamin per 100 g vilket är tre gånger så mycket som potatis. Pepparrot är den mest C-vitaminrika rotfrukten med 152 mg per 100 gram, vilket är 25 gånger mer än morot (som däremot har högt Innehåll av främjande A-vitamin och betakaroten).

Rikligt med C-vitamin finns i nypon, färsk chilipeppar, torkad papaya, persilja, pepparrot, svart vinbär, havtorn, citronskal och grönkål.

Att dricka apelsinjuice tillför inget, såvida det inte är färskpressad från solmogna apelsiner då vitaminerna bildas i slutfasen av fruktens mognad. Men den mesta frukt skördas ju omoget nuförtiden och fraktas över halva jorden… En kvart efter pressning är vitaminerna borta ur juice, så det är bara ett dyrt sockervatten."
Läs vidare här: https://ehdin.com/c-vitamin-ar-livsviktigt/

Tillagning
"C-vitaminet förstörs om man kokar färska grönsaker, frukt och bär länge och i mycket vatten. Här är rått bäst. Är man däremot intresserad av fettlösliga karotenoider, förstadier till vitamin A, som till exempel betakaroten i morot, gröna blad, paprika och lykopen i tomat, krävs upphettning och en aning fett för att vi ska ta upp dem. Dessutom blir smaken så mycket bättre.
Även rotfrukter vinner på tillagning. Cellväggarna måste brytas ner så att vi kan ta upp näringen effektivt."

"På vintern innehåller ofta djupfrysta grönsaker mer vitaminer och andra antioxidanter än färska grönsaker som skördats för länge sedan och färdats långt med allt vad det innebär i form av ompackningar och bruten lagringskedja.
– Inte ens på sommaren kan man få tag på så nyskördade gröna ärter att de kan mäta sig i smak och näring med svenska djupfrysta gröna ärter, påpekar Ingegerd Sjöholm.
Industrin upphettar grönsakerna snabbt, ofta i ånga, så att de nedbrytande enzymerna dödas. Sedan fryser de in direkt så att så lite som möjligt av näringen förstörs."
Läs vidare här: https://www.radron.se/artiklar/laga-ratt---maxa-naringen/

Bioflavonoider
"C-vitamin och bioflavonoider (vitamin P) förkommer alltid tillsammans i naturen. När man tar ett tillskott rekommenderas att inta dessa tillsammans. De kompletterar varandra eftersom bioflavonoiderna hjälper kroppen att bättre ta upp C-vitamin. Förutom den vanliga askorbinsyraformen av C-vitamin som har ett mycket lågt pH och kan irritera magen hos vissa personer, finns det olika former av neutrala eller askorbat former. Dessa har ett neutralt pH-värde (pH 7.0)och är därmed lättare att inta utan obehag."

Ester
"Beträffande C-vitaminets allmänna egenskaper hänvisas till föregående sidor. Termen esterifiering betecknar den process med vilken en syra omvandlas till en ester. Självesterifiering innebär en koppling av flera monomerer till en större och tyngre molekyl.
Liksom vitamin B-komplexet är C-vitamin vattenlösligt och utsöndras därigenom lätt ur kroppen. Det har visat sig att omkring 73 procent av den askorbinsyra som intas utsöndras ur kroppen inom mindre än 24 timmar. Med en esterform utsöndras dock en mycket mindre del under samma tidsperiod.
C-vitamin är både i sin naturliga och syntetiska form starkt surt (har ett lågt pH-värde). Esterifierat C-vitamin är däremot kalciumbundet och därför inte surt (har ett neutralt pH-värde), varför det är mycket skonsammare för känsliga magar. Kalciumbindningen gör också att kalciumabsorptionen förbättras. Denna kombination av C-vitamin och kalcium ger kroppen ökad tillgänglighet av kalcium genom att hålla det i lösning. C-vitamin deltar i kroppens syntes av kollagen och främjar därigenom kalciumets skelettuppbyggande roll."
https://kurera.se/vitamin-c-askorbinsyra/

Liposomer
"fosfolipider som hjälper till att skydda C-vitaminet och transportera in det i kroppen. Liposomer bildas i kroppen för att skydda C-vitamin molekylerna och ge dem högre upptagningsförmåga. De hjälper också till att skydda från problem med magen som ren askorbinsyra annars kan ge.
https://battrehalsa.se/sv/artiklar/dr-mercola-c-vitamin-180-kapslar.html

Månadens lista - mars

listan
Äntligen en månadens lista! Jag har ju gjort en lista varje månad sedan februari 2015, men förra månaden blev det ingen... Nu är jag pigg igen och här kommer den: Doft, kudde, frisyr, äggkopp, skålar, pläd, kläder, drömresmål, citat, musik.

listanDoft Jag har inte luktat ännu, men detta kan mycket väl hitta hem till mig snart. Äppel, fläder, nypon, rabarber är några av dofterna från Ren Logik.

listanKudde Fin färgskala! Det gröna kuddfodralet med tofsar heter Noa från Mio.

listanFrisyr Vågigt uppklippt hår med lugg.

listanÄggkopp i ek Menageri från Kay Bojesen.

listanSkålar Margrethe med matt utsida i fina färger som påminner om äggskal.

listanPläd Frame 130x180 i Gotlandsull från Klippans yllefabrik.

listanKläder Figursydd randig skjorta och beige kjol. H&M. Sommarfärger!

listanDrömresmål Stranden på Aruba.

listanCitat The true mark of maturity is when somebody hurts you and you try to understrand their situation instead of trying to hurt them back.

listan
 Musik Billie Eilish - bury a friend

Trevlig helg! / fredagslistan / mars

helg
pask
 https://helenalyth.se/2013/03/13/paskpyssla-en-paskgrupp-av-varblommor/
Fin inspiration för påskpyssel hos Helena Lyth.

Fredagslistan

VECKANS BÄSTA:
Har tränat två 30 minuters-pass Cxworx denna veckan.
Var ute och åt med jobbarkompisarna i onsdags.

VECKANS TV-SERIE:
Bäst i test och sedan somnar jag till Skavlan.

VECKANS 9GAG:
En vän...!
Att sy fast en byxficka.
Rengöra glasögon.

VECKANS HÄLSO-TIPS:
https://martinajohansson.se/svarar-pa-fragor-fran-en-vegan/

VECKANS TANKE:
Jag vill så gärna åka på en träningsresa igen.


Dagens låt: John Legend - A good night (I think I just met my wife).

Söndag / T A W / bio

sondag
tomas
Tomas
Konsert med Tomas Andersson Wij igår! Mia och jag hade en trevlig kväll. Först var vi och åt japanskt med vårrullar, zushi och dumplings. Gott! Konserten var fin och man gillar låtarna mer och mer. Jag har ju inte lyssnat in mig jättemycket innan, men jag lyssnar på Spotify just nu.

Mello
Vi bokade konserten för ett halvår sedan och tänkte inte på att det kunde krocka med mellofinalen... precis samma tid och allting! Men det var en paus på tio minuter mellan Ludwig Hart och att Tomas gick på scenen. Då passade vi mello-nördar på att ta fram telefonerna och rösta :-) Idag har jag kollat på reprisen. Väldigt nöjd med att John Lundvik vann!

Bio
Jag kan verkligen rekommendera er att se filmen En kvinna bland män, som jag skrev om i fredags. Jag hade turen att bli bjuden av en kompis att följa med gratis på förhandsvisningen.

Massage
Denna veckan har varit på en timmes ansiktbehandling med extra allt inkl. massage. Till exempel en peeling av florsocker och olja från Organics by Sara. Jag har även påbörjat en två-veckors-kur med C-vitamin. Jag tänkte starta upp min träning med ett lugnt pass ikväll.

sondag

Is it too late for love?

john
 svt.se

John Lundvik och gospelgruppen The Mamas!
Det är vad jag vill att vi skickar till Eurovision 2019.

Dagens låt: John Lundvik - Too late for love

Trevlig helg! / fredagslistan / chunky sneakers

helg
daur
  Bild: About her. Caroline Daur.

Fredagslistan

VECKANS BÄSTA:
Gratis bio! Jag var på förhandsvisningen av En kvinna bland män som handlar om Ruth Bader Ginsburg.

VECKANS STILINSPIRATION:
Allt är snyggt på denna bilden! Frisyren, solglasögonen, jackan, väskan, byxorna och speciellt skorna. Chunky sneakers vill jag ha i vår.

VECKANS TV-SERIE:
Bäst i test! på svt ikväll 20.00

VECKANS 9GAG:
cool på golvet.
var är min spegelbild?

VECKANS HÄLSO-TIPS:
Vitamin C.

VECKANS TANKE:
Därför ska du inte säga Grattis på kvinnodagen!


Dagens låt: Louis Tomlinson - Two of us

Söndag / flytt / förkyld

sondag
tulpan
Förkyld
Jag tränade två pass precis i början av februari ...och det är allt. Jättetråkigt. Jobbigt att vara förkyld. Vilken trött februari det blev detta året ...och början av mars. Nu ska jag sakta och säkert komma upp igen. Allt känns trist när man inte är frisk. Nu är jag hemma och deppar för att jag missar mina favoritpass på träningen. Men några ljusglimtar har det varit i veckan i alla fall:

Massage
Det är så mycket värt för mig att gå på massage regelbundet. Jag brukar alltid känna att det gör ont någonstans, men inte i fredags. Så kroppen har väl trots allt mått lite bra av all vila: Semester från jobbet och träningsuppehåll. Bra att pausa ibland helt enkelt, om än motvilligt.

Pizza
Vi hade kompisar över i lördags. Vi hade flyttat fram träffen tre veckor för att jag var sjuk, och nu var jag fortfarande inte helt frisk. Men det gick bra, de gick hem innan tio :-) Vi gjorde pizza där var och en fick välja topping på sin del av pizzan. Sedan var det bastu resp. mello.

Flytt
Mina föräldrar har flyttat till en ny lägenhet i denna veckan. Vi var hos dem och hjälpte till igår och i förgår. Det blir jättefint för dem! Jag fick en bild av min kusin från när jag är 3 år och sitter på min pappas axlar. Kul med gamla foton!

Söndag
Idag har vi varit hos barnens kusin som fyller 4 år. Han fick en Flexi-trax bilbana. Vi fick lyx-brunch och pannkakstårta. Trevligt! Men nu är jag trött, det får bli tidigt i säng. Så skönt att det är ljusare på morgonen nu när man kör till jobbet.

sondag

Trevlig helg! / fredagslistan / snart

trevlig
tulpaner
  Bild: Blomsterfrämjandet

Fredagslistan

VECKANS BÄSTA:
Snart... snart är jag frisk. Massage igår. Jag var så mjuk och hade inte ont någonstans. Min kropp har haft semester från jobbet i 1 vecka och från träningen i 3½ vecka. Kan inte komma ihåg när det senast hände.

VECKANS SÄMSTA:
Jag har jobbat denna veckan. Varje dag när jag kom hem la jag mig och sov/vilade. Första dagen i 1½ timme och somnade, men sedan har jag successivt blivit piggare. Känner mig nästan frisk nu.

VECKANS TV-SERIE:
De första svenskarna. Bra program på svt play!

VECKANS 9GAG:
Bra att kunna mer än ett språk!
Snygg design på våningsäng i två rum.
Yoga och helikopter...
Goals :-) Detta imponerar mest på mig.
The Slinky Master.
Brudklänning med släp buret av ballonger.

VECKANS HÄLSO-TIPS:
Läs om Anders Hansens nya bok Skärmhjärnan.
https://kurera.se/vara-nya-digitala-vanor-far-konsekvenser-for-var-hjarna/

VECKANS TANKE:
Ta det lugnt och så småningom mjukstarta träningen.

Dagens låt: Tom Walker, Zara Larsson - Now You're gone

mars

RSS 2.0