Chilifisk med cashewnötter

Chilifisk med cashewnötter
Portioner: 4
600 g fryst fiskfilé (t ex torsk eller hoki)
1/2 tsk salt
50 g smör
1/2 dl ströbröd
1 dl grovhackade cashewnötter
1/2-1 tsk sambal oelek
1 pressad vitlöksklyfta
rivet skal och pressad juice av 1/2 lime
6-8 körsbärstomater
Gör så här
1. Sätt ugnen på 225°C. Halvtina fisken.
2. Lägg fisken i en ugnssäker form. Salta.
3. Smält smöret och rör i ströbröd, nötter, sambal oelek, vitlök, limeskal och juice.
4. Bre blandningen över fisken. Dela tomaterna och lägg bredvid.
5. Stek i mitten av ugnen i 20-30 minuter. Servera med kokt ris.
Detta receptet kommer från tidningen Buffé
chilifisk med cashewnötteravorioris
Nu har jag testlagat igen och det blev jättegott! Jag hade 6 bitar av torskfilé, lite mera smör än vad som stod, pressad juice från en hel lime istället för en halv. och så tog jag mer tomater än vad som stod, men det hade jag inte behövt. Det bara blev så för jag höll på att glömma dem helt. Jag fick ta ut formen från ugnen för att lägga på dem!  Jag hade rätten inne i ugnen i 30 minuter. Jag serverade med Avorio-ris.
Barnen åt faktiskt duktigt de med. De fick lite vinbärsgelé på *hrmm* och tösen åt upp all sin fisk efter att P lovat henne att vi ska få smaka hans nybakta bullar till fika sedan.

Valborgsmässoafton

"Helgonet Valborg, som har namnsdag den 1 maj, har gett namn åt denna afton. Hon var en anglosaxisk furstedotter som missionerade i Tyskland på 700-talet, där hon så småningom blev abbedissa.
Sederna kring Valborg är dels inhemska, dels av tyskt ursprung.
Valborgsmässoeldarna tändes ursprungligen för att jaga bort både rovdjur och övernaturliga varelser innan djuren den 1 maj släpptes ut på bete för första gången under våren."
Läs mera om Valborgsmässoafton här: Nordiska Museet.

Vi ska väl inte göra något speciellt idag vad jag vet. P♥ och jag har inga särskilda traditioner runt denna dagen. Vi får väl skaffa oss. När jag var tonåring var det alltid ut och dansa denna dagen! (då runt 1988-91)

En växt-trio

hjärtan-på-tråd, attenuata, sliderankatre krukor
Hjärtan-på-tråd och Attenuata och Slideranka tror jag att de heter. De bara stod där redo och väntade på mig i affären... jag kunde helt enkelt inte motstå dem! Krukorna var så mysiga också. De står på ett fat som ser ut som en treklöver.

Pelargoner

rosa pelargon
Två stycken med rosa blommor blev det idag på granngården...

Scrapbooking-enkät

Namn: Nilla
Ålder: 30-nånting
Familj: Jag är gift och vi har två barn.
Sysselsättning: Jobbar halvtid.
Beskriv dig själv med 3 ord: nyfiken, glömsk, otålig
Placering i syskonskaran? Jag har en bror.
Hur jag började scrappa: sommaren 2004 köpte jag mina första riktiga scrap-saker och ett album som var 30x30 cm ca. men det var först när jag köpte varsitt 20x20 cm album till barnen som jag kom igång. Nu gör jag till alla albumen plus att jag gärna gör minialbum och kort. Det är väl egentligen via Internet jag har börjat. För jag känner igen som scrappar i min närhet.
Scrapptyp: Det går ganska så fort när jag väl börjar. Jag har ofta en idé men när jag jobbar så låter jag det växa fram under tiden. Jag är ganska så snabb i mig själv men stressar jag så blir det aldrig bra.
Min scrapstil: Det är mycket nyhetens behag. Jag använder det jag har och gärna det nyaste. ;-) Jag har nyligen skaffat en quickutz med alfabet till så nu har jag bokstäver på allt. Och små pappersblommor och rivna kanter, inkade kanter, öljetter och påsnitar och band…
Hur känner man igen dina Lo? De handlar oftast om mina barn och är ganska så färgglada men inte för plottriga. Ganska så enkla tekniker.
Inspirationskällor: Two peas in a bucket och Woopsie Daisy och andra scrapbloggar. och sidor. och fler bloggar.
Favoritleverantör: Skaffar det mesta från Magnolia, tiimari och panduro.
Vilken scrappryl kan du inte vara utan? Sedan jag fick min quickutz så vill jag inte vara utan den. Och så gillar jag 3L-tejpen. Och verktygslådan från Making Memories.
Mitt sämsta köp? Att köpa pappersblock eller set tror jag.
Vad står högst på önskelistan just nu? Jag skulle vilja ha mera quickutz-bokstäver och former. Ännu fler papper och någonting bra att förvara dem i. Ännu fler band, gärna mönstrade.
Min första LO: jag samlade ihop alla mina små skolfoton och fotoautomatsfoton på mig själv och satte dem, det var 20 stycken, på ett vitt enfärgat randmönstrat papper och så skrev jag mitt namn med embossade bokstäver på tags.
Produktion/månad i snitt: Jag gör flest kort, kanske 3-4/mån. Layouter är mer i perioder men kanske 1-2/mån om man skulle slå ut det.
Hur mycket tid lägger jag ner? Jag vill gärna ha lugn och ro och gott om tid på mig. Jag gör helst klart samma dag som jag börjar.
Min pysselhörna: Det är mitt skrivbord. Inte stort men det får gå.
Mål för 2006: Prova på så mycket som möjligt av tekniker och stilar :-)
Andra fritidsintressen: vara med barnen, fotografera, pyssla om växterna, träna,

Het skinkpasta

Het skinkpasta
för 4 personer
200 g rökt skinka
1 röd paprika
2 tsk maizenastärkelse
1 dl mjölk
2 dl lättcrème fraiche
1 pressad vitlöksklyfta
½ dl hackad persilja
2-3 tsk riven färsk ingefära
½-1 tsk sambal oelek
ev. salt
Gör så här:
1. Skär skinkan i små bitar. Skölj, kärna ur och skär paprikan i små bitar.
2. Vispa ut maizenastärkelsen i mjölken i en kastrull.
3. Tillsätt crème fraiche, vitlök, persilja, skinka och paprika.
4. Låt såsen koka några minuter. Smaksätt med ingefära och sambal oelek. Smaka ev av med salt. Servera till nykokt pasta.
Detta receptet kommer från Icas tidning Buffé.

skinkpastasambal oelek
Såhär gick det när jag skulle testlaga: Det var P♥ som var och handlade, och han visste inte vad jag tänkte göra (han hade bara en lista) så han köpte en smalare pasta än vad jag tänkt mig. Men det gjorde ju ingenting. Det är ju så gott med färsk pasta! Sedan fick det bli gräslök istället för persilja, för det hade vi ingen. Så skulle jag nog ha skurit mindre bitar av skinkan och paprikan. och så hade jag maizenaredning. Men värst av allt var att jag glömde det viktigaste... Snurrigt som vanligt när jag ska laga mat. Simultanförmåga är inte min grej? Hur som helst så glömde jag ingefära och sambal oelek! och det hade P ju ändå köpt! Men det var gott ändå, så det ska vi göra om snart igen. med alla ingredienserna! Den håller ju ett tag den där. Jag får väl leta upp olika recept med sambal oelek nu för att kunna använda den. ;-)

ännu en tulpanknopp

röd tulpan ovanifråntulpan
Här visar jag en tulpanknopp, det är inte samma som idag, jag tror inte att denna blir röd. Men på bilderna här ovanför, som jag har tagit idag, där blir det en, eller rättare sagt flera, röda tulpaner (eller förresten lite orange ton är det nog) Kul! Tänk att det har gått så långt nu att man anar färger på tulpanerna. *njuter av våren* Jag köpte ju 10 lökar och satte ( i september). Alla tio har tagit sig bra. Det var en mix med vit, gul, orange och röd. Undrar vilka färger jag får?

Den 5/5: Svaret syns här: Alla förstås!

Floridaminnen

Här bodde jag när jag var au-pair:
http://www.flashearth.com/?lat=27.762249&lon=-82.752132&z=15.3&r=0&src=2
Här var P♥ och jag på semester:
http://www.flashearth.com/?lat=24.606842&lon=-81.758115&z=13&r=0&src=2
Det var en mysig resa:
http://www.flashearth.com/?lat=26.491126&lon=-81.107519&z=8.3&r=0&src=2
och så förstås ett besök här:
http://www.flashearth.com/?lat=28.418525&lon=-81.583472&z=17.2&r=0&src=2
:-)

Leonardo

leonardo
http://www.leonardo.de/   Rock, Friends, Air och Delta, Dive, Flame.
(hittade till denna sidan via Husmusen!)

På tal om Husmusen. Jag skulle vilja citera henne. (hoppas att det är okej.)
"Visst är det lustigt att folk tror att man sitter kedjad vid datorn för att man uppdaterar mer än en gång om dagen :) Det betyder ju inte att man sitter kvar alla timmar däremellan. Totalt (om man räknar samman effektiv internettid per dag) tar det inte mer tid att blogga än att hänga med i exempelvis Big Brother och andra såpor som folk kikar på titt som tätt. Jag brukar att säga att jag kvittar min timme researcharbete och surfande om dagen mot andras slötittande på TV :)" från Engla's showroom.
Det tycker jag var bra. Jag kan tillägga att jag följer inte några såpor... ;-) särskilt inte Big Brother.

Blåsippor

blåsippor
Detta kortet tog jag igår, hos mor och far.

Idag har jag tränat F&S Skivstång för femte onsdagen i rad. (och så solade jag solarium för fjärde onsdagen i rad.) Känns skönt att ha flyt på träningen nu. Ska se om jag kan komma iväg två gånger i veckan framöver. och komma ihåg att köra mera hemmaträning också.

Prinsesskritor och påskliljor

Prinsess-kritorpåskliljorsnurriga humlor
Jag har varit ensam med barnen i tre olika affärer idag! Det gick riktigt bra. Lillen skötte sig bra utan vagn. Det gick bra med tösen också, men på leksaksaffären så stannade hon upp vid dockorna eller nallarna eller vad det nu var. medan lilleman och jag fortsatte framåt till målargrejerna. Plötsligt hör jag i högtalaren att en liten flicka med röd jacka kommit bort ifrån sin mamma. Då ser jag henne rakt framför mig, så jag ropade på henne och vinkade. Då grät hon och var så ledsen, lilla gumman!
Så köpte vi prinsesskritor och prinsessmålarbok till henne. När jag betalade gick barnen bort till bilen vid entrén. Lillen klättrade upp och satte sig och körde (utan mynt i.) Tösen stod jämte. Sedan kom jag fram till dem. Tösen sa -Mamma får jag också plats? -Nej det går inte Lillen sitter ju jämte giraffen. sa jag. Då vänder sig lillkillen om och får se att det sitter en giraff jämte honom! (alltså en i plast som hör ihop med bilen) Han blev lite rädd och vill genast bli upplyft av mamma. Jag tar honom i famnen och så klappar jag giraffen på nosen. men lillen vill inte...
Innan leksaksaffären var vi i blomsteraffären och köpte småblommiga påskliljor och små snurriga humlor också. Vi har även köpt en "träningsunderbyxa" till lilleman idag. Plus att vi promenerade för att handla mat i förmiddags.
Det blir fyra affärer då... ;-)

Statistik den 24/4 2006
Inlägg: 557, Kommentarer: 355,
Unika (IP) Sidvisningar: 11518, Sidvisningar: 33053

Kastanjeknopp

kastanjeknopp torrpastellkritor
Jag ritade av en kastanjeknopp med torrpastellkritor. Det var 1991, i skolan. Sedan skar jag tyvärr ner den för att sätta den i en klips-ram Numera tycker jag att de ramarna är hemska... Så nu hittade jag denna tavlan igen (låg nerpackad sedan vi flyttade) och jag skulle vilja ha en ny ram att sätta den i gärna med passepartout. Jag gjorde även en likadan kastanjeknopp i akryl och en i papperskollage.

tösen hittar på nya ord. jag planterar om...

nya ordkrukväxter
Alla de här lustiga orden och bokstavsblandningarna som står på Bloggers Word Verification ...det är min lilla tjej som sitter och hittar på dem! *skojar* -Mamma vad står det här? -o.m.c.g.t. -Vad blir det? -Omcgt... Nåja, hon kan ju faktiskt skriva sitt eget namn i alla fall, och nästan lillebrors.
I början på året köpte jag varsin liten våreld åt barnen. De blommar för andra gången nu, det är kul! Jag blir glad för det lilla. Idag har det blivit av att jag planterade om jättepalmliljorna, de båda krukväxterna som står på varsin sida om vårelden, i nya större krukor. Det är ju kul när man väl sätter igång. blir så fint efteråt. De verkar trivas där i vårt soligaste fönster.

En händelserik dag!

lila krokusarscillavit scilla?
Vi har varit och luftat oss på landet idag. Hos Ps farmor och farfar. Farfar är väldigt kunnig när det gäller att odla, både blommor och grönsaker. Det är alltid roligt att höra honom berätta. Särskilt nu när mitt intresse för blommor har vaknat. Fast minnet hos farfar börjar tryta, han är ju i alla fall 86 år. (De har varit gifta i 60 år i år!) Jag var runt och tittade på alla fina vårblommor. Tyvärr så la kameran av efter bara ett litet tag, det är batteriet som är dåligt. Vi har beställt ett nytt redan. Det grämer mig, det var ju mycket jag hade velat fota idag!
Tösen ritade lite. men sedan har vi varit utomhus hela dagen. Vi har testflugit Ps stora drake som han köpte, en sådan med två snören i. Barnen har "spelat" krocket, lekt i sandlådan, gungat. Så har vi grillat korv! På eftermiddagen tog vi en promenad och en bit därifrån finns en hage med lamm. Vi träffade ägarna, så vi fick klappa en liten söt vit lammunge som bara var 2 veckor gammal. Jättekelig var hon! Det var fem lammungar; tre vita tackor och två svarta baggar. Barnen tyckte att det var jättemysigt och jag med. (men jag var sur för att jag inte hade kameran)
Ikväll har vi också varit och hälsat på min bror med fru och de har två katter hemma hos sig som barnen fick klappa. (fast jag har kommit på att jag är lite allergisk mot katter nu, inte bara hundar. tyvärr.)

Aqua Doodle

Aqua DoodleAqua Doodle
Tösen ritar på sin Aqua Doodle hemma hos gamlafarmor och gamlafarfar.

Mastering Swedish

Jag sitter här och skrattar så att tårarna sprutar! Detta är så roligt, så det måste ju bara spridas vidare. ;-) Jag länkar direkt till Silverfiskens inlägg: Mastering Swedish in five lessons.

Tillägg den 2/5: http://www.slayradio.org/mastering_swedish_lesson_5.php
Lesson 1 - Homographs
(Words spelled the same but differ in meaning)
Han är ute på en åker och åker - He is driving on a field
Lesson 2 - Inflections and putting spaces where they don't belong.
First, let's see how it SHOULDN'T be done:
Kassa medarbetare - Bad co-workers
Now, let's see what a few removed spaces can do for us:
Kassamedarbetare – Tellers
Lesson 3 - Schomething schtranger
Skottar skiter gelatin och cheddar - Scottish people shit gelatin and cheddar
Lesson 4 - An excersise in pronouncing various letters
Karl går igenom garderoben  - Carl walked thorugh the closet
Vägrenskröken gäckar gångtrafikanter - The curve in the verge eludes pedestrians
Lesson 5 - Subtle differences (subtleties in spelling and pronounciation)
Lek lik och låt lat - Play a corpse and sound lazy
Termometerns nål visade noll - The needle on the thermometer showed zero

Sagor om våren

sagor om vårenSagor om...
Här kommer ett boktips! (det är ju världsbokdagen idag.) Det är fem böcker på samma gång som jag vill rekommendera. Sagor om våren, sommaren, hösten, vintern och julen. Just nu läser vi Sagor om våren. I den boken heter Tösens favoritsaga Måns och Mari om våren: "En morgon får Mari syn på något gult som sticker upp ur gräset. En tussilago - och en till - och många, många till! Hon plockar en bukett och ger till Matti. -Här kommer jag med små solar till dej, säger hon. -Tack, min lilla solkatt! säger Matti." Hon myser när jag läser just den biten.
(Hos Snäckan finns en underbar tussilago-bild.)

Margurit

margurit
Det känns ju nästan lite tidigt med marguriter, jag tänker att det mera en sommarblomma ;-) Förra året hade jag spanska marguriter/stjärnöga. De är så fina. Men denna vanliga är också fin.
tankebubblor

Ännu mera penséer!

penséer

Tulpanknopp

tulpanknopp
°ºº°T°ºº°A°ºº°N°ºº°K°ºº°E°ºº°B°ºº°U°ºº°B°ºº°B°ºº°L°ºº°O°ºº°R°ºº°

Där...

enirokartor
Var har vi hamnat nu då? Jo det är fler platser som jag har besökt. Först Tylösand, sedan Varbergs kurort och campingen ser man ju med.
På den svart-vita bilden, lite nedanför pricken, där ligger Selma Lagerlöf spa i Sundsberg, Sunne. Sjön heter Fryken. På sista bilden syns Gotland och Knieppbyn. P♥ och jag åkte motorcykel dit -97.

om ärtor och godis

Vi har haft ärtor och majs till maten ikväll. Lillen äter allt, men Tösen är väldigt försiktig med grönsakerna. Så jag ...mutar henne lite *hrmm* med en liten godisbit. och tänk att då äter hon upp alla ärtorna på tallriken och säger till och med -Jag gillar ärtor!
Så får hon tre godisbitar i handen. Lillen får en (så länge)
-Jag fick tre godisar, fick du bara en? säger storasyster retsticka.
-Ja-a! säger lillebror överlyckligt och visar upp sin godisbit.
Tänk dig samma konversation om två år... (då får hon nog inte riktigt samma svar...?)
Vi brukar köra med lördagsgodis, och sparsamt.
men... ingen regel utan undantag...

Några ord om potträning...

Jag sitter och tittar i Tösens röda bok, där jag skriver ner hennes framsteg och utveckling och små händelser. Tittar vad jag har skrivit om potträning:
1 år och 5 månader: Idag invigdes pottan (Babybjörn pottstol) med en droppe! Första kisset kom på golvet, och så sista droppen i pottan. Du har lärt dig att säga "potta".
Har varit nattorr länge. Blöjan är alltid torr på morgonen.
1 år och 5 mån: ungefär samma sak fast mindre på golvet och mera i pottan.
1 år och 7 mån: Får vara naken eftermaten. -Behöver du kissa så sätt dig på pottan! säger jag. och det gjorde du. allt hamnade i pottan.
1 år och 7 mån: Har idag bajsat i pottan. Två dagar i rad.
1 år och 10 mån: Vi var iväg och det fanns igen pottan där men du kissade i toaletten, mamma höll dig.
 2 år och 4 mån: Du kissade inte innan vi gick iväg till dagis. Så jag sa -Du får väl kissa på dagis då. och när vi kom fram dit så tittade vi var pottoran fanns och så vidare. och så ville du prova och det gick ju så bra.
2 år och 4 mån: Första natten utan blöja nu. Har varit utan blöja på dagarna nu, brukar gå självmant på pottan, och hinner för det mesta.
2½ år: Är nu utan blöja helt, även på dagis. Fröken säger att du är jätteduktig!
2 år och 7 månader: Det hände att du kissade på dig på dagis idag, när ni var ute. Då och då händer det "olyckor", men inte så ofta.
och sedan har det gått bättre och bättre. Jag brukar påminna henne på morgonen innan vi ska iväg och så.

I Lillemans bok står det:
1 år och 5 mån: Såg att du blev bajsnödig så jag tog dig till pottan och där kom bajset. Första gången.
1½ år: Säger till när du har bajsat. och så springer du till pottan och sätter dig. ibland är det för sent förstås. men du vet ju var du ska vara i alla fall.
1 år och 7 mån: Naken kille. Jag såg att du just skulle börja kissa. -Inte kissa på mattan. sa jag då höll du dig. Jag bar dig och satte dig på toaletten och där kissade du efter en stund.
1 år 7 mån: Kommer till mig och säger Blä! Blä! som betyder jag har bajsat i blöjan...
1 år och 8 mån: Kissade i pottan utan spill och bajsade med. Sedan hällde du över det i toalettstolen själv.
1 år och 10 mån: Tog av dig blöjan själv och satte dig på pottan och kissade. gick sedan in i duschen för att bli duschad, av pappa. tvålar in sig själv, så söt så.
På dagis är de hjälpsamma och där sitter han på pottan tillsammans med de andra barnen.
Nu är han 2 år och har fortfarande blöja. Men vi ska låta honom vara utan mer och mer nu i sommar...  Jag tror väl inte riktigt att han har koll på när han blir kissnödig, i alla fall säger han inte till eller går till pottan självmant. Jag hittade ett bra tips hos Living by W som jag ska kolla in.
För jag tror inte att det blir lika lätt denna gången...

Här...

enirokartor
Andra visar med blåa prickar var de bor. Men jag visar istället med röda prickar ställen jag har besökt. ;-) Nu har jag visserligen inte satt ner min fot på Blå Jungfrun, men jag har varit nära ön med båt.
(Jag tog en tur dit i påskas förresten, på kvasten...!)
Stenshuvud ser väldigt mycket ut som just ett huvud ovanifrån! Storlien, och det mesta av norra Sverige visas (ännu?) bara på svart-vita foton. Liseberg ser kul ut från ovan. Vi ska dit till sommaren igen!

pensée=tanke,fundering

pensées=funderingar (på franska) alltså ungefär tankebubblor! och då passar det ju bra med penséer i min blogg!
pensé
Mina penséer som jag köpte 31/3 och satte i krukor ute är fortfarande så fina och härliga där de står i solen! Här på bilden var det en blomma som jag tog in.

Out of my way!

am-fotboll tröja
Ur vägen! Här kommer jag! Den var jag ju bara tvungen att ha till lilleman. Pappas pojke. (P har spelat amerikansk fotboll ju.) Tuff tröja från Lindex.
Idag har jag jobbat. Sedan varit på stan en sväng. Hemma har jag städat köket uppifrån och ner med Super 10 och så har jag tvättat lillemans stol också, nu är den kritvit igen. Super 10 är bra till mycket, har du något i vit plast så är det suveränt. (Ett riktigt "universalmedel" *skojar lite*). Tangentbord och telefoner är det utmärkt till också.
Så har jag tittat in hos Living by W, och tittat runt på olika sandleksaker och bilar.
lastbilar,traktorer,
Gowi och Plasto och Vikingtoys.
Lilleman älskar ju att leka i sandlådan och att köra med lastbilar, traktorer, bilar, släp! Tösen gillar det hon med. De gillar även hinkar och spadar.

Nybloggat.se

Jag har lagt till en ny sida i min länklista: Nybloggat.se. Kolla in den!
Nu ska jag iväg och träna.

Like a rainbow 'round my heart

If I used to love you
If I used to love you baby
Ain't nothing like I
Like I love you now
If I used to worry 'bout you baby
Ain't nothing like I
like I worry now
I had all o' these minstrels
Bring me roses, strike up the band
Everything revolves 'round you
Baby can't you understand
See the way I used to love you baby
it ain't nothing like I
like I love you now

If I used to wonder
Aint nothing like I wonder now

I'm gonna take these shiny roses
Lay them down at your door
Everyday it's growing on me
All this love I've got in store
Well the way I used to love you baby
it ain't nothing like I
like I love you know

Like a rainbow 'round my heart

(Daniel Lemma)

Minidrivhuset dag 11

minidrivhus
Nu har det gått elva dagar sedan fröna såddes. Det är körvel som har växt längst. Börjar bli dags att ansa lite och sedan plantera över i större krukor.

ett kort till en nyfödd

Nilla designquickutz star
Dett kortet har jag gjort med quickutz "Star" och de små dubbelhäftande 3D-häftkuddarna. Jag har satt fast ett ljusblå säkerhetsnål i blått band med stjärn-brads (jungfrubens-påsklämmor). Välkommen står med alfabetet "Olivia".

Caroline Winberg

Caroline Winberg
Dagens industri och Style.com
Caroline Winberg (född i mars 1985). Hon är så vacker tycker jag. Nu följer jag inte med i svängarna när det gäller alla fotomodeller och så. men jag såg ett program om henne och några till svenska modeller, för längesedan (det var kanske 3-4 år sedan?). Det var intressant och jag fastnade lite för denna tjejen. Hittade intervjun i Di och ser att gått bra för henne även i fortsättningen. Kul! Jag gillar hennes ljusa utseende, ljusa ögonbryn, hon är som sötast med bara lite smink tycker jag.

Härliga prylar...

inreda-kollage
http://www.inreda.com/

Tvåfärgade blommor

gul-röda tulpaner
Jag har fått tulpaner, tvåfärgade, gul-röda. Jag gillar tvåfärgade blommor!
Jag hade ju bland annat gul-röda rosor i min brudbukett.
Röda, gula, gul-röda, vita, och orange rosor, blåklint, murgröna, strån och grönt.
brudbuketten

och så lite statistik, om hur många inlägg jag har postat:
aug 55 (53), sep 48, okt 43, nov 80, dec 81, jan 69, feb 60, mar 62 stycken.

Utomhus idag:

fjärilsandcykla
Vilken skön dag!

16/4: Idag har det också varit en skön dag. och idag har det varit läge att byta jackor. Igår hade ju barnen vinterjackorna men idag har de haft sina vindtäta fleecejackor istället med överdragsbyxor till och en tunn mössa. Soligt, men lite blåsigt.
Det är påskhelg och det är soligt. Helt plöstligt är trädgårdarna och lekparkerna fulla med lekande barn. Var har de hållit hus hela vintern? ;-)

Det känns som vår idag!

videkissar,fjädrar,ägg,utslagen krokus
Krokusarna slår ut, öppnar sig mot solen. Det ser ut att bli en fin påskafton. Vi ska bjuda in goda vänner ikväll. Det kommer redan vid fyra. Barnen är jämnåriga med våra. P♥ förbereder påskmenyn. Härligt! :-)
15/4 kl 22.00 Hej igen! Nu sover barnen efter en trivsam kväll med glada vänner. Vi har ätit ägghalvor med räkröra och rom som förrätt, parmalindad kycklingfilé med basilika, vitlök och ljummen tomatsallad och klyftpotatis som huvudrätt (Tasteline). Sedan glass med maränger, chokladsås, banan och jordgubbar(!) som efterrätt. och så vitt vin till maten, ...och lite baileys sedan med...

Titta vad jag hittade idag: Mias pelargonsida. De är ju jättefina!

Pastillo

Orrefors Pastillo med godisägg
Favoriter: Orrefors Pastillo i bronsfärgat glas med olika sorters chokladägg från Anthon Berg i.

PersonalDNA


 
Den vänstra rutan (Benevolent director) är min och den högra (Benevolent leader) är P♥s.  http://www.personaldna.com/
(Sammanfattning av min personlighet: Jag blir väldigt otålig när jag inte får html-grejset att fungera!)

Andra bloggar med personalDNA: Bea, Jimmyroq, Anna-Maria, Zequana, Jenny,
(Benevolent=god, välvillig. Förstående och pålitlig.)

Där vagn! / Pärla i näsan!

Lilleman gillar vagnar och husvagnar. Vi kom hem till farmor och farfar och där står deras husvagn på gården (dags för vårstädningen) Lilleman går glad fram till husvagen och tittar på den. Sedan går han till dragkroken på bilen och pekar och säger "Där vagn!" där ska husvagnen vara.

Idag skrev jag i den röda anteckningsboken. Tösen har fått en pärlplatta med pärlor till. Det är meningen att hon ska göra ett katt. hon är duktig. men idag blev det lite tokigt... Hon kom fram till mig och grät och hade panik. -En pärla i näsan! Då har hon på något sätt lyckat att peta in en pärla i ena näsborren. Jag hade henne till att fräsa och sedan kunde jag peta ut pärlan med fingret. Lilla gumman...
Hmm detta låter bekant på något sätt... Låter ju precis som Madickens lillasyster Lisabet, och som Dagens Agnes. Fast min tös var inte lika cool...

Nu har jag gjort klart kissekatten åt henne... :-)
Aristocats Marie

i mitt påskägg:

påskägg med godis
Barnen kommer att få dessa båda söta påskägg med godis på lördag! De får mest choklad i sina. Om jag får välja till mig själv så vill jag ha: hallon/lakritsskallar, röd chili, salmiakbalkar, salt sill, skogsbär, sura colanappar, vaniljfudge, pulvertvist, fruktkablar, lakritspasta, apelsinklyftor med mera... och dragerade chokladägg från Anthon Berg (men ingen marsipan.)

Glad Påsk!

Nilla design
Glad påsk! ...t...a...n...k...e...b...u...b...b...l...o...r...
ett påsk-vykort
Här är ett fint påskkort som vi har fått. (Jag har förstärkt färgerna lite på fotot.)

En semesterhälsning från Dominikanska Republiken

Dominikanska Republiken
Denna fina bilden har jag fått som semesterhälning från Dominikanska Republiken. Visst ser det underbart ut? Har fått tillåtelse att publicera den just idag ;-) Vill på detta sätt hälsa tillbaka till resenärerna.
~♥~ Ett stort grattis till brudparet! Lycka till!

fjädrar i ris! he he...

fjädrar i ris

Mera krokusar!

krokusar
Nu har den andra sortens krokusar slagit ut! Jag tror att denna sorten heter Remembrance. och att de som är på denna bilden heter Prins Claus. (eller kan det vara tvärtom?) Det var nämligen två sorter som vi planterade.

städat utomhus

påskliljor?
Jag tror att det kommer att bli påskliljor här...
Barnen har varit ute och lekt och jag har räfsat upp lite löv och sopat och städat upp utomhus.

Påskteckningar

barnens teckningar
Barnen ritar påskteckningar idag. Lilleman, som är 2 år, har ritat den till vänster. Tösen, 4 år, har ritat till sin morbror "Såhär fina är de när de ska gå på kalas!" ~♥~

Stilla veckan...

"Vår påsk är rörlig i almanackan och infaller den första söndagen efter den första fullmånen efter vårdagjämningen, det vill säga någon gång mellan den 22 mars och den 25 april.
Påsken är den äldsta och största kristna högtiden. Den firas till åminnelse av Kristi uppståndelse men har sina rötter i den judiska påskfesten, till minne av israeliternas uttåg ur Egypten."

"Den sista veckan i fastan kallas stilla veckan eller dymmelveckan och inleds med
palmsöndagen. Onsdagen i stilla veckan kallas dymmelonsdag efter det medeltida bruket att vira tyg kring kyrkklockornas kläppar för att de skulle ljuda dovt, eller också byttes de vanliga ut mot träkläppar (dymmel = träplugg, träkläpp). Då ansågs påskfriden börja, den strängt markerade stillheten inför den stora helgen.
Dymmeln, från onsdag till lördag, var fastans strängaste och allvarligaste tid. Allt arbete skulle då vila och en mängd försiktighetsmått iakttas. ”Kringgärning” var särskilt farligt. Alla spinnrockshjul, kvarnhjul och andra hjul skulle stå stilla, för enligt folktron skulle allt som svängde runt öka Frälsarens pina.
Under stilla veckan, dymmelveckan, var häxorna speciellt farliga."

"Skärtorsdagsnatten var i folktron häxornas natt. Häxorna flyger på smorda kvastar till Blåkulla för att umgås med djävulen och hans anhang."
"Namnet skärtorsdag kommer av verbet skära i betydelsen rena. Det var syndaförlåtelsens dag, en reningsdag genom nattvardens instiftande."
"Dagens beskedliga påskkäringar bestående av utklädda barn som önskar Glad påsk! och eventuellt överlämnar ritade påskbrev har inte mycket gemensamt med de riktiga påskkäringarna."

"Långfredagen är en dag som långt fram i tiden varit präglad av stor stillhet och tystnad. Långfredagen är den stora sorgens dag, Jesu dödsdag. Sorgen markerades genom att inga onödiga sysslor fick utföras, Man åt enkelt och barnen fick inte leka. Stämningen var tung och tryckande. Affärer och restauranger var stängda. Ända fram till 1969 var alla offentliga nöjestillställningar under långfredagen förbjudna."

"På påskafton firar vi påsk, men det är egentligen inte förrän vid midnatt som påsken börjar – genom Kristi uppståndelse från de döda på påskdagen.
Det är därför som påskdagen är en glädjedag och den största högtiden i kyrkoåret eftersom uppståndelsen är central i det kristna budskapet. Det var på påskdagen den katolska fastan upphörde. I Sverige börjar vi vanligtvis firandet aftonen före högtidsdagen, precis som vid julafton och pingstafton."

Citaten kommer från: http://www.nordiskamuseet.se/
Läs mera om påsken där!

för dukning 365 dagar om året

Dragon och 365+
Jag har ju skrivit om det förut... Idag har det blivit av! Jag har gjort ett kap! (mamma har hjälp mig att kapa ;-) Vi har varit på Ikea. Det blev 18 gafflar+knivar+skedar+teskedar+dessertskedar. och 6 dessertgafflar+knivar (som fungerat utmärkt som barnbestick) Dragon heter besticken. Det vita enkla porslinet heter 365+ som står för "designade för dukning 365 dagar om året, för vardag och fest." Det blev 12 av tallrikar, djupa tallrikar, assietter och skålar.
 Jag saknar statistiken på min blogg... Detta är i alla fall inlägg nummer 521 och jag har hittills fått 313 kommentarer. Unika besökare passerade 10000 den 19/3 och då var sidvisningarna nästan 30000. Men nu vet jag inte längre...

ett rosa fotoalbum

framsidanquickutz starhela albumet 12 sidor 15x15cmchipboard hjärta guldprinsessanbokstavspärlorblommorstämplat
Ett rosa album dekorerat till en liten tjej som heter Thea. Hoppas att hon gillar det! Hennes mamma får klistra in foton. (Minialbumet kommer från Die Cuts With a View och jag har köpt det på Panduro.)

Tillägg den 14/4: Idag har Thea och hennes föräldrar varit och hälsat på. Albumet blev de jätteglada för! Theas mamma verkar sugen på scrapbooking så här har jag ju hjälpt henne lite på traven med en redan påbörjad, som jag hoppas att hon nu slutför med foton och så. kul.

Raggmunkar

Raggmunkar, potatispannkakor
4 portioner
2 dl vetemjöl
1 tsk salt
5 dl mjölk
2 ägg
8 stora vinterpotatisar ca 1000 g
smör
Häll vetemjöl, salt och 2 dl av mjölken i en skål. Vispa samman till en klimpfri smet. Tillsätt resten av mjölken och äggen och vispa allt till en jämn smet igen. Skala potatisen och riv den fint. Blanda ner den i smeten omdelbart, potatisen mörknar snabbt. (lägg potatisarna i en bunke med vatten efterhand som du skalar dem.) Värm en stekpanna eller plättlägg, lägg i smör och låt det bli svagt brunt. Grädda smeten precis som pannkakor till fin brun färg på båda sidor. Servera raggmunkarna nystekta med lingonsylt. (mycket lingonsylt!) och ev. stek fläsk till.
mjöl, mjölk, ägg, potatis,finriven potatis i smetengrädda smetenRaggmunkar!

Kalanchoe

kalanchoe
"Skötselråd:
Placera din kalanchoe på en ljus plats, fullt solsken är inget problem.
- Kalanchoe bevattnas sparsamt, den tål lätt uttorkning mellan varje vattning.
- Varannan eller var tredje vecka tillsätt gödning till vattnet du ger dina Kalanchoe.
- Rumstemperatur är idealiskt för din Kalanchoe, den tål dock temperaturer mellan 12 och 30 grader celsius." info från http://www.stellavaxt.se/
fler råd hittar du här: http://www.krukvaxter.se/lexikon/index.asp

On Easter,

On Easter, Sweetheart
I'll tell the world you're really sweet,
I'll take you someplace nice to eat,
I'll give you everything I own,
You're welcome in my heart and home,
I'll give you kisses by the score,
then if you want, I'll give you more.
You can even have all my money...
chokladkanin Lindt
...But hands off my Chocolate Bunny!!

Gullefjun

Det var en kyckling som hette Gullefjun, han skulle ge sig ut på promenad, och solen lyste och gräset lockade och hela världen var så hjärtans glad. Det fanns ett hål uti hönsgårns nät. Där genom trippade med lätta fjät, den lilla Gullefjun med mjuka silkesdun och alla hönsen sa ka-ka-ka-ka.

När Gullfjun kommit en bit på vägen då mötte han en svart och gammal katt. Men Gullfjun trodde inte han var farlig så han blev inte rädd ett enda skvatt. Men katten slickade bums sin nos, han tänkte nog av Gullfjun göra mos. Den lilla Gullefjun med mjuka silkesdun och alla hönsen sa ka-ka-ka-ka.

Då hörde Gullefjun att någon skällde och det kom rusande en väldig hund. Då tyckte katten det var bäst att springa och så försvann han på en halv sekund. -Tack, käre hund, sa lilla kycklingen - du räddat mig, du kan få bli min vän, sa lilla Gullefjun med mjuka silkesdun och alla hönsen sa ka-ka-ka-ka.

tjolahopp tjolahej tjolahoppsan-sa

pippi långstrump
Idag har tösen ritat sin favorit Pippi Långstrump!
(Jag har ökat kontrasten på fotot.)

Minidrivhus

mini-drivhus
körvel, basilika, persilja och timjan, gräslök, mejram. (mini-drivhus från Bröderna Nelsons) Det är P♥ som har köpt det. Tösen och han har sått frön idag!

fler scrappiga kort

inflyttningbröllop
Här är två kort som jag har pysslat med sen sist. Det första kortet är ett till en familj som har köpt hus. Det andra kortet är en bröllopsgratulation.

Jordviva

jordviva 1jordviva 2
1. Först ser den ut såhär.
2. Sedan öppnar man upp blommorna lite och hittar fler inunder.
jordviva 3jordviva 4 
3. Här finns också ännu fler blommor under de översta.
4. och längst ner finns små fina knoppar. (de två nedersta bilderna är på andra sidan av växten) Så det är ju bara att knippsa av de övesta blommorna allteftersom de vissnar, och så kommer det fram nya. Fascinerande! *märks det att detta med blommor och växter är ett nytt intresse för mig*

Tillägg den 7/4: Här har jag hittat en sida om jordvivan och andra primulor: Blomsterlandet.

ett grattiskort med quickutz-bokstäver

Nilla designbokstäver
Här är ett grattiskort som jag har gjort ikväll. Jag har använt mina nya QuicKutz-bokstäver "Star" som jag har satt fast på små dubbelhäftande "distanskuddar" från Panduro, så att de blir upphöjda över pappret. Jag har inkat kanterna på bokstäverna med kopparfärg från en liten stämpeldyna, VersaColor.

Jag minns mitt 70-tal

...och därför var det så kul att hitta till bloggen som heter just det: Jag minns mitt 70-tal. ! Den har även blivit veckans blogg på Aftonbladet, men det var inte där jag hittade den, konstigt nog.
Jag har ju postat nostalgiska inlägg tidigare här i bloggen: Nostalgiboken, tv-program på 80-talet, luktisar, med mera.

 5/4 sent på kvällen: Nu har jag varit och tränat, skivstång igen. Kul! Jag har solat också. i exakt 9 minuter. Tänkte att jag skulle sola några gånger nu i april-maj. Jag solar inte solarium särskilt mycket. Några gånger på våren kan det bli. Men nu var det tre år sedan sist...

Family Living

mama + family living
Jag har fått en helt ny tidning idag. Family Living. Den kommer att komma i min brevlåda även i fortsättningen...! så nu prenumererar jag på två tidningar.

murklocka

murklocka
Penséerna de planterade jag i krukor utomhus. och de andra två som jag köpte de står nu i köksfönstret. Jag kallade den för ängsklocka i förra inlägget... jag är inte säker på vad den heter för det stod inte på, men jag tror att murklocka är det rätta namnet.

Nya kläder, och gamla.

me&i igelkotthemstickat
Barnen blev jätteglada när de fick sina igelkott-svettisjackor idag! De nya som jag köpte på me&i.
Till höger har lilleman på sig en äkta 70-talare, en hemstickad tröja som min bror fick av våra grannar en gång i tiden.

Nu är det vår!

Vår enligt meteorologisk definition. i alla fall i södra Sverige...

Majblomman 2006

majblomman 2006
Såhär ser den ut, Majblomman 2006. Grannbarnen har redan varit här och tagit upp beställning. (Det är så det går till nu för tiden.) Jag minns väl hur vi sålde majblommor när jag var liten. Blommorna från 1981 och 1983 minns jag särskilt, tyckte att de var så fina. Jag gillade nog dem bättre, de på 80-talet, som var i lite hårdare plast. Det är nog bara jag som är nostalgisk. Årets är i allafall jättefin! Här kan ni titta och minnas! Alla majblommor.
"Majblomman fyller snart 100 år. De allra första majblommorna såldes 1907 i Göteborg. Då kostade de 10 öre styck och hela 139.000 såldes. Från allra första början syftade Majblommans insamling till att hjälpa tuberkulossjuka." Läs mera om majblommans historia.

Tillägg den 19/4: Idag har jag fått min lilla majblomma. Den är riktigt söt!

Njuter av solen!

himmel
Läget den 3/4: Solen tittar fram en liten stund, och vi skyndar oss ut för att gunga och gräva i sandlådan! Jag har nu plockat undan vinteroverallerna (de är i tvättmaskinen för tillfället) och istället tagit fram jackor och överdragsbyxor.
krokusar
De tre krokusknoppar jag fotograferade den 30/3 ser ut såhär nu; de är fler och de är utslagna!
snödroppe
Här är en av snödropparna.
knopp i norr
På norrsidan finns det också knoppar. Jag tror att det blir påskliljor här. Minns inte riktigt... Påskliljor, tulpaner, var det något mera jag påtade ner där? ;-)

Mörk choklad

Jag är ju förtjust i mörk choklad! och jag provade en ny sort i helgen.
Anthon Berg.
mörk choklad

10 år!

elliot n' friends
I veckan som kommer så är det 10 år sedan P♥ och jag blev ihop! Jag åkte till Florida 52 dagar senare. Det var ju redan inbokat och bestämt... Det blev mycket brevväxling och kort under den tiden... och även besök!
Jag sitter och tittar igenom alla korten och breven vi skrev till varandra.
ziggy
...but not here. Miss you ..............(här finns mera Ziggy!)
out of the blue
We're good together.
just my style
...blues!
carlton cards market place
...there's sex.
(You knew this was how it would end, didn't you?!)

 Do I miss you?
No -I'm just buying cards to stimulate the economy and give the post office something to do. DUH!
Sorry... when we're apart, I tend to get a little bit cranky.

 Even though I'm in Florida I want tot kiss you all over!!
...but I guess I'll have to settle for licking the envelope!!

 Between you an' me...
...are some major cities, several small towns, a bunch of lakes and rivers, and a whollllllle lot of farmland.
(och en en hel ocean)

Vad ger man till en pojke som fyller 10 år?

Vad ger man till en pojke som fyller 10 år? frågade jag mig. Men P och jag och barnen åkte till leksaksaffären och där hittade P en experimentlåda Edison Jr. click! om elektriska och elektroniska kretsar. Den gick hem stort! Tioåringen öppnade lådan redan på kalaset och började bygga med sina kusiner. (=alltså P och en till 30+åring!) De hade hur kul som helst, det lät och det tjöt och det blinkade! Så vi har haft en bra eftermiddag, på kalas idag.

Snygg förvaring

hold everythinghold everything
Precis som Emma så fastnade jag för dessa fina förvaringboxar från Hold Everything! och så fina färger de finns i.

Detta är inlägg nummer 500 (på 235 dagar)

April

Jag har ju postat ett inlägg om sura strömmingar tidigare. Idag är det dags för dumma sillar! ;-) April, april din dumma sill Jag kan lura dig vart jag vill...

april

RSS 2.0