Flour-tanten kom tillbaka!

Jag minns än när jag gick i lekis och vi övade oss på att skölja med vatten i munnen, innan vi började med att skölja med flour. Sedan sköljde jag tänderna i skolan från lekis upp till nian. Vi fick även gå till skolsyster varje år och få tänderna penslade (med en tops) med röd färg. (vad hette det?) Sedan sköljde man och där den röda färgen satt kvar på tänderna hade man borsta dåligt. Så kunde man lära sig om var man skulle tänka på att borsta bättre.
När jag var 10-12 år fick jag laga fyra (små) hål i tänderna... Det var kanske efter att mamma tyckte att jag kunde borsta och komma ihåg själv, men innan jag blev tonåring och mera mån om mitt yttre och mina tänder. Sedan skärpte jag mig och har inte behövt laga sedan dess. P har inga lagningar alls.
Vi har varit och är noggranna med barnens tänder. Tösen har redan varit hos tanläkaren två gånger och det har gått bra.

Det står om barns sämre tänder i Aftonbladet idag, så jag letade upp lite goda råd för alla föräldrar (inkl mig) att tänka på:
1. Vänj barnen att dricka vatten när de är törstiga.
2. Servera aldrig saft som törstsläckare och aldrig i nappflaska.
3. Fem måltider per dag är lagom från ett års ålder.
4. Begränsa godis till en dag i veckan.
5. Glass och annat sött gör minst skada direkt efter maten.
6. När barnet inte ammas längre undvik att ge det mat eller söt dryck på natten.
7. Hjälp barnet med tandborstningen upp till tio års ålder!
8. Borsta tänderna på barnet morgon och kväll med flourtandkräm. Använd ungefär så mycket tandkräm som ryms på barnets lillfingernagel.

"Redan när ett barn får sin första tand är det bra att börja med tandborstningen. Om barnet vänjer sig tidigt blir tandborstningen en naturlig del av vardagen".
Läs mera här! Sjukvårsrådgivningen.
"Börja borsta tänderna när barnet får sin första tand. Borsta morgon och kväll med en mjuk borste, så att barnet vänjer sig. Barn ska sova med rena tänder"... 
"Småbarn har inte tillräcklig finmotorik för att borsta tänderna själva. I femårsåldern kan barnet börja lära sig att borsta, men först vid tolv år kan barnet göra små rörelser och borsta själv – men håll koll. Även i tonåren, när man tappar intresse för både det ena och det andra, är det viktigt att föräldrar håller koll på tandborstningen."
Läs mera här!: Apoteket.


Någon mer som har tänkt på att tänderna känns mycket renare och blankare efter att ha borstat med eltandborste jämfört med vanlig tandborste?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0