Mandelrutor

mandelrutor
Påskrutorna går utmärkt att baka i förväg och förvara i frysen. (De kan också göras som en tårta, behåll då botten hel och spritsa grädde runt kanterna.)
Ingredienser till ca 20 bitar:
Botten:
75 g sötmandel (drygt 1 dl)
2 st äggvitor
3/4 dl strösocker
2 msk kakao

Fyllning:
2  st äggulor
½ dl strösocker
½ dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
100 g smör

Garnering:
25 g mörk choklad
25 g ljus choklad

1. Sätt ugnen på 150°. Mal mandeln i mandelkvarn. Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockret och vispa till en seg massa.

2. Sikta ner kakaon och rör ner den malda mandeln. Bred ut massan till en rektangulär botten, ca 20x25 cm, på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Stjälp upp och låt svalna på ett galler.

3. Blanda äggulor, socker, vaniljsocker och grädde i en kastrull. Sjud äggkrämen på medelvärme tills den tjocknat.

4. Ta kastrullen från plattan. Tillsätt smöret och rör tills det smält. Ställ äggkrämen i kylen och låt den svalna tills den stelnat, rör någon gång då och då till en jämn och fin kräm. Bred ut krämen i ett jämnt lager på bottnen.

5. Lägg tårtan i frysen så att äggkrämen stelnar ordentligt innan den skärs upp i små rutor. Smält de båda chokladsorterna i var sin plastpåse i mikrovågsugn eller i en kastrull med varmt vatten. Klipp ett litet hörn i påsarna och ringla över kakbitarna. Förvara i kylen tills chokladen stelnat.

(Från Allt om Mat, nr 6, 2006)


Jag har ingen mandelkvarn, men det gick bra ändå, i mixerstavsburken, den där burken med knivar i, du vet.
Obs: Hårt skum betyder så hårt att man kan vända bunken upp och ner utan att det rinner ut!
Jag använde inte micron, utan tog en gryta istället.
Jag gjorde dubbel sats och fick ut 36 rutor. Det var lite knepigt att skära rutorna; se till att kakan är riktigt stelnad.
Vilken kaka! Är nog den svåraste jag har bakat någon gång, men oj vad god den blev!
Jag har bakat mycket på sista tiden... Detta var dock för att hjälpa mamma. och jag ska göra lika många till. (Mamma gav mig tidningen att titta i, men jag har även hittat samma recept här.) De heter påskrutor, men jag döpte just om dem till mandelrutor...


Tillägg den 21/1-14: Detta receptet är fortfarande en favorit.
När jag gjorde det 2006 tyckte jag att det var jättesvårt. Jag har blivit bättre på att baka sedan dess. Men det är fortfarande en ganska knepigt recept. Glöm inte att lossa kakan från bakplåtspappret efter att den kallnat men innan du brer på krämen. Det där med att smäla chokladen i plastpåsar i micron har jag provat nu och det gick jättesmidigt. Tänk också på att förvara kakorna i frysen och ta inte fram dem för lång tid innan servering för de mjuknar snabbt. De är bäst kalla.
Trackback
RSS 2.0