SCRAPBOOKING

Scrapbooking! blandade länkar:
http://www.twopeasinabucket.com/default.asp
http://store.scrapbook.com/
http://www.creativeimaginations.us/store/CI_Consumer_BrandList.php
http://www.makingmemories.com/
http://www.lifetimemoments.com/
http://www.heidiswapp.com/
http://www.addictedtoscrapbooking.com/
http://www.quickutz.com/
http://www.kandcompany.com/
http://www.scrapbookingsuppliesonline.com/
http://www.junkitz.com/
http://www.foofala.com/products.html
http://www.basicgrey.com/
http://www.bazzillbasics.com/
http://www.croppinparadise.com/
http://www.chatterboxinc.com/chatterbox2.asp
http://www.scrapbooking-warehouse.com/index.html
http://www.sevengypsies.com/page.php
http://www.stampabilities.com
http://www.creativityshop.com/default.htm
http://www.fancypantsdesigns.com/index.html
http://www.meandmybigideas.com/default.tpl
http://www.mymindseyeinc.com/mme/
http://scrapbooking.com/cgi-bin/Phase_2/toc.pl
http://www.scrapjazz.com/
http://secure.lovebugscrapbooking.com/store/
http://www.creatingkeepsakes.com/

http://www.dreamcottage.nu/minbutik/home.html
http://www.scraproom.se/
http://www.inkywings.com/Shop/index.html
http://www.octoberstamps.se/shop/
http://www.geocities.com/maddec/
http://www.scrapbook.se/
http://shop.d-u.nu/
http://web.telia.com/~u61204956/index.htm
http://shop.papprika.se/
http://www.scrapaddicted.se/index.php
http://www.scrapbooklifestories.nu/index_swe.htm
http://handin.scrappa.mine.nu/shop/catalog/
http://www.scrappamera.se/
http://www.scrappa.nu/index.htm
http://www.scrappiz.se/
http://www.pyzzla.se/
http://www.skapahobby.se/
http://www.skapligtenkelt.se/lankar.htm
Det finns ju så många sidor och mängder av inspiration! Jag har säkert missat många bra sidor. Tipsa mig så fyller jag på listan.

Tillägg den 10/3: http://www.selhammer.com/butiker.htm

Vad är zeoliter?

"Zeoliter ser ut som ett lerigt pulver och består av alkali-aluminiumsilikater med porös struktur: Na20.Al203.(Si02)x.(H2O)y. Zeoliterna indelas i olika strukturtyper. Zeolit typ A är en zeolit med enkel kubisk struktur. CaA zeolit är således en zeolit som innehåller kalciumjoner och som har en kubisk struktur, medan KA zeolit är en zeolit som i stället innehåller kaliumjoner." och så vidare på denna sidan:
http://apps.kemi.se/flodessok/floden/kemamne/zeoliter.htm 

Zeoliter är det mest använda alternativet till fosfater i dagens tvättmedel. De introducerades på 1970-talet i Sverige. De är mycket effektiva på att binda upp kalciumjoner och på så sätt avhärda vattnet. Däremot är de inte lika effektiva som fosfater på att binda upp magnesiumjoner. Detta gör att man ofta inkluderar en polykarboxylat som hjälper till med avhärdningen av magnesiumjonerna. Zeoliter är uppbyggda av kristallin kiseloxid och aluminiumoxid i ett tredimensionellt nätverk. Studier visar på att de zeoliter som används i tvättmedel har låg toxicitet och inte innebär någon risk för människan eller miljön. De bidrar inte heller till övergödning av sjöar och hav. Under tvättprocessen som ofta är något basisk genomgår inte zeoliter någon större strukturell förändring. I vattenreningsverkens ofta neutrala till sura miljö bryts den kristallina strukturen ned genom hydrolys.
ktf

 "Zeoliterna är mineralpartiklar som tillsätts i tvättmedlet för att göra vattnet mjukare och öka tvätteffekten, berättar Mats Bohgard, professor vid avdelningen för ergonomi och aerosolteknologi.
Att tvättmedel med zeoliter i dammar är något som varit känt i många år inom tvätteribranchen, men Mats Bohgard och hans kollegor är de första som gjort systematiska mätningar kring det här. Luftanalyser från fyra enfamiljshus i Lundatrakten visar att koncentrationen av damm var mellan 5 och 100 gånger högre hos de som använt zeolittvättmedel jämfört med hos de som använt tvättmedel utan.
Problemet är att mycket av zeoliterna blir kvar i tvätten även efter sköljning eftersom många av dagens tvättmaskiner är så vattensnåla. Dessutom hjälper torktumlare av kondenstyp till att sprida zeolitdammet ännu mer. Om zeolitdammet är farligt för hälsan eller om bara är ett renhållningsproblem, det vet man inte idag. Det är något Lundaforskarna gärna vill ta reda på i framtida samarbeten med medecinsk expertis.
På konsumentverket har man ett handfast tips för de som vill minimera zeolitdammet hemma:
- Leta efter en tvättmaskin som har betyget 3 eller bättre på partikelrester, säger Karin Johansson Bülow på konsumentverkets testlab.
Av de 133 tvättmedel som finns på marknaden så innehåller 15 procent zeoliter. Bra att veta är också att zeoliter bara finns i pulvervarianterna."
http://www.sr.se/cgi-bin/p1/program/artikel.asp?ProgramID=406&nyheter=1&artikel=491549

"–Visst, maskinerna tvättar bra, kanske rent av för bra, vilket vi som konsumenter får betala med långa tvättider på ofta mer än ett par timmar, säger Karin J-son Bülow. Kläderna bearbetas så kraftigt att särskilt kulörta plagg bleks alltför snabbt. Tyvärr kan maskinerna inte heller skölja bort partikelrester ordentligt ur plaggen. Betyget ett som alla maskinerna har fått när det gäller sköljning, är oacceptabelt. De använder helt enkelt för lite vatten." läs vidare här:
http://www.radron.se/templates/test____2400.asp

"Numera används fosfater och zeoliter som avhärdare. Tidigare var fosfater i tvättmedel en av orsakerna till övergödning och igenväxning av sjöar och vattendrag. Reningsverken klarar numera, enligt Naturvårdsverket, att hantera fosfaterna. Om din bostad inte är ansluten till en reningsverk är det viktigt att du använder fosfatfritt tvättmedel.
Zeoliter, en slags kiselhaltiga leror, används också som avhärdare. De brukar kompletteras med polyakrylater eller citrater, eftersom zeoliterna inte är lika effektiva som fosfaterna."
http://econsumer.konsumentverket.se/mallar/sv/artikel_kopguide.asp?lngCategoryId=1386&lngArticleId=2838
"Förutom att zeoliterna dammar ner har de dessutom ytterligare en rad negativa egenskaper. Exempelvis att de stör reningsprocessen i våra reningsverk och sätter igen tvättmaskinerna. De lämnar även kvar partiklar på tvätten som binder skadliga ämnen i vår omgivning som fastnar på kläderna.
Ocean har givetvis inga zeoliter i tvättmedlet utan har hela tiden hävdat att fosfater är det bästa ur tvätt och miljöskäl. I de fall man bor på glesbygden eller i kommuner med reningsverk som är dåliga på att ta hand om fosfaterna rekommenderar vi att använda ett fosfatfritt, dock ej zeolitbaserat tvättmedel.
Även Ocean har ett fosfatfritt tvättmedel för dessa ändamål."
http://www.oceansv.net/
"Flytande tvättmedel innehåller inte samma ingredienser som pulvren, vilket är en förklaring till den sämre effekten. Fosfat och zeolit, som är effektiva avhärdare, kan inte användas i flytande medel, bara i pulver."
http://www.radron.se/templates/test____3321.asp

"Använd ett bastvättmedel utan blekmedel, till exempel Grumme Tvättsåpa. Sedan kan du tillsätta Blek & Fläckmedel när det behövs. Då sparar du på naturens resurser samtidigt som kläderna håller längre."
http://www.grumme.se/tvatt/produkter.asp

Årstidernas utekrukor

Här hittade jag någonting bra! Jag har ju utekrukor vid entrédörren som jag försöker hålla fina året om. Jag köpte dem i maj förra året och då hade jag violer, krysantemum och tusensköna i dem. och till sommaren hade jag vita rosor, lila aster och rosa nejlikor. Till hösten hade jag ljung, murgröna och annat smågrönt i dem.
Nu längtar jag efter penséer, påskliljor, och annat vårfint att plantera i dem!

Snygga lampor

Ps föräldrar har varit och köpt ett gäng nya lampor. Kul! Här har jag hittat, några av dem, på nätet. (Triple/Firenze) Det finns mycket fint. Kika här:
http://www.smalandsdesign.se/produkter.htm
och mer lampor här: http://www.rydensgnosjo.se/hold.htm

Tillägg 5/3: Lovedinner från Lamp-Gustaf är så fin (den i ek särskilt)
http://www.lampgustaf.se/

Tillägg 6/3: Jag gillar "Plankan" från Aneta Belysning.
och så måste jag ju nämna Belid också, de har fina lampor.

Fredskalla

fredskalla
konturer, kontraster  m m har jag fixat till bilden med.
°ºº°T°ºº°A°ºº°N°ºº°K°ºº°E°ºº°B°ºº°U°ºº°B°ºº°B°ºº°L°ºº°O°ºº°R°ºº°

Krokusar och vårblommor

Titta här så fint: http://www.blomsterlandet.se/305.aspx?aid=340

blå måndag


"Före alla stora kyrkohögtider har den katolska kyrkan en fastetid på 40 dagar.
Fastetiden före påsk är den allra äldsta och viktigaste. Då var kött och ägg förbjuden mat och man skulle leva återhållsamt och stilla. Den långa fasteperioden förbereddes genom överdådigt ätande och festande under fastlagen, dvs. de tre dagar som föregick fastan. Vårt ord fastlag kommer via danskan och det plattyska ordet ”Fastel-avent” (Fasten-abend) och betyder ordagrant aftonen före fastan. Då gällde det att förbereda sig inför fastan genom att roa sig och äta ordentligt med god mat. I många katolska länder är det karneval under fastlagen efter orden ”carne” och ”vale” som betyder ”kött farväl”.
Fastlagen är alltså raka motsatsen till fastan. De tre dagarna inleddes med fläsksöndagen eftersom det fortfarande var tillåtet att äta kött och fläsk.
Ursprunget till den därpå följande blå måndagen är oklart. Dagen kan ha fått sitt namn av att hantverksgesällernas lediga måndagar kallades blåmåndagar eller av att kyrkorummet denna dag kläddes i blått, fastefärgen, som förberedelse inför askonsdagens fasta. Fettisdagen är fastlagens tredje och sista dag."
http://www.nordiskamuseet.se/

"Liturgisk färg är ett sätt att i kyrkan markera olika stämningslägen för olika firningsdagar och tar sig uttryck i de färger som kyrkotextilierna och altardekorationer har under de olika perioderna av kyrkoåret. Färgvalet är en väsentlig del av kyrkans liturgi"
"I Svenska kyrkan används de liturgiska färgerna i första hand på prästens stola och mässhake samt altarets antependium och nattvardskärlens textilier. Blommorna på altaret brukar även dessa í någon mån anpassas efter de liturgiska färgerna."
http://sv.wikipedia.org/wiki/Liturgiska_f%C3%A4rger

 "Tiden före påsk kallas för fastlagen och fastan och 7 veckor före påskdagen infaller fastlagssöndagen. I den veckan är det söndagen, måndagen och tisdagen som kallas för fastlagen.
Måndag = blå måndagen
Tisdag = fettisdagen
Under den katolska tiden i Sverige var det just dessa dagar som man festade och åt så mycket man bara kunde, vi hade även karnevaler och utklädnader. Efter allt festande och ätande kom en lång och allvarlig tid då man inte på något sätt fick lov att roa sig eller festa = fastan. Man fick inte lov att äta hur mycket man ville, en gång om dagen var nog och det var förbjudet att äta kött, ost och ägg och man fick inte dricka mjölk eller vin. Fastan är 40 dagar lång, det är lika länge som Jesus fastade i öknen, innan han gav sig av till Jerusalem för att fira påsk! Idag äter vi fastlagsbullar från januari till påsk. Förr åt man bara på fettisdagen.  Efter reformation 1527 behövde man inte längre fasta så efterhand blandades båda fastan och fastlagen ihop."
http://hem.passagen.se/lerolj/Pask.htm

"Att fira "Fettisdagen" den sjunde tisdagen innan påsk, det har vi gjort ända sedan den katolska tiden. Först är det "Blå måndag" och sedan blir det "Fet tisdag". Då äter man upp sig inför fastan. "Fettisdagen" föregår "Askonsdagen" som är första dagen på den 40 dagar långa fastan. Att äta semlor sista dagen innan fastan var alltså ett sätt att frossa. Fastade, det gjorde man för att man trodde man skulle bli botad till kropp och själ om man avstod från kött. Man fick heller inte dricka alkohol eller inta andra njutningsmedel.
Nu för tiden har vi lagt undan alla tokigheter om fasta och vita veckor koncentrerar oss på de goda semlorna"
http://www.fageras.se/candy/seder/fettisdag.htm

"Fastan inleds med askonsdagen. Det är den katolska kyrkans förberedelsetid inför påsken. Då skulle man fasta och leva återhållsamt och stilla i 40 dagar (man räknar bort söndagarna, då man inte behövde fasta) till och med påskafton. Askonsdagen har fått sitt namn efter bruket i den katolska kyrkan att beströ sig med aska som ett botgöringstecken under fastans första dag." Läs mera här!
http://www.nordiskamuseet.se/makeframeset.asp?sUrl=http%3A//www.nordiskamuseet.se/publication.asp%3Fpublicationid%3D1448&Cat=&catName=&publicationid=1448

"Fastlags- och påskris
Idag skiljer vi oftast inte fastlagsris och påskris åt. Från början piskade man varandra med ris, antingen på fettisdagen eller långfredagens morgon. Långfredagens risning skulle påminna om Jesu lidande och är en sed som förekom i Sverige sedan 1600-talet.
Påskrisen kunde vara smyckade som fastlagsrisen eller helt utan pynt. De togs ofta in lite före påsk och sattes i vatten så att löven skulle hinna slå ut. I Stockholm och andra delar av östra Svealand förekom påskris som dekorationsris under 1800-talets senare del. Först under 1930-talet blev det vanligt i hela landet att dekorera påskrisen med färgade fjädervippor, kulörta pappersblommor och kycklingar av bomull."
http://www.nordiskamuseet.se/makeframeset.asp?sUrl=http%3A//www.nordiskamuseet.se/publication.asp%3Fpublicationid%3D1848&Cat=&catName=&publicationid=1848

"Björkris
skulle tas på långfredagens morgon och med detta skulle husfolket piska varandra till åminnelse av Jesu lidande"
"Seden att ta in och driva kvistar
går tillbaka till katolsk tid, då man på palmsöndagen (söndagen före påsk) gick i processioner med palmkvistar i händerna. I brist på palmkvistar tog man vide eller sälg som fick knoppas inomhus för att hinna bli gröna. Dessa kvistar "vigdes" i kyrkan, men efter reformationen förbjöds denna sed.
Numera har vi kvistarna som ren dekoration och livgivande blickfång.
Björkris togs även till fastlagsris,
en "snällare" variant av ris som gärna gavs bort i present, till skillnad från långfredagens risande. Det dekorerades med färggranna fjädrar och remsor och ibland även med kloka, sedelärande deviser som t ex "Gott sinnelag är grunden till lycka".
I björkriset kunde man även hänga färgade äggskal. Det finns många gamla beskrivningar och recept på hur man kunde koka ägg ihop med ex vis lökskal eller olika slags blad, för att få vackra, främst gula färger. Det vi i dag kallar påskris är nog närmast besläktat med fastlagsriset."
http://www.leksand.se/kultur/museum/tradition/pask.html

"Även fastlagsriset är vanligt förekommande än idag. Det säljs gladfärgade knippen med fjädrar på torget. De skall inte sättas i vatten utan stå torra. Ursprunget till fastlagsriset kanske var den katolska traditionen att man piskade sig själv och andra på askonsdagen som tecken på botgöring.
Påskriset ska däremot sättas i vatten och få små musöron och dekoreras med urblåsta, målade äggskal och ev. annat påskpynt och ska stå över själva påskhelgen. De symboliserar uppståndelsen och livet. När man hämtar in björkriset ser det dött ut, men i vattnet börjar det leva och får gröna blad. Äggskalet är en symbol för Jesu grav, ägget kläcks och ut kommer en levande kyckling."
"Stilla veckan eller Dymmelveckan kallades den sista veckan i fastan, som också är veckan innan påsk. Den inleds med Palmsöndagen till minne av Jesu intåg i Jerusalem. Folk hälsade honom välkommen genom att vifta med palmkvistar och lägga ut dem på vägen framför honom. I Sverige användes kvistar av sälg och vide istället som dekoration, vi har ju inga palmer."

 "Det finns en hel grupp av buskar som är släkt med varandra och som vi kallar vide, pil eller sälg. Egentligen heter de alla olika saker, t.ex knäckepil, jolster, gråvide eller sälg. De olika videbuskarna är ofta svåra att skilja ifrån varandra.
Videbuskarnas knoppar finns på plats redan under sommaren, men när vintern är slut och tjälen går ur marken kan videbuskarna suga upp vatten igen och då växer knopparna. Snart syns de mjuka videkissarna. Efter några veckor så blommar videbusken."
http://www.vattenriket.kristianstad.se/varen/salg.htm

Dyrgrip!

album framsidaalbum inutiNilla designalbumsidor
Jag köpte ett minialbum med 12 sidor (6"x6") på Panduro. Idag ska jag ge bort det, med bilder på barnbarnsbarnen, till Ps farmor som fyller 85 år.

Elefun

"Den lilla elefantkalven blåser ut fjärilar genom snabeln. Vem kan fånga flest fjärilar i sitt nät? Ett riktigt gulligt spel för de allra minsta, med många timmars skoj oavsett vem som vinner eller förlorar."
ELEFUN

Record 'n Doodle

Fisher-Price Doodle Pro Record 'n Doodle Vilken kul grej! en liten en som man kan spela in meddelanden på.
(och Travel Doodle Pro också fin.)

Äntligen HM-kläder men...

Idag var jag äntligen iväg och hämtade paketet från H&M Rowells! Det har legat på Posten länge nu...
Det var inget som var felskickat denna gången i alla fall, som sist. Men returnera får jag göra ändå. Det är aldrig riktigt bra. Det var, som jag trodde, byxor till tösen som var för små. Så två par byxor byter jag från 104 till 110 (bl a stretchjeansen). Och av mina egna kläder så var båda kjolarna för stora... så jag ska testa en storlek mindre. Blusen och koftan var jag inte helt nöjd med. Jag vet inte riktigt... blusen var väl rätt söt förstås men kanske lite för urringad och ärmarna gillade jag inte. koftan hade korta ärmar som inte stämde tyckte jag och färgen var så kall rosa på något sätt svårt att säga. men lika bra att skicka med det som man känner att man inte är helt nöjd med. Annars blir det väl bara hängade oanvänt...

tillägg den 10/3: Idag så kom tösens stretchjeans i storlek 110 de verkar bra, modellen är snygg, tyvärr väldigt låga i midjan. men det går. De andra; twillbyxor i ljus kitt, var slutsålda...
Mina kjolar kom med och de ser fina ut. Men det är sommarkjolar som passar bäst utan strumpbyxor, så det lär dröja innan jag får använda dem. (det är snö och minusgrader nu.)

Cineraria

cineraria
(denna bilden har jag inte laborerat med. Jag provade att ändra på ljus och kontrast men den blev bäst helt utan ändringar.) Jag köpte denna cineraria igår. har aldrig haft någon sådan tidigare tror jag.

Ett kort gjort av mig

Nilla design
°ºº°T°ºº°A°ºº°N°ºº°K°ºº°E°ºº°B°ºº°U°ºº°B°ºº°B°ºº°L°ºº°O°ºº°R°ºº°

barncyklar

Tösen önskar sig en riktig cykel! Jag funderar på att skaffa henne en i år.
Jag tror inte att hon kommer att kunna lära sig att cykla ännu på ett tag. Hon provade en kort runda i höstas men det gick inte alls. Så vad gör man när trehjulingen känns för liten och så ganska så tippig, och dessutom vill lillebror ha den nu.

Kanske en springcykel vore något? (den som heter Speed ser tuff ut!) eller någon typ av sparkcykel? De är ju i alla fall bra till att öva upp balansen på!

Jag tittade in på Crescent och hittade denna fina cykeln som är 12" och denna som är 16".
cyklar cresent
http://www.crescent.se/pages/bicycle.asp?id=40081
http://www.crescent.se/pages/bicycle.asp?id=40079

Jag vill gärna ha en cykel i färger som funkar till både kille och tjej. (de på bilden tycker jag gör det.)
Det behöver såklart inte vara en ny cykel, bara den uppfyller säkerhetskraven.

"Barncyklar
Cyklar för barn ska vara stadiga. De ska inte ha några vassa utstående delar eller något som kan orsaka klämskador. De bör inte vara utstyrda med extrasaker som backspeglar och handtag för handbroms som barnen kan göra sig illa på när de cyklar emot något och faller fram över styret.
Det är viktigt att cyklar för mindre barn har fotbroms eftersom det är svårt för barn att greppa om en handbroms och att bromsa och styra samtidigt.
På marknaden finns barncyklar både med och utan fotbroms på grund av att EU-standarderna inte innehåller något speciellt krav på fotbroms för barncyklar. För säkerhets skull bör man ändå välja en modell med fotbroms.
Kedjan ska ha ett heltäckande skydd som inte går att ta bort annat än med verktyg. Styret och sadeln bör sitta i samma höjd så att barnet sitter rakt på cykeln och kan se framåt.
Sadeln ska vara inställd så att barnet når marken med skospetsen. Räfflade pedaler minskar risken för att man ska halka. Öppen ram är säkrast. En ramstång gör det svårare att stiga på och av cykeln".... o s v
http://www.radron.se/templates/print/factsheet____4099.asp

Det där med stödhjulens vara eller inte vara är också något jag har funderat på...
Får se vad det blir, framöver.

they're wise enough to stay away from us

Abigail: You don't believe we're alone in the universe?
Grissom: Abigail, I'm sure if there is something out there looking down on us from somewhere else in the universe...they're wise enough to stay away from us.
(eftersom vi människor är onda, gör hemska saker, ...mördar...)?
http://www.tv.com/shooting-stars/episode/477034/trivia.html

The CSIs come across an abandoned military compound being used by a small cult. The CSIs grow suspicious when they see that a mass suicide has taken place, but only 11 of the 12 beds are occupied.
http://www.tv.com/csi/show/19/episode_guide.html&season=6

I detta avsnitt: En liten mystisk sekt håller till på ett övergivet militärt område och när de begår massjälvmord måste CSI-teamet utreda. Avsn 4 säs 6.Amerikansk actionfylld dramaserie av Jerry Bruckheimer från 2005-06 om en passionerad grupp kriminaltekniker som samlar bevis på Las Vegas' brottsplatser. Gruppen leds av den ihärdige Gil Grissom som lever för sitt jobb. CSI är USAs populäraste tv-serie och har blivit en stor framgång även i Sverige...
http://www.kanal5.se/templates/page.aspx?id=2161

CSI fängslar allt fler tittare på Kanal 5. Sedan första avsnittet sändes i Sverige 2001 har serien slagit tittarrekord efter tittarrekord.
http://www.kanal5.se/templates/page.aspx?id=10747

Episode guide
http://www.csifiles.com/episodes/csi/

och givetvis:
http://www.cbs.com/primetime/csi/

tidigare inlägg om CSI
http://tankebubblor.blogg.se/2005/august/csi-crime-scene-investigation.html

OBS! Detta avsnitt går i repris på onsdag 22,50

Önskningar

Felicity wishes: Shop 'til you drop
Tösen har två söta böcker som heter Lilla boken om önskningar och Lilla boken om födelsedagar om Felicia Fe av Emma Thomson.

en kort runda

Var en kort runda på stan idag. med barnen... på banken byggde de med Lego. Skönt när det finns lite leksaker, det är inte mycket som behövs. bara de blir sysselsatta en stund.
Sedan var vi inne i leksaksaffären och tittade.
Sedan på Lindex där jag använde mitt presentkort (som jag fick i julas av Lindex) till ett par byxor till tösen och en matchande tröja. Jag köpte i storlek 110 nu. Hon är ju redan 105,5 cm lång och storlek 104 börjar bli lite smått. Särskilt på längden. Många av hennes byxor är väl korta nu. Jag provade kläderna hemma och byxorna var inte för långa. i midjan var de stora men jag köpte sådana med reglerbar midja så jag fick dem att passa ändå. och tröjan var lite stor men inte så att det såg dumt ut. Så nu blir det nog till att köpa 110 i fortsättningen då. 
Mitt stackars HM-paket ligger fortfarande kvar på posten och väntar på att bli hämtat. Jag har lite tid till på mig... Det ordnar väl sig på något vis... Är nyfiken på kläderna som finns där i till barnen och mig. Undrar om jag kanske måste skicka tillbaka något av tösens kläder, om det är för litet. 
Sist hann jag kika in på MQ där fanns en jättefin kjol och top till från Twist & Tango som var jättefin! *vill ha* Den gick i brunt och hade paljetter och lite rosa i m m. Den fick jag bara känna på...  
På väg hem så gav jag bort min parkeringsbiljett till en kille som blev jätteglad!

Lilla tös

På denna bilden har jag använt effekten "oljemålning".
tösen
°ºº°T°ºº°A°ºº°N°ºº°K°ºº°E°ºº°B°ºº°U°ºº°B°ºº°B°ºº°L°ºº°O°ºº°R°ºº°

Lille Bus

Har testat och lekt lite med denna bilden... :-) (ljus,kontrast, vind, m m.)
morochson
°ºº°T°ºº°A°ºº°N°ºº°K°ºº°E°ºº°B°ºº°U°ºº°B°ºº°B°ºº°L°ºº°O°ºº°R°ºº°

Småblommig orkidé

Jag tror att den heter Dendrobium Florida Twist. (för den ser ut som denna här.)
småblommig orkidé

scrapbooking

Jag har börjat att scrappa lite nu i 30x30 format. Jag köpte album och papper sommaren 2004 men har inte kommit igång förrän nu. Jag köpte ju två album i 20x20 istället på Panduro som känns precis lagom i formatet. Det stora albumet har jag till mina egna bilder och gamla bilder och 20x20 har jag till barnen. Nu har jag även köpt ett album som är 15X15 (likadant som de andra med plastfickor i) på Panduro. Jag ska ha det till en adressbok med adress och telefonnummer på vänstersidan (har skrivit det i datorn och det är lätt att byta ut när någon byter adress.) på högersidan av uppslaget så har jag ett foto som jag dekorerat. Det kommer främst vara till barnen. (Det ska finnas bilder på främst de nära släktingarna.)
Ninnan badar

tulpaner med konturer

Här har jag samma röda tulpaner igen, nu lite vissnare mera utslagna, men ändå vackra... Denna bilden har jag fixat till med "effects, artistic, contours"
tulpaner (contours)
°ºº°T°ºº°A°ºº°N°ºº°K°ºº°E°ºº°B°ºº°U°ºº°B°ºº°B°ºº°L°ºº°O°ºº°R°ºº°

Ny dator!

Nu har jag en ny dator; ett nytt chassi och större hårddisk, nytt moderkort m m. Vad fräcka grejer det finns.
Struligt värre när allt ska läggas in och uppdateras och fixas. Tur att P♥ hjälper mig med det!

Vattna dina krukväxter

"Vattna så här:
Använd rumstempererat vatten

Vattna antingen ovanifrån, på jorden, eller underifrån, på fatet.

Om det fortfarande står vatten kvar på krukfatet eller i ytterkrukan efter en timme har växten fått för mycket vatten. Häll av överflödigt vatten.

Om jorden är kruttorr kan det vara svårt för den att ta åt sig vatten. Sänk då ner hela innerkrukan i en hink med vatten och låt den stå där tills det inte längre kommer några luftbubblor från jorden. Gör alltid så när du vattnar orkidéer.

En del växter bör du inte vattna på bladen eftersom vattnet kan ge brännskador. Växter som har ludna eller håriga blad är speciellt känsliga, till exempel saintpaulia och kornettblomma.

Vissa växter går in i en viloperiod under vintern, till exempel pelargon och fuchsia. Dessa skall ställas svalt under vinterperioden och vattnas mycket sparsamt.

För att minska risken för att växten skall bli blöt om fötterna kan du lägga ett lager lecakulor i botten av ytterkrukan. Då bildas ett vattenmagasin som håller uppe luftfuktigheten samtidigt som jorden i botten av innerkrukan aldrig blir plaskblöt."
Läs vidare här: Hasselfors garden.
Skötselråd för en mängd olika krukväxter hittar du här:
Blomsterlandet
och
Coop vardagshjälp krukväxter
och
Blomsterfrämjandet växtbeskrivningar

Trädgårdstips finns på Odla.nu och på Bakker.

gult och strykjärnet

När vi spelar brädspel, typ Fia med knuff, så brukar jag välja gula spelpjäser. Det är väl något som sitter i sedan jag var liten. Gult var favoritfärgen då. Jag hade gult, brorsan grönt, mama rött och pappa blått.
När det gäller Monopol så brukade jag välja strykjärnet. Fast Monopol var aldrig mitt favoritspel.
(Funderade just på vilka spelpjäser det finns egentligen: strykjärnet, skon, hatten, bilen, skeppet, hunden, skottkärran och fingerborgen, kanon, häst med ryttare och en pengasäck.)
När vi var små spelade vi Svenska MADs brädspel och ett annat som hette Cats och... vad var det mer. Vi hade en hel del! Kortspelet UNO var jättekul med och annat som man kan spela med en vanlig kortlek.

Intervju med dottern

När jag intervjuar min dotter så svarar hon såhär:
Vad heter du?
2½ år: Hon svarar sitt förnamn.
4 år: Hon svarar sitt förnamn. (Hon kan sitt efternamn också men inte sitt andra- och tredjenamn.)

Hur bor du då?
2½. Hon svarar var hon bor.
4: När hon är 4 kan hon även gatan och numret.

Hur många år är du?
2½: "halft å"
4: Tre (för hon har ju inte fyllt ännu.)

 Vad tycker du är roligt?
2½: Den är det (och pekar på Molly Mus-boken.)
4: Att vara i lekhallen (på dagis).

Vad tycker du är tråkigt då?
2½:… (vet inte).
4: En data som Anton har. (kompis på dagis som har en sådan leksaks med sig tror jag.)

 Varför måste man sova på natten?
2½: Det är mörkt och stjärnor.
4: För det är natt och då är jag så trött.

 Vad ska du bli när du blir stor?
2½: Nå upp till alla böckerna. (vill bli lång, och kunna läsa alla pappas böcker.)
4:Prinsessa!

Vad gör en sån då?
2½: Köra lastbilar. (som pappa kan.)
4: Dansa!

Var kommer bebisar ifrån?
2½ och 4: från magen.

Vad gör bebisar för något?
2½: går i skolan.
4:”äter på tuttar”

 Har jag varit en bebis då?
2½: Ja. När jag blir stor får du vara inne i min mage!
4år: Ja. Jag var ”borta” då.

Vilka är dina finaste kläder?
2½: Denna. (pekar på tröjan hon har på sig.)
4år: På dagis (nånting…några av utklädningskläderna tror jag hon menar.)

Vad önskar du dig av tomten?
2½: Paketer. Klossar.
4år: en fjäril, en rosa. –Men öppna inte fönstret!

Finns tomten? Var bor han?
2½ och
4 år: Där som det finns snö.

Vem är din bästa kompis?
2½: Mamma!
4 år: Anton.

Vilket är det finaste ordet du vet?
2½: Lejonet
 4år: Bok

Det fulaste ordet du vet då?
2½: Ormen
4 år: Ful.

 Finns det något du är jättebra på att göra?
2½:Skivor…
4år: Rita på den (ritstaffliet)

När blir mamma och pappa arg på dig?
2½: Ta ner skivor… (ett fodral gick sönder)
4år: Bara på Lillebror… (!)

Vad ska du göra nu?
2½: Rita
4år: Blommor! Skriv det!

Sedan gör jag om samma sak igen när hon blir fem år och så vidare.
Jag ser fram emot att få fråga Lillebror också! Men han kan inte ens säga sitt eget namn ännu. Han kallar sig själv för min.
Frågorna och svaren sparar jag in en bok, och ett ett dokument i datorn, där jag kan fylla på åren efter hand. (Tips!)

Det är ljust!

Det är så skönt nu när det är ljust ute när man åker till och från jobbet! Så mörkt det var i december... nu känns det, i alla fall lite, att vi går mot vår!
...och här kommer fler tulpaner :-) de är ju så fina!
tulpaner ovanifråntulpaner från sidan

Alla hjärtans dag

Alla hjärtans dag 14/2
ett kort som jag har fått

Det var tur!/Det var synd!

Boktips:
"Det var tur att… för annars … Vänd blad och se vad Amanda klarade sig undan! Det var synd att … för annars … Vänd blad och se vad Amanda missade!
Thomas Halling och Eva Eriksson har tillsammans skapat en överraskningsbok att läsa om och om igen – från ena hållet och från andra hållet och så om igen.
(3-6 år)
”...en klurig bildberättelse där man kan fantisera mycket runt bilderna”"
http://www.alfamedia.se/data/prodbig_10483.asp

illbatting te pöjk

-Vad ska det nu tjäna till. Med alla hyss han gör den ungen, så sliter du ut våra blyertspennor. Har du tänkt på det?
-Då köper jag en ny.
-Du är inte rädd för utgifter du inte!
*ler* för att inte tala om råttfällan. och soppskålen:
-Ett sånt stolleprov. Vad skulle du köra i huvet för?
goddag doktorndunk
-Jo, du kan räkna ut det fint du. Ska vi betala doktorn fem kronor för att få ut en femöring? Vad hade du för betyg i skolan?
Emil i Lönnerberga är en favoritfilm här hemma. och Alla vi barn i Bullerbyn.

grön tuschpenna+liten pojke=

syskonenbus
°ºº°T°ºº°A°ºº°N°ºº°K°ºº°E°ºº°B°ºº°U°ºº°B°ºº°B°ºº°L°ºº°O°ºº°R°ºº°

Reese Witherspoon

reese witherspoon
http://www.walkthelinethemovie.com/
Apropå filmer som jag ville se; Walk the line är en av dem. Filmen handlar om Johnny Cash som spelas av Joaquin Phoenix. Mera om filmen här och här.
(andra bloggar om denna film: Kulturbloggen och Legally Blonde och Sessan.)
 Tillägg i mars-06: Nu har jag sett filmen! Jag grät. Jag skrattade. Jag lyssnade på musiken. Filmen var helt underbart bra. Jag vill se den igen!

Underbar och älskad av alla...

...(och på jobbet går det också jättebra.)
Nu måste det bli av att jag läser boken, som jag skrev om att jag ville ha. för nu ska den bli film!
Herngren och Holm ska göra film av Haags bok och huvudrollen spelas av -Martina Haag själv såklart!
Inspelningen börjar till hösten.

Martha Stewart

Tipsar om en sida med många tips :-) Martha Stewart.
Titta här till exempel: Rosor i hjärtform, Växthusfönster, Pysseltips,

Tulpanerna igen :-)

tulpan
Jag köpte 10 vita och 10 lila tulpaner på Ica Maxi i torsdags (20 för 50:-). De är så fina fortfarande. Jag kan inte se mig mätt på den buketten! :-)
Det är alltså samma tulpaner som i inläggen nedan. här och här.

Mathmos

Dessa lamporna skulle jag vilja kolla in. (Jag har inte sett någon av dem ännu, mer än på bild... )
http://www.mathmos.se/
Aduki och Bubble ser spännande ut!

400

grattiskort 15x15
Här ett grattiskort som jag har gjort.

och så lite statistik:
Publiceringstidpunkt den 12 februari 2006 20:57:38
Inlägg - 400
Kommentarer - 208
Sidvisningar - 23314
Unika besökare - 8694
Medlem i 186 dagar
(Det var den 29/12 som jag skrev inlägg nummer 300.)

Rasmus Nalle

Jag blev påmind om denna Nalle när jag tittade in på Sissis blogg. Jag minns, om än otydligt, att vi hade några Rasmus Nalle-böcker när jag var liten. gillade dem. (oj, vad det känns längesedan...)

SVT1 kl.21.15 Nisse Hult

Ikväll är det dags för Nisse Hults historiska snedsteg igen!

5 av 14

Det är inte lätt att få ihop alla nu för tiden... Jag bjöd in till en tjejträff hos mig med de gamla kompisarna som inte ses så ofta längre. Jag skickade inbjudan en månad före. Men några skulle till fjällen, någon skulle på släktträff, några skulle jobba, och en skulle till Gran Canaria just då.
(Det är första gången som hon flyger, hon var så nervös. men allt har gått bra.
Jag är förstås jätteglad för hennes skull. att få komma iväg på en resa där jobbet bjuder, en vecka med att få sova ut, utan barnen som väcker en och så. Hon är väl värt det.)
Så tillsist så blev vi fem tjejer som kunde träffas och äta gott, prata och snacka och ha det trevligt och lugnt och barnfritt en kväll. Klockan blev halv tolv innan vi bröt upp!
För tio år sedan när de flesta av oss var singlar då träffades vi så gott som varje helg och var ute på fester och dans. Nu har alla familj och barn. Tiden går...

tulpanermurgrönaorchid mixmurgröna

Tulpaner

tulpaner
°ºº°T°ºº°A°ºº°N°ºº°K°ºº°E°ºº°B°ºº°U°ºº°B°ºº°B°ºº°L°ºº°O°ºº°R°ºº°

Fin Frukttarte

frukttarte
FIN FRUKT-TARTE
Gör i god tid och ställ svalt till serveringen.
8-10 personer. 60 minuter.

200 g smör
4 dl vetemjöl
1 dl havregryn
2 msk strösocker
Fyllning:
4-5 dl marsánkräm
färska frukter och bär (till exempel mango, sharon, physalis, papaya, blåbär)
ca 2 dl aprikosmarmelad, utan fruktbitar

Ugnen på 200º
Smält smöret, och blanda med övriga ingredienser till en botten.
Tryck ut degen i en stor pajform. Ca 30 cm Ø
Grädda i mitten av ugnen 20-25 minuter.
Låt svalna helt.
Gör marsánkrämen enligt anvisning på förpackningen. Bre ut den i pajbottnen. Fyll på med frukt och bär. Bre över marmeladen.
Ställ den svalt.

Exotiska frukter

exotiska frukter
Papaya, mango. sharonfrukt, kiwi, physalis... Jag har laddat upp för att kunna göra detta receptet på Frukttarte.

Årets snögubbe! :-)

P♥ och barnen har gjort denna snögubben idag:
snögubbe

Key lime

Your Scent is Key Lime
                                        
Sassy, real, and totally smooth You're a total flirt who's always ready for a challenge!
What Scent Are You?

Key Lime Pie recept

SVT2 kl.21.30 Dalarna

Glöm nu inte! Ikväll är det dags igen: Svenska Dialektmysterier

Storsint

Storsint= generös, överseende, storsinnad, ädelsinnad, höjd över småaktighet.
motsatsord till småsint, småskuren, småaktig, småttig, trångsint, futtig, tarvlig

(Jag har en antonymordbok med ord och motsatsord. Bra att ha-sida: saob.)

Frimärken 2006

Det är ju ett tag kvar... till det blir jul igen... men är man, som jag, nyfiken så kan man kika på årets julfrimärken redan nu, här!
Här finns också bilder på andra frimärken som kommer att komma ut under året.
Till hösten kommer det åtta frimärken med bilder från olika barnprogram. Det ser jag fram emot. Bland annat Björne och Trazan & Banarne och Yumi-Loophole, Teskedsgumman, Bolibompa-draken, Elefanten ur Fem myror är fler än fyra elefanter och Pippi Långstrump med flera. och Allram Eest:
allram eest
(andra bloggar om frimärken: Karolina.)

Inlägget är uppdaterat den 7/2

big tiny heart gold

big tiny heart
http://www.adinadesign.com/docs/N_bigtinyheartG.html
http://www.adinadesign.com/docs/adina_press.html

Underställ och sportkläder

Jag skrev ju innan om vilka strumpor (och mössa) jag skulle vilja ha och vilken fleecejacka. Nu har jag funderat på ett underställ också. Jag har hittat ett test här och skulle vilja prova ett Craft Pro Layer 1 eller ett Everest GFX det är de ställen som är bland de bästa och har bäst värmeisolering.
Sedan behöver jag ju förstås underkläder också om det ska vara riktigt bra. Det var evigheter sedan jag köpt någon ny sport-bh. Men de jag har och gillar heter Swegmark Sport. en utan bomull i får det väl bli då. Activate, Funk eller Sportbehå vill jag ha nästa gång.
(Mitt R-90 är jättebra! på tal om sportkläder.)

...sedan är det bara ett par långfärdsskidor som fattas...! typ *ler*

blaha-blaha...

Angående innehållsdeklarationer, marknadsföring, hållbarhet, smink, parfym, extrakt, essenser, så hittade jag intressant läsning här: Shenet
http://www.shenet.se/referens/blaha.html
http://www.shenet.se/referens/lagdeklaration.html
http://www.shenet.se/referens/lagmarknadsforing.html
med mera.

Dop

Vi ska iväg på dop idag. barnens syssling. Jag gillar det vårvackra pappret på hennes present:
present

Juli -05

Som kontrast mot förra inlägget ;-) här är några bilder från i somras...
badpojke
badflickafräknar

Snö och solsken

haren skuttar fram så fortsnö i solskenvinterbarnen leker

Arborio, Carnaroli, Vialone Nano,

Vi smakade detta goda riset hemma hos Ps föräldrar igår: Risenta Avorio (kokat helt vanligt, enkelt och servarat tillsammans med en kycklinggryta.) Nu är jag sugen på att köpa det själv och laga något gott. Helst så skulle jag väl prova på en risotto. Det är ju en hel vetenskap *ler*. Jag har gjort risotto innan, men det var inget särskilt risottoris eller så jag hade då. Det var mest som en vanlig gryta, allt i ett.... Nu har jag försökt sätta mig in i lite vilket ris jag ska använda och hur jag ska gå tillväga. (Några bildbevis i bloggen kan jag inte lova... :-)
Här på Zetas sida hittade jag på ris och grundsteg, och så kollade jag in vad recepthjälpen hade att säga om saken. Och när det gäller italiensk matlagning så är ju förstås denna sidan given: Aglio e olio. (vackra bilder på både mat och natur. och så mängder av recept. ...som jag inte har provat på ...ännu.)

..."Om vi nu återvänder till matlagningen så gillar jag risotto av två anledningar, den ena är att den är så lätt att variera, man kan basera den på grönsaker, på kött eller på fisk, och den andra anledningen är att det är så enkelt att göra risotto-en bra buljong (som man kan ha frusen i frysen) och bra råvaror är vad man behöver. I en grönsaksrisotto kan man ju använda de grönsaker som finns beroende på säsong. I Italien är risotto serverad separat, inte tillsammans med något annat."...  
http://agliolio.blogspot.com/2005/07/risotto-con-verdure-grnsaksrisotto.html
..."Först och främst så är det riset som måste vara av den rätta sorten och där kan man välja mellan ett antal sorter: allra bäst är Carnaroli, sen kommer Arborioris och Vialone Nano går också bra. I Sverige har jag sett att Arborio finns i snabbköp men det märke jag såg sist var helt fel, alldeles gult och det såg ut som parboiled ris; ett risottoris skall vara vitt och inte dra at det gula hallet. Nu är det ju sa här att jag inte är sa himla inne pa vad för italienska produkter (förutom Barilla & Co) som är lätta att få tag på i Sverige nuförtiden för när jag kommer upp så lagar jag inte en massa italiensk mat"... http://agliolio.blogspot.com/2005/06/saffransrisotto-i-parmesankorg.html

Här hittade jag en karta på Zetas sida. Italiens tjugo matregioner.

Landskapsparlör

Jag följer ju programmet Svenska dialektmysterier. och här finns en landskapsparlör. Här har jag letat upp lite roligt och lite favoriter från den:
Doma = de här
Forrtröden = avundsjuk
Forveden = nyfiken "för-veten"
Glyttig = barnslig
Gumpen = rumpan
Göra vid = laga saker
Hialös = rastlös
Hotta = slänga, kasta bort, "hutta"
Klydderöv = strulig person
Sisare = sax
Hia sig = lugna ner sig
Hocken = vem
Krabba = när någonting krånglar
Nimt = behändigt
Speta = sticka i fingret
Tyar = orkar
Teta = retas
Tösabiten = flickan
Ännavänt = besvärligt
Redig = riktig
Råset = råkallt
Illavåret = besvärligt
Räli = äcklig, ful
Skrådden = på snedden
Gött = bra, härligt 
I jämter = bredvid
Katiger = duktig, mallig, kaxig
Trälit = tråkigt
Fräck = cool
Ladder = tofflor
Åpen = girig
Ta dän = ta bort
Tjomme = kul kille
Änna = liksom, ungefär
oj vad mycket det blev... ni får titta efter själva. (Följ länken!) Jättekul!

Den bästa barnstolen

Den bästa barnstolen heter Antilop och finns för 99:- på Ikea. Den är lätt att ta isär och lätt ta med sig. Den är lätt att torka av och hålla ren.
och det där med att ha en stol som är lätt att hålla ren är en väldigt bra egenskap. (Stolar i trä är värre...)
och så är den ju hyffsat billig också. Vi har en, och min föräldrar en, och Ps föräldrar en. Smidigt!

Tillägg: Tripp Trapp tror jag också är en bra stol. och särskilt efter att man har tagit bort bygeln och barnet sätter sig själv.
Det spelar i o f s ingen roll för vår lille klätterapa. Han klättrar via en vanlig stol upp på bordet och kryper sedan i och sätter sig i sin Antilop-stol. Han kan säkert använda den stolen till han blir tre år.
Tösen som är 4 snart sitter på en vanlig stol. Det funkar ganska så bra. (Jag har ett litet svart tygskydd på hennes stol nu.)

stolarna...

stolarna
Jag skrev om våra stolar tidigare. Snälla pappa har hjälpt mig att klä om alla sitsarna till svart läder. Så nu har vi äntligen åtta likadana stolar att ta till när vi ska ha fest och kalas. (lädret räckte till sju hela och en skarvad. jättefint.) Jag är så nöjd. Tack söta♥ pappa. :-)

mama

Jag älskar att läsa tidningar! alla möjliga tidningar. har köpt och prenumerarat på en hel del olika genom åren. Just nu har jag bara en tidningsprenumeration, det får räcka... (skulle gärna ha fler, men det blir för kostsamt.)
Jag har prenumererat på Mama sedan första början. (maj 2003)
alla mina mama-tidningar

Sportsockor och funktionsmaterial

Ett par bra strumpor att ha när det är kallt ute, till mig och barnen. Ja, hela familjen förresten.
Jag har använt löparstrumpor som heter Falke (RU Running) jag har även använt Seger (Jag tror att det är de som heter Ultrathin blisterguard jag har.) när jag joggade endel tidigare, det var ett tag sedan nu. Sitter just och tittar runt på Segers hemsida och ser att det finns många bra strumpor där. Jag skulle vilja ha de som heter Fitness och så ett par Multi comfort med ull i (eller några liknade) när man ska vara ute och leka i snön. Lillen skulle få de strumporna som heter just Lillen! och så ett par till tösen med förstås.
Mössorna är också fina. Jag skulle behöva en som går ner lite över öronen, som till exempel Linz eller Lars.
Här har jag letat upp mera om Outlast och om Windstopper-materialen.

Barnen har ju fått så fina vindtäta fleece-jackor. Jag skulle gärna ha en själv också... Kanske från The North Face, Haglöfs, McKinley eller vad det nu kan finnas för några... Förresten en Haglöfs Tornado Q Jacket ser fin ut. Får väl ge mig ut och leta upp en sådan för att prova.

Tillägg den 11/3: Idag har jag varit och provat en Haglöf Tornado Jacket. Tjejmodellen var för kort. Tjejer fryser väl också om rumpan? så jag valde ut en killmodell i medium som passade mig bäst. har beställt den i rött.

Tillägg 17/3: Idag hämtade jag min windstopper-jacka. Den är så fin!

februari

RSS 2.0