Hittat i gömmorna

Mamma hittade denna tidningen från 1984 när hon städade häromdagen. I denna 22 år gamla tidning kan man hittade både aktuella och fina saker och sådant som man tycker är hemskt fult...
Sy bokförlaget Semicväv kuddar av bandjalusigardin, volangkuddar,fina draperingar och ful soffa
De vävda kuddarna som syns på omslaget och bilen uppe till höger, känns helt okej. Effektfullt. På omslaget syns också en lampskärm. Det är ju inte vanligt nu med att sy lampskärmar precis. särskilt inte med frans (men det kommer kanske snart?) Bilden nere till vänster känns bara så typisk tidigt 80-tal med den veckade lampskärmen med snöre igenom och den runda foten. Korgsoffan, och inte minst de rosa volangkuddarna... Bilden nere till höger visar en elegant draperad gardinuppsättning. Inte så vanligt nu för tiden när det mest är skärm/panelgardiner som gäller. (Den turkoslila soffan är bara för mycket, inte snygg alls. vad gör den där?)

Lego och kläder...

Jag provade denna tröjan på lilleman, (gå in på Polarn o. Pyret  "dagis2-6" femte raden nerifrån i mitten.) men den var så smal i modellen, för tight, han passade inte i den. Den är söt i motivet annars tycker jag, som en stad, en bilbana. (lite 70-tals pyjamaskänsla över den.)
pop-stadpop-blommor
http://www.polarnopyret.se/
Dottern gillade den tröjan som såg ut som ett landskap med röda muddar, (sjunde raden uppifrån i mitten.) men den fanns inte inne i hennes storlek, och jag var som sagt inte så förtjust i modellen heller. Däremot var denna (åttonde raden uppifrån till höger.) den vita med blommor på, jättefin! (tyvärr blev det inte av att jag köpte den, det skulle jag ha gjort!) Så den tröjan som jag köpte till lillen det blev en marinblå med bilar (branbil, ambulans, polisbil) på. Sedan så har barnen nu fått varsin fleecejacka i funktionsmaterial som är vindtätt och vattenavvisande.
navy med bilarfunktionsfleece
Sedan så blev det lego också idag... kunde inte låta bli för jag hittade nämligen Byggare Bob med traktorn Grålle och en husvagn! Byggare Bob på film är poppis här hemma just nu också...
traktor och husvagn
Barnen äter äpple.

transparenta kuvert

Mina favoritkuvert är kvadratiska och genomskinliga och i "smörpappers"-kvalitet. Jag använder dem såhär: Jag skriver adressen på kortet baksida i tydlig fet stil som lyser igenom kuvertet. Det enda jag har utanpå kuvertet är frimärket. :-)
framsidan av kort till 1-åringkortets baksida med adressen som syns genom kuvertetfram och baksida av kortet
(kort och kuvert har jag köpt från Magnolia)
Jag ser nu att det är på gränsen till att jag skulle behöva ha två frimärken... ...

Vad är lykopen?

"Lykopen är tillsammans med β-karoten den karotenoid som normalt förekommer i högst halt i kroppen, och då främst i blodplasman. Forskningen har på senare tid fokuserat en hel del på karotenoidernas antioxidativa egenskaper och har beslutat sig för att kartlägga dess förekomst. Då lykopen innehåller fler dubbelbindningar än övriga karotenoider som valts ut i dessa studier - 13 mot övriga karotenoiders 11 - och de antioxidativa egenskaperna står i förhållande till antalet dubbelbindningar, är det troligt att lykopen har högre antioxidativ potential än de andra karotenoiderna.
I studier har det dessutom visat sig en positiv inverkan på karotenoid-absorptionen genom värmebehandling, det vill säga att exempelvis kokt tomatsås ger en högre åtkomst av lykopen än från färska tomater.
När det gäller förekomst av lykopen i livsmedel så är det tomater och tomatprodukter som har det största innehållet.
Lykopen är godkänt som färgämne i livsmedel och har E-nummer E 160 d."
Läs mera här: http://sv.wikipedia.org/wiki/Lykopen

 "Lykopen är tillsammans me dbeta-karoten den karotenoid som normalt förekommer i högst halt i kroppen. Den är effektivare på att fånga upp singlettsyre (som bl.a. bildas av UV-ljus) än andra karotenoider och kan även oskadliggöra oxidanter i cellmenbran och i lipoproteiner ,.  Lykopen kan alltså skydda LDL-partiklar mot oxidation men i plasma finns det normalt bara omkring 1 lykopenmolekyl per 5 LDL-partiklar. Epidemiologiska studier har visat att det finns en reducerad risk för cancer i mage, tjocktarm, bukspottkörtel och äggstockar kopplad till höga intag eller höga plasmahalter av lykopen..."
Läs vidare här: http://www.contox.se/skydd/karotenoider.htm

 "Det lär finna omkring 400 olika karotenoider i naturen varav ett 60-tal i den mat vi äter. När man analyserar vilka som finns i vår kropp hittar man däremot betydligt färre, omkring tio. Karotenoiderna brukar delas in i två grupper - karotener (t ex alfa-karoten, beta-karoten och lykopen )och xantofyller (t ex lutein, zeaxantin och beta-kryptoxantin). "... o s v
Läs mera på denna sidan: http://www.fruktogront.se/ (Karotenoider i maten, kan vi påverka upptaget.)

"...Lykopen är den vanligaste karotenoiden i vår föda och den rikaste källan är tomater. Lykopen och andra karotenoider är dock hårt bundna till makromolekyler i de flesta födoämnen och absorptionen kan därför vara problematisk. Upphettning ökar starkt tillgängligheten men dessutom fordrar absorptionen i tarmen tillgång till galla och fettsyror..."
utdrag från denna sidan: http://www.medicallink.se/news/showNews.cfm?newsID=1260

"Söt och med en obestämd mängd tomatråvara. Det kännetecknar den vanligaste av röda såser; ketchupen. DN har låtit analysera 10 olika ketchupsorters innehåll av socker, vatten och lykopen."
Läs här om test av tomatketchup: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=678&a=516680&previousRenderType=1

Småförvaring

förvaringslådor
Den övre kommer från Mique och den undre från Ikea (Kassett heter den) Tösen har sitt prinsesslego i dem för tillfället.
Vi har varit på Ikea idag. (Vi köpte bl a skärbrädan Lämplig.) Främst för att skaffa fler stolar. Vi har haft lite udda innan. men nu kommer vi äntligen att få åtta stycken likadana stolar omklädda i samma färg. Ljust ekfärgade med svart läder på. Så när vi förlänger ut vårt bord så kommer det att bli så snyggt att kunna sitta på likadana stolar alla. och när bordet är vanlig längd så är det väl precis att vi kan hysa tre stolar som är över på andra ställen i lägenheten... Men det är fortfarande ett litet men, lädret räcker bara till sex stolar..? (nåja alla kommer att få bli i samma färg i alla fall...)

Vad ska vi äta ikväll?

Vad ska vi äta ikväll?
En tankebubbla som ofta dyker upp...
Här till exempel, kan man hitta svaret. Snabbt, enkelt och nyttigt. Så ikväll har vi ätit Korv- och grönsaksgratäng. En vardagsrätt med falukorv. men vi gör ingen skillnad på veckodagar.

rullad fisk

När tösen var två år var hon med morfar och gjorde rullad fisk. det var roligt. Sedan visade morfar henne fisken inne i ugnen. -Titta fisken! sa hon sedan om igen. och så -Titta fisken! -Fisken rullad! Sedan åt hon med god aptit.
Ett tag senare satt hon och tittade i en bok med P och det var en bild av en akvariefisk i boken. -Fisk! sa hon glatt. -Rullad...? sa hon sedan.
Här är några makrobilder från när morfar lagar fisk.
rullad spätta med lök-ägg-fyllningcitron

Man ska ha husvagn...

Vilket roligt inlägg! Titta här hos Karolina Lassbo: Husvagnssemester -Ganska charmigt faktiskt.
Husvagn
Text och musik: Claes Eriksson
Medverkande: Per
Jag har prövat nästan allt som finns att välja på:
campa, hyra båtar, paddla, cykla eller gå.
Jag har semestrat på de allra konstigaste sätt
och äntligen jag funnit hur man ska semestra rätt.

Man ska ha husvagn - så är semestern redan klar!
Man ska ha husvagn - det har jag sett att alla har!
Man ska ha husvagn - och stuva in familjen i.
Man ska ha husvagn - för då blir man fri.

I många år så var vi inte särdeles beresta.
Vi hade vart i Askersund och pressbyrån i Gnesta.
Men så en dag sa jag till frugan, vänligt men bestämt:
Vi skaffar oss ett hus som går på hjul och därmed jämt!

Man ska ha husvagn - med kylskåp, TV, dusch och spis!
Man ska ha husvagn - det blir som hemma på nåt vis!
Man ska ha husvagn - och den ska vara stor och bré.
Man ska ha husvagn - tänk vad man får se:

5 minuter Falsterbo och 5 minuter Koster!
5 minuter Flen och Hjo och 5 minuter Kloster.
5 minuter Örebro och 5 minuter fjäll.
5 minuters rasat på ett europavägsmotell...

Man ska ha husvagn - så blir semestern ingen flopp!
Man ska ha husvagn - och göra lagom många stopp!
Man ska ha husvagn - och köra runt och stanna té.
Man ska ha husvagn - tänk vad man får se:

5 minuter Stockholm stad och 5 minuter skärgård.
5 minuter sol och bad och 5 minuter herrgård.
5 minuter Grums och Trosa, Tjörn och Härnösand.
5 minuter till så kan man hela Sveriges land...

Man ska ha husvagn - då har man med sig rubbet jämt!
Man ska ha husvagn - då händer inget obestämt!
Man ska ha husvagn - så att man vet hur allt ska bli!
Man ska ha husvagn - för då blir man fri!

Man ska ha husvagn - varthän man än sin resa ställt!
Man ska ha husvagn - så slipper man att resa tält!
Man ska ha husvagn - så att man vet hur allt ska bli!
Man ska ha husvagn - för då blir man trygg och låst och fri!
http://www.gasverket.se/

Forum för...

Fårskallar Felfinnare! Här hittade jag en sida om allt möjligt; ordspråk, hur olika filmer slutar (spoilers), och om skrönor och myter (bland annat om ultra rapid och slow motion.)
"Alltså: Om filmen i en filmkamera går extra fort (ultra rapid). Vid inspelning, blir resultatet att saker rör sig sakta=slowmotion. Går filmen sakta i kameran vid inspelning, blir resultatet att saker rör sig extra snabbt (ultra rapid). (Ultrarapid=Extra snabbt. - Slow motion=Långsam rörelse)."
Läs på denna sidan: http://home.swipnet.se/fel/

http://tankebubblor.blogg.se/2005/november/faktoider.html

Solnedgång i januari

solnedgång i januari

Toscana-minnen...

italienbilditalienbild

Bebis på 70-talet

Jag åkte i en brun Brio-vagn när jag var liten. Brun bredspårig manchester och med gul frotté invändigt. (P åkte i en illgrön Emmaljunga-vagn som också var gul invändigt.) Jag tycker nog att det finns en hel del snygga vagnar nu för tiden. Min dotter åkte i Brio-vagn med fyra hjul på, som inte såg alltför spacig ut utan ganska så normal. Men den var ju förstås något alldeles extra. (Pappa undrade om det var motor på den, när han fick höra priset...)
brun manchester och gul frottétitt-ut från barnvagnen
Kläderna gick förstås i samma färgskala, brunt, gult, lite orange. Det fanns väl lite blått och rött och andra färger med såklart. Men inte alls så rosa och ljusblått som när man tittar i affärerna nu för tiden. Även här kör jag en medelväg. Jag köpte nästan ingenting i rosa från början...nu är det mera. Färgerna som vi har mest av tror jag är röd, mörkblå, ljusblå, brun, beige, vit, svart,
Tösen är ju snart 4 år och rosa, glitter, prinsessor och sånt är förstås mer och mer poppis.
Ninnan 3 månadertröja med bruna ugglor
Gul var en favoritfärg när jag var liten. Och där är den där tröjan med bruna små ugglor på! Nostalgi på hög nivå.
En del i varför jag kom att tänka på detta nu var när jag läste i denna plus denna bloggen.

Namntrender och statistik och namnsdagar

"Många får unika namn.
Under 2005 namngavs 50 920 flickor. Omkring 4 900 olika namn användes om man räknar varje stavning som ett eget namn. Nästan var femte flicka fick något av de tio vanligaste namnen medan 3 200 flickor var ensamma om åtminstone stavningen av sitt nya namn.
Bland pojkarna fördelades omkring 4 200 namn på 53 672 personer. Var femte pojke fick något av de tio vanligaste namnen och 2 710 pojkar var helt ensamma om sitt namn."

"Amelia, Hedda, Miranda och Märta är alla exempel på namn som har blivit mer populära och där igenom hamnar på listan över de 100 populäraste flicknamnen."
"Andra flicknamn som ökar snabbt är Mikaela, Ester, Lea och Cornelia."
"Nya pojknamn bland de 100 populäraste är Charlie, Milton, Elis, Jack, Herman och Valter."
"Av pojknamnen ökar Milton, Leon, Vilgot, Melvin och Neo snabbast under 2005."
http://www.scb.se/templates/pressinfo____156651.asp

Läs här på scb om vilka namn som ökat snabbast
http://www.scb.se/templates/tableOrChart____157000.asp
och mera om namnstatistik hittar du här
http://www.scb.se/templates/Product____30895.asp

Dagens namnsdagar är Göte och Göta. Vill du ha ett garanterat ovanligt namn på din bebis så välj det. ;-)
Namn med å ä ö är ovanliga nu för tiden. Plus att namn på G också är ovanliga. (utom Gabriel och Gustav.) Många gamla namn som finns med i almanackan är ovanliga nu.
Titta här: http://m.nu/namn/ en sida med namnsdagar i datumordning. (med fem namnlängder. inkl namn före år 1900.) Dagens namn Göte har hängt med i alla fem namnlängderna!

och vad det gäller efternamn och "snutnamn" så kolla in denna bloggen: http://snutnamn.blogspot.com/

en sur strömming :-(

Jag har faktiskt aldrig smakat surströmming. har inte heller planer på att göra det... Men efter att ha läst titt som tätt i Curiosas blogg så blev jag nyfiken den, den syrade, jästa strömmingen.

"Strömmingen fiskas under lektiden på senvåren. Den läggs i saltmättat vatten s.k. saltlake i stora öppna träkärl. Efter några dagar hälls strömmingen över i tunnor med lock med ny saltlake men med något mindre saltmängd.

För att få igång jäsningsprocessen, som kräver värme, rullas tunnorna ofta ut i solskenet ur fiskebodarnas svala skugga. När strömmingen börjat jäsa får tunnorna ligga i 15 - 18 graders värme i upp till 8 veckor, varefter den slås i plåtburkar för leverans inom och utom Sverige."...
"Tillsammans med torkning och saltning är metoden att bevara mat genom syrning (jäsning, fermentering) lika gammal som mänskligheten."...

och vad är det för skillnad på strömming och sill:
Latin: Clupea harengus membras / Clupea harengus harengus
"Strömming, tillhör familjen sillfiskar och är en underpopulation till Sillen."
"En strömming väger ca 25 - 60 g och blir i normalfallet ca 15 - 16 cm lång, dock sällan över 20 - 25 cm. Detta skall jämföras med västerhavssillen som har i medeltal omkring 57 ryggkotor och blir i genomsnitt ca 25 cm lång."
"Strömmingen har en fetthalt som uppgår till mellan 5 - 10 procent av kroppsvikten medan motsvarande siffra för västerhavssillen är 10 - 20 procent"...

"Det sägs att skillnaden på strömming och sill avgörs av fångstplatsen. Strömming fångas i Östersjön norr om en linje ungefär vid Kalmar. Sill fångas söder därom, i vattnen runt Skåne och vid Västkusten.
Det finns en biologisk, smak och storlek skillnad mellan strömming och sill beroende på artskillnad skillnader i vattnets salthalt samt tillgång på föda.
Sill i saltare vatten är fetare och mycket svårt att förädla genom syrning såsom strömming förädlas till surströmming."
Läs mera på denna sidan! http://www.surstromming.se/

mera läsning om strömming och sill:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Str%C3%B6mming
http://www.bohusfisk.se/sill.html
Naturhistoriska riksmuseet
Fiskeriverket
Tillägg den 14/2: http://www.getsilly.net/ och http://hem.passagen.se/kent.andersson/sill.htm

mera scrapbooking...

wild asparagus summer daysfancy pants ice cream parlor
Jag beställde några saker från Magnolia för ett tag sedan. främst kort och kuvert (Bazzill monocromatic cards och envelope Frost.) och så detta på bilderna ovan. Papper från My Mind's Eye och små blommor från Fancy Pants designs.

Two peas...

Det är så roligt att titta på andras scrapbooking-saker. Album, kort, layouter... En bra sida att titta på är Two Peas in a Bucket. Här har jag via Woopsie Daisy hittat ett underbart album på temat kärlek och Alla hjärtans dag. Deanne525 har gjort detta fina!

Hjärtan

Mitt hjärta
Dax att köpa nya frimärken, med hjärtan på! (Visst är de fina? Det som ser ut som en tatuering uppe till vänster är coolast.)

fyra...

Fyra platser jag bott på:
1. nästan ett år i Florida
2. i ett litet intimt tält på Gotland
3. i en charmig gammal husvagn på Öland
4. hemmavid...
Fyra tv-serier jag gillar att se på:
1. CSI
2. Nisse Hults historiska snedsteg
3. Svenska dialektmysterier
4. RoomService
Fyra platser jag varit på semester:
1. Key West
2. Grekland; Santorini och Naxos
3. Schweiz
4. Italien; Toscana
Fyra websiter jag besöker dagligen:
1. google
2. blogg.se
3. aff
4. husmusens blogg
Fyra favoriträtter:
1. Farsans Fisk
2. Fasters Flygande Favorit
3. Ps grillade kött, och tzatziki med mycket vitlök
4. bakad potatis med räkor och rom
Fyra ställen du hellre skulle vara på just nu:
1. på BodyPump
2. på en solig sandstrand
3. tillsammans med alla mina vänner
4. på en överraskningsweekend tillsammans med P♥

(hittade dessa frågor hos Batbut.)

scrappiga kort

grattiskortkort till L

Vårnytt!

Jag har sett lite av vårnyheterna från Cult design idag. Det finns även på hemsidan: http://www.cultdesign.se/
Jag gillar de vita, ljusgröna och ljusblå färgerna. Titta t ex under Geometric den tredje och fjärde bilden överst. Härligt! och sista bilden på andra raden: fina vaser. Jag är sugen på den blommiga i mitten.
och titta på de små söta kycklingarna under Tradition.

glopp glopp

Idag har jag varit ute på långpromenad med barnen. Det är skönt att ha en syskonvagn. För då turas vi om lite. Först går vi alla tre och när barnen blir trötta så kan jag promenera i rask motionstakt, med dem i vagnen. Det var soligt ute, fast inte lika klart som igår. På vägen träffade vi på det som lilleman kallar glopp glopp.
barnen tittar på hästarvit hästhästarna tittar på barnenhästar

Nalle Puh och hans vänner


 


Take the 100 Acre Personality Quiz!

Överraskningshelg vs. Räkningar

Ps mamma ska få en överraskningshelg av sin man när hon fyller år. Jag sa till P♥ att jag med skulle kunna tänka mig att få det när jag fyller år ...något år. Ja, jag hade faktiskt det i tankarna, svarar han då (!) men sedan fick jag elräkningen som var på över 2000. *suck*

Inte nog med det för nu vill CSN ha 5000 i kvartalet detta året. P har inte samma jobb nu som han hade förra året. Nu har han en praktikplats. (som han trivs jättebra med, men det är ju inte så mycket pengar förstås.) och jag har en stor räkning jag med, a-kasseavgiften ska ju in denna månaden. Det vet man förstås om ...men ändå...
Undrar när mina H&M-kläder dyker upp förresten. Hur lång tid har man på sig att lösa ut paketet från Posten?
Tösen skulle behöva en större overall, det är ett gäng födelsedagar framöver, matkontot ligger nästan ständigt på minus...
Och här går jag om drömmer om scrapbooking-prylar för flera tusen... *ler snett* lika bra att glömma.

En Google Fight hjälpte inte heller :-)

Inspirerande!

be inspired lmarie13
http://www.twopeasinabucket.com/pg.asp?gallery=1&cmd=display&layout_id=748948
Denna är så fin!
Jag skulle vilja ha fler band! och mera cardstock nu till mina kort och layouter. mera av allt förresten. ;-)

På denna sidan finns många jättefina kort: http://muhren.blogspot.com/

Titta här: http://www.makingmemories.com/
Gå in på Embellishments och Ribbon collection och titta runt. T ex så skulle jag gilla Ribbon Charm Alphabet! Man trär dem på bandet, som pärlor ungefär. (eller Ribbon Charm Letter Wraps) Ribbon Labels var ju jättefina! (klicka på View Product) och Ribbon Words var också jättefint! (band med text på.)
Klicka sedan in på Ideas, Embellishment, Ribbon Charms och så Ribbon (glöm inte Next).  Å vad kul det ser ut!
 Titta här: http://www.quickutz.com/
Såhär gör man och här finns olika alfabet att välja mellan och det finns bilder också. (Jag tror att jag gillar alfabetet Emily bäst! eller Indigo! (Marisa, Lucy och Sonja är också fina.) och gå in på Products och Die Sets. Zoo-djuren var väl söta?

Barnens favoritbyxor

De snyggaste byxorna till en liten kille med storlek 86 har jag hittat på H&M (i höstas) De heter L.O.G.G. Man kan reglera midjan med ett resårgummiband på var sida om. Jättebra. (Just nu har jag dem lite indragna i midjan. och de är aningen långa i benen. Så han kommer att kunna ha dem ett tag till.)
Logg-byxor framifrånLogg-byxor bakifrån

Det är mycket svårare att hitta byxor till tjejen, men hon har i alla fått ett par manchesterbyxor i ljusrosa som är likadana som lillebrors bruna här ovan. Hennes andra favoritbyxor är ett par mörkblå stretchjeans med rosa hjärtan på bakfickorna från Lindex.
Hon har växt mycket på längden, är redan 105 cm lång nu. Hennes vinteroverall i 104 är kort i både ben och gren... (funderar på om jag ska köpa en ny åt henne. det är ju vinter ett tag till.)

Vigselringar!

Jag samlade på mig en lång lista med ringar när jag skulle gifta mig, och efteråt med. för jag gillar att titta på ringar! Här kommer den:
Ringar:
http://www.algonet.se/~diamant-/07/he/07h.html
http://www.atelier-ajour.se/gallery/category.do?categoryId=5
http://www.axogold.se/sortiment.html
http://www.benchmarkrings.com/
http://www.bluenile.com/
http://www.carlhoff.se/sortiment/index.html
http://www.damiani.it/
http://www.diamant.nu/
http://www.diamonds.com/
http://www.diamonds-usa.com/diamond_rings/diamond_rings.asp
http://www.elindesign.com/
http://www.engelbertstockholm.se/
http://www.fallberg.com/
http://www.goldenlady.se/
http://www.guldbros.se/
http://www.guldgruvan.se/meny.asp?idCategory=24
http://www.hedensguld.se/
http://www.hellkes.se/
http://www.juveler.com/Theme/Index.asp
http://www.juvelerare-josefson.se/titanringar/titan.htm
http://www.lapponia.com/
http://www.liljerothsjuvelform.nu/
http://www.lundbergsguld.se/
http://www.mdtdesign.com/newsite/home.html
http://www.olelynggaard.dk/
http://www.platina.se/bestallningar.html
http://www.raru.com/
http://www.rauff.dk/puls/2004_efteraar_rauff/index.html
http://www.sandberg.se.com/
http://www.schalins.se/
http://www.smedernalantz.se/index.php?page=info
http://www.smycka.se/
http://www.stromdahl.se/
http://www.teno-online.de/neu/english/kollektion/kollektion.htm
http://www.titanringar.com/sidor/startsida.htm
http://titaniumera.com/
http://www.uniquejuveler.se/index2.html
http://www.vigselring.com/
http://www.weddingbands.com/
http://www.wedding-bands-and-rings.com/
http://www.weddingringcb.com/us/weddingringgallery/
http://www.weddingrings.com/
http://www.weddingrings.net/weddingrings.html
http://www.ahmansguld.se/Vigselringar1.htm

engelbert
http://www.engelbertstockholm.se/

Vi har varit ute...

Det är en sån här dag idag. Jag trodde att jag skulle få slippa gå ut alls idag... Men i sista stund kom jag på att vi hade vi en tid på BVC idag. Jag klädde på barnen alla kläder och drog iväg med dem i pulkan och hann precis fram i tid. Lilleman växer och följer sin kurva så som han ska.

bubblor

Päronpaj

PÄRONPAJ

1 stor burk päron
150 g smör
2 dl havregryn
2 dl socker
½ dl grädde
½ dl ljus sirap
½ tsk bakpulver

Dela päronen i klyftor och lägg dem i bottnen, på en smord pajform.
Smält smöret. Rör sedan i mjöl och de andra ingredienserna. Häll ut smeten över päronen.
Grädda i 175 grader i cirka 20 minuter.
Servera den varm (eller ljummen) tillsammans med vaniljglass.

päronpaj

Tulpanens dag

svenska tulpaner
Imorgon är det Tulpanens dag. Det är torsdagen den tredje veckan i januari. Jag har köpt svenskodlade tulpaner. Såhär står det på: "Skötselråd. Skär av 1 cm av stjälkarna och sätt dem i kallt vatten med omslaget som stöd i en timme. Sätt tulpanerna svalt nattetid." Mer om tulpaner hittar du på blomsterfrämjandet.

en smart tumstock

...eller rättare sagt en meterstock. Den heter Trämeterstock Contact-meter, och kommer från Hultafors. Skillnaden på den och på en vanlig ser du här: (Contact ligger nederst på bilden.)
contact
Den ligger alltså direkt på underlaget och är på så vis lättare att mäta med. (När man ser den från utsidan så ser man de sista/högsta siffrorna, istället för de lägsta.)
Ingen av dem är anpassad för vänsterhänta. men som vänsterhänt är man ju van vid att läsa upp och ner... (På allt för vänsterhäntas sida finns det måttband för vänsterhända om man skulle vilja ha det.)

Vänsterhänt

Det verkar som om lillebror blir vänsterhänt. Han visar mer och mer att han vill använda vänster hand till att äta med och rita med. Så jag tänker köpa en sax för vänsterhänta till honom. Särskilt när det gäller precionsklippning är det viktigt att ha en sådan sax. Tänk dig att du ska klippa ut en liten cirkel av av papper. Tittar du på denna sidan: Allt för vänsterhänta om saxar, så förstår du varför.
vänstersax, högersax, högersax
Skillnaden på en sax för vänsterhänta och en sax för högerhänta ser du på bladen.
"Bladen på saxar för vänsterhänta är konstruerade på ett sådant sätt att oavsett hur man håller dem ligger vänsterbladet alltid överst. Detta innebär att när man trycker ihop bladen med vänsterhanden så klipper man smidigt med hela bladets räckvidd, och det gör också att den vänsterhänte användaren har klar uppsikt över klipplinjen."
Saxen längst till höger är en sax som är skön för tummen att klippa med. Det är en högersax som kommer från Fiskars.
vänstersax och högersaxhögergrepp
Saxen till vänster är en sax för vänsterhänta och saxen till höger är för högerhänta. Bilden till höger visar hur tumgreppet är format för en högerhand. Väldigt obekvämt att använda en sådan sax när man är vänsterhänt...
håller i pennanlutar på papprethandstilens lutning
När jag skriver så håller jag handen ovanför texten, och jag lutar pennan på mitt ringfinger. Jag har försökt att visa det överst på den vänstra bilden. Det finns även de vänsterhänta som håller handen under texten, de har ofta en bakåtlutande handstil. Till höger visar jag hur jag håller handen när jag skriver med pennan i höger hand. Då lutar jag pennan på långfingret. Så som de flesta högerhänta brukar hålla alltså.
Jag brukar lägga ner pappret lite när jag skriver, ungefär så som bilden i mitten visar. (ca 25 grader). De vänsterhänta som håller handen under texten brukar luta ännu mera på pappret för att slippa få en bakåtlutad handstil. Jag skirver dock inte bakåtlutat även om jag håller pappret rakt. Min handstils lutning är cirka 58-65 grader. (Har man över 90° så räknas det som bakåtlutande.) Lutningen mäter du lättast genom att skriva på en linje och sedan mäta vinkeln på bokstäverna enligt den tredje bilden här ovan. Det är lättast att mäta på ett l eller k till exempel.
Jag skriver, klipper och skär med vänster hand. Jag håller datormusen och räknar på räkneapparat med högerhand. Jag kan skriva lika bra på räkneapparaten med vänster hand också. men däremot är det knepigt att hålla musen i vänster. Jag skriver hyffsat bra med högerhand. När jag äter håller jag gaffeln i vänster och kniven i höger, och skeden i vänster. När jag sparkar en fotboll gör jag det lättast med vänster fot.
Det återstår att se hur lillebror kommer att göra. Han ska i alla fall få rätt verktyg från början. Jag tycker att det är svårt att klippa med en vänstersax. men det är väl såklart en vanesak...
Många saker behöver jag inte alls ha. Men något som jag har saknat är en kortlek för vänsterhänta, titta här: markörer i alla fyra hörnen!

Gröna växter idag.

Jag var en runda till Plantagen idag efter jobbet. Halva priset på många av de gröna växterna. Jag köpte paraplyaralior, zamiakallor och fredskallor. och så hittade jag fina krukor dessutom. Det känns friskt och skönt med lite nya växter härhemma. De hade förresten fina brudorkidéer för under hundralappen också. (fast det köpte jag ingen.) Det är så roligt att handla växter och krukor!
fredskallakruka crysant

blomdiadem

Apropå brudfrisyrer: Jag klippte håret kort på bröllopsdagen och färgade ljusa slingor. (Jag hade ganska så kort och någorlunda ljust tidigare, men det blev ändå en tydlig skillnad.) Ett blomdiadem av färska rullade rosblad och myrten, och en lånad slöja hade jag i håret.
blomdiademblomdiademblomdiadem
fler frisyrtips och bröllopstips hittar du via dessa sidorna: Bröllopstorget och Bröllopguiden. Det ligger ju lite i luften så här års...
P♥ och jag firar "sockerbröllop" i år.
"Something old, something new, something borrowed, something blue"... Bröllopsmagasinet.
(Nu har jag förresten långt hår, långt och tjockt. Men någon gång klipper jag väl av det igen, jag trivdes bra i min korta brudfrisyr. Jag har provat på det mesta i frisyrväg genom åren. kort, långt, rakt, lockigt, permanent, självfall som kommer fram, ljust, mörkt, slingat, tvåfärgat, lugg, inte lugg, sidbena, mittbena, ...)

Jag har provat en ny ansiktmask

En fuktgivande crememask (som inte stelnar) med blåbärsfröolja i. Den är jätteskön! Finns att köpa från Dermanord.

ansiktmask från Dermanord

Tagit mig vatten över huvudet...?

Nilla snorklar i Key West

Blogg-tips

Berry Flower PillowTrapeze Photo Frame
http://www.patinastores.com/

I Mikaelas blogg Woopsie Daisy hittar man inspiration! Bloggen handlar om scrapbooking, pyssel, familjen och andra fina saker.

falling sand game

FallingSandGameFallingSandGamefallingsandgame
http://chir.ag/stuff/sand/ och Nu: Lek med sand! (och vatten, salt, olja,...)

Rimfrost

grått och rimfrostigtfastfrusen julgran
Dimmigt, grått och rimfrostigt...    /   ...Julgranen har frusit fast i julgransfoten.

Alfons Åberg - bara överallt!

Tösen, som snart fyller 4 år, har inte spelat några cd-rom/dator-spel förut eller suttit vid datorn. Hon har inte kunnat hantera musen. Hon gillar när vi tittar tillsammans på Fem myror... och att titta på foton och sådant på datorn förstås. Idag har P fixat ett spel åt henne som hon håller på med just nu (vid lilla laptopen, på en egen plats). Hon kan flytta runt musen och göra de olika momenten själv! P visar henne lite förstås, det är ju helt nytt för henne. Hon tycker att det är roligt!
"Det ska böjas i tid, det som krokigt ska bli" (Dags att skaffa en äggklocka?)
Spelet heter Alfons Åberg "bara överallt!" och är från Gammafon.
alfonsåberg

träd...

landskapsträd
...bara för att det såg så fint ut, som ett mönster...

Nisse Hult!? Vem faaaan e Nisse Hult?

"Skattkammarön, är en klassisk sketch (skriven av Bengt Linder) som framfördes i tv-programmet Estrad, i SVT, år 1967. Sketchen har sedan repriserats i olika sammanhang genom åren bl.a i tv-programmet Minnenas television.

I sketchen sitter Lars Ekborg, Margaretha Krook, Gunwer Bergkvist och Åke Grönberg tillsammans kring ett bord och spelar sällskapsspelet "Skattkammarön" (som dock är ett påhittat namn - spelet som de egentligen spelar lär vara gamla goda Sjöfartsspelet?). Sketchen urartar sedan ganska snabbt i ett gräl om spelregler, alla börjar tråka varandra och värst är Margaretha Krooks rollfigur som tillslut puttar ut Åke Grönbergs spelplutt från planen med ett rejält hånskratt... När Lars Ekborgs rollfigur sedan börjar fuska, menar Gunwer Bergkvists rollfigur att så hade Nisse Hult minsann aldrig gjort... Lars Ekborg drabbas av svartsjukans raseri med ett "Var det inte det jag sa?! Hon är förtjust i Nisse Hult!!" och en förstörd Åke Grönberg fäller den klassiska repliken: "Nisse Hult!? Vem faaaan e Nisse Hult???"... "
o s v från susning

Egentligen var Nisse Hult reservfotbollsmålvakt i Malmö FF. Kommentatorn Putte Kock missade att Nisse stod i mål i en landskamp mot England, därav kulten "Vem fan är Nisse Hult?"
enligt nissehult.se .och mera info på susning.

Nisse Hults historiska snedsteg är en nästan sann dramakomediserie i sex halvtimmes- avsnitt.
idag tv1
21.00 Seriestart: Nisse Hults Historiska Snedsteg
Läs mera om detta på svt.se

Jag kommer i alla fall att sitta framför tv:n ikväll vid nio...!

Uppdatering: Nu har jag tittat! HA HA HA! *skrattar fortfarande högt* Så suveränt roligt..! Rekommenderas. (Om du missade det så titta på reprisen: imorgon söndag, tv1 kl 11,40 eller måndag 22.30)

Dax för scrapbooking

3L EasyMounterstämplar
Nu har jag fått min favorittejp (3L Easy Mounter). Plus att jag har köpt lite olika, papper, stämpelfärger, en stämpel, en punch, och lite annat smått och gott. Så nu är det bara att sätta igång!

Blomfredag

krukväxt
Jag tänkte ju också köpa färska blommor, gärna tulpaner, idag när det är fredag. I alla fall någon fredag i månaden. Men idag har det inte blivit av ...Så jag la in lite grönt istället. ;-)
och så får ni njuta av blominläggen här nedanför sålänge.

Nytt meddelande!

Idag så har dottern och jag pratat in ett nytt meddelande på telefonsvararen! ;-)
...har skjutit upp det och glömt det länge nu... men idag blev det av.
Så slipper vi den "engelske butlern", standardsvararen, den förinspelade rösten.
(Det finns bruksanvisningar till alla möjliga telefonsvarare på nätet.)

Ha en trevlig helg!
cat

Rengjord kondensor:

Nu är glada julen slut slut slut, juleljusen städas ut ut ut...
Idag har jag plockat ner det sista av julsakerna. Städat, torkat golv och tvättat sängkläder. Torktumlaren piper och "rengör filter" filter blinkar, gång på gång, fast jag har rengjort filtret. Tar fram bruksanvisningen och läser att jag ska rengöra kondensorn också. (Det står t o m att man ska rengöra den 3-4 gånger per år...) Det är första gången jag gör det. (Det var lite över ett år sedan vi köpte den.) Det går bra. Men rackarns vad dammigt och smutsigt det var där! Jag får nog göra det lite oftare i fortsättningen.
Jag skulle väl kanske haft före- och efter-bilder, men besparar er det. Bilderna är tagna efter rengöringen.
torktumlare med öppen serviceluckatorktumlarens kondensor och bruksanvisning
Skönt att ha det gjort. känner mig så nöjd med migsjälv. *ler*

Titleist

Titleist
Vad står det? Titleist.
Hur var det nu igen... efter att frågan kom upp på jobbet en gång, så ville vetgiriga lilla jag förstås veta. (Jag spelar inte golf.) Jag hittade följande sidor (denna och denna från golf.se) med bl a denna info:
"Talar man däremot engelska finns det bara ett korrekt uttal och det är [tajtl-ist], som helt enkelt betyder titelinnehavare eller, om man så vill, regerande mästare."
"Uttalet bör nog vara tjatel-ist , vilket skall tolkas som "en som gör titlar". Jämför t.ex. stylist , optalmologist etc."
""tajtlest" tror man ju snarare handlar om någon med trånga skor."
"tittlajst läste jag det som när jag först såg bollarna."
"Nike uttalas inte Najk på amerikanska, det är tvättäkta svengelska. Najkii typ ['nI-kE] är det på amerikanska."
o s v
Uttalet borde alltså vara "TAJ-te-list"

Helgdagar under 2006

Vad har vi för helgdagar att se fram emot i år då? Nu när Nyårsdagen och Trettondedagar är förbi...

Först har vi Långfredagen och Annandag Påsk. (Det är en sen påsk i år, Långfredagen är den 14 april.)
Sedan kommer Valborgsmässodagen; den 1/5 är på en måndag i år.
Kristihimmelsfärds dag är ju alltid på en torsdag, och det är den 25 maj i år. Sedan är det ju förstås "klämfredagen" därefter med...
Nationaldagen 6/6 är på en tisdag i år. En klämmåndag där innan då kanske...
(Klämdagar 2006 är fredagen den 26 maj och måndagen den 5 juni.)

...och så en lång höst...
och sedan Juldagen och Annadag jul på en måndag och tisdag.

(Pingstafton och Midsommardagen är på en lördag, och likaså Alla helgons dag...som vanligt alltså.)

Så har vi ju lite helgdagsaftnar också; påskafton, pingstafton, midsommarafton, julafton och nyårsafton.
(Och trettondedagsafton, valborgsmässoafton, ...?)

Det är bara 92 dagar kvar till påsk!
:-)

13/7-06 Ett litet tillägg som jag vill ha med här: Vad är grejen med att man har en massa lediga dagar och klämdagar på våren? "Finns det inget att fira som J.C. gjorde under höstmånaderna? När han gick på vattnet och gjorde vatten av vin och dom grejerna, när hände det egentligen? Känns lite som att det borde varit nångång i oktober?"

en bukett kallor...

kalla vitkalla peach chiffonkalla antique
http://www.bakker.se/

De är så fina! blir glad av att se på dem.

Längtar efter våren och längtar efter blommor...

arenastargazer
http://www.bakker.se/

Hitta Nemo

En av mina (och barnens) favoritfilmer är Hitta Nemo! Den är bra både på engelska och framför allt på svenska. Här har jag hittat lite mera om filmen och om rösterna:
Disneyfilmsidan och Dubbningshemsidan och tv4 och IMDb

En lättskött fin grön växt?

Svaret är: en narrfikus (Clusia rosea)
Jag köpte två sådana för ungefär ett år sedan och de är fina ännu:
clusia rosea
De växterna jag visade i augusti här i bloggen, ja de finns fortfarande kvar de också, om än lite skabbiga, men det går nog att fixa till.
Annars så tycker jag att det mesta är lite visset och trist just nu...
Ska nog ta en runda till Plantagen framöver!

Jo förresten, på tal om lättskötta växter. Vi har ju ett par växter här hemma, som vi har haft sedan vi flyttade ihop tror jag.  (typ 9 år sedan) Blomsterfrämjandet beskriver den som "Ofattbart tålig och lättskött." -Svärmorstunga...  Inte så fina kanske men, som sagt, lättskötta.

Bra tejphållare och dagens blogtips:

På sidan Smartstuff.se hittade jag min egen tejprullehållare från Scotch!
(Den står där på hyllan ovanför skärmen.)

"En av våra favoritbloggare, nämligen JoeBook of Joe, har recenserat en tejphållare FRÅN 3M, som han tycker är världens bästa. Du ser den här ovanför. Det han gillar med den är dels den funktionellt brutalistiska formgivningen, dels att själva rulle-hållaren sitter fast så att man inte kan tappa bort den, att den är tung och har halkfri bottenplatta, att den är gjord av hållfast plast, och till sist att den (efter träning) tillåter tjusig och elegant enhandsmanövrering. Låter som en bra tejphållare."
http://www.smartstuff.se/

Jag kan bara instämma med Joe. Den är verkligen bra på alla sätt! (enhandsmanövreringen är inte svår att få till.)

Här har jag hittat till Joes sida också (på engelska) Book of Joe.

Melodifestivalen 2006

Snart är det dags, och lite spännande är det allt... Melodifestivalen:
1. Leksand 18 feb
Simone Moreno, Linda Bengtzing, Electric Banana Band, Pandang (Adam Chiapponi och Stefan Wesström), Hannah Graaf, Magnus Bäcklund, Anna Sahlene, Andreas Jonsson
2. Karlstad 25 feb
Niclas Wahlgren, Sonya, Östen med resten, Kikki Danielsson, Pablo Cepeda, Velvet (Jenny Petersson), The Elephantz, Magnus Carlsson
3. Karlskrona 4 mars
Patrik Isaksson, Elysion (Anders Mårtensson och Hannah Holgersson), Kayo (Kayode Shekoni Söderberg), Gregor, Jessica Andersson, The Poodles (Kristian Hermansson m fl), Jessica Folcker, BWO (Alexander Bard, Martin Rolinski och Marina Schiptjenko)
4. Göteborg 11 mars
Laila Adéle, Carola, Sandra Dahlberg, Günther (Mats Söderlund) & The Sunshine Girls, Roger Pontare, Evan, Björn Kjellman, Rednex

(Uppdaterat den 25/1)

Om Svar Anhålles

anhålla= 1. be (om något), begära
anhållan= begäran
O S A; Om svar anhålles,
om ett svar ber jag, ett svar ber jag om, jag ber om ett svar, jag begär ett svar, ja eller nej.

"Fråga: Vad gäller vid inbjudan med "o s a"? Några säger att man skall svara oavsett om man tackar ja eller nej. Andra säger att om man inte svarar så betyder det att man inte kommer. Vem har rätt?
Svar: Bra att du frågar, eftersom detta o s a vållar så många problem.
De som säger att man inte ska svara när det står o s a har fullkomligt fel. De som säger att man ska tacka ja, eller tacka nej, när det står o s a har helt rätt.
Om Svar Anhålles är uttydningen av o s a - och det är ingen fråga utan ett krav från inbjudaren på att gästerna ska svara, antingen de kan vara med eller inte. Jag brukar säga att det vore bättre att skriva "svar" istället för "o s a" eftersom så många är okunniga om innebörden.

8 januari

Händelser:
2005 - En stark storm drabbar norra Europa, däribland Sverige (Orkanen Gudrun), där 100 000-tals hushåll blir ström- och telefonlösa för en lång tid.
Födda:
1935 - Elvis Presley, amerikansk rocksångare och skådespelare.
http://sv.wikipedia.org/wiki/8_januari

http://sv.wikipedia.org/wiki/Orkanen_Gudrun
http://www.smhi.se/sgmain/lopsedel/050110_orkan2.htm


Dagens musiktips: http://www.jamesblunt.com/music_lyrics.html

Dagens aktiviteter:
barnens målningar
barnen har målat!
och kanske ska vi iväg en runda till pulkabacken idag. medan det är ljust. (fast jag är inte så på g idag, känner mig förkyld.)

Doftljus

Detta är mina favorit-doftljus och mina favorit-ljuslyktor just nu!
ambria doftljuskivi
Värmeljusen doftar av tranbär och kommer från Ambria (Ambria Liljeholmens)
Iittala Kivi har jag haft med här tidigare... Favorit i repris :-)

Inte förrän nu? eller Redan?

Idag var den dagen som tösen (som fyller 4 i år) öppnade upp trappgrinden alldeles själv. (grinden heter Brio Carena fällgrind.)
Fast lilleman kan klättra baklänges ner för trappan själv. Han är lite för liten för att nå upp till trappräcket ännu. Så om grinden är öppen så brukar han kunna ta sig ner själv. Han vet att han ska ta det stilla i trappan. men har har en tendens att ha för bråttom ibland. Han är en snabb kille!
Vi har nog kvar trappgrindarna ännu ett tag i alla fall...

Fläckguider

Jag tänkte samla ihop lite info om tvättning och fläckborttagning. Jag har nämnt det innan och tidigare.
Galltvål heter en bra produkt:
"Om du har fläckar på kläder blöter du tyget, gnider in lite GALLTVÅL, arbetar upp ett lödder, låter ligga en stund och sen sköljer du med vatten eller tvättar i tvättmaskinen."

och så Tvättvålen från Ullrike. (den gör du likadant med, som med galltvålen)
Sedan har Ocean många bra produkter också och här är deras tips-sida.
Här har jag hittat en fläckguide från Servum och ännu en från Grumme. och så ett fläcklexikon. Här finns lite råd från Konsumentverket.  Här är Vias fläckguide också.  och så lite städtips från Ajax.

Tillägg: Super 10 med mera från GNLD

Semlor

Fastlagssöndagen är den 26/2 och Fettisdagen är den 28/2 i år.

Här på Nordiska museets sida finns mycket att läsa om detta:
"Före alla stora kyrkohögtider har den katolska kyrkan en fastetid på 40 dagar. Fastetiden före påsk är den allra äldsta och viktigaste. Då var kött och ägg förbjuden mat och man skulle leva återhållsamt och stilla. Den långa fasteperioden förbereddes genom överdådigt ätande och festande under fastlagen, dvs. de tre dagar som föregick fastan. Vårt ord fastlag kommer via danskan och det plattyska ordet ”Fastel-avent” (Fasten-abend) och betyder ordagrant aftonen före fastan. Då gällde det att förbereda sig inför fastan genom att roa sig och äta ordentligt med god mat. I många katolska länder är det karneval under fastlagen efter orden ”carne” och ”vale” som betyder ”kött farväl”.
Fastlagen är alltså raka motsatsen till fastan. De tre dagarna inleddes med fläsksöndagen eftersom det fortfarande var tillåtet att äta kött och fläsk.
Ursprunget till den därpå följande blå måndagen är oklart. Dagen kan ha fått sitt namn av att hantverksgesällernas lediga måndagar kallades blåmåndagar eller av att kyrkorummet denna dag kläddes i blått, fastefärgen, som förberedelse inför askonsdagens fasta. Fettisdagen är fastlagens tredje och sista dag." o s v (läs vidare! klicka på länken till nordiska museet och gå in på årets dagar, vår.)

och så har jag hittat SemlaGuiden också! (men den behöver uppdateras)

I december äter jag aldrig några semlor, jag tycker att man kan vänta till februari. Men nu finns de redan att köpa, och P är väldigt sugen på semlor... så nu ska vi alltså premiäräta, redan ikväll...
köpesemla

Fondbild för dörr

Jag hade, hemma i mitt flickrum, en fondbild på min dörr. En stor häst framifrån. Den såg väldigt verklig ut. Häftigt! Hittade just på Inreda.com att det finns att köpa fondbilder... (titta under VIP -NY!)
Passa på att titta på kategorin Nyinkommet också. Mycket fina prylar. Små wallies till exempel (klicka på varje bild för att se dem i miljöer.) och tittar man under barnrum så ser man att det säljer, som vi har hemma, födelsedagståget! (födelsedagståg i trä med siffror, och ljus till.) Det är så fint. Det kommer att stå 4 och 2 på vårt tåg i år!

Det är lördag idag, inte måndag...

När jag vaknade hade P gått till jobbet och jag trodde att det var måndag. -Just det på måndag skulle jag ringa till bvc och boka en tid till lillen. Så det första jag gjorde i morse var att prata in ett meddelande på bvc:s telefonsvarare...! Senare kom jag på att det var ju faktiskt lördag idag. P jobbar lördagar ibland men det var ett tag sedan nu. (Jag jobbar inte på måndagar nu men det gör P.) Så kan det vara när man är lite dagvill efter alla helger...

Pappersstrimlare...

Härommorgonen när barnen gick upp och började leka på sina rum, och vi föräldrar låg kvar i sängen och halvslumrade så passade han på... För lite senare på dagen när jag skulle städa  så hittade jag under sängen en sönderstrimlad bok och fler söndriga böcker...
-Någon som behöver anlita en dokumentförstörare? Vår son, pappersstrimlaren.
Tösen hade en sådan period också. Hon har haft sönder en luck-bok hon med. och en gång fick hon tag på en rulle med toalettpapper, som hon metodiskt satt och rev i små små bitar...
Får lillen tag på rullen med hushållspapper så rullar han ut allt papper som finns... (längre har han inte hunnit ännu. men fick han fortsätta så skulle det säkerligen sett ut som om det hade snöat inomhus när han var klar...)
En riktig liten charmis är han i alla fall. Hans favoritleksak är en traktor med släp. (Han har ju åkt traktor med släp också!)
sönderrivna böckertrakor med släp

Frukt-tarte

Denna goda efterätten har vi ätit idag. Ps mamma gjorde den. Receptet är från Allers.

FIN FRUKT-TARTE
Gör i god tid och ställ svalt till serveringen.
8-10 personer. 60 minuter.

200 g smör
4 dl vetemjöl
1 dl havregryn
2 msk strösocker
Fyllning:
4-5 dl marsánkräm
färska frukter och bär (till exempel mango, sharon, physalis, papaya, blåbär)
ca 2 dl aprikosmarmelad, utan fruktbitar

Ugnen på 200º
Smält smöret, och blanda med övriga ingredienser till en botten.
Tryck ut degen i en stor pajform. Ca 30 cm Ø
Grädda i mitten av ugnen 20-25 minuter.
Låt svalna helt.
Gör marsánkrämen enligt anvisning på förpackningen. Bre ut den i pajbottnen. Fyll på med frukt och bär. Bre över marmeladen.
Ställ den svalt.

Tretton dagar sedan julafton

Idag är det Trettondedagen, tretton dagar sedan det var julafton. Vi ska på kalas idag. och sedan ska jag på tjejträff med mina bästa vänner.
Igår var barnen och jag med morfar på ett riktigt fint julkalas med dans runt granen, fika, lotter, tomte som delar ut gottepåsar. Det var uppskattat!
Om en vecka är det tjugo dagar sedan julafton, och då ska granen bort... och elljusstakarna...
och så ska jag byta ut kransen på dörren också.

Bodum Assam

assam beer glassassam tumbler
Behöver och behöver...? Nej, det kan väl hända att vi inte gör P♥... Men de är så snygga! *vill ha* Bodums glas Assam (och Pavina och Canteen) med dubbla väggar. (Husmusen har skrivit om dem förut.)
Här är andra läckra muggar som jag gillar: Rörstrand Filippa K-muggen.

Havtorn

Jag har skaffat min favoritolja igen. Använde den igår kväll. Härlig! Doftar så gott med. Den heter Weleda Havtorn hudolja. (Läs om Havtorn i den virtuella floran)


 Bloggar som jag har kikat in på nyligen är:
http://kommissariecuriosa.blogspot.com/
http://dante1.blogspot.com/
http://littlebirds.typepad.com/little_birds/
http://rebeccacooper.blogspot.com/
http://www.modernista.se/fountain/
http://mikaelarudhner.blogspot.com/
och
http://bildligttalat.com/
ja, och så alla de i min länklista förstås, plus mängder av andra... *ler*

och om du gillar Carrie och c:o i Sex and the City: http://www.sexandthecityquotes.com/
och allt möjligt om olika filmer finns här: http://www.imdb.com/

Skottsekund

En sekund extra var det 31 december 2005. Vad jag gjorde? Pussades!♥
Hittade lite mera info om detta med skottsekunder och skottår:

"För att hålla takten med jordens rotation måste atomuren världen över stoppa in en "skottsekund" i år.
Det är den 23:e gången sedan 1972 detta händer. Men det kan vara den sista.
Eftersom skottsekunderna skapar stora problem för bland annat satellitnavigationssystem funderar man nu på att avskaffa dem, och istället låta alla världens klockor gå lite fel. Det skulle dröja hundratals år innan det får någon praktisk betydelse." Aftonbladet
  "En skottsekund är en extra sekund som skjuts in för att hålla tiden uppdaterad med jordens aningen oregelbundna rotation.
I början av 1900-talet beräknades dygnets längd så exakt att jordens oregelbundna rotation började märkas. En sekund fastlades så att det gick 86400 (24x60x60) sekunder på ett dygn. Numera efter år 2000 går det cirka 86400,002 sekunder på ett jorddygn. Eftersom man inte vill ändra enheten sekund, som sedan 1967 definieras oberoende av jordrotationen, får man skjuta till sekunder i tideräkningen då och då. Eftersom skottsekunder orsakar problem med t.ex. astronomi och satellitnavigering finns förslag att slopa skottsekundsystemet och låta astronomisk midnatt skilja sig från borgerlig midnatt. År 2100 skulle de i så fall skilja sig med runt 1-2 minuter, och år 3000 runt timmen."... Wikipedia

..."Men detta gap mellan den hyperprecisa atomtiden TAI och vår vardagliga tidmätning skulle ta årtusenden att växa sig så stort, vilket gör att många experter tycker det är viktigare att teknik som navigeringssystemet GPS fungerar smidigt.
Sista på länge
ITU kom vid ett möte i november inte till beslut i denna känsliga fråga, där USA:s GPS-vänner ställs mot brittiska Greenwich-patrioter."... o s v
läs mera här: svt.se

Tjugohundrasex

Nu är det ett nytt år. Igår så städade jag bort julpyntet, allt utom elljusstakarna i fönstren. Utegranen får också vara kvar ett tag till.
till Tjugondedag Knut, inte längre.
julpyntslådorsnötäckt utegran
 Tillägg:
Snart är det dags igen! Det är ju bara 11 månader, 21 dagar, 7 timmar, ... kvar till julafton...! enligt: Nedräkning till julafton

Vår nyårsafton:

kaminenångbastunflipperspeletden goda maten

januari

RSS 2.0