Vänsterhänt

Det verkar som om lillebror blir vänsterhänt. Han visar mer och mer att han vill använda vänster hand till att äta med och rita med. Så jag tänker köpa en sax för vänsterhänta till honom. Särskilt när det gäller precionsklippning är det viktigt att ha en sådan sax. Tänk dig att du ska klippa ut en liten cirkel av av papper. Tittar du på denna sidan: Allt för vänsterhänta om saxar, så förstår du varför.
vänstersax, högersax, högersax
Skillnaden på en sax för vänsterhänta och en sax för högerhänta ser du på bladen.
"Bladen på saxar för vänsterhänta är konstruerade på ett sådant sätt att oavsett hur man håller dem ligger vänsterbladet alltid överst. Detta innebär att när man trycker ihop bladen med vänsterhanden så klipper man smidigt med hela bladets räckvidd, och det gör också att den vänsterhänte användaren har klar uppsikt över klipplinjen."
Saxen längst till höger är en sax som är skön för tummen att klippa med. Det är en högersax som kommer från Fiskars.
vänstersax och högersaxhögergrepp
Saxen till vänster är en sax för vänsterhänta och saxen till höger är för högerhänta. Bilden till höger visar hur tumgreppet är format för en högerhand. Väldigt obekvämt att använda en sådan sax när man är vänsterhänt...
håller i pennanlutar på papprethandstilens lutning
När jag skriver så håller jag handen ovanför texten, och jag lutar pennan på mitt ringfinger. Jag har försökt att visa det överst på den vänstra bilden. Det finns även de vänsterhänta som håller handen under texten, de har ofta en bakåtlutande handstil. Till höger visar jag hur jag håller handen när jag skriver med pennan i höger hand. Då lutar jag pennan på långfingret. Så som de flesta högerhänta brukar hålla alltså.
Jag brukar lägga ner pappret lite när jag skriver, ungefär så som bilden i mitten visar. (ca 25 grader). De vänsterhänta som håller handen under texten brukar luta ännu mera på pappret för att slippa få en bakåtlutad handstil. Jag skirver dock inte bakåtlutat även om jag håller pappret rakt. Min handstils lutning är cirka 58-65 grader. (Har man över 90° så räknas det som bakåtlutande.) Lutningen mäter du lättast genom att skriva på en linje och sedan mäta vinkeln på bokstäverna enligt den tredje bilden här ovan. Det är lättast att mäta på ett l eller k till exempel.
Jag skriver, klipper och skär med vänster hand. Jag håller datormusen och räknar på räkneapparat med högerhand. Jag kan skriva lika bra på räkneapparaten med vänster hand också. men däremot är det knepigt att hålla musen i vänster. Jag skriver hyffsat bra med högerhand. När jag äter håller jag gaffeln i vänster och kniven i höger, och skeden i vänster. När jag sparkar en fotboll gör jag det lättast med vänster fot.
Det återstår att se hur lillebror kommer att göra. Han ska i alla fall få rätt verktyg från början. Jag tycker att det är svårt att klippa med en vänstersax. men det är väl såklart en vanesak...
Många saker behöver jag inte alls ha. Men något som jag har saknat är en kortlek för vänsterhänta, titta här: markörer i alla fyra hörnen!

Kommentarer
Postat av: Roomservice

Nämen! Vad kul! :)

2006-03-19 @ 20:51:19
URL: http://roomservice.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0