åka hemifrån...

Hemkär som jag är så får jag börja med att förbereda mig mentalt ;-) innan vi ska åka iväg på semester. Vi ska börja med att övernatta i husvagnen redan ikväll på landet. I nästa vecka ska vi ge oss iväg på en campingtur, troligen västerut. (Vi har tre veckor tillsammans hela familjen. Men vi får se hur länge vi är iväg med husvagnen.) Det är mycket att tänka igenom och förbereda. Särskilt när man har två små barn. Jag brukar skriva listor... Det känns skönt att städa hemma innan man ger sig av också. Det känns så mycket  bättre att komma hem då! Jag brukar alltid vilja vara den som lämnar lägenheten sist. Jag vill gå igen rum för rum och kolla fönster, spisplattor, kylskåpsdörrar, kranar och soppåsar.
Vi har Ps föräldrar som bor i närheten. De har redan haft sin semester när vår börjar. Så de hjälper oss med blommor och post.
Ledig från jobbet det är ju visserligen sant. men ledighet från arbete har man ju knappast... Jag vill inte riktigt kalla det för semester... Miljöombyte kanske jag ska skriva istället. Miljöombyte är bra, det behöver man. Det jag längtar efter, ibland i alla fall, det är att göra ingenting! Inte städa, inte laga mat, inte underhålla barnen, inte passa tider... -Ett lyxhotell! ;-)


"Semester är ett lömskt ord i umgänget med skandinaver liksom med engelsmän och tyskar. Det är nämligen bara på svenska som det betyder ledighet. I de andra språken betyder det något rakt motsatt (då man minsann inte är ledig), nämligen ett halvt läsår, alltså vad vi kallar en termin. Vi har dock använt semester ända sedan 1700-talet i betydelsen 'ledighet från arbete', från början mer precist om officerares rätt att vara lediga under en viss period. År 1938 kom lagen om rätten till betald semester, som då var två veckor. Nu föreskrivs fem veckors årlig semester.
På danska och norska heter det ferie både om ledighet från undervisning och från arbete. Ordet lov finns där i betydelsen 'tillåtelse', men det används inte om ledighet från undervisning. Och som sagt, semester i de nordiska grannspråken betyder 'termin'."
http://www.spraknamnden.se/fragor/arkiv_ord_04.htm#lov

Kommentarer
Postat av: W

Precis vad min man myntade för några år sedan - inte semester utan miljöombyte. Klockrent tycker jag och beskriver väl livet med små! Trevlig semester!

2006-07-14 @ 14:05:15
URL: http://livingbyw.blogg.se
Postat av: Vicke

Vilken härlig beskrivning, Trevlig semester!

2006-07-14 @ 16:24:11
URL: http://www.vickes.blogg.se
Postat av: Speja

Har precis varit på en tur med mina små, och jag sprang mest och "jagade" dem första dagen. Sedan skulle vi till Glasriket men fick åka hem eftersom hög feber satte stopp för vidare resa. Det blir nästan aldrig som man tänkt sig...men det kan bli bra ändå!

2006-07-15 @ 09:11:34
URL: http://www.speja.blogg.se
Postat av: Suscoto

Hello, I found you at Altavista. You have wealth of information on your site and a nice design. Greetings from Germany

2010-10-29 @ 12:16:40
URL: http://suscoto.blog.ca

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0