Rötmånaden och Fruntimmersveckan

"Tänk på det här när du handlar mat
Kontrollera märkningen på kylvaror.
Välj sådana som är nyligen förpackade och således har lång hållbarhetstid kvar.
Om du åker bil till butiken, tänk på att temperaturen i en bil som står i solgasset kan komma upp i 50 grader. Ha med en kylväska med frysta kylklampar. Idealiskt är att ha en kylväska, med kylaggregat, vilken kopplas till cigarrettändaruttaget.
När du kommit hem
Se till att kylvaror snarast kommer in i kylskåpet. Om de står framme i rumstemperatur en tid kan detta förkorta hållbarhetstiden avsevärt.
Kontrollera ditt kylskåp. Sätt gärna ned temperaturen. Med en termometer kan du också kontrollera var i kylskåpet det är kallast. Placera de känsligaste livsmedlen där.
Ta inte fram mera till måltiden än vad du tror skall gå åt. Livsmedel som åker ut och in i kylskåpet får kortare hållbarhet.
På utflykt, på landet eller i båten
Packa matsäcken i kylväska med kylklampar.
Se till att du har möjlighet att tvätta händerna efter toalettbesök och innan du ska laga mat.
Använd inte samma skärbräda för rått kött och sallad.
Grilla säkert!"
Läs mera här! http://www.slv.se/templates/SLV_Page____9487.aspx

Vi har en kylväska med oss, kopplad till bilen, när vi åker och handlar. Tar med den in i affären och lägger kylvarorna direkt i. Det funkar ju jättebra när man självscannar!

"Fruntimmersveckan
Fruntimmersveckan kallas en vecka i slutet av juli då nästan bara kvinnor har namnsdagar, undantaget är Fredrik som inleder veckan 18 juli och följs av Sara, Margareta, Johanna, Magdalena, Emma och Kristina. Enligt Bondepraktikan brukar perioden vara regnig. På Emma-dagen, 23 juli, inleds även rötmånaden.
Veckan har troligtvis kallats fruntimmersveckan sedan 1870-talet.
Bland många välkända begrepp i folkmun har fruntimmersveckan, även kallad flickveckan, en framstående plats. Om denna period står det i Bondepraktikan att det "vanligen regnar". Ryktet har uppkommit genom att dagarna infaller under årets statistiskt sett nederbördsrikaste period från mitten av juli till en bit in i augusti. Den här tiden på året är atmosfären normalt sett som varmast och vatteninnehållet som störst. Om vädret då är ostadigt med livlig skuraktivitet ger skurarna ofta stora regnmängder. Det blev därför populärt att knyta den här perioden till följden av kvinnonamn. Rent statistiska fakta visar dock att sista veckan i juli och första veckan i augusti är regnigare, så det är lite orättvist att belasta våra namnsdagsdamer med detta rykte."
http://www.fageras.se/candy/seder/fruntimmer.htm

Lejonets tecken börjar den 23 juli kl 00,20 i år. och Jungfruns börjar den 23 augusti kl 07,20 ca. http://berglund.ceze.com/index.htm

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0