ängsklocka,jordviva,viol,pensé

campanula ängsklockaprimula jordvivaviol pensépenséer
Jag har inte gjort något med bilderna mer än beskurit och förminskat. Det är meningen att jag ska ha lite penséer i utekrukorna men jag får se när jag planterar dem. Jag kunde inte låta bli att köpa dem idag, även om det känns lite tidigt... Härligt är det i alla fall!

Tillägg den 3/4: Nu är penséerna planterade i krukor utomhus. (alltså de två understa bilderna) och här kommer lite tips och skötselråd: Blomsterfrämjandet och Odla.nu

Tillägg den 4/4: Jag tror att dendära blåklockan heter murklocka och inte ängsklocka... (?)

Dagens:

Dagens inlägg: är viktigt och tänkvärt. Läs detta! Framtidens karlar (Batbuts egen värld)
Dagens seriestripp heter: Nemi, det finns mera av henne här och här.
Dagens väder: mulet...
Dagens sysslor: tvätta, städa och sånt... Ta det ganska så lugnt.
Dottern har lite hosta kvar.
Fredagsblommor och fredagsfin hoppar jag över... Blommor blir kanske imorgon och finklädd i övermorgon istället... :-)

 Sitter och tittar runt på blommor igen, så här kommer en dagens blomma också: Pompondahlia. och titta här då så söta: Iris bucharica

Jag satt just och tittade i nyaste Mama och gillade illustrationerna av Therese Lindqvist (på sidan 45-46 i mama nr 4) och googlade fram Illustratörcentrum. Fin sida att kika runt på.

(har skrivit till lite på inlägget under dagen)

Krokusar!

Jag måste bara skriva ett par snabba rader. I morse såg jag tre små lila krokusar! i min gräsmatta! Jag ska se om jag ta en bild på dem när jag kommer hem.
Dottern väckte oss i natt med skällade hosta, hon hostade och hostade tills hon kräktes. Krupp. Hon har haft det en gång tidigare. Det gick över på en gång när hon fick andas stilla och lugnt vid sitt tväröppna fönster. Sedan sov P♥ med henne i hennes rum resten av natten, med öppet fönster. Lilla gumman.
 Lillebror sov i sin egen säng hela natten! Kors i taket. Han vaknade konstigt nog inte av allt stök som var, då vid tolvsnåret. Han vakande först vid lite efter 6 och kom in till mig.
Jag har varit hos tandläkaren idag. Undersökning, tog fyra röntgenbilder och fick ta bort lite tandsten. 511:- Nu ska jag dit om 1½ år igen. Skönt att ha det gjort.
Har en såndär go' träningsvärk idag med... men jag har redan bokat in ett pass igen nästa vecka!

Här är de tre krokusarna jag såg i morse, och så två stycken till som jag upptäckte nu när jag kommit hem.
tre krokusarmera krokusar
°ºº°T°ºº°A°ºº°N°ºº°K°ºº°E°ºº°B°ºº°U°ºº°B°ºº°B°ºº°L°ºº°O°ºº°R°ºº°

Skivstång, äntligen!

Jag har varit och tränat ikväll! (Det var ett tag sedan sist) Friskis & Svettis Jympa med skivstång. Det var så roligt! och så skönt. Jag la på de vikterna jag brukar och det gick hyffsat bra. Det var tufft, men det är ju det det ska vara. Det ska vara så att man precis, knappt orkar att göra alla repetitionerna. Det ska vara kämpigt, det är då det känns. Jag gillar att utmana mig själv litegrann. Det lär kännas imorgon, och i övermorgon...

Livet från den ljusa sidan

Filmtips: På fredag 21,00 i svt 1 visas filmen Livet från den ljusa sidan (As good as it gets) från 1997 med Jack Nicholson och Helen Hunt i huvudrollerna. Har du inte sett den så passa på! ...och den tål att ses om.
(bl a här och här och här står det mera om filmen.)

scrappar gamla bilder

En bebis i magen!
bebismage
en bild från när lillebror fortfarande låg i magen...

Biorytmer

"Det tre första kända biorytmerna var den fysiska, den emotionella, den intellektuella och på senare tid har en fjärde, den intuitiva rytmen tillkommit. 
Samtliga startar från noll i samband med födseln. De går upp till aktiv fas innan de vänder ner till nollpunkten. Fortsätter sedan lika länge i ett passivt läge tills kurvan åter går upp till noll och så vidare  - hela livet."
"De olika faserna
Varje gång en linje passera nollpunkten från aktiv till passiv fas, sägs den vara i ett kritiskt läge (critical day).  Under en kritisk dag är egenskaperna instabila och man bör vara mycket försiktig en sådan dag.
När linjen korsar nollpunkten på sin väg från passivt läge till aktivt läge, sägs den vara nollställd (zero day). 
I sitt aktiva läge är de egenskaper som förknippas med varje linje positiva och förstärkta.  
En nollställd dag kan variera, den kan vara instabil (påverkas av de andra linjerna). Men den är klart positivare än de kritiska dagarna. 
I det passiva läget är samtliga egenskaper försvagade."
Läs mera om vad biorytmer är på denna sidan: http://www.stjernvall.se/biorytmer1.htm

denna sidan eller på denna kan du skriva in dina uppgifter för att få fram dina biorytmer.
Här har jag hittat tolkningar också. Såhär är min tolkning för denna dagen:
F- E+ I- 
Du har ingen energi alls idag, även om du är på gott humör. Du har svårt att koncentrera dig. Försök hitta någon god vän, gå ut och ta en stilla promenad, sätt er på ett café och bara njut ! Skratta och njut av livet !
mina biorytmer
Andra bloggar om biorytmen: Stationsvakt

Det regnar...

Det regnar idag... det har inte regnat sedan... julafton...
man borde vara glad över att det regnar istället för att snöa.
istället för en blomma
Denna bilden kommer från boken Istället för en blomma En liten bok av Sven Nordqvist och Erik Arpi. (boktips!)

Snötäckt i mars

"Den ovanligt snörika vintern för de södra delarna av landet väcker frågor om hur vanligt det är att det ligger snötäcke hela mars.
Hur vanligt är det med 31 dagars snötäcke i mars? Efter en kontroll av 19 stationer som varit igång sedan 1961 från norr till söder visar det sig att från Stockholm och söderut är det inte så vanligt med 31 dagars snötäcke i mars.
Lund 1 gång, Hoburgen 1 gång, Växjö 8 gånger, Målilla 6 gånger, Göteborg 1 gång, Karlstad 8 gånger, Stockholm 6 gånger.
Om vi tittar på de lite nordligare stationerna är det desto vanligare med att hela mars är snötäckt, så med omvänt resonemang, alltså hur många gånger har det inträffat att det inte varit snötäckt i 31 dagar och följande resultat fick vi fram:
Sundsvall 7 gånger, Sveg 5, Malung 18, Östersund 11, Storlien 3, Junsele 3, Gäddede 2, Gunnarn 1, Luleå 6, Kvikkjokk 2, Kiruna 2 samt Karesuando 1 gång."
http://www.smhi.se/sgmain/lopsedel/060322_snotackemars.html

 Idag har det snöat, igen... *suck*
Men annars så har vi haft en väldigt bra söndag.
traktor och vagnwader

Alldeles ny!

vad längesedan det känns... som i en annan dimension...
vår son

ompysslad hos frissan.

Idag har jag hunnit att gå en liten runda i affärer, köpte söta påskägg till barnen som de ska få på påskafton. Tösen säger nämligen att påskharen kommer när det blir påsk... (Idag så kanske det är tranan som ska komma med lördagsgodiset då?) Sedan varit hos min hårfrisörska och blivit klippt och slingad. Det känns skönt att få bli lite fin och ompysslad. (men det kostar...) Nu ska vi snart iväg på klädvisning av Me&I barnkläder. Har inte varit på något sådant innan.
Nillas hårL'anza

Tillägg den 26/3: Av Me&I-kläderna så fastnade jag bland annat för terrier och tatuering.

Höstkläder 2006

"Du är en av våra utvalda kunder som redan nu får möjligheten att se, inspireras och handla höstens mode före alla andra."
H&M Rowells höst-06
http://www.hm.com/

 Så nu väntar jag en katalog med höstkläder... i maj (?) eller när det nu är den dyker upp. Jag tycker alltid att det är roligt att se det nya! Höstkatalog lockar mig mera än vårkatalog faktiskt.
Hur som helst, det jag ser fram emot just nu är att få använda mina vårkläder!

Drycker

Vatten: Vanligt kallt kranvatten är bäst! Jag dricker vatten till lunchen på jobbet. Lite smaksatt med citron blir det ännu bättre. 
Kiviks drycker: Päron, Äpple och Svarta Vinbär är godast.
Juice: Färskpressad Apelsinjuice, vad gott det är! Men det blir inte av så ofta. Den vi brukar köpa heter Bravo Apelsin, äpple & mandarin.
Smoothie: Måste ju nämna min favorit! (följ länken)
Mjölk: Det dricker vi ibland till maten.
Cider: Päroncider är godast tycker jag. (givetvis utan konstgjorda sötningsmedel i.)
Läsk: Vi köper väldigt sällan, nästa aldrig, hem läsk. (och om jag ska välja mellan coca cola, fanta och sprite så tar jag sprite.)
Mineralvatten: Jag tycker det är okej, men P gillar inte.
Saft: Det har vi någon gång ibland bara.
Varm choklad: Det är gott det. Oftare på vintern förstås.
Te och örtte: Jag dricker hellre örtte. Vanligt te vill jag helst ha någon fruktig smak på. P gillar också te. Men vi dricker det inte så ofta hemma. mest när man får gäster eller går bort.
Kaffe: Varken P eller jag tycker om kaffe...! (Jo, jag har druckit det, men då bara tillsammans med Galliano!)
Vin: Ett glas rödvin till köttet är gott. Men det är sällan vi dricker vin. Oftare på sommaren när man har grillat. Dricker helst vin till mat numera...
Öl: Jag kan inte minnas när vi hade öl hemma senast. Det kan var gott någon gång ibland. Jag gillar ljust öl bäst.
Whisky: P gillar det och jag kan smutta i mig lite ibland jag med. Bailey's kan vara gott med!
Sötsliskiga drinkar: -Dricker vi som saft! *ler* Fast nu för tiden är det väldigt sällan, men det gör ingenting.

perioder som inte kommer tillbaka...

Jag satt just och läste Sigge Eklunds krönika i nya Mama (extratidningen till mama nr 4 2006). Han skriver om "Perioder som inte kommer tillbaka. Som tiden innan bebis. Eller själva bebistiden." Hur allting förändras omkring en när man har fått veta att man ska bli förälder. Att man plöstligt ser mängder av barnvagnar och barnklädesaffärer och gravidmagar överallt. som man inte har tänkt på alls innan. "Efter en stund kröp du ner och la dig intill henne, med ena handen på hennes mage och den andra knuten kring de små strumporna du köpt." Och hur det är nu när man har två barn och om tiderna som ska komma framåt i tiden. Det var väldigt fint skrivet, knäppa jag blev alldeles tårögd...

Vi har hunnit med mycket redan idag. Jag har varit med dottern på audionommottagningen för första gången. Där gick allting bra! Hon fick hörlurar på sig och när hon hörde ett pip så fick hon vända ner en kula på en slags kulram, en efter en. Det fixade hon bra. (jag var lite fundersam över hur det skulle gå med tanke på hur det gick sist på synkontrollen.) Lillkillen lämnade jag hos pappa på jobbet under tiden. det passade bra att kunna göra så. Bra att få gå med henne själv utan lillebror med sig.

Sea

sea glasvas ovanifrånsea glasvas
Mams undrar vad vi har för favoriter i våra hem. Så här visar jag min favoritvas från Sea glasbruk.

Bumerangkort

"Du skickar ett Bumerangkort. Tips! Sätt även frimärke på svarsdelen av kortet för att garantera ett svar. Mottagaren tar loss den perforerade delen, i detta fall ett hjärta, skriver sitt svar, frankerar (om inte du redan har gjort det) och lägger på brevlådan. Klart!"
"Be om det goda receptet eller bjud någon på bio. Bumerangkorten har flera olika motiv och budskap som du hittar hos ditt frimärksombud eller de flesta postombud i livsmedelsbutiker. Grat(t)is!" Titta här 
Vad sägs om det? *skrattar*

Systembolagets någorlunda nya plastkassar

systembolagets nya kassar
Det är såhär de ser ut, Systembolagets nya plastkassar, som började komma redan 2005. Men som tydligen var dagens samtalsämne på radion idag. jag lyssnade ju bara en liten stund i bilen, så jag missade väl hela storyn om dessa kassar. Nyfiken som jag är letade jag reda på en bild för att se hur de ser ut. Jag har inte sett dem innan. De var väl fina tycker jag! Här hittade jag även några av de gamla plastkassarna. Andra bloggar om detta är: Helene, Nox,

påskpresent

cult designfiltblommor panduro
Idag har jag skaffat en fin påskpresent till en kompis som fyller år. Hon gillar påskpynt så jag hoppas att hon kommer att tycka om detta från Cult Design. Filtblommorna har jag köpt på Panduro, det fanns olika sorter. Jag gillade dem, men har inte riktigt bestämt vad jag ska göra med dem. De var lite för tjocka, tyckte jag, till att ha till scrapbooking. Man skulle ju kunna trä snöre i dem och hänga upp. Barnen ska få vårskor idag, men vi väntar väl lite med att inviga dem... Dessa blir det: röda och blåa.

Tillägg den 24/3: Presenten blev uppskattad och kortet ännu mera. Kul!

Yoga och Pilates

Det var längesedan jag skrev något under kategorin Träning... Det är för att det har varit lite träning och mycket pyssel på sistone. Hela hösten så hade jag ju flytet inne och körde skivstångsträning en gång i veckan och lite jympa också. Nu har jag i alla fall kört pilates och yoga här hemma, för att komma igång igen. men jag får knappt ha min matta ifred för den vill barnen ha. så jag får köra utan. ;-) men bra att den fina jag fick i julklapp har kommit till användning nu i alla fall. (När jag tränade yoga på gym lånade jag matta. men det var sommaren 2003 det är ju lägesedan nu...) Jag ska iväg och träna! När som helst nu. Jag brukar inte ha så här långa uppehåll. Det är bara det att det har varit så segt att komma iväg nu när det har varit så kallt och snöigt ute...
Jag tittade just runt på träningskläder också nu. hittade en fin top här och byxor. eller byxor.
etirel yogamatta

kladdigt men kul!

Nilla design
°ºº°T°ºº°A°ºº°N°ºº°K°ºº°E°ºº°B°ºº°U°ºº°B°ºº°B°ºº°L°ºº°O°ºº°R°ºº°

Årets roligaste tv-klipp...

Titta här. Många kul grejer! men alltså Robert Gustafsson... (som härmar vinprovar-Bengt i Nyhetsmorgon) jag skrattar så tårarna sprutar!
...kraftfull förortsflundra ...kalvklimp i farvatten... i en kundvagn för att sova... rökig nöt... mmm svampig, len... vår! och äldre herre, på mellandagsrean... lite mjäll... flytspackel... gräddstakad cidergås med böjlig frestelse...  *asg*

Tillägg den 27/3: Jag har försökt att lyssna efter vad det är han säger och får ihopa det till ungefär såhär:
-Vad äter du helst när du är på krogen?
Eh... jag brukar, jag brukar äta en plankstek. Till planksteken sköljer jag gärna ner med en helt vanlig kraftfull asch-asch! (aaa...alsace!?!) nummer 4435 på systemet. Fyra solar. mmmm….
-Vad smakar den då?
Passar bra till en kraftfull förortsflundra med, i dunkelt motmos, med honungsslungad kalvklimp i farvatten. Den är lite bitter, slaviskt oren. mmm gommen liksom galopperar in på Obs! Stormarknad för att köpa en limpa John Silver utan filter. Går ut och lägger sig i en kundvagn för att sova. Rökig nöt!
-Men vad äter du till oxfilén då?
Till oxfilén rekommenderar jag nämligen en helt vanlig, lite mildare, asch-asch! nummer 2418. Sjutusen solar. Mmm svampig len som en konflikträdd kallskänka som gömt sig i ett vitrinskåp. Fyllig smak, hela bålen reser sig upp som en elefantpenis och hovbugar, sitter och röker i ett hörn. mmm…
-Sjötunga Walevska då?
Ja då smakar det kanske bättre med en mera ljummen asch-asch! 2915 Smakar vår och äldre herre på mellandagsrean med lite mjäll på kavajslaget, lite klister mellan skinkorna. mmm flytspackel asch-asch! 2915 passar bra till gräddstakad cidergås med böjlig frestelse. mmm…
asch-asch
Asch-asch!!!


Uppdatering den 4/8: Jag lyssnar igen och ändrar från "pommfrittrett" till konflikträdd.

Vårdagjämning Vårtecken Vårstädning

snödroppeknopp
Idag är det vårdagjämningen och det börjar kännas lite som vår. Igår var det soligt och fint och det smälte undan mycket snö. Barnen och jag var ute och lekte i vattenpölarna. Det har kommit upp hela fem snödroppar i min lilla rabatt nu. och fler knoppar. Vi planterade ju snödroppar, krokus, tulpaner, påskliljor, *vad var det mer?* Titta på denna knoppen som har kommit upp rakt igenom lövet! (Jag vet inte riktigt vad det kan vara för blomma ...vi får se.)
Jag har just nu duschdraperierna i tvättmaskinen! så lite vårstädningsanda har också kommit över mig. (!)

...och nu blir det mer reklam... http://creativecriminal.blogspot.com/

Tösen ritar igen

det är ju strecken till öronen
Denna gillade jag. Jag pekar och frågar vad det är hon har ritat. "Det är öronen." och "Det är ju strecken till öronen." *såklart!*
en jättefarlig leopard
En jättefarlig leopard!

Härliga blommor!

blommor
Härliga blommor! som jag köpte idag i vår närbutik. de tar hem en hel del fina blommor dit. (men jag är inte hundra på vad det är för sort... körsbär?)

Hur använder man pärmregistret?

pärm med register
Jag gör som så att jag läser vad jag vill slå upp, och om det finns t ex vid siffran 3 så sätter jag höger tumme på den blå trean och lyfter sedan upp tvåan och allt ovanför för att vika upp pärmen. Det som tillhör 3:an finns alltså ovanför fliken med nummer 3 på, alltså mellan bladen 2 och 3.
Hur gör de som jobbar på kontor, gärna stora kontor? Kör de ett och samma sätt, och är det mitt sätt? Jag har fått för mig det i alla fall. (Men P vill göra som så att han sätter pappren som tillhör 3 under bladet med 3-fliken...) Ja det får han väl om han vill, i sina pärmar. Jag bara undrar om det finns ett rätt sätt....? Hur tänkte de som tillverkade pärmregistren?

Tillägg 19/3: Förtydligar: Jag sätter såklart de nyaste pappren övest i varje kategori. Alltså t ex treans papper, de som sitter mellan blad 2 och blad 3, av de pappren där sitter de nyaste hela tiden överst.

akrylfärg, skumstämplar, inkade kanter,

Nu har jag skaffat ytterligare material och verktyg. Skumstämplar med mönster och bokstäverna "Philadelphia" från Making Memories. och akrylfärger och "skumborstar". Vit akrylfärg från Panduro, för att kunda blanda lite pasteller. (röd+vit=rosa! ;-) och så några mörkare färger på stämpeldynor, bruna toner till att göra inkade kanter med. Jag köpte även några chipboardfigurer att måla på. Jag har inte provat ännu. Akrylfärg och stämpelfärg är det jag har att tillgå. Det går att prova sig fram på många olika sätt ser jag här. Ska fixa lite fint sandpapper också... så får vi se vad det kan bli av det. Finns ju mängder av varianter! Här är min allra första layout där jag provar skumstämlar:
mor & dotter 2003
stämplat med akrylfärg, inkat kanter
Här ser man att jag tog lite väl mycket färg på den vita. den rosa är bättre, inte lika kladdig. men det kan vara kul med kladdigt också förstås. Jag har även dragit ut färg på fotots kant. Jag har inkat kanterna på fotomattan med den kaffebönsbruna stämpeldynan. men jag har inte rivit kanterna som jag brukar utan här är de bara klippta vanligt med sax. Jag ska prova med ett mörkare papper som grund nästa gång tror jag. så att det blir lite mera kontraster till den ljusa akrylfärgen. Det är bara att köra på! ;-)

Nu ser jag att räknaren har passerat 10000 unika besökare!

Karaoke!

tösen sjunger
P köpte en mikrofon och en Karaoke-skiva med barnvisor till DVD-spelaren idag. Jättekul tyckte tösen!
(...Det slutar väl med att man skaffar en skiva med poplåtar och släpper loss själv på nån fest en vacker dag... ? ;-)

Scrapbooking-inspiration

Jag har hittat många fina sidor som handlar om scrapbooking. Här är några av favoriterna just nu:
http://rhonnafarrer.typepad.com/dreamy/
http://www.sharianderic.com/
http://abiteast.typepad.com/
http://nicwright.typepad.com/about_a_girl/
http://rebeccacooper.blogspot.com/
http://heidiswapp.typepad.com/
http://www.twopeasinabucket.com/userprofile.asp?user_id=169079
...listan kan göras lång... och jag hittar ständigt nya! ;-) Jag är verkligen scrapbooking-tokig nu, vill ha allt och göra allt jag ser!

Påskrisfjädrar fixade

påskris-fjädrar
Idag har tösen och jag varit och köpt fjädrar till påskriset. Det blev en salig blandning av färger! Nu är bara frågan; hur tidigt kan man börja? ;-) Jag längtar ju så efter att göra iordning ett påskris utanför dörren...

och här kommer en bild till. Färgfrossa!
färgglada fjädrar

Ingefärsmarmelad, Guodaost,

Ingefärsmarmelad & Guodaost
Ingefärsmarmelad Fra den gamle fabrik, den är så god. Gouda-ost passar utmärkt till. Så är det bara scones och ett gott lösviktste som fattas... :-)

Titta vad jag hittade: http://www.mktc.pwp.blueyonder.co.uk/animals/ (kul!)
och så ett bloggtips: http://dummakunder.blogspot.com/

Snödroppar!

Jag har sett snödroppar idag! inte vilka snödroppar som helst, utan mina egna snödroppar! som jag har planterat!  i min (vår) rabatt invid husväggen i söder.
Lite sensation är det ;-) jag har ju aldrig planterat något så ute tidigare. så detta är premiär. kul! (bild kommer...)
 snödroppe
Här är en av mina två små snödroppar!

Våren blir ovanligt sen...

”Med en vecka kvar till vårdagjämningen kan vi konstatera att någon varaktig övergång till vår inte är i sikte. Det är gott om snö på de flesta håll i landet och temperaturen kryper nattetid ner mot -20 även långt ner i Götaland.”
http://www.smhi.se/

”Meteorologiskt är det vår när dygnsmedeltemperaturen är stigande och ligger mellan 0 och 10 grader.”
http://www.smhi.se/sgmain/var/var2.htm

”SMHI använder sig enbart av temperaturen som vägledning för årstiderna. För att det ska stämma med våra värderingar någorlunda så anser man att våren börjar när dygnsmedeltemperaturen stiger över noll grader. Problemet är bara att temperaturen aldrig är så stabil som man skulle önska. Häftigt svängande temperaturer, som det ofta är så här års, gör att våren därför kan komma och gå, vilket inte är så bra. Vintern kan bara sluta och våren börja en gång tycker väl de flesta.
Så hur undviker man att vintern kommer tillbaka?
Svaret är att det inte finns någon lätt definition på vad som är varaktigt. En sedan länge använd definition är att en medeltemperaturförändring till över noll måste hålla i sig minst 5 dygn. Det är knappast vattentätt eftersom övergången till vår kan vara en långdragen process med många bakslag. För att förbättra har definitionen sista tiden skärpts något. För närvarande gäller minst 7 dygn för att en förändring ska gälla som varaktig.”

Sommartid 26/3 Hur är det nu igen???
Ställa klockan 1 tim framåt eller 1 tim bakåt?
Enkel regel:
På våren ligger sommaren framför -flytta visaren framåt.
På hösten är sommaren bakom oss -flytta visaren tillbaka!”
http://www.smhi.se/sgmain/var/vardefinition.htm

Dagsmeja är ett ord som inte sällan nämns när folk ska uppge sitt favoritord. Dagsmeja är ett marsord; det syftar på värmen i solskenet om eftermiddagarna mot slutet av vintern när snön smälter och det droppar från taken. Efterleden -meja har inget med verbet meja att göra, att solen skulle "meja ned" snön. Inte heller handlar det om dagens mitt, trots att formen dagsmidja förekommer ibland i äldre svenska. Nej, meja går tillbaka på fornsvenska mäghin, som betyder 'kraft, styrka' och är besläktat med makt och förmåga.
Dagsmeja är ett ganska ovanligt ord. Det används nästan aldrig i överförd betydelse. Annars skulle det passa bra när man talar om saker och ting som tinar upp efter en kall och mörk period: "Jag hade svårt för min svärfar i början, men när barnen kom blev det dagsmeja"; "Medlarnas nya förslag har inneburit dagsmeja i förhandlingarna".
Källa:www.spraknamnden.se”
http://www.smhi.se/sgmain/vinter/dagsmeja2.htm

Mera om årstiderna kan du läsa här:
http://www.smhi.se/kund_t/arstider.htm

bestick och porslin

Apropå att vi har lite blandat porslin och så...
Alltså så illa är det väl inte. Jag kan duka till åtta personer med precis likadana tallrikar, assietter, djupa tallrika och vinglas och bestick. men sedan felar det på besticken annars kan jag duka till tio, sedan felar det på glasen annars kan jag duka till tolv.
Det jag behöver mest är nya bestick, gärna då tolv likadana. (nu har jag 8+8)
Jag tittade runt lite och kikade in på Hardanger Bestikk. Där gillar jag Zara, Ramona, Anita, Admiral eller Carina. så här efter att bara ha sett dem på bild.
När det gäller tallrikar så får jag nöja mig med det vi har. men om jag får önska så skulle jag vilja ha enfärgat vitt med lite struktur eller mönster i. Jag vet inte riktigt vilket, som sagt det är inte aktuellt...

Ja, detta är ju jättefint förstås!

Tillägg den 14/3: (svarar och funderar vidare)
Nya bestick hade inte skadat ;-) Men annars så gör det ju förstås inte så mycket om man blandar. Mer än ett dussin lika tallrikar brukar man ju inte behöva ha. Vi får inte plats fler än så vid bordet i alla fall.
Några kan ju sitta vid soffbordet förstås, men då gör det ju ingenting om man blandar serviser. Ska man ha fest för fler så får det bli papptallrikar, och att hyra lokal.
Vi har finare servis och så en "charmig". Den charmiga är Höganäs i alla möjliga och omöjliga färger. vi hade väl lite svårt att bestämma oss för en där...
Förresten ska man titta på stolarna så har jag ju bara åtta likadana (och det är ju inte så lite) sedan blir det udda. sånt får man ju räkna med när det är fest. Det är skönt att kunna sitta många vid bordet i alla fall. Det blir många snabbt. Lillen fyller år snart t ex. Då blir vi: farmor, farfar, mormor, morfar, morbror med fästmö, faster, pappa, mamma, syster och så lillen själv förstås. Det är ju 11 bara det ju.
Vi har köpt en ny lampa att ha ovanför matbordet. Det ska bli fint. hoppas att den kommer tills kalaset!

Simon Davies

Från koja till slott på TV3. Det är ju bra. särskilt när Simon Davies är med.
(Jag glömmer tyvärr bort att titta på tv... så jag har inte sett det så ofta...)
Här kommer några goda råd från Simon:

Dina bästa tips om:
Kök
Get rid of all your mis matched cups, plates, glasses. Keep only what you need.
Vardagsrum
There is nothing more dreadful than curtains that are too short, unlined and not enough fabric.
Sovrum
Use only white bedlinen and make sure the pillows are the right size for the bed, 20 x 50 cm cushions will look absurd on a 2 meter wide bed.
Hall
Do not hang every hat, goat (coat?), päls and scarf you own in the hall. There is nothing more off putting for guests than having to climb over a mountain of shoes and boots as soon as you enter an appartment.
Uteplats
Do not use it as a recycling station, use it for enjoyment. Plastic furniture is OK but make sure it is all the same model and colour.
Om jag skall köpa EN inredningspryl/möbel 2006, vad skall jag satsa på då?
Something I love. (Jag antar att det ska stå "Something You love"?)
Tipsa oss om trenderna 2006:
Material
Natural materials, plastic is so last year.
Färger
Never follow trends, use colours you like and that suits what you already own.
Möbler
Yes, definitely.
Accessoarer
Things that reflect your personality.
(Ja det är bara att hålla med! ...Fast det med köket blir svårt för vår del. Vi har ganska så blandat av porslin och glas... *hrmm*)
Andra bloggar om Simon Davies: Roomservice och Ordbankaren

 Tillägg 13/3: Förresten det är ju ikväll! kl 20.00 på TV3
sedan är det lagom att slå över till femman för att se CSI.

Tillägg 15/3: om gardiner
Ordlista (eller bra att veta i en gardinbutik)
Villamagasinet Det hänger på gardinen.
Allt om bostad Gardinerna i våra hem.

Hej Spej!

färglagt av tösen, tösen+mamma, lillen
Barnen blev glada när jag hittade färgläggningsbilder från favorit-programmet Hej Spej! Vi har målat tillsammans idag.
Det visas på Barnkanalen, på engelska heter det I Spy.

Om någon annat: bloggar.
Jag räknade just efter i Mina favoriter, där jag nu kommit upp i tre mappar med sammanlagt 116 olika bloggar. 36 av dem har jag på denna sidan i länklistan här till vänster.
och sedan har ju många av de bloggarna i sin tur listor över andra bloggar. plus att man tittar in på tjejblog, blogg.se, nyligen, med flera. kul!

påskkort

påskkort
Nu har jag börjat att göra några påskkort med hönorna från Sia som inspiration. Testar lite... ;-)

Det som göms i mars kommer fram i... maj?

på en parkbänk
Det har varit soligt men lite blåsigt idag. Vi har promenerat tillsammans med goda vänner. Tösen orkade gå själv ca 4 km. Sedan fick hon åka på pappas axlar lite med. Men jag tyckte att hon var duktig! Här sitter barnen och tar igen sig på en parkbänk snödriva. *ler*
Efteråt gick vi, fyra vuxna, fyra barn och en bebis, och åt på restaurang! Det var en lugn restaurang på en söndag. Det gick riktigt bra. Gott att komma ut och äta någon gång ibland också, det händer inte så ofta.

therapeutic pictionary

http://therapeuticpictionary.blogspot.com/
Man upptäcker hela tiden nya bloggar, och denna upptäckte jag idag! Fina bilder och tänkvärda ord.

Grattiskort

Nilla design

snart är det vår

cult designpåskpynt sia
Brickan hade jag sedan i julas. Vasen och ljusstaken köpte jag idag. Cult Design.
Värmeljus finns i 20-pack på Lagerhaus.
Löparen hittade jag på Village, Serholt.
Hönor och tuppar till att hänga i påskriset kommer från Sia home fashion. (tyvärr är de inte liksidiga. men de är fina ändå.)

Tillägg den 11/3: Fakta om ljus:
"Det finns ljus och det finns stearinljus
Levande ljus tillverkas av stearin, paraffin eller en blandning av stearin och paraffin så kallade kompositionsljus.
Stearin
Stearin är namnet för olika blandningar av stearin- och palmetinsyra, oftast framställt ur animaliskt och vegetabiliskt fett. Stearin är ogenomskinligt och har en bestämd smältpunkt vid 56° C, vilket innebär att stearinljus är okänsliga för t.ex. hög rumstemperatur.
Paraffin           
En oljebaserad råvara som gör att ljusen tål stötar bra tack vare den mjuka massan. Enkel tillverkning resulterar i att paraffinljus ofta är billiga. Värmeljus, blockljus och olika lyktor produceras oftast med paraffin som råvara.
Kompositionsljus
En blandning av stearin och paraffin, ofta i förhållandet 30/70, används för att kombinera de bästa egenskaperna från båda råvarorna."
http://www.liljeholmens.se/ljus/ljus1.html

(när jag postade detta inlägg första gången så var det blå ramar runt fotona, när jag postade det andra gången, efter tillägget, så försvann ramarna. fint men konstigt.)?

självporträtt

Tösen har ritat sig själv, med håret i tofsar! (hon har tofsar, men hon har inte luggen rakt upp.)
-Kan du inte använda de andra färgerna också?
-Nej, jag vill bara ha rosa.
tösen
°ºº°T°ºº°A°ºº°N°ºº°K°ºº°E°ºº°B°ºº°U°ºº°B°ºº°B°ºº°L°ºº°O°ºº°R°ºº°

Köttfärssås

paprika löklök, champinjoner, bacon
Den ena köttfärssåsen blir aldrig den andra lik. Det var varit många varianter genom åren. Men på ett ungefär såhär har jag gjort senaste tiden:
KÖTTFÄRSSÅS
ca 700-1000 g blandfärs
1-2 gula lökar
ibland vitlök
1 burk champinjoner
1 paket bacon (har jag ibland)
liten skvätt grönsaksfond
1 paket krossade tomater
litegranna chilisås eller tomtepuré eller ketchup
2-4 dl crème fraîche, gärna den med peppar i
ibland en finhackad paprika
grillkrydda, svartpeppar, vitpeppar,
basilika, mejram,
Jag bryner löken i smör. sedan bryner jag champinjoner med grillkrydda på. och sedan i med strimlade baconskivor. Så i med köttfärsen som jag steker så att den får lite färg och blir genomstekt, kryddar med salt och peppar. när den är klar har jag i fond och ev. lite vatten. eller de krossade tomaterna. puttra ihop med creme fraichen. sänker värmen och sätter på ett lock.
(Jag har först på fyran och sedan på tvåan i värme. 6 är högsta)
°ºº°T°ºº°A°ºº°N°ºº°K°ºº°E°ºº°B°ºº°U°ºº°B°ºº°B°ºº°L°ºº°O°ºº°R°ºº°
Jag har sparat en variant som jag skulle vilja prova någon gång (det har inte blivit av ännu. P är inte så förtjust i svamp.) men det är i alla fall med blandfärs, hackad lök, skivad vitlök 3 klyftor, en burk kantareller och en burk champinjoner, två små burkar med kantarellost creme bonjour, en liten burk vitlöksost creme bonjour, soya, salt, cayenne.

Tillägg den 19 maj 2008
Idag gjorde jag en god köttfärssås! (Barnens favorit)
Jag bryner en gul lök, bryner finhackade champinjoner med grillkrydda. I med ca 700 g blandfärs. (inte bacon!) Grönsaksfond, matlagningsgrädde, hela tomater på burk, rivna morötter, chilisås!

Tösen ritar

tösen ritar
Lillebror, sol, himmel, blommor och gräs.
Undrar om hon upplever sin lillebror som klåfingrig? (som icke kan låta bli att fingra på ngt l. på allt möjligt; som låter ingen ting vara orört l. i fred)
:-)
Gissa vad hon gör nu. Hon hämtar sin linjal och lägger på ett papper och drar för att få rivna kanter! Precis så som jag brukar göra till mina scrapping-projekt.

Favoritpennor

Mina favoritpenna har en bläckpatron som heter Ballograf blå med spetsen superfine! (jag är osäker på om superfine säljs längre... synd i så fall.)
När det gäller blyerts så heter favoritstiftet 0,5 H till att skriva med. det normala HB tycker jag är för mjukt, men när jag tecknar har jag mjukare blyerts och då gärna i en vanligt träpenna istället för stiftpenna.
Andra favoritpennor kommer från Staedtler och från Artline.

pennor

Färgglatt lego

legotornduplo-lego
Idag är vi hemma och bygger med lego, ser på barnkanalen, tvättar, städar och sånt. Det är inte första gången jag nämner lego här i bloggen. *ler*
Ska väl gå ut en runda med förstås, det ser ut att bli solsken också!

Farmor 100 år

Idag skulle min älskade farmor ha fyllt 100 år!
Nu blev hon bara 84, men det är ju inte dåligt det heller. Min mormor blev 90. Både hade jag nära mig under min uppväxt. (min morfar och farfar fick jag tyvärr aldrig träffa, de dog innan jag föddes.)
P har alla fyra kvar i livet. Det är värdefullt!
...Tänk att få träffa sin barnbarnsbarn...

Först till kvarn... (H&M)

zebrapanda
http://www.hm.com/
Jag fick en katalog från H&M Rowells idag. "Sommar inspiration 2006". Hittade jättefina toppar till tösen. De fanns i fem olika färger, men alla var redan slut i hennes storlek... Snopet!

Tillägg den 17/3: Idag så köpte jag en vit tröja med Panda i HM-butiken där vi bor. Det var utplockat och den med zebran var slut. men den vita är ju också fin. Tösen blev nöjd.

Olivia

Nilla design

en ny nostalgibok om godis och glass!

Nostalgiboken av Annica Triberg och Eva Kallhed handlar om kläder, leksaker, möbler, tv-program, godis och allt möjligt från 50- 60- 70- och 80-talet. Nu jobbar de med en ny bok och de specialiserar sig på godis och glass! Det går bra att skicka in bilder och minnen till boken. Jag kommer garanterat att köpa den!

Våren är på väg!

vår-kort
Här är första vårkortet. Jag har gjort det efter att ha blivit inspirerad hos Husmusen. Jag ska skicka det till en kompis som fyller år snart, i mars. Då kommer det förhoppningsvis känner mera som att våren är på väg! *ler* Idag har vi haft många minusgrader...
"Du ska inte tro det blir sommar ifall inte nå'n sätter fart..."

Tösens teckning

tösens teckning
Här är en nygjord teckning av min 4-åring.
När vi var på fyraårskontroll på BVC så blev hon ombedd att rita en gubbe. (eller en människa eller en flicka eller sig själv eller lillebror eller mamma...) men nejdå, hon vägrade. Ett hus ritade hon istället med fönsterluckor och en sol och blommor och gräs. Visst kan hon rita men hon är envis också! ;-)
Det är synundersökning vid fyra också. Det verkar inte vara något fel på hennes syn. men att ha en lapp för ögat var inte kul... sist av allt var det med så hon var lite trött. Så det blev helt enkelt att vi fick en ny tid för att göra om testet. (nästa gång får hennes pappa gå med.)
Trä pärlor, hoppa på ett ben, balansera och sånt det kan hon ju bra. men att visa upp det på beställning är inte alltid så kul. *ler*

scrappiga kort/tavlor

Nilla designNIlla design
Här har jag börjat att experimentera med att göra grattiskort som är lite som små tavlor. Ja, och så får jag väl erkänna då att jag inte kunde låta bli att köpa en... QuicKutz! så nu är jag fast ;-) Det är pilligt att få dit de små bokstäverna, men det går bra med det limmet (köpt på Panduro) på bilden till höger. (Jag har lagt det där för att dölja efternamnet. så ni får tänka er att det står både för- och efternamn med samma bokstäver på korten.)
Nu är jag såklart jättesugen på att köpa fler bokstäver och grejer till min QuicKutz... *hmmm*

Freesia

freesia
Bild på freesiorna igen! (har inte gjort något med denna bilden mer än beskurit och förminskat)

vacker vinterdag

sol och snö
Jag har ändrat på kontrasten i bilden. Det var inte lätt att ta en bra bild. (Jag fick inte en grön ruta bara en orange.) bilden blev ganska så grå och suddig. Men det var ju inte alls så det så ut ju! Det var ju verkligen sådär vackert och soligt och kritvitt. Det var så vackert här, ut över denna sjön och jag stannade till med bilen för att ta en bild. Så med lite starkare färger ger bilden mer rättvisa åt upplevelsen.
Jag har varit och hälsat på en kompis och träffat hennes nyfödda. mysigt.
Det har varit två fina vinterdagar. Vi har åkt pulka med barnen. Lilleman tycker att det är roligt. och han vill bara åka ner själv nu, och fort ska det gå!

 Om något helt annat: Vilken fin blus! Luisaviaroma See by Chloé

Videkissar!

sälgvidekissar

Tzatziki

vitlökgurkatzatziki
TZATZIKI
Här kommer Ps recept som han hittade på ica från början.
1 kg grekisk yoghurt
1-1½ stor gurka
ca 2 msk salt
3-4 vitlöksklyftor
4 tsk torkad oregano
4 matskedar olivolja

Skölj gurkan och riv den på grövsta sidan på råkostjärnet eller i matberedaren. Lägg i en trådsil och strö över salt. Låt rinna av i 30 minuter. Kramar ur saften med handen.
Rör ihop yoghurt, pressad vitlök, gurkrasp, oregano och olivolja.

Japp, detta blir en rejäl laddning! och den blir bara bättre efter 1-2 dagar i kylen.

Dr. Angry...

Här hos Silverfisken hittade jag detta inlägget om ansiktena som byter uttryck på avstånd...!

Här har jag hittat lite annat smått och gott också.
http://www.medocular.se/ogonfakta/vetenskap/synvillor/index.html
http://www.michaelbach.de/ot/
http://www.brainteasercentral.com/
http://www.magi.nu/synvillor/
http://gprime.net/images/trippy/
http://www.burkar.nu/bild/bild.htm
http://mindbluff.com/optical.htm

Freesia

freesia
(har bara ändrat lite på ljus och kontrast på bilden.)

scrapbooking-tekniker

Nilla design
(Detta är ett foto av ett foto.) Jag gjorde detta gratulationskortet för över ett år sedan. Jag hittade en sida med färgläggningsbilder på nätet åt dottern där det fanns enkla bilder, bland annat en segelbåt. Så jag skrev ut den bilden och hade den som mall. Jag klippte ut båten i brunt papper, nederkanten har jag klippt med en vågliknade mönstersax, segel i vitt papper, sjömansdräkter i blått papper och så har jag vitt sidenband i hattarna. Kikaren är ett rullat svart papper. och fisken är i lila papper med silverglitterlim på fenorna. ögon och mun med tuschpenna.
Jag kom att tänka på detta nu när jag läste på muhrenssida om PP. och jag som inte vet så mycket ännu om olika tekniker och sånt inom scrapbooking undrade vad PP är för något. Letade runt lite och kom fram till att det nog står för Paper Piecing. och då kom jag på att det kanske kan kallas för det, det som jag gjorde den där gången?
Jag skulle vilja vara i Lerum just precis nu! Det är Svenska stämpel & scrapmässan ...har inte varit på något sådant tidigare, det vore kul om det kunde bli av, någon gång. Fast att köra dit i detta väglaget är ju ingen höjdare förstås. Nåja det kommer väl fler tillfällen. Det här med scrapbooking blir ju bara roligare och roligare!

Höganäs keramik

höganäs keramik
Jag kommer inte på vad alla färgerna hette... Mörkgrå, ljusgrön (celadongrön?), rödbrun (sienna?) och gul. Nu finns de inte längre i sortimentet. Detta är de elva nya färgerna som finns numera. De finns många fina. Aqua-muggar har jag hemma bland annat. Denna nya citrusgula färgen ser fin ut.

efter vinter kommer vår

Det har snöat i nästan tre dagar nu. Jag vill inte ha mer snö, nu får det räcka! Jag längtar efter våren och sommaren...
snowflake floral chatterbox
Ett av min scrapbookingpapper som jag fotoredigerat med konturer m m

Här kan man se att hela Sverige är snötäckt.

Mumin

Här på designonline.se hittade jag just dessa söta muggar med Mumintroll på!
(Jag har skrivit om Kalevala smycken och om smyckeskrin/speldosa tidigare.)
Min lille kille börjar sjunga "papapapapapapapamamamamamapapamama" när han ser ett mumintroll! Alltså så som de sjunger i signaturmelodin till den tecknade serien på tv. Samma melodi är i speldosan. Jag har förresten köpt Mumin-schampo åt barnen (märkt med Bra miljöval.) Så nu sjunger lillen i duschen! ;-)

mars

RSS 2.0