Marie Antoinette

Marie Antoinette
http://www.imdb.com/title/tt0422720/
Igår tog jag mig till en av de biograferna som visade filmen Marie Antoinette av Sofia Coppola. (Jag såg nyligen Sofia Coppolas film Lost in Translation på tv. Den var jättebra!) Jag tänkte att det var lika bra att gå med en tjejkompis istället för med maken på denna filmen. Inte så mycket action utan mera drama och flärd. Jag tyckte mycket om filmen! Den är så vacker och stämningsfull. bra musik och vackra scener och bilder. Kirsten Dunst, som spelar huvudrollen, är så vacker också! Många vackra klänningar och skor syns i filmen. En av de vackraste tyckte jag var den vita med små blommor på som hon har på sig när hon ligger i gräset, ensam och glad. (Jag hittar ingen bild på den.) I filmen får vi se två (av deras fyra) barn. Det hade varit kul att se vad hon hade för mammaklänningar! (Tillägg: Marie Antoinette får alltså fyra barn sammanlagt, men två av dem dör innan Marie Antoinette. Se årtal här nedanför. Ytterligare ett barn, Louis Charles, dör som ung. Det är bara äldsta dottern som överlever revolutionen.)
Filmen handlar om Marie Antoinette; hur hon kommer från Österrike till Frankrike för att gifta sig med Louis. Några år senare blir de kung (Louis (Ludvig) XVI) och drottning.
Filmen slutar där de åker bort från slottet. Vad som händer sedan är att de blir fängslade under Franska revolutionen och sedan avrättade med giljotin.

"Maria Antonia Josepha Johanna von Habsburg-Lothringen, vanligtvis känd som Marie Antoinette, född 2 november 1755 i Wien, Österrike, död 16 oktober 1793 i Paris, Frankrike, var ärkehertiginna av Österrike, drottning av Frankrike från 1774.

Marie Antoinette var dotter till Frans I, tysk-romersk kejsare och Maria Teresia av Österrike. Hon gifte sig den 16 maj 1770 med den blivande kung Ludvig XVI av Frankrike. Hon påstås ha haft ett kärleksförhållande med den svenske diplomaten Axel von Fersen d.y. och påstås också ha fått ett barn med honom, Ludvig XVII. Hennes österrikiska härkomst och de intriger hon blev inblandad i (bland annat Halsbandsprocessen) gjorde henne alltmer impopulär.

Under franska revolutionen fängslades hela kungafamiljen efter den 10 augusti 1792. Hon och Axel von Fersen gjorde upp flyktplaner för familjen, men flyktförsöken misslyckades och kungaparet dömdes till döden."
Barn:
Marie Theresia Charlotte (1778-1851), gift med sin kusin Ludvig Antoine av Angoulême (Karl X av Frankrikes son)
Ludvig Josef (1781-1789)
Ludvig XVII av Frankrike (1785-1795)
Sophie (1786-1787)
http://sv.wikipedia.org/wiki/Marie_Antoinette

Såhär står det om deras andra son:
"Ludvig XVII (franska: Louis XVII, egentligen Louis Charles) var fransk tronföljare, titulärkung, hertig av Normandie, son till Ludvig XVI och Marie Antoinette, född 27 mars 1785 i Versailles, Frankrike, död 8 juni 1795 i Paris.

Liksom sina föräldrar satt Ludvig i arrest under flera år, medan franska revolutionen rasade. När fadern Ludvig XVI hade avrättats 1793, utropades den unge Ludvig till kung av rojalisterna. De ohälsosamma förhållandena i fängelset undergrävde dock slutligen hans hälsa, och han avled endast tio år gammal. Begravningen skedde i hemlighet. Mytbildningen kring Ludvig XVII har varit omfattande, och en rad personer påstod i början av 1800-talet att de var identiska med den unge Ludvig. En av dessa är stamfadern till släkten Naundorff-Bourbon. DNA-tester, utförda på Ludvigs bevarade hjärta, bekräftade dock att den person som avled i fångenskap 1795 var son till Marie Antoinette. Ludvig XVI:s faderskap har ifrågasatts men aldrig testats (jämför Axel von Fersen d.y.)."
http://sv.wikipedia.org/wiki/Ludvig_XVII_av_Frankrike


"Stormningen av Bastiljen den 14 juli 1789 blir startskottet för den franska revolutionen. Under parollen, "frihet, jämlikhet och broderskap" gör Frankrikes befolkning uppror gentemot kungamakten. Revolutionen resulterar i att Frankrikes första republik proklameras. Napoleon I tar senare makten och låter sig 1804 krönas till kejsare. Napoleons arméer utkämpar flera krig i Europa, erövrar ett antal länder men besegras slutligen vid slaget i Waterloo 1815."... lär mera här:

http://www.regeringen.se/sb/d/5472/a/42481;jsessionid=aF_68Kvnnxg7

Mera om Frankrikes kungar och kejsare hittade jag här:
http://www.tacitus.nu/historisk-atlas/regenter/frankrike/frankrike.htm

Andra bloggar om Marie Antoinette: Saras betraktelser och Living by C&W och ännu fler på knuff.se


Kommentarer
Postat av: Vildangel

Den filmen vill jag verkligen gärna se jag med, och jag håller nog med - det låter som en film för tjejpolararen snarare än sambon. *s*
//V

2006-11-18 @ 10:32:07
URL: http://vildangel.blogg.se
Postat av: Sara

Åh, så du har sett den, nu blir jag avundsjuk ;) Vad kul att du tyckte om den! Nu blir jag bara ännu mer sugen på att se den. Måste göras snart. Trevlig lördag på dej!

2006-11-18 @ 11:49:01
URL: http://sarasbetraktelser.blogspot.com
Postat av: Helena

Håller med härligt! :)

2006-11-18 @ 17:39:32
URL: http://astridsmamma.blogsome.com/
Postat av: L8

Och jag som bara tycker att jag har läst negativa kommentarer om den... Väntar nog tills jag kan hyra den. Kul att du tyckte om den!

2006-11-18 @ 19:57:42
Postat av: Birgerjenny

Keep up this great resource. I bookmark your site, best greetings

2009-04-09 @ 08:19:49
URL: http://birgerjenny.myblog.es

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0