Vinterdäck

Vinterdäcken är på! P♥ bytte i helgen.
Mera om vinterdäck och mera om väder.

Ordning och harmoni

ljus
Vi myser ikväll med att tända levande ljus!
och så har jag börjat att läsa i boken Rensa i röran med Feng Shui - Det enkla sättet att skapa ordning och harmoni i ditt hem. Så vi har även börjat med att städa och rensa ut saker ur köksskåpen och i köket ikväll...känner redan den positiva energin! ;-)
feng shui

Den 1 november skulle vara en röd dag!

pumpor öland
Idag är det Halloween! men firadet går lite på tomgång i Sverige. Det skulle nog vara annorlunda om den 1 november var en röd dag, Alla helgons dag. i stället för en rörlig helg. Men det lär aldrig hända... Jag skulle förresten gärna byta den 6/6 mot den 1/11. Det behövs en helg på hösten tycker jag. På våren finns det redan så många. Det är väl så... att hösten ska vara en lång väntan och längtan efter julen? Nu för tiden har barnen höstlov i alla fall, det fanns inte när jag var liten. (däremot hade de i mammas generation potatislov.)
Vi får väl se om det dyker upp några bus eller godis-barn ikväll. Jag har laddat upp! Men vädret är ju ganska så trist, så de kanske stannar hemma.
Bilden är från när vi var på skördefest för en månad sedan, då var det stämningsfullt!
Andra inlägg om halloween: Halloween snart och Halloween ska firas i oktober! och Prydnadspumpor och halloweenfunderingar och halloweenpumpor och mera halloween och halloween.

Halloween

Har ni titta på http://www.google.se/ idag? Jag tycker att det är kul med de olika logotyperna till Google. Här hittade jag en sida där man kan se tidigare halloween-google:
http://www.logocollect.com/google/en/sort.php?key=halloween

Cate Blanchett

Cate Blanchett
http://www.imdb.com/
Catherine Blanchett född 14 maj 1969
Vi har sett hennes som Galadriel i Sagen om ringen-filmerna. Men det finns ju så många fler filmer hon har medverkat i, och jag skulle vilja se dem! Jag är nyfiken på Babel och på The Aviator bland annat.

GreenGate

GreenGate
http://www.greengate.dk/
Här fanns mycket fint att titta på! Det finns några återförsäljare i Sverige.
Andra bloggar om Greengate: Lantliv i stan.

Klister

"Pysselverkstad för barn

Klister är ett nytt pysselprogram för barn där Karin Mannerstål och Peter Nylander ger tips på roliga och enkla pyssel. I premiärprogrammet visar Karin och Peter hur man tovar ull, som man sedan kan klippa till och använda till något roligt. De gör också en enkel papperssnurra och ett hemmagjort luffarschack."
svt.se
18,45 ikväll tv1 Bolibompa


Tillägg: Nej, det där jag jag nog missat... Ikväll är det inte premiär.
ikväll handlar det nog om något annat då...
Ja just det; ikväll blir det spöktema!

Retro - frågesport

retro
Vi har provspelat ett nytt spel idag! Retro från Kärnan. för 3-5 spelare. ålder: 15 år och uppåt. Spelet påminner lite om Trivial Pursuit, men frågorna är uppdelade i kategorierna 50- till 90-talet. Frågorna kan handla om vad som helst. Varierande och roliga frågor! Kommer man på retro-rutan ska alla svara från speciella listkort. Då ska man skriva på papper och lista t ex fem godaste glassarna, mest lästa vuxenböckerna, roligaste tv-programmen, för att sedan jämföra sina svar. Här får man tänka till! Den som först får tre marker vinner. Retro kommer att bli ett perfekt julhelgsspel, där alla generationer samlas och spelar tillsammans.
Andra bloggar om Retro: Vicke

Första lilla snön

första snön
Bilder från idag på morgonen! Innan vi ens hade ätit frukost, så var barnen ute och kände på snön. Som sagt, nu är det vintertid.

Tillbaka till vintertid...

"Hur och av vem bestäms dag för sommartid/vintertid?
Sommartid har vi haft sedan 1980 (ett engångsförsök gjordes år 1916). Sommartiden infördes för att utnyttja den ljusa tiden bättre och spara energi. Sista söndagen i mars går vi från normaltid till sommartid (flyttar fram klockan en timme) och sista söndagen i oktober går vi tillbaka till normaltid (flyttar tillbaka klockan en timme).
Det finns en svensk författning som reglerar detta, och även EU har sin lag om sommartiden."
http://www.almanacksforlaget.se/faq/

En hel timme tillgodo ...undrar vad man ska göra då?
http://www.friskispressen.se/fp5-06/html/sex.html

Kanske liknade inlägg: Skottsekund.

Trevlig helg!

lyktor pumpor
Jag vill önska alla som läser här en trevlig helg!
På denna bilden syns mina lyktor, pumpa och ljung. Jag har sedan använt ett filter i photpshop elements som heter Sumi-e. (Vad är sumi-e undrade jag, och hittade att det var en japansk måleriteknik med svart bläck. ungefär.)

Dagens inköp:

Röhnisch t-shirt
...Undrar varför jag föll för denna svarta toppen med svart blankt "organiskt" mönster på? ;-)
Röhnisch har mycket bra och snygga träningskläder.

Skogssvamppanna

Idag har jag provat att laga Arlas skogssvamppanna med kycklingfilé och ärtor. Till det hade vi ris; Risenta Avorio. Barnen åt med god aptit upp alltihop på sina tallrikar, och jag med. Med andra ord, ett bra betyg!
Andra bloggar om Arla kökets skogssvamppanna: Saravillfara med flera.

mera halloween

Annas länkburkar: http://www.burkar.nu/so/halloween.htm

att sova på saken...

Det är inte dumt att sova på saken!
Jag brukar ju vilja göra alltid nu och genast. Men att tänka över och begrunda en stund kan vara rätt så bra det med. På morgonen vaknar man pigg och utvilad, med nya idéer och uppslag på hur saker och ting ska göras. Det kan handla om allt möjligt.
På fredagmorgonen vaknar jag ofta full av energi. Jag kan få hur mycket som helst gjort. innan frukost helst också.

på tv ikväll:

Kanal 1
20:30 Seriestart: Söderlund & Bie
Familjeserie.
Del 1 av 8. "När familjen växer. I veckans avsnitt får programledaren Ann Söderlund och hennes man Nanok Bie sitt tredje barn. De har redan två små pojkar och vet inte hur de ska få tiden att räcka till. Ann bestämmer sig för att åka hem till en rad familjer för att få tips på hur andra gör för att få ett mer harmoniskt familjeliv och syskongemenskap."
* Även i SVT1 27/10 och 28/10
svt.se

Tillägg den 27/10:

Ann Söderlund, vilken cool tjej hon verkar vara! Bra program också, jag kommer att fortsätta att titta. Jag missade chatten efteråt, men det var för att jag
1. Tillbringade barnfri tid med min man.
2. La mig och sov i bra tid. Extra viktigt nu på hösten, att få tillräckligt med sömn.

Många bra råd fick hon också. Jag har ett till råd, spontant efter att han sett programmet så tänker jag på en sak; att sära på barnen. Låt dem göra saker var för sig ibland.
Till exempel låt storebror komma iväg ut med pappa eller kanske åka iväg och leka med en kompis. Och den lille blonde killen med ruffsigt hår får vara ensam med mamma. De kan vara hemma och få rutiner. Han kan hjälpa till hemma med att duka fram frukost, tvätta och städa och ta lite ansvar. Städa går att göra till en rolig lek för barn. Sedan kan de bytas om förstås, så att storebror gör saker med mamma.

Jag kände för den lille killen, det kanske var det okammade håret som gjorde det.

Han trissade upp storebror, som redde sig rätt bra ändå. Den lille behövde tid med en vuxen på tu man hand. Nu har han ju blivit mellanbarn dessutom. De kan lätt komma i kläm, och få minst uppmärksamhet…


halloweenpumpor

martha
http://www.marthastewart.com/
Jag visade mina små prydnadspumpor här nedanför. Vill man göra ännu mera, prova på att skära ut mönster i pumporna, då är det hit man ska vända sig för tips, idéer och vägledning. Titta in hos Martha Stewart, och låt dig inspireras.

Fina islyktor!

http://www.dekoreramera.se/index.php?avd=islykta&sid=start

Bloggtips!

Aktuella och automatiska http://bloggtips.se/
Här kan man ha kul länge!
Tankebubblor

rosor av lönnlöv

lönnlövsrosor
Titta här: http://www.lobzik.pri.ee/modules/news/article.php?storyid=244
Hur man gör en rosbukett av lönnlöv!
Jag hittade detta pyssliga tips hos Woopsie Daisy.

Prydnadspumpor och Halloweenfunderingar...

prydnadspumpor
Några stycken prydnadspumpor har jag införskaffat idag. Mycket mer än så vet jag inte om det blir vad det gäller halloween-prydnader hos oss i år. Men om du vill fixa en halloween-fest på lördag, och behöver idéer på pumpor, prydnader, pyssel. Titta in här i Husmusens halloween-kategori!

Tillägg den 25/10:
Jag tycker såhär: Halloween ska firas i oktober! Helst den 31 oktober.
men eftersom den 1 november inte är någon röd dag längre, och vi svenskar helst vill fira på helger/lördagar så föreslår jag lördagen innan den 31/10.
Till exempel i år firar vi halloween på lördag 28/10.
2007 är den 31/10 en onsdag då kan vi fira lördagen den 27/10
2008 är den 31/10 en fredag då kan vi fira på den fredagen...
2009 är den 31/10 en lördag då kan vi fira lördagen den 31/10
2010 är den 31/10 en söndag då kan vi fira lördagen den 30/10
2011 är den 31/10 en måndag då kan vi fira lördagen den 29/10
2012 är den 31/10 en onsdag då kan vi fira lördagen den 27/10
2013 är den 31/10 en torsdag då kan vi fira lördagen den 26/10
http://www.kalender.se
(tidigare inlägg om helgdagar och helgdagar.)

Tillägg den 26/10:
Vi ska alltså inte fira halloween lördagen efter för då är det ju Alla helgons dag.
"Alla helgons dag firas den lördag som infaller mellan den 31 oktober och den 6 november. Då brinner ljusen på kyrkogårdarna till våra anhörigas minne."

Om jag fick bestämma så skulle Halloween alltid firas den 31 oktober!
och Alla helgons dag den 1 november, som skulle var en röd dag!
Vad sägs om det? ;-)Tillägg den 29/10:
Alla helgons dag är ju alltid på en lördag. Halloween ska firas på fredagen innan. (?) Som sagt, buden är många. Inte helt lätt det här...

"I USA infaller alltid Halloween den 31 oktober medan firandet i Sverige vanligtvis sker på aftonen före alla helgons dag som är första lördagen i november, oavsett datum. Men Halloweenfester kan även förekomma lite när som helst i slutet av oktober eller början av november."
Nordiska Museet

Okej då, så här blir om vi tar Fredags-halloween:
2006 fredagen den 3/11
2007 fredagen den 2/11
2008 fredagen den 31/10 (bra år!)
2009 fredagen den 30/10
2010 fredagen den 5/11
2011 fredagen den 4/11
2012 fredagen den 2/11
2013 fredagen den 1/11

...eller kan vi betämma att barnen går ut efter godis på den 31 oktober
och fester får ni ha på fredag/lördagen innan eller fredagen/lördagen efter den 31/10 men inte just på Alla helgons dag...?

Halloween ska firas i oktober!

"Det råder ett gigantiskt missförstånd kring datumet för halloween i Sverige. Halloween ska firas fram till och med den 31 oktober, och den som firar därefter är lika fel ute som den som äter påskägg på julaftonen" säger Bengt Olander. För drygt 20 år sedan tog Buttericks vd Bengt Olander halloweentraditionen till Sverige.
I Sverige har Halloween kommit att kopplas ihop med traditionen att fira allhelgona under första helgen i november... "Det har blivit en lite olycklig krock i Sverige eftersom allhelgona är en annan sorts lugnare helgdag än halloween"
Mera fakta om Halloween, traditionen som kom till USA med irländarna på 1840-talet, finns här på Nordiska Museet.
Intervjun i sin helhet finns i Dagens Industri.

fler t-shirts och halsband...

80's purple
http://www.80spurple.com/
Detta fina halsbandet har jag visat tidigare... Adina - Big Tiny Heart. (Jag såg att det fanns varianter på Accessora.) Den ljusblå t-shirten är Dr Seuss - Free. (http://www.seussville.com/) Den röda är Harajuku Lovers - Love is my homegirl.

Rock & Roll

Tuttibella
http://www.tuttibella.com/
Jag vill ha rockiga t-shirts! Både till barnen och mig själv. Lite mera rock'n'roll!
Inte så lätt att hitta dem. (men jag har ju köpt "light"-rockiga Rocker från Lindex i alla fall ;-)
Här på Tuttibella finns tuffa grejer. På bilden syns: Live & Learn Black Ever Burnout Tee, Kingsley Grey Pot & Pans Band Tee, Binky Couture Black Thermal My Dad Rocks Tee for girls, och sist en Harajuku Lovers Music is My Homegirl Tee.

Resor

Tjejsnack denna veckan om resor.
· När reste du senast?
Vi har rest en hel del inom Sverige. Men jag vill se mera!
Antar att frågan gäller utomlands och då var det -02 Danmark, -01 Norge och -00 Grekland som var senaste resorna.
· Vilka länder har du besökt?
Inte så berest. men mera än fyra ställen är det i alla fall...
Bland annat Toscana. och Key West. i Florida.
 · Drömresemålet?
Skottland, Island, Mauritius, Västindien, Egypten, Thailand, Indien...
· Roligaste reseminnet?
Bästa var på Naxos när P♥ och jag hyrde en motorcykel och hittade en egen guldstrand!
· Tråkigaste reseminnet?
När jag skulle åka bussen till flyget för att ta mig hem ifrån Florida. Det var så drygt så jag trodde att jag skulle missa planet.
Överhuvudtaget att sitta på bussar, och flyg är tråkigt. Jag är inte flygrädd eller så men det är så trist och trångt och bullrigt där. Inte kan jag somna heller...

Tuffa halsband

Birthstone Bar Necklaces
http://www.shopintuition.com/
Via Ytligheter hittade jag dessa halsband Birthstone Bar Necklaces. Det finns tolv olika färger/ordkombinationer att välja på.

SVT 50 år - jubileumssajt!

Här sitter jag och tittar runt idag.
Det finns nostalgi från 50-60-70-80-90- och 00-talet, klipp, roliga tester, ...
http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=46901&a=531949&lid=puff_531458&lpos=lasMer

Mycket fint hos Moods

Moods.dk
http://moodsshop.dk/
Cleopethra visade mig vägen till Moods.dk. här finns ju hur mycket fina prylar som helst! Först har vi förstås då en adventsstjärna i papper Stjernelampe Bombay. och det finns många fler färger och mönster att välja på. Nattlampa med Barbapapa. Femtiotalsradion Bush är ren nostalgi.
Jag frågade ju efter de blommiga flerfärgade bakformarna som jag sett i Mamas baka-bilaga; här hittade jag dem! Kageforme. Det skulle bli mycket roligare att baka bullar med sådana! *ler*
Vidare är det en Sigg-flaska med Molly Mus på Maisy drikkedunk, och en kudde med Susanne Schjernings körbärsblommor på Blomsterpude Cherry Branch.
och det finns mera, mera, mera!

Tillägg om bakformar: Såg just att inreda.com har fått in fler sorter nu, juliga röda och gröna.

Totally Funky

Totally Funky
http://www.totally-funky.co.uk/
Kul prylar från Totally Funky: en rosa verktygsväska Pink Toolbox. Söta strumpor med Mary Janes-skomotiv på Mary Janes baby socks. Sminkväska med Jeffrey Fulvimari-motiv Bobby Pin make up bag. Stämpel med läppar + röd hjärtformad stämpeldyna Kiss Kiss Stamp. En sparbössa till nya skor (den måste krossas) Money Pot -Shoe Fund. och så en badanka Quackers Diamante Duck dotty. Det finns mängder av roliga badankor här!

Nyfiken på: House Doctor

House Doctor
http://www.housedoctor.dk/
"Husets helt egen, effektive privatdoktor, der skaber liv, varme og harmoni i hjemmet - og udskriver recepter på smukt og hyggeligt udeliv i haven."
(haven=trädgården)
Det är naturligtvis tack vare Flitiga Myran och Cosas som jag har fått upp ögonen på detta! :-)

Bacon Lettuce Tomato

Veckans inredningsbloggare hos Cult design är Harry på MoCo Loco. Jag tittar in där då och då, jättebra ställe! Idag fick jag syn på denna ringen: Carrie Weston Sandwich Ring. Den består av fem ringar: brödskiva, bacon, sallad, tomat och brödskiva igen. Hur kul som helst!

Roligt att hämta in posten idag!

mama och leksakskatalog
Roliga saker i brevlådan idag: En Mama-tidning med en baka med barn-bilaga! Det blir nog recept bakade därifrån framöver. Nere till höger på bilden skymtar snygga bakformar från Rice. (Några av dem finns på Inreda.com Men jag skulle vilja ha de blommiga flerfärgade, var finns de?)
Jag skrattade gott, och igenkännande, åt Emma Wiklunds julkrönika!
(Jag kollade förstås in våningssängarna från hoppekids.com också. De var fina! Finns förresten en piratvariant också. Men jag föredrar nog vanliga sängar ännu så länge. Det är så mycket lättare när man ska läsa godnattsagor tillsammans.)
Barnen fick en inbjudan till födelsedagskalas! Den kom med ett fint Bamse-kort.
Sist, men inte minst, så fick vi Barnens stora leksaksbok. Lilleman blev helt salig över piratskeppet! andra favoriter var brio träjärnväg och även builder system. En bilbana för Hot Wheels-bilar var också spännande.

Mjuka kläder till barnen!

polarn o. pyret kläder
Barnen blev fina! Jag har köpt mjuka velour-kläder till dem!
De tyckte att mamma var så mjuk och skön i sina, så de ville också ha mjuka kläder. Jag nämnde tidigare att jag var sugen på att köpa något från Polarn och Pyrets Musse Pigg-kollektion. så då tänkte jag att jag kunde "slå två flugor i en smäll"; Mjuka kläder från Polarn O. Pyret!
åhléns förvaringsbox
Detta är mönstret på förvaringsboxar och tidskriftsamlare jag hittade på Åhléns idag! Jag köpte dem till dotterns rum. Nu håller hon på att sortera in sina teckningar och pysselböcker. Klädd i sin mjuka röda dress.

Årets julfrimärken 2006

julpost 2006
Mysiga julfönster: http://hugin.info/134112/R/1080787/187095.jpg

Spa-lampor

Vattentäta spa-lampor med sugpropp på baksidan! De går att fästa i badkaret eller i duschen. Mysigt!
Finns på http://www.inreda.com

Frottéhanddukar med bambu

Jag är nyfiken på frottéhanddukar med bambu i.
Här på dansk design hittade jag en sort: "Helt ny handduk framtagen av VIPP´s textildesigners. Handduken är gjord av en blandning av bambufibrer och bomull med en skimrande yteffekt. Handduken kombinerar den unika absorberings- och antibakteriella egenskaper från bambufibrer med styrkan och mjukheten från bomullen. Remmen är gjord av silikon."

VIPP: 65% cotton and 35% bamboo fibers
small: 65 x 45 cm, medium: 95 x 55 cm, large: 135 x 75 cm 
Men det finns väl billigare alternativ hoppas jag. Någon som har sett eller provat?


Inchworm - skor som växer med barnen

Inchworm shoes
http://www.inchwormshoes.com/
via Smart Stuff hittade jag dessa skor. De går att justera i tre storlekar. man trycker på knappen och drar ut dragspelet lite... i takt med att fötterna växer. Det låter ju ganska så smart. Tuffa var de i alla fall!

Star Wars Asciimation

star wars ascii
Titta på filmen Star Wars (episode IV) fast i Ascii? Det kan du göra här: http://www.asciimation.co.nz/

i 2 år har vi bott här nu...

P♥ och jag blev sambos i en central trea på tredje våningen (utan hiss och utan plats för egen tvättmaskin). När vi hade fått två barn och den lille var runt 6 månader flyttade vi till en större lägenhet på markplan, och här har vi bott i två år nu. Trivs riktigt bra här!
...Men visst finns husdrömmarna där. Det hade varit kul att ha något större, något eget. Någon gång...

Utmaning!

Kaleido solglasögon
Utmaningen handlade väl egentligen om glasögon... Eftersom jag inte har några glasögon men gärna vill vara med på utmaningar, så visar jag mina solglasögon Kaleido istället! Det var för 6 år sedan jag köpte dem. Fler glasögon finns hos Flitiga Myran, Sara vill fara, Kitchenbloom, Julie K, LoX, Elizabeta, Living by C&W,
mobiltelefon
Jag fortsätter enkäten/utmaningen: Vilken mobiltelefon har du?
Min är en vikbar Sony Ericsson Z550i, som jag trivs bra med.
tvättmaskin
Tvättmaskin? Här är vår, en Siemens Siwamat XL 1650. 6 kg. Köpte den för ganska så exakt 2 år sedan. tillsammans med torktumlaren som står ovanpå.
tvål och tandkräm
Tvål? Jag gillar denna tvålcremen från Ocean. köpt på Granngården.
Tandkräm? Min favorit heter Zendium cool mint.
Äppelspelet
Senast spelade spel? Här syns Äppelspelet. Man samlar familjer. Bilderna är gjorda av Ingrid af Sandeberg ur boken "100 älskade äpplen".
Ett annat spel som ska bli spännade att spela och använda på många olika sätt är Mitt första ord & bild memo som kom idag i brevlådan (från bokklubben.)

Höstkransar

a lot decoration
http://www.alot.se/
Jag skriver ju gärna och julen och julförberedelser redan, men här kommer något som är lite mer passande för årstiden som är just nu. Fina höstkransar med mera hittade jag på denna sidan.
Hösten har börjat på allvar nu. Jag har börjat med att sätta kupévärmaren i bilen på timer, så att det är skönt i bilen när man ska iväg på morgonen.
Lite småsnuvigt har det också varit här hemma...

Planerar julpyssel...

Panduro hobby
http://www.pandurohobby.se/
Var hittar man julpysselidéer och inspiration om inte på Panduro! Här sitter jag och kikar på porslinsänglar, filthjärtan, lack, sigillstämplar, julkort, bokmärkesänglar, filtbård, dekorband med texten God Jul på o s v.
Något kul att hitta på när vi ska ha pysselkväll.

Presentpapper

sterling
http://www.sterling.se/
Det är så roligt med presentpapper och snören tycker jag! Finns så mycket fint...

tuffa duschdraperier

urban outfitters
http://www.urbanoutfitters.com/
Wallpaper och Love Me  heter dessa två duschdraperierna från Urban Outfitters. Det står att en affär kommer att öppna snart i Stockholm. Om duschdraperierna kommer att finns där har jag ingen aning om. Kan tänka mig att det blir kläder i första hand.
Andra bloggar om Urban Outfitters: Cleopethra, Roomservice, Husmusen, Annas blog feat. Mel E, Frøyas Favoriter,

Lyxig Långpannepizza

Jag tänkte dela med mig av ett recept på pizza som vi (P♥) har bakat två gånger nu. Har man gott om tid på sig så är det värt att prova, för pizzabottnen blir jättegod! Vi har inte gjort hela receptet ännu dock... men det skulle jag vilja göra. Idag blev det degen enligt receptet. Krossade tomater m m istället för att göra tomatsåsen. I fyllningen blev det ingen gorgonzola utan ananas istället. Man tar man vad man har, och vad man gillar! Sista momentet där satte vi in pizzan i ugnen en stund med skinkan på. Här kommer en bild från idag, och receptet i original:
pizza
LYXIG LÅNGPANNEPIZZA

Arbetstid: 35 minuter

Jäsning: 2 timmar

Tid i ugnen: 30 minuter

Antal personer: 4

Deg:

50 g jäst

6 dl ljummet vatten

2 tsk salt

2 msk olivolja eller rapsolja

12,5 dl (750 g) vetemjöl

Tomatsås:

1 lök

2 vitlöksklyftor

olivolja

1 burk körsbärstomater

2 msk röd balsamvinäger

0,5 msk strösocker

salt och nymald svartpeppar

Fyllning:

2 lökar

75 g gorgonzola

250 g mozzarella

raps- eller olivolja

75-100 g serranoskinka

färsk oregano

Rör ut jästen i det ljumma vattnet. Blanda ner salt, olja och vetemjöl tills degen är lös och jämn. Den ska vara rätt så kletig.

Låt degen jäsa i två timmar, med en fuktig kökshandduk eller plastfolie över.

Tomatsås: Bryn den skalade och hackade löken och vitlöken. Blanda i tomater, balsamvinäger, socker, salt och peppar. Låt sjuda i tio minuter.

Sätt ugnen på 225°. Täck en långpanna med bakplåtspapper och häll i degen. Doppa fingrarna i lite vatten eller olja och platta ut degen. Fördela tomatsåsen över pizzabottnen.

Fyllning: Skala lökarna, skiva dem och fördela över pizzan. Smula gorgonzola över pizzan. Skär mozzarellaosten i skivor och fördela. Ringla lite olja över.

Ställ in pizzan i ugnen och baka den i en dryg halvtimme.

Ta ut pizzan och lägg på skinkan. Strö över lite oregano. Låt pizzan stå och dra i 5-10 minuter innan den serveras, så hinner skinkan bli varm.

Receptet kommer från tidningen Bättre Mat sept-06


Satsumas

satsumas
Idag har jag ätit min första satsumas för säsongen!
Den på bilden. Jättegod.

Halloween snart...

Terracotta Ghost Lanterns
http://www.wrapables.com/
Det är ett tag kvar till jul, och innan dess kommer ju Halloween. Det finns en hel del mysiga prylar! Helgen är stor i USA.

Fantasifull presentinslagning!

Whimsy
http://whimsypress.com/
Via MammaMia på Barnsligt hittade jag till Whimsy Press idag. Här finns mängder av fina presentpapper och inspiration till presentinslagningar! Här finns också tips på hur man går tillväga med själva inslagningen. Kan ju vara bra nu när julen närmar sig. men "det är hela nio helger kvar att handla julklappar på, så ni kan ta det helt lugnt denna helgen. ;-)" konstaterar Bettina/Frøyas Favoriter.
Detta är mitt första bildcollage gjort i photoshop elements.

whimsy press

Höstbilder på rönnbär

rönnbär
Bilder från idag. (Det är en spindel som hänger där! på den översta bilden, i luften, under rönnbäret som är längst till vänster.)
Vicke och Sara har också visat rönnar i veckan.

en ovetenskaplig personlighetstest...

som jag hittade via Jessica: Zapera.com
Utåtriktad Planläggande Konkret Känslostyrd person  
I grafen nedan kan du se, hur du är placerad i de fyra centrala personlighetsdimensionerna. Ju närmare ändpunkterna du är, desto mer uttalade är dina karaktärsdrag
InåtvändUtåtriktad
PlanläggandeUpplevande
KonkretAbstrakt
TänkareKänslostyrd


SÅDAN ÄR DU:

Du är mycket intresserad av, vad som pågår i din omgivning. Du gillar att prata med andra (nästan oberoende om vad det handlar om) och att vara med, där "det sker".

Du gillar att ha struktur och ordning i ditt liv. Du använder troligtvis din kalender flitigt för att hålla koll på de saker du skall komma ihåg. Du fattar snabbt beslut – även när det gäller din värdering av andra människor. Därför kan din omgivning uppfatta dig som lite dominant emellanåt.

Du är detaljorienterad och sannolikt en praktisk person, som är intresserad av att ta reda på HUR saker fungerar. Du är resultatinriktad och vill helst göra saker på det sätt du är van att göra dem på.

Du lever dig gärna in i andra människors situation och är snabb att stötta andra om de har behov för det. Du värdesätter känslosamhet och tar ofta beslut utifrån dina personliga värderingar.


Fotografering

Tjejsnack Vecka 41 Fotografering
· Hur mycket fotograferar du?
Nästan varje dag.
· Vad för sorts motiv fotograferar du helst?
Jag fotograferar gärna nära. Gärna blommor och natur. Människor med, fast det är lite svårare. Barn är roligt.
· Vad har du för kamera?
vår Canon G5 Powershot. Vi köpte den 2003. Powershot G5 är en kompaktkamera, (man kan inte byta objektiv på den, som på en systemkamera.) En liknade kamera att köpa nu skulle kanske vara Powershot S3 IS?)
· Brukar du framkalla dina digitalbilder?
O ja! Det blir ungefär var tredje månad. Jag brukar välja Colormailer.
· Hur ser den bästa bilden du någonsin tagit ut?
Det vet jag inte... Det får någon annan svara på.
Nillas foto

På promenad i daggvått gräs

måne och gräslönnlövdungedaggsolsken och grönt bladpå promenad
Bilder från idag. Barnen och jag ute i solskenet på promenad. Våra gummistövlar täckta av daggvått gräs. Dottern sa: Månen och solen är uppe samtidigt, de pratar nog med varandra.

Polarn O. Pyret 30 år

Polarn O. Pyret
http://www.polarnopyret.se/
"I år fyller Polarn O. Pyret jämnt. Det firar vi med en limiterad kollektion märkt med den kultiga Musse Pigg-etiketten från 1976. Färgstark velour, bomull och manchester bjuder på en härlig 70-talskänsla. Den 20 oktober lanseras kollektionen."

Höstmysigt med velour

LOGG velourbyxor
Här sitter jag och myser i velourjacka och velourbyxor. så sköna! 
(från LOGG/H&M i färgen mullvad. Byxorna finns på sidan 77 i höstkatalogen. men det är inte samma jacka som är där, för jag har en utan luva. Jag gillar inte luvor. Jag har köpt mina i butiken.)

lastbilar och grävskopor

Lindex lastbilar
Vi satt och tittade tillsammans, barnen och jag på Alex &Jetts tuffa t-shirts för ett tag sedan. Living by C&W och Woopsie Daisy har bloggat om dem. Så när jag kom hem från Lindex med denna lite liknade tröjan blev lilleman jätteglad! Han älskar ju allt som har med lastbilar och grävmaskiner att göra. :-) På bilden syns även favoritleksaken Blixten McQueen.

Dagens inköp

Jag har varit en liten sväng i affärer idag. Kom hem med den nya kroppslotionen från Dermanord Body Lotion Beautiful! Den rutiga zoul-skjortan hittade jag på MQ. Färgerna syns kanske inte så bra på min bild, men den är i alla fall jättefin och passar perfekt till mina nya jeans.
Tillägg på eftermiddagen den 11/10: Nya, mer rättvisande, bilder. (annat ljus och annan lampa.) ...Asch jag tar bort den gamla bilden... Här är nya:
zoulzoul

Melodifestivalen 2007

Julafton är långt fram i tiden... Något som är ännu längre fram är Melodifestivalen 2007. Idag blev de 28 låtarna klara. Platser och datum är också satta. 3 feb Jönköping, 10 feb Göteborg, 17 feb Örnsköldsvik, 24 feb Gävle, 3 mar Nyköping, 10 mar Stockholm. Nu väntar vi bara på vilka artister som ska framföra bidragen!

julprylar och glögg

jelreklamtidningar
Det dyker upp jultidningar på jobbet... (Ja, dels är det sådana jultidningar som barnen vill sälja böcker ur för att få ihop poäng till en ny cykel eller vad det nu kan vara.) Men så kommer det ju reklam också med julprylar och reklamprylar och julkort och annat som är roligt att titta på! Här har jag suttit och bläddrat i Papperix julkort för företag, Driva Present och Profilreklam, Sask Promotion Identus.
På bilderna syns bland annat fina glögg-set. Vi har inte gjort egen glögg någon gång. Men det kanske vore något att prova på? Här på tv4 mat & dryck hittade jag några olika recept.
Lite av det som är på bilderna: glögg-set i svart med träskedar (Någon som vet vad det kommer ifrån? Det fanns med i Sask katalog.) Sedan är det julkort med halmbock, Galeri ljuslyktor från menu. (Jag har två hemma, ska bara skaffa minihalmbockar att lägga i.), Driva Qdo ljuslyktor, även de med plats för dekorationer. Plint 4 hållare i teak med fyra skålar från Skagerak. Rörstrandsservisen Ostindia. De med stärnor och hjärtan är också från Rörstrand. Sist är det Aalto träbricka i björk med ekfanér. Kan t ex användas som ostbricka.
Det blev visst ett julinlägg till...;-)

Det är 77 dagar kvar...

én gry og sif
Det är 77 dagar kvar (eller om du vill ha det exakt) till julafton... det kan bli drygt det här... Jag börjar ju fundera och planera redan nu. Vill ha något att se fram emot! På inreda finns det julsaker redan. Där hittade jag dessa fina tomtepar från Én Gry og Sif.
julpost 2006
Julfrimärken 2006 heter Julfönster.
julkalendern
På tv visas i år en julkalender som heter LasseMajas Detektivbyrå. "Detektivbyrå är en klassisk pusseldeckare i vintermiljö där det kluriga detektivparet Lasse och Maja, båda 10 år, hjälper den villrådige polismästaren att lösa en rad finurliga deckargåtor som plötsligt hemsöker den lilla staden Valleby.
Serien är baserad på de populära böckerna av Martin Widmark och Helena Willis och spelas i sin helhet in i SVT:s studior under våren." http://www.bonniercarlsen.se/v2/news.asp?ID=353&sidTyp=
På radio kan vi lyssna på Toivos Kosmos av Niclas Pajala. "Årets Julkalender i radio är ett rymdäventyr med Tomten, Lucia, ett rymdtroll och en ond iskall drottning som vill ha all makt.
Markoolio spelar rymdtrollet Toivo, Frida Sjöberg spelar Lovikka och David Viklund är Kim i Julkalendern."
http://www.sr.se/barn/julkalendern/
Nillas julbilder
Här kommer min julplaneringslista!
En liten kom-ihåg-lista att bocka av ifrån kan vara bra att ha inför julen.

* Blomsterarrangemang, amaryllis och lökar och sådant.
* gå på någon julmarknad/julmässa.
* Det behövs fyra nya vita ljus till julljusstaken och ev. mossa.
* El-ljusstakarna ska ses över. det behövs kanske nya ljus till dem.
* Handla hem glögg.
* en utegran med lampor i
* Julgardiner i något fönster kanske.
* Baka pepparkakor och lussebullar.
* Ska barnen ha någon paketkalender, eller adventspresenter.
* köpa radio&tvs julkalendrar.
*  Handla julklappar förstås.
* Köpa julklappspapper och etiketter och presentsnöre.
* Julpynt och dekorationer, titta igenom vad som finns.
* Boka in en tid hos frisören.
* Ta fram luciakläderna: passar de, behövs nya ljus eller batterier, tvättas och strykas.
* Vad ska ni ha för kläder på er på julafton och julhelgens fester.
* Julkorten. Ska det tas foton och beställas eller ska det klippas och klistras?
* Köpa julfrimärken
* köpa nya almanackor/blad till filofaxen inför nästa år.
* lyssna på julmusik.
* Ha en pysseldag tillsammans.
* Se över recepten på mat och godis. gör en inköpslista.
* göra fina islyktor att ha utomhus (om det är minusgrader)
* storstädning...
* sätta upp en fin dörrkrans.
* planera nyårsafton!
* n j u t

°ºº°T°ºº°A°ºº°N°ºº°K°ºº°E°ºº°B°ºº°U°ºº°B°ºº°B°ºº°L°ºº°O°ºº°R°ºº°
Tillägg den 8/10: Tack för alla era kommentarer. Kul att de finns fler jultokiga där ute! ;-)
Titta i Sockiplast-systern Susannes dagbok. Hon skriver om Dagens jultecken. Kul idé! t ex "Glöggen är gjord och står och gottar till sig. Det luktar glögg hemma hos oss! :-)" wow! Snart är det jul. Har du tänkt på det?

Klippan sedan 1879

Klippan
http://www.klippansyllefabrik.se/index.html/Startsida.htm
Inspirerad av Kitchenbloom tittade jag in på Klippans sida, och hittade genast många favoriter. Jag har sett Klippans produkter innan, men jag tror inte att jag har upptäckte deras hemsida förrän nu. Klippans yllefebrik ligger i Klippan och startades 1879.
Duken med hjärtan heter Gertrud. Den härliga bomullsfilten heter Hjärta, och är formgiven av Lotta Glave. Sedan kommer en ullfilt som heter Orient. Förkläden finns både med Hjärta och med pepparkakor Ginger, för både vuxna och barn. Prickiga bomullsfiltar Dots. ullfilt Får och ullfilt Flora. Och det finns mängder av tyger! Nu har ju jag redan vad jag behöver av filtar och förkläden (eller? ;-) men en liten disktrasa kanske jag kunde skaffa mig i alla fall...

Jag är nyfiken på japanskt papper

Papermojo

http://www.papermojo.com/
"Japanese Paper

Washi
Originally the term Washi referred to Japanese handmade paper produced in a traditional manner but as technology continues to take over more Washi is machine produced. The term Washi translates to Japanese paper (wa=Japanese shi=paper). Kozo, mitsumata, and gampi are the three basic fibers most commonly used in the Washi making process.

Papermaking was first brought to Japan by Buddhist monks but Japan quickly became the leading producer of paper. Traditionally the Washi making process was undertaken by farmers as a seasonal task and Kozo, mitsumata, and gampi crops were planted along with their regular crops. The farmers would process the crops into paper during the months when it was to cold for them to work outside.

Chiyogami
The word Chiyogami comes from the roots chiyo (thousand generation) and gami (paper). Chiyogami is Washi paper that has been hand stenciled or printed with traditional Japanese imagery using bright colors and patterns. Appearing during the Edo period, Chiyogami was traditionally used to craft paper object especially dolls. It gained tremendous popularity among origami fans because it offered a great visual presences and was less costly then some of the other Washi papers at the time. It still remains a favorite among folders and adds a richness to any paper craft project."
http://www.papermojo.com/washi.html

"Washi is the Japanese word for the traditional papers made from the long inner fibres of three plants, wa meaning Japanese and shi meaning paper. As Japan rushes with the rest of the world into the 21st Century, and more modern technologies take over, machines produce similar-looking papers which have qualities very different from authentic washi. As of the fall of 1994, there remain roughly 350  families still engaged in the production of paper by hand." Läs vidare här:
http://www.japanesepaperplace.com/about_jap_paper/about-washi.htm

Och en blogg jag hittade: "Chiyomonday is about creating and sharing chiyogami patterns."
http://chiyogami.blogspot.com/

"Chiyogami comes from the words chiyo, meaning 'thousand generation' and gami, meaning 'paper'. Chiyogami is a washi paper from Japan that has been hand stenciled or printed with traditional Japanese imagery using bright colors and patterns. Chiyogami paper, also called yuzen paper is considered to be a testimony to the renowned Japanese tradition of papermaking.

During the Edo period (1603-1867), chiyogami was an outcome of the many established papermaking centers throughout Japan. It was the paper of choice by many who could not afford the beautiful washi papers. Like washi paper, its popularity spread from Kyoto, to Edo (modern Tokyo), and Osaka. It is from these three main cities that it is still being manufactured and sold by a handful of woodblock printers."
http://www.theearthpaper.net/chiyogami-paper.html

pixelgirl
http://pixelgirlshop.com/
"Everyone loves pins and these are just awesome! One inch pins feature different washi paper designs."


hjärta i muranoglas

glashjärtan
Hjärtat till vänster har jag hemma. Jag köpte det på Smycka för 1-2 år sedan. De gröna hjärtanen till höger kommer från Catwalk smycken. Mitt hjärta är nog också från Catwalk, Smycka säljer dem. Låset är inte samma, men det var ju ett tag sedan, och det finns säkert olika sorter. Något som var fint som jag såg nyligen var att ha en silverkedja med stora länkar i (större än de på bilden) och ha den i två varv och med flera hjärtan i. Det går ju att sätta fast dem var man vill på kedjan.

zoomquilt

zoomquilt
http://www.zoomquilt.org/
Ni kanske har sett den innan? Men för mig var detta något nytt och coolt! Stationsvakt skriver om den idag, och jag hänger på ;-) "Man håller ner musknappen och drar uppåt - då åker man in i bilden. Drar man nedåt så åker man bakåt" Baklänges snabbt är jättehäftigt!
(klicka på länken zoomquilt och välj flash för att åka in i bilden.)
Tillägg: via Vargklo hittade jag ännu en deviantart.

Unik poststämpel

Skördefest poststämpel
Idag i brevlådan: Kramar från Farmor och Farfar! med en unik poststämpel för Skördefesten.

Nybakta kanelbullar och kall mjölk!

kanelbullar
Jag ringde maken om ett ärende på stan idag... Så sötisen♥ var och köpte den ljusblå Katvig-klänningen också, på rean. (den som jag ångrade att jag inte köpte igår.) Tösen blev så glad! Hon har den på sig nu. Idag har jag tränat Jympa på F&S. (Nu har jag tränat två gånger i veckan i tre veckor i rad.) När jag kom hem så stod P♥ och bakade kanelbullar! Helt på eget initiativ. Vilken raring han är. Jättegoda! och det är ju Kanelbullens dag idag.
kanelbullar på plåt
katvig-klänning
Mysig klänning! Den passar bra med de röda tajtsen från me&i.

katvig-tröjor, frimärken, rosa bandet, ...

shopping
Det blev en shoppingtur på stan idag. Främst för att köpa presenter, men det blev annat också. Katvig-tröjor på rea. Jag fick dem i en fin ljusblå kasse! Frimärken Alla tiders barnprogram. De är ju jättefina! (men det är synd att de inte är självhäftande.) Rosa bandet köpte jag såklart också, och ett gäng kort på Gallerix. Klistermärken till barnen. En ljusblå slickepott och en glasskopa också. Längst till vänster syns en handduk med kakor och bullar på från Serholt, Village. Men den köpte jag inte idag utan det var tösen som valde den när vi var inne senast. Så nu har jag lite att göra.

Skönhet

 Brukar du sminka dig?
Väldigt sällan, nästan aldrig.
· Hur ofta går du till frisören?
omkring 4 gånger per år.
· Summa du lägger ner på skönhetsprodukter varje månad.
Det blir mer än 280 kr i alla fall... cirka 600-700 kr blir det.
· Vad köper du för produkter?
Jag har räknat in shampoo, balsam, inpackning, hudkräm, solskydd, olja, ansiktskräm, ögonkräm, ansiktsmask, rengöring, scrub, deo, läppcerat, handkräm, fotkräm, tandkräm... Massage och frisörbesök...  m.m. (eller det blir nog runt 300 för bara själva produkterna. utan frisörbesök och massage?)
· Ditt bästa skönhetstips?
Sov gott och ät nyttigt.

(Jag hittade frågorna hos Jessica.)

tre årstider...

...just nu har vi tre årstider i vårt avlånga land.
http://www.smhi.se/sgmain/lopsedel/060929_september2.htm


Oktober - inspiration

collage oktober
Flygplan Jetliner från Playsam. Grovstickade strumpbyxor och gråmelerad ballerinapolo från H&M. Röd Robex klöver-skål. Tillverkad i tålig plast. Finns på Bluebox.
iittala
Många favoriter från Iittala. Ljuslyktorna Kivi, Ugglorna Barn Owl och Owlet, Randig mugg och skål Origo, Alvar Aalto collection Votive och Bowl, Mönstret Bottna designades av Anna Danielsson för Marimekko, Tumbler-glas av Aino Aalto.
hand
Charlotte Henriksson har designat smycken för Hand. Ingraverade namn är ju något jag gillar.
mimou
Vackra kuddar från Mimou i Ronneby. Budoir, Florens, Milano, Porto, Moscow.

Skördefest!

pumporpumpor
Vi har besökt Ölands skördefest i helgen. Det finns mycket fint att titta på! Mängder av vackra pumpor pryder hela Öland. Pumpor finns förstås också till försäljning. Skördefesten är bland annat: konstutställningar, pumpatävlingar, Sollidenloppet, kocktävling, matfest...
Kastlösa bykrogskördefest
På lilla mysiga Kastlösa bykrog stannade vi för att äta lunch. "I Kastlösa Bykrog möter du en mysig rofylld miljö i det gamla mejeriet. Vi serverar hemlagat och hembakat. Vi är mycket måna om att använda oss av KRAV-märkta produkter."
kroppkakorljus
De gammaldags kroppkakorna var jättegoda och till serverades lingon och grädde. Barnen gillade dem också!
alvaretAlvarmo
Vi körde över Alvaret. Det ser vackert ut. Så kom vi fram till Alvarmo i Södra Sandby.
kalvarkalvarna
Där fanns kalvar, som var så söta att titta på. De låg där och vilade sig i solen. Det fanns även lamm med mera.
mjölkningbarnen ser på kalvarna
Mjölkningen var spännande!
sollidensolliden
Så åkte vi till Sollidens slott för en vandring runt i parken. Den är verkligen vacker! även såhär i slutet av september. "Kungafamiljens sommarslott på Öland. Slottsparkens sydländska täta grönska, med bland annat murgröna som slingrar sig på trädstammarna, omgärdar välvårdade planteringar med olika inriktning, i en för svenska förhållanden ovanlig miljö. Utställning i Paviljongen samt skulpturutställningen öppen för besökare."
borgholms slottsruinhoppsten
Vi hann inte med att besöka marknaden i Borgholms slottsruin. Vi kom inte dit i tid. Men det gjorde inte så mycket, vi fick ju en promenad.
gummangubben
Lite varstans fanns det skojiga figurer uppsatta. Gumman stod någonstans mellan Kastlösa och Borgholm och Pumpagubben fanns på Borgholms torg. Vi såg förstås bara en bråkdel av alla evenemang (över 900) som fanns. Så det finns god anledning att återvända till Öland!
oktober

RSS 2.0