Prayer for the Weekend

The Ark
http://www.theark.nu/
Come, baby
It's time to pray

Come it's time to pray for the weekend, babe
Come it's time to jump in at the deep end, babe
It opens up it's jaws it's panting like a hound
So, we'll pick the fleurs du mal and we'll bind it a crown

Come, let's pray for the weekend, babe
(Nanana nana nana nanana)
Come, make your claim for a better day
(Nanana nana nana nanana)
Come, let's pray for the weekend, babe
(Nanana nana nana nanana)
Come, make you claim for the holiday
(Nanana nana nana nanana)...


Jag lät alla mina maskrosor finnas...

maskrosmaskrosmaskros
Jag lät alla mina maskrosor finnas fast jag vet att dom kallas ogräs och bör rotas ut. Men det är så skönt att sitta och minnas små solar i gräset när sommarn är slut för hela året drömde jag om vår korta sommar drömde jag och äntligen kom den och jag fick rå om den. Då gömde jag små sommarminnen gömde jag. Maskros som tändes i solen som brändes gömde jag...

(Vers 1 i Om maskros och tjärdoft av Carl Anton.)

Velvet

velvetLately I've been feeling strange
Deep down inside
Something kinda hard to explain
Like butterflies
Suddenly I've only longing for the hot stuff
Something inside me tells me this is real
Now I've got the vibe tell me that's the same way you feel for me

So baby can you fix me
Cause my fever
Is only getting stronger
It's burning like a fire
Baby let's rock the night away...


Jenny Petersson, Velvet, är en svensk sångerska och dansös från Helsingborg. Hon utbildade sig vid Balettakademin i Stockholm. Hon har även arbetat på Wallmans salonger och Blue Moon Bar. I Melodifestivalen 2005 medverkade hon i många nummer som dansare och hon följde även med det årets vinnare, Martin Stenmarck, till finalen i Kiev. Hon har sjungit med artister som Meat Loaf, Sanne Salomonsen, Carola Häggkvist, Lena Philipsson, E-type med flera.
Velvet medverkade i Melodifestivalen 2006 med låten Mi Amore, som slogs ut i andra chansen. Den 21 februari 2007 släpptes hennes senaste singel,
Fix Me. (Klicka för att lyssna!)
Info från: http://www.velvetofficial.com/ och http://sv.wikipedia.org/wiki/Jenny_Pettersson
Bild från: http://www.ginza.se/


Förgätmigej

förgätmigej
"Släktnamnet Myosotis kommer av grekiskans mys, myos (mus) och ous, otos (öra), vilket syftar på bladen. Det svenska namnet förgätmigej användes på Myosotis första gången 1683."
http://linnaeus.nrm.se/flora/di/boragina/myoso/welcome.html

"I blomnamnet förgätmigej är förgät en imperativform, en uppmaning:
glöm mig ej!"
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1637&a=502201&viewAll=true
Tankebubblor

Vad ska man ha på fötterna?

sommarskor
Det är inte det lättaste att hitta snygga (och bekväma) sommarskor... Jag vill gärna ha sköna skor, men samtidigt ska de vara snygga. Har ingen självklar favorit, utan letar fortfarande.
I mitt lilla collage finns följade skor: Stora bilden i mitten är Women's Sprint Sister V från Nike (som jag först såg hos Kitchenbloom, men som jag tyvärr inte har hittat i någon affär...) Bilden som överlappar med de bruna sandalerna är från Rohde. Uppe till vänster är skor från Tamaris. De vita nere till vänster, samt de bruna sandalerna bredvid och skorna med den röda rosetten är från Gabor. Nere till höger en vit sko med rem från Ecco. Till höger finns två svarta Mary Jane-skor, de översta från Birkenstock Footprints Annapolis. (som jag inte tycker är förfärliga...:-) De nedre är Karla från Rockport. De tre översta små bilderna är skor från Timberland.

Ögonoperation med laser

Det är en nervös fru som sitter här hemma och väntar...
Raringen är borta över helgen för att göra en ögonoperation.
"Laserbehandling av synfel har funnits sedan 1990 och är idag en av de vanligaste kirurgiska behandlingarna i världen. Resultaten av dagens laserbehandlingar är mycket  bra och säkerhetsfaktorn kring en behandling är mycket hög.
Korrigering med excimerlaser
Att behandla sig med ögonlaser innebär att ditt synfel korrigeras genom att man polerar din hornhinna med en excimerlaser. En kontaktlins eller glasögonlins bryter ljuset som kommer in i ditt öga för att kompensera för ditt synfel. På samma sätt kompenseras ditt synfel genom den polering som en laser gör på din hornhinna."
Läs mera om detta här: http://www.opticare.se/


Underbara tulpaner

tulpan
Jag kan inte låta bli att visa ännu en tulpanbild. Jag gillar denna cremevita färgen! Jag köpte några lökar Tulpan-mix 25 september-05. Så här såg det ut förra året: 22 april-06, 28 april-06, 5 maj-06

marinblått, rött och vitt

serholt village
Jag var på Village idag. Hittade fina saker där; Löparen Lisa, värmeljus i olika färger och storlekar, mönstrade servetter och så en tändsticksask med ett Ernst-citat på "Färgen får det att brumma som en liten humla i mitt bröst."
Färger som brummar för mig just nu, denna somriga dag, är marinblått, rött och vitt i kombination.

Men In Trees vs Ishockey

"Våra vänner i Elmo tar en liten paus och kollar på Ishockey-VM på TV3 under v 18 och 19. Onsdag 16/5 är programmet tillbaka som vanligt igen.

Då Jack otåligt väntar på att Marin ska återvända från New York får han besök av någon från sitt förflutna som bär på en hemlighet."... tv3.se

Jaha...*suck* två veckor i rad med sport på tv...
Men In Trees är mitt favoritprogram!

Förresten då kanske jag ska se Söderläge istället som visas på tv2 onsdag 20.00

Jag har börjat titta på America's Next Top Model 7 som visas efteråt också... Jag har inte sett Top Model sedan säsong 1. Mina favoriter denna gången är CariDee, Melrose och Jaeda. (Jaeda åkte ut i förra avsnittet, igår.)
Jag gick in och läste lite om programmet på den amerikanska sidan... och vill du veta vem som vinner så klicka här: Spoiler! Jag tycker att det är kul att se deras olika fotograferingar och uppdrag! (Hur de kivas i huset är inte lika intressant...)

(vs=versus=mot)


Tulpaner i norr

norrtulpaner
Bild fotad idag!
norrtulpaner
Bild fotad för fyra dagar sedan. 21/4.

Vattkoppor

De ringde från dagis... dottern har fått vattkoppor. (Det var några till som hade fått det och på dagiset andra avdelning var 14 barn hemma.) Hon har på ryggen och magen ännu så länge. Hon är lite hängig. När jag tänker på det så var hon extra trött och somnade tidigt i går kväll. Sonen har inga vattkoppor ännu, men det är väl bara en tidsfråga...
Drygt att barnen blir sjuka nu. Men man får väl se det som är bra; att de har det överstökat innan de börjar i skolan.
Jag letade runt och läste på lite om Vattkoppor:
(klicka på länkarna för att få mer information.)

"Vattkoppor, varicella, är en av våra vanligaste sjukdomar. Den smittar redan innan man märker att man blivit sjuk, och därför kan en hel förskolegrupp eller skolklass lätt drabbas."
http://www.sjukvardsradgivningen.se/artikel.asp?CategoryID=21840

"Sjukdomen börjar oftast med lätt till måttlig feber och värk i kroppen något dygn. Sedan uppstår ett kliande, blåsformigt utslag. Detta brukar först ses på bålen, senare i ansikte, hårbotten och munhåla. Klådan är ofta besvärande. Hosta ingår ofta i bilden (vattkoppor i luftrörens slemhinnor).

Blåsorna, som är vattenklara och lätt går sönder, är ofta omgivna av en smal rodnad. Med tiden blir blåsornas innehåll grumligt, varefter de torkar in och bildar skorpor. Komplikationer kan uppstå genom att blåsorna infekteras av hudbakterier, t.ex. stafylokocker." ...
http://www.smittskyddsinstitutet.se/sjukdomar/vattkoppor-och-baltros/

"Vattkoppor orsakas av ett virus som är mycket smittsamt. Viruset sprids i luften när man hostar, nyser och andas. Det sprids sedan i kroppen via blodet och når huden där det bildas vätskefyllda blåsor. Eftersom vattkoppor är så smittsamt får de flesta vattkoppor redan som barn. Symtomen är i regel lindrigare ju yngre barnet är.

Tiden mellan tillfället då barnet smittas och sjukdomen bryter ut är mellan tio och tjugo dagar. Vattkoppor smittar ett par dagar innan sjukdomen bryter ut och ungefär en vecka efter.

Egenvård
Barnet ska stanna hemma från förskola och skola om det har feber och känner sig dåligt fram till dess att blåsorna har försvunnit. Barnet behöver inte stanna hemma tills alla sårskorpor fallit av. Efter ungefär en vecka brukar de flesta barn vara friska och smittfria." ...
http://www.vardguiden.se/Article.asp?ArticleID=3256

"Vattkoppor eller vattenkoppor (latin herpes zoster), mycket smittsam sjukdom orsakad av virus (varicellae-zoster-virus).

Man smittas genom luftburen droppsmitta eller genom kroppskontakt med en smittbärare. Inkubationstiden är 2-3 veckor, vanligast 14-16 dagar. Tiden som man smittar varar från någon dag före och upp till en vecka efter det att man har fått blåsor. Först när alla blåsor är uttorkade och läkta är man smittfri.

Ibland har man feber någon dag innan man får utslagen. Utslagen kommer först på bålen och därefter i ansiktet och sist på armar och ben. Även slemhinnor, munhåla och könsorgan kan drabbas. De börjar som små röda prickar som snabbt utvecklar sig till kliande blåsor. Efter 1-2 dagar blir blåsorna till skorpor. Nya blåsor kan bildas efter 3-4 dagar. Sjukdomen ger livslång immunitet. Hos vissa personer blir viruset dock aktivt igen många år senare och orsakar då bältros. Kontakt med person med bältros kan resultera i vattkoppor. Vattkoppor kan dock ej aktivera en bältros hos en annan individ."
http://sv.wikipedia.org/wiki/Vattkoppor


By Heart

byheart
http://www.byheart.nu/

"By Heart är ett svenskt popband från Stockholm, grundat 1995. Bandet hade under en längre tid inget skivkontrakt utan fick fram sin musik genom att bland annat spela på Sergels torg i centrala stockholm. Bandet har släppt två obetitlade album.
Bandmedlemmar:
Benjamin Elfors (sångare)
Manuel Martinez (trummor)
Simon Liebe (bas)
Leonardo (gitarr)
enligt: http://sv.wikipedia.org/wiki/By_Heart

Här på By Hearts sida kan du lyssna på några av deras nya låtar från skivan
"Exit Signs"
Riktigt bra musik, som jag hittade via Bea! (som i sin tur hittade via deep|edition)

tisdagstema - rörelse

rörelse
Någon som ständigt är i rörelse, det är min son! Han gillar att springa och att klättra han... Denna bilden är från idag. Fler rörelse-bilder hittar du här: Tisdagstema.

Stjärnöga / Osteospermum

stjärnöga
stjärnöga
Vi har varit en runda på Plantagen idag. Jag gillar de här blommorna! De finns i många olika färger. Jag tror att de kallas både för Stjärnöga och Spansk Margurit på svenska.

The scientific name is derived from the Greek osteon (= bone) and Latin spermum (= seed). It has been given several common names: African Daisy, South African Daisy, Cape Daisy and Blue-eyed Daisy.

There are about 50 species, native to Africa, 35 species in southern Africa, and southwestern Arabia. http://en.wikipedia.org/wiki/Osteospermum


Myror...

myrdosa
Några bilder från idag: Penséerna blommar fortfarande fint! Bara man vattnar dem så... Denna mörklila sorten är så härlig tycker jag. Den blommade sämst när jag satte ut dem, men nu är den bäst.
Tulpanerna har redan blommat klart på södersidan. (efter ca tre veckor.) På norrsidan finns det ett par tulpaner också. De har inte ens slagit ut ännu, och påskliljorna är bara blad. Förra året blommade både tulpan och påsklilja där, vi får se hur det blir i år...
Denna orkidé hade sex blommor för två månader sedan. Den blommar fortfarande, med två blommor kvar.

Det bor myror vid vår entré. Vi vill inte att de ska vara där... och vi vill inte att de ska komma in inomhus. Förra året upptäckte jag en myra inne, men det var bara en...  Jag höll dem effektivt borta med råd från Anticimex hemsida:
"Försök få myrorna att välja mindre störande vägar genom att torka rent doftspåret med en fuktig trasa.

Lokalisera själva bobildningen, oftast beläget under plattor, stenar eller dylikt och gräv bort  det.

Om man behöver bekämpa myrorna är bekämpningsmedel i from av bete exempelvis en myrdosa det bästa alternativet."
Det där med att gräva var inte så lätt, men de andra två tipsen har jag provat. (För säkerhets skull pudrade jag lite kanel utanför dörren också :-)


Kate Moss

Kate Moss
Snygga bilder! Hon är snygg, Kate Moss! och Irina också. Titta här: http://www.katemosstopshop.com/
Kläderna ser också fina ut, en del av dem i alla fall. Sedan om de passar mig eller jag vill köpa något är en helt annan sak... :-) Fler bloggar om Kate Moss för Top Shop: Pink is the new blog, LaFashioniste, Sophie's Fashion, Donna Sandra, Vera,

Förvåren övergår i högvår...

högvårvitsippor
Idag övergår förvåren i högvår! Våren har kommit till nästan hela Sverige nu.
I södra Sverige, söder om Dalälven typ, är det även sommartemperaturer (Över 10°C medeltemp senaste 1-4 dygnen). I alla fall var det så i början av veckan, runt den 17/4. Nu är det tillbaka till vår igen. "Aprilväder" :-) Nätterna har för det mesta fortfarande minusgrader. Vi har solsken idag! Vitsipporna blommar. Denna bilden är från förra helgen.

Vänsterhänt

Om vänsterhänthet
Historik kring vänsterhänthet
De två hjärnhalvorna
Ärftlighet
Idrott och konst
Hur stor del av befolkningen är vänsterhänta?
Vid vilken ålder vet jag om mitt barn är vänsterhänt?
Hur definieras "vänsterhänthet"?
Vad innebär "korslateral"?
Vad orsakar vänsterhänthet?
Hur avgörs det vilken hand som blir dominant?
Ska man försöka ändra ett barns vänsterhänthet?
Hur kan jag som högerhänt förälder hjälpa mitt barn att lära sig vardagliga handlingar som att knyta skorna?
Skall jag placera besticken omvänt för en vänsterhänt?
Kommer mitt barn att stöta på problem i skolan för att han/hon är vänsterhänt?
Mitt barn skriver baklänges - är detta ovanligt?
Vilken särskild utrustning behöver vänsterhänta barn?
Behöver vänsterhänta en särskild datormus?
Varför sägs det att vänsterhänta är så bra på idrott?
Finns det saxar att köpa som är lämpade för både höger och vänster hand?

Är särskilda produkter för vänsterhänta dyrare än produkter för högerhänta?
Svaren finns här: http://www.alltforvansterhanta.se/asp/omvansterhanthet.asp
Andra inlägg om detta: Vänsterhänt.


paperblanks

min paperblanks journal
Jag köpte denna underbart vackra anteckningsboken igår!
Paperblanks Lyon Florals Filigree Floral Ivory heter den. Den har magnetiskt wraplås och syrafritt blankt papper. Titta här så många vackra det finns att välja på: http://www.paperblanks.com/
Andra bloggar om Paperblanks: Flitiga Myran,

tisdagstema - djur

fjording
"Fjordhästen eller Fjording som den också kallas, är en hästras som ursprungligen kommer från Norge där den kallas vestlandshest. Den finns numera över hela Skandinavien, på andra håll i Europa och även i USA där den är mycket populär.

Av alla de moderna hästraserna är fjordhästen den som mest liknar den asiatiska vildhästen. Karakteristiskt är ryggstrimman, ålen, och den grova upprättstående manen, ståndmanen. Manen klipps traditionellt så att den står rakt upp. Fjordhästens färg kallas black, med variationer från mörkbrunt till vitt. Mankhöjden kan variera mellan 120 och 160 cm, men vanligtvis är de 135-150 cm. I Norge används fjordhästen som klövjehäst, ridhäst och körhäst. Hästens styrka och uthållighet är en tillgång vid turridning. Den har oftast ett väldigt bra temperament och passar bra med barn. Fjordhästen tävlar framgångsrikt i lättare klasser, och är väldigt allroundbetonad."
http://sv.wikipedia.org/wiki/Fjordh%C3%A4st

"Ståndman, den karaktäristiska, kortklippta manen som är vanlig bland fjordhästar.

Hos dessa hästar klipps manarna korta för att den mörka ålen i mitten av manen skall synas så tydligt som möjligt. Vanligt är att man låter den mörka delen vara något längre än de ljusa delarna av manen. Hos andra raser är ståndmanar ovanliga, men alla manar som klipps så korta att de står upp av sig själva kallas ståndmanar."
http://sv.wikipedia.org/wiki/St%C3%A5ndman

Andra bloggar med tisdagstema: djur.


Skön ansiktsbehandling!

dermanord
Jag har varit på naturkosmetisk ansiktsbehandling med Dermanords produkter! Det var så skönt och avslappnande... Alla borde prova på det!
Det var ansiktsrengöring, ansiktmassage för ökad blod- och lymfcirkulation och även en fotzonterapimassage medan ansiktsmasken verkade. Hon använde på mig bl a Olive cleansing, Jojoba scrub, Serum Antirouge, Jojoba oil, Royal face oil supplement (med mandarin, lavendel, pomeransblommor och rosmarin), ansiktsmask, Raspberry & Aloe Freshener, Face lotion, Eye cream.
Det är få förunnat att ha sådan fin hy som du sa hon till mig...!
Bild från: http://www.dermanord.se/

Majblomman 2007

majblomman 2007Majblommesortimentet består av:
Lilla blomman, 10 kronor
Stora blomman, 20 kronor
Kransen, 30 kronor
Pins, 50 kronor
Dessutom finns vykort med alla majblommor sedan 1907

"Den 17 april 2007 klockan 12.00 börjar barn från Ystad till Haparanda att, iförda gröna väskor, sälja en blå majblomma och Lasse Åbergs affisch.
Det blir startskottet för årets insamlingskampanj, som ska resultera i en mängd insatser för enskilda barn i Sverige. Detta görs 100 år efter att Beda Hallberg i Göteborg tog initiativet till denna barnens blomma.  Barn i skolan, i scouterna och andra föreningar kan sälja majblommor. Säljperioden är aldrig längre än tre veckor, så det hinner inte bli tråkigt. Dessutom är det många barn som blir glada för pengarna som samlas in. Majblomman delar ut bidrag under hela året." http://www.majblomman.se/ 
Andra inlägg om majblomman: Majblomman 2006

Every freckle on my face is where it's supposed to be

India ArieWhen I look in the mirror and the only one there is me
Every freckle on my face is where it's supposed to be
And I know our creator didn't make no mistakes on me
My feet, my thighs, my lips, my eyes; I'm lovin' what I see

"I´m not the average girl from your video", sjöng India.Arie i sin första hitlåt förra året. (2002) Och det har hon helt rätt i. I "Video" berättar den amerikanska soulartisten också om att strunta i både silikonbröst och att raka benen. Det är en sång om att bry sig om vem man är genom att ta sig själv på allvar. Knappast den vanliga kvinnoschablonen i MTV. - Nej, jag önskar att det fanns fler riktiga bilder av hur kvinnor är och ser ut. Men det finns också sådana som Jill Scott, Erykah Badu och Alicia Keys och det är jag tacksam för, säger India.Arie...
www.dn.se

Rakt av inspirerad av Underbara Clara lyssnade jag på denna härliga låt!

Bild från: http://www.indiaarie.com/

Sommarväder i april

aprilväder
Denna helgen kommer vi att minnas! Det har varit underbart varmt och soligt denna helgen! Vi har varit ute på landet. Landet för oss är där Ps farmor och farfar bor. De har inga djur längre, men det finns runt omkring. Vi har sett nyfödda lammungar! De var bara en timme gamla, och kunde redan stå på benen. Om än vingligt...
Några bilder från helgen: 1. Söt fjording 2. Barnen och jag hälsar på hos hästarna. 3. Vackert solsken genom almens grenar 4. Lillen gillar de stora ytorna att springa på! 5. Vätteros 6. Blåsippan ute i backarna står... 7. Glada barn som springer bland vitsipporna 8. "Vårört" (Jag minns inte namnet på den...) 9. Det luktar så gott med nysågat trä. 10. Otäckt taggiga tistlar som vi plockade upp ur gräsmattan. Lilleman körde dem i sitt traktorsläp.

Favoritblommor: Pensé Sorbet

viol penseviol pense sorbet

tisdagstema - skyltar

skylt
Veckans tisdagstema. Bättre sent än aldrig...

Utifrån och in

Sista bilden i temaveckan kommer här:
sädboden
Utifrån och in genom sädbodsdörren gick katterna. Det var förr när P♥s farmor och farfar var jordbrukare och mjölkbönder. Nu bor där inga katter längre. I sädboden finns istället barnbarnsbarnens leksaker med mera.
Det är vackert att hitta det där gamla och rostiga när man letar motiv.

Har du också fotograferat en bild på temat Utifrån och in?
Lämna en kommentar i detta inlägget! så kommer jag och tittar :-)

Jag postar fredagens inlägg redan idag, eftersom blogg.se ska ha driftstopp imorgon. Jag vill också passa på att tacka alla som har medverkat och önska er en skön helg!


Inifrån och ut

Tredje dagen på min temavecka! Läs mera här:
http://tankebubblor.blogg.se/2007/april/temavecka-perspektiv-vecka.html
stranden
Inifrån stranden och ut över sjön. En grå dag men ändå vackra skuggor, och speglingar i vattnet.

Har du fotograferat en bild på temat Inifrån och ut?
Lämna en kommentar i detta inlägget! så kommer jag och tittar :-)

Nerifrån och upp

Andra dagen på temaveckan
http://tankebubblor.blogg.se/2007/april/temavecka-perspektiv-vecka.html
alm
Nerifrån marken och upp emot den ljusblå himlen sträcker almen sina kala grenar.
Jag kanske ska ta en bild igen om två månader på samma träd...

Har du fotograferat en bild på temat Nerifrån och upp?
Lämna en kommentar i detta inlägget! så kommer jag och tittar :-)


Uppifrån och ner

Idag börjar min temavecka: http://tankebubblor.blogg.se/2007/april/temavecka-perspektiv-vecka.html
tramtraktor uppifrån
Denna bilden är på lillkillen som försöker lära sig att trampa på tramporna... Jag fotograferade honom nu i påskhelgen när vi var ute på landet. Ränderna på hans mössa bildar ett fint mönster ovanifrån och den röda tutan lyser upp bilden som är tagen i lite halvskugga från träden. Det var soligt, men väldigt kallt och blåsigt väder.

Har du fotograferat en bild på temat Uppifrån och ner? -Lämna en kommentar i detta inlägget! så kommer jag och tittar :-)

Istället för tändvätska

looftlighterNej, det är inte någon locktång! Det är en Looftlighter. Designad av Richard Looft.

"LOOFTLIGHTER är en ny svensk, miljövänlig världsuppfinning som radikalt kan förändra vårt sätt att tända träkolsgrillar och öppna spisar. Enbart i Sverige används det, enligt Kemikalieinspektionen, varje år ungefär 2000 ton tändvätska, och hittills har det varit ont om effektiva alternativ.

Med LOOFTLIGHTER tänder du grillen snabbt, effektivt och helt utan kemikalier. Det är enkelt. Sätt i kontakten, rikta LOOFTLIGHTER mot kolen och tryck på knappen på mindre än en minut så brinner det. Har du bråttom att börja grilla så använder du LOOFTLIGHTER i ytterligare 5-6 minuter. Längre tar det inte att få en perfekt glödbädd.  Enligt Kemikalieinspektionen gör vi i Sverige av med ungefär 2000 ton tändvätska varje år. I Kalifornien är tändvätska förbjudet och ett förbud väntas även inom EU.
Eftersom det blir alltmer populärt att grilla så ökar även förgiftningsolyckorna med tändvätska. Barn som dricker tändvätska kan drabbas av kemisk lunginflammation. Tändvätska kan också påverka smaken på maten som grillas."
http://www.viivilla.se/marknadsnytt.asp?articleid=2641

"Se upp med tändvätska! Trots de barnsäkra förpackningarna är det inte ovanligt att barn får i sig tändvätska. Men det finns bra alternativ, de kanske mest effektiva och miljövänliga är elektriska grilltändare och tändgelé. Läs mera här:

http://www.radron.se/templates/news____4543.asp

Det finns billigare alternativ. Vi har en elektrisk grillkolständare (liknade denna) hemma. Huvudsaken är att det är miljövänligt!

Någon som har provat Looftlighter?


Philadelphiatårta / Cheesecake

philadelphiatårtacheesecake
Detta behöver du:
3 ägg
2 dl socker
3 dl vispgrädde
1 paket philadelphiaost (ca 250 g)
1 tsk vaniljsocker
½ citron
6 digestivekex

1) Separera äggulorna och äggvitorna.
2) Vispa äggvitorna separat till ett hårt skum.
3) Vispa grädden separat ganska hård.
3) Vispa äggulorna och sockret tills sockret löst sig. Blanda i philadelphiaosten och vaniljsockret. Här kan den som vill blanda i lite citronsaft.
4) Rör i grädden i smeten med en slickepott. Lägg sedan i äggvitorna men blanda inte för mycket. Smeten ska vara pösig.
5) Smörj och bröa en form med hälften av de rivna digistivekexen.
6) Häll i smeten och platta till med slickepotten. Strö ev. över resten av kexen och om man vill lite rivet citronskal.
7) Ställ in i frysen minst 6 timmar. Tas ut en stund innan servering.
Receptet hittade jag hos Mandimoon via Cult Design.

Skagenlax

skagenlaxSKAGENLAX

Antal/Portioner: 4

Temperatur 225°

Ingredienser:

600 gr benfri laxfilé

Fyllning:

150 gr skalade räkor

½ dl fraiche

½ dl majonnäs

½-1 dl hackad dill

½ krm cayennepeppar

Dillsky:

½ dl fraiche

1½ dl Ädel visp

1 fiskbuljongtärning

½-1 dl hackad dill

citronsaft (jag tog ½ citron.)

Gör så här:

Sätt ugnen på 225°. Grovhacka räkorna. Dela laxfilén i 4 bitar.

Gör ett djupt snitt ner mot skinnet på varje filé (ej igenom).

Blanda ihop fyllningen och fördela den i varje skåra.

Lägg fisken i en smord form. Baka 8-10 minuter.

Blanda ihop ingredienserna till dillskyn i en kastrull och låt den koka upp, smaka av med några droppar citronsaft.

Servera med färsk potatis och en god sallad.

Om du, som jag, dubblar receptet: Tänk på att det kan ta längre tid i ugnen. Ta en stor glasform. Laxbitarna behöver ligga med bubbelmån runt om.

Jag kokade grön sparris och hade till. Gott!

Receptet kommer härifrån:
http://helenas-web.nu/Recept/Fiskratter/Skagenlax.htm

"Ordet majonnäs kommer troligtvis staden Puerto de Mahón, på Menorca."


Annandag påsk

bellis tusensköna

"Fram till 1772 fanns även tredje dag och fjärde dag påsk som helgdagar, men sedan avskaffades de. Påskfirandet slutade inte med annandagen, utan fortsatte ända fram till Kristi himmelfärds dagen 40 dagar efter påsk och avslutas egentligen först på pingstdagen som är kyrkans födelsedag. Då gick lärjungarna ut i världen för att sprida kristendomen.

På annandagen var det ungdomarnas tur att ställa till med fest. Alla drängar och pigor i byn samlades och hade något som kallades påskastua. I fastlagen var det drängarna som uppvaktade pigorna och nu var det pigornas tur att bjuda igen. Man åt påskmat och dansade träskopolskan m.m. Det gick glatt till för man hade ju inte fått dansa och festa sedan fastlagen. Barnen hade också egna små fester. Under påskhelgen klädde de ut sig och gick runt och tiggde i gårdarna, och allt de fick ihop använde de till sitt lilla påskkalas. Ofta byggde de små hyddor utomhus där de höll till.

Det man bland annat klädde ut sig till var påskkäringar och mycket populärt var det att klä ut sig till låtsasbrudpar med brud, brudgum, tärnor och allt som hörde till. Man gjorde kransen av tyg- och pappersbitar och tog en gardin till slöja."

http://www.geocities.com/fribytare/svenskpask.html
bellis
Bloggtips!
När jag letade runt efter påsk-information så hittade jag två andra bloggar om högtider m m: Mattias Axelsson http://hogtider.wordpress.com/
Stockholms stadsbibliotek http://humaniorabloggen.blogs.com/


Påskdagen

sia ljusstakar
"På påskafton firar vi påsk, men det är egentligen inte förrän vid midnatt som påsken börjar - genom Kristi uppståndelse från de döda på påskdagen.
Det är därför som påskdagen är en glädjedag och den största högtiden i kyrkoåret eftersom uppståndelsen är central i det kristna budskapet. Det var på påskdagen den katolska fastan upphörde. I Sverige börjar vi vanligtvis firandet aftonen före högtidsdagen, precis som vid julafton och pingstafton.

"Till påskaftonsmåltidens höjdpunkter hörde ägg och kött som inte förekommit under fastan. Men idag har fiskens betydelse som påskmat växt alltmer, i form av sill, böckling, Janssons frestelse och lax i olika former. Lammkött till påsk har blivit allt vanligare under 1900-talet. På påskdagen och annandag påsk hölls muntra gillen eftersom fastan var över." 
http://www.nordiskamuseet.se/makeframeset.asp?sUrl=http%3A//www.nordiskamuseet.se/publication.asp%3Fpublicationid%3D1848&Cat=&catName=&publicationid=1848
stor påsklilja
Påskliljor doftar så gott! Jag köpte stora påskliljor i kruka, och jag hade dem inne första dagarna, då kände man riktigt hur mycket de luktar. På skärtorsdagen satte jag dem utomhus. Det ser så välkomnande ut vid entrén.
Tillägg: Glad Påsk !!! önskar []\[] [] []_ []_ []=|
(Jag hittade till Netdisaster via Sissi.)

Påskafton

Glad Påskpåskliljor

"I katolska länder är påskafton fortfarande en fastedag och man firar Jesu uppståndelse på påskdagen med midnattsmässor och processioner. Här i landet börjar påskfirandet sedan mitten av 1500-talet på själva påskafton. Det är då vi äter ägg och dekorerar bordet med påskkycklingar, påskliljor eller annan påskrekvisita, och på påskafton ger vi varandra påskägg av olika slag.

På en del håll i Europa säger man att det är påskharen som kommer med påskäggen. Påskharen gömmer dem inomhus eller i trädgården, och sedan får barnen själva leta reda på sina ägg.

Överallt här i landet klär barnen ut sig till påskkäringar på påskafton och går runt till grannar och bekanta för att få lite godis eller slantar i sin kaffepanna eller korg och naturligtvis för att önska glad påsk."

Så står det i denna boken: Årets seder och traditioner Margareta Schildt.


(Men det där med överallt här i landet tror jag inte stämmer? eller?)


"Ägget är i huvudsak uppbyggt av gula, vita, skalhinnor och skal. Det består till 74 % av vatten, 13 % protein, 12 % fett samt 1 % salt och vitaminer. Gulan i ett ägg utgör ungefär 30 % av äggvikten. Den omges av en genomskinlig hinna som ger den dess klotformade utseende. Kring gulan finns äggvitan som utgör ungefär 60 % av äggvikten....

Läs ALLT om hönor och ägg här: http://www.vaxteko.nu/html/sll/sjv/jordbruksinfo/JIN97-07/JIN97-07.HTM


"Påskharen dyker första gången upp i Heidelberg i Tyskland i slutet av 1600-talet. Harar och kaniner var dock symboler för fruktsamhet och spirande liv under de hedniska vårfesterna, långt innan kristendomen infördes. Tyska utvandrare tog sedan påskharen med sig till USA, där den fick stora framgångar i mitten av 1800-talet. Efterhand började den även komma med sötsaker till barnen och lägga ägg - en något ovanlig egenskap hos en gnagare.
I Skandinavien betraktades harar och kaniner som skadedjur, eftersom de kunde förstöra skörden, och därför tog det många år innan påskharen invandrade. Omkring år 1900 korsade den dock gränsen till Danmark och spred sig från Sönderjylland och norrut. Medan påskharen lever i bästa välmåga på många platser i världen, trivs den alltför bra i Australien. Här är beståndet av kaniner och harar så stort att de utgör ett hot mot ekosystemet. Därför har man satt i gång en kampanj, som skall förstöra dess gulliga image. Det har bland annat betytt att det inte längre är harar utan den lilla punggrävlingen (Easter Bilby) som kommer med äggen." nr 6/2006, sidan 8
http://www.illvet.se/Crosslink.jsp?d=184&a=1218&id=9375_3

Åre godis


Långfredagen

"Långfredagen, dagen då Jesus korsfästes, klädde man sig förr i världen i svart, och man gick inte ut annat än för att gå till kyrkan. Inget arbete fick uträttas och barnen fick inte leka utomhus. Långt in i vår till var biografer, teatrar och nöjeslokaler stängda på långfredagen. Förbudet mot offentliga nöjestillställningar på långfredagen upphävdes först 1969.

En gammal sed var långfredagsrisningen, som skulle påminna om Kristi lidande. Den som steg upp först på morgonen risade dem som ännu låg kvar i sina sängar"

Ur boken: Årets seder och traditioner Margareta Schildt


"Långfredagen var i gamla tider verkligen lång. Inte så att solen var uppe längre än någon annan dag, men dagen kunde lätt kännas lång eftersom den var dyster och allvarstyngd. Långfredagen var den dag då Jesus pinades på korset, och det ansågs viktigt att inte störa friden en sådan dag. Man bar ofta svart och ägnade dagen åt bön och andakt. Det var inte lämpligt att besöka någon, och man kunde äta till exempel salt sill utan att dricka något - för att minnas Jesu lidande. Man kunde också gå med stenar i skorna för att få en påminnelse om Golgata- vandringen. Det förekom att man piskade varandra med påskris för att pinas. Detta ris kunde då kallas för "Långfredagsskräcka". I början av seklet var det vanligt på vissa håll att hissa flaggan på halv stång. Kort sagt, långfredagen var och är en av kyrkoårets allvarligaste och högtidligaste dagar. Ända in i vår tid var för övrigt långfredagen en mycket lång dag- såtillvida att inga nöjen tilläts den dagen. Nöjeslokalerna höll stängt och biograferna kunde på sin höjd visa någon film om Jesu liv och död."

http://www.forn-sed.no/folkesagn/folkesagn/artikler_lenker/artikkel3.shtml#pask


På engelska heter det Good Friday och på tyska Karfreitag.

"The Anglo-Saxons used to call the day of Christ's crucifixion Long Friday, an allusion to the length of the church services, and in the Greek Church it is known as the Holy or Great Friday, according to "How Did It Begin" by R. Brash."

Läs mera här: http://www.phrases.org.uk/bulletin_board/4/messages/1017.html

trådtuppar


Skärtorsdagen

"Namnet skärtorsdag kommer av verbet skära i betydelsen rena. Det var syndaförlåtelsens dag, en reningsdag genom nattvardens instiftande."

"Skärtorsdagsnatten var i folktron häxornas natt. Häxorna flyger på smorda kvastar till Blåkulla för att umgås med djävulen och hans anhang.

Man måste stänga dörrar och spjäll och plocka undan alla redskap som häxorna kunde tänkas använda för sin blåkullafärd på skärtorsdagen... o s v...

"Att dessa föreställningar knutits till natten före långfredagen är inte svårt att förstå. På skärtorsdagsnatten höll Jesus påskmåltiden för sina lärjungar och instiftade nattvarden. Senare på natten förråddes Jesus av Judas och Jesu lidande började. Enligt folktron släpptes alla onda makter fria i samma stund som Frälsaren blev dömd. Därför ansågs skärtorsdagsnatten vara häxornas natt. Man kunde skydda sig mot påskkäringarna genom att skrämma dem med skott och påsksmällare eller tända påskeldar."

"Under 1600-talet utmynnade skräcken för häxorna i häxprocesser då mer än tvåhundra häxor avrättades efter plågsam tortyr. Den sista häxdomen i landet avkunnades 1704. Först 1779 försvann bestämmelserna om dödsstraff för trolldom i den svenska lagen."

Idag är påskkäringarna i farten på påskdagen i västra Sverige medan skärtorsdagen är den vanligaste dagen i östra Sverige."

http://www.nordiskamuseet.se/makeframeset.asp?sUrl=http%3A//www.nordiskamuseet.se/publication.asp%3Fpublicationid%3D1847&Cat=&catName=&publicationid=1847

påskkäring 

"Platsen Blåkulla har olika namn i olika områden,

Förutom Blåkulla har i Sverige liksom i Danmark också Häklefjäll använts.

I Tyskland kallas platsen Blocksberg eller Brocken.

I Danmark och Norge utpekas vanligen Troms eller Tromskirken.

På Island utpekas Vala kyrkja.

I Finland kallas platsen Kyöpelinvuori.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Bl%C3%A5kulla

barnens påskpynt 

Vilken dag häxorna for till Blåkulla på är som sagt inte helt klart. Enligt det jag skrev igår så kan det förr i tiden ha varit på natten till skärtorsdagen. Alternativt natten till långfredagen?

och vilken dag barnen ska klä ut sig till påskkäringar på råder det också delade meningar om. Skärtorsdagen (eller Påskaftonen, lördagsgodis?) eller Påskdagen?

När jag var liten var vi alltid utklädda på Skärtorsdagen! Och vi hade påskteckningar med oss till de vi hälsade på.

familjen 

Idag börjar ledigheten för många, och några åker kanske bort över helgen.
- Glöm inte att ta med kameran! Ha en skön helg!


Dymmelonsdagen

"Påskveckan kallas även Stilla Veckan eller också Dymmelveckan efter den träkläpp (på fornspråket "dymbil") som man ersatte metallkläppen i kyrkklockan med för att dämpa klangen.

Ur boken: Svenska Traditioner Ebbe Schön


"Efter klockan tio på dymmelonsdag fick man inte utföra något arbete som förorsakade buller; man fick inte hugga ved, väva etc. Det ansågs också farligt att syssla med allt slags kringgärning t ex nysta, tvinna, dra slipstenen. På natten skulle alla spjäll vara stängda och alla kvastar och andra redskap, som häxorna kunde tänkas behöva, vara inlåsta. Man skulle rita kors eller slå in stål på dörrarna till bostäder, fähus etc. Allt till skydd mot häxorna som natten till skärtorsdagen begav sig av till Blåkulla...

...Resan till Blåkulla startade alltid genom skorstenen, sedan man smort in sig själv och kvasten med häxsalva och läst en trollformel. Den kunde lyda så här:
"I satans uppsatta namn rätt opp och ut, förbi var knut till världens slut."

Ur boken: Årets seder och traditioner Margareta Schildt


"Skärtorsdagen var, som bekant, den dag då påskkärringarna gav sig iväg på sin resa till berget Blåkulla, där de festade tillsammans med djävulen. Emellertid tycks kärringarna ha ändrat sina vanor -gammalt tillbaks var det dymmelonsdagen som var deras avfärdsdag. Detta bruk tycks dock ha ändrats i och med att skärtorsdagen slutade vara helgdag. Detta skedde redan i slutet av 1700-talet. Därefter blev det på skärtorsdagen som man kunde skåda påskkärringarna på sin Blåkullafärd. Våra dagars målade småbarn i för stora kläder och med kaffepanna lagom stor för att rymma en stor mängd pengar och godis, har dock mycket lite att göra med forna tiders häxor."

http://www.forn-sed.no/folkesagn/folkesagn/artikler_lenker/artikkel3.shtml

påskliljor i kruka 

"Det är inte många som vet att onsdagen i påskveckan heter dymmelonsdagen. Ännu färre vet vad ett dymmelonsdagspass är, men också det finns med i Barnen i Bullerbyn. Ursprungligen trodde man att häxorna behövde dymmelonsdagspass för att komma till Blåkulla, men sedan blev passen små lappar som man i smyg kunde fästa på varandras rygg."

http://sydsvenskan.se/skane/burlov/article224408.ece


"På dymmelonsdagen kom Britta och Anna till mej tidigt på morgonen, för vi skulle göra dymmelonsdagspass, såna där som man sätter fast på ryggen på folk med en knappnål utan att dom vet om det. Vi klippte en hel massa av vitt papper som vi målade roliga gubbar på. På en del skrev vi Arg orangutang och Varning för hunden och sånt där...

...Om en liten stund kom Agda, vår jungfru, för att säja till oss, att vi skulle gå hem och äta. Och Lasse hoppade genast ner från brädstapeln och sprang ifatt Agda och gick bredvid henne och pratade så mycket han orkade. Och utan att Agda märkte något, satte han fast ett dymmelonsdagspass på ryggen på henne. Oh vad jag tycker om Oskar, stod det på lappen. Oskar, det är vår dräng..."

Ur boken: Påsk i Bullerbyn av Astrid Lindgren.
påskkrans


tisdagstema - vårtecken

min dotter
Vårtecken. Hela min blogg är full av vårtecken! :-) och här kommer ytterligare ett: Dotterns första fräknar! (och de lär bli fler för varje år.)

Sport på tv... IGEN!

Det är ju inte sant! Det finns två tv-program i veckan som jag följer och ser fram emot. Det ena är Men In Trees på trean onsdagar och det andra är CSI på kanal 5 måndagar. I onsdags var det inget Men In Trees på grund av fotboll. Idag är det inget CSI! Nej, för det är ishockey istället! *morrar*

Första inlägget om sport på tv: http://tankebubblor.blogg.se/2007/march/sport-pa-tv.html

Temavecka: Perspektiv-vecka

temavecka
Foto-utmaning:
Perspektivvecka

Vecka 28 2006 10/7 juli hade jag en färgvecka.

Vecka 45 2006 6/11 november hade jag en mönstervecka.

(Vecka 49 2006 4/12 var jag med på Saras betraktelsers årtionden-vecka.)

Vecka 15 2007 10/4 blir en temavecka om perspektiv.


 Vi ska fotografera bilder, från och med idag, och presentera enligt följande:

(Måndagen är Annandag Påsk så jag tänkte ta en fyradagars temavecka
denna gången.)

Tisdagen den 10/4: Uppifrån och ner "Fågelperspektiv"

Onsdagen den 11/4: Nerifrån och upp "Grodperspektiv"

Torsdagen den 12/4: Inifrån och ut "Inifrånperspektiv"

Fredagen den 13/4: Utifrån och in "Utifrånperspektiv"


Påskmat

Jag är sugen på lax i påskhelgen.. Jag skulle vilja laga Viltlax. Hittade receptet för ett tag sedan men det har inte blivit av ännu. Det där med vilt- och svamp känns ju lite mera höstlikt också.
Jag hittade ett annat laxrecept som lät lite mera vår: Skagenlax.
Lax med vitvinssås, örtpotatis och dillpurjo från Guldkorn/Norrmejerier verkar också fint.
Helena En mammas dag tipsar om Ägg med krämig skinkfyllning. Det låter gott!
Citrondoftande kycklingfilé i ört och persiljesås med vårlök, sparris och skogschampionjoner på Tasteline lät som en trevlig huvudrätt!
Påskrutor är ett gott tips också! :-)

Palmsöndagen

Jag är ju, som vanligt, nyfiken på varför det heter som det heter, och varför vi firar, och hur traditionen har uppkommit och så vidare. Även om jag kanske inte firar säskilt mycket själv.
Så denna veckan kommer jag att skriva en hel del om påsken. Börjar med palmsöndagen:

"Påsken inleds med palmsöndagen till minne av Jesu intåg i Jerusalem, då folket strödde palmer på hans väg. I Sverige använde man under den katolska tiden sälgkvistar som välsignats i kyrkan (efter reformationen förbjöds detta) och som bars i procession medan man sjöng Hosianna, Davids son. Palmsöndagen kallades därför också Hosianna-söndagen. Sedan följde den stilla veckan fram till påskdagen."

Utdrag ur boken: Årets seder och traditioner Margareta Schildt


Läs mera om reformationen här: http://www.hgo.se/renaissancestudies/elisalund/ht04/reformationen.html


"Egentligen börjar påsktiden på palmsöndagen då barn går från hus till hus med fastlagris d.v.s. vidjor dekorerade med brokiga tyglappar, pappersblommor och fjädrar. Om man enligt en gammal sed ger bort fastlagsris på palmsöndagen, så får man komma tillbaka på påsksöndagen och hämta sin lön, som är karameller, påskägg av choklad eller några slantar. Tyvärr är dagens barn så otåliga att de genast vill ha sina löner. Seden att ge bort påskris är ursprungligen östlig. I katolska länder går man till kyrkan bärande lövrika kvistar för att fira till minne av Jesu ritt till Jerusalem. Dessa kvistar bränns för övrigt före fastans början och askan därav används i askmässan på fastans första dag. I våra nordliga bredgrader har Bibelns palmlöv ersatts med videkissor."

från sidan: http://www.hel2.fi/kaumuseo/vuodenkierto/paasiainen/palmsondagen.html


"Fastan inleds med askonsdagen.
Det är den katolska kyrkans förberedelsetid inför påsken. Då skulle man fasta och leva återhållsamt och stilla i 40 dagar (man räknar bort söndagarna, då man inte behövde fasta) till och med påskafton. Askonsdagen har fått sitt namn efter bruket i den katolska kyrkan att beströ sig med aska som ett botgöringstecken under fastans första dag."

http://www.nordiskamuseet.se/makeframeset.asp?sUrl=http%3A//www.nordiskamuseet.se/publication.asp%3Fpublicationid%3D1448&Cat=&catName=&publicationid=1448


Före alla stora kyrkohögtider har den katolska kyrkan en fastetid på 40 dagar.
Fastetiden före påsk är den allra äldsta och viktigaste. Då var kött och ägg förbjuden mat och man skulle leva återhållsamt och stilla. Den långa fasteperioden förbereddes genom överdådigt ätande och festande under fastlagen, dvs. de tre dagar som föregick fastan. Vårt ord fastlag kommer via danskan och det plattyska ordet "Fastel-avent" (Fasten-abend) och betyder ordagrant aftonen före fastan. Då gällde det att förbereda sig inför fastan genom att roa sig och äta ordentligt med god mat. I många katolska länder är det karneval under fastlagen efter orden "carne" och "vale" som betyder "kött farväl".

http://www.nordiskamuseet.se/makeframeset.asp?sUrl=http%3A//www.nordiskamuseet.se/publication.asp%3Fpublicationid%3D1437&Cat=&catName=&publicationid=1437

 videkissar

"Jesus firade Påsk på judarnas Påsk och den infaller enligt Hes. 45:21 den 14-15 den första judiska månaden vilket är dagen för fullmånen. Det betyder att Påsken får olika datum enligt vår västerländska kalender som ju inte grundar sig på räkningen efter månens cykler utan efter solens om jag inte misstar mig.

Påskdagen infaller därför för oss första söndagen efter första fullmånen efter vårdagjämningen. Det innebär att Påsken kan förskjutas en hel månad.


Däremot stämmer det inte att Jesus föddes den 25 december. Man vet inte när han föddes för det står inget om det i evangelierna. Anledningen till att man firas Jesu födelsedag den 25.12 är att Kyrkan ville ersätta den hedniska festen till solgudens ära i Rom denna dag (Natalis solis invicti : solens födelse) och hade att göra med hur man beräknade vintersolståndet. Man ville på så sätt leda de troendes uppmärksamhet till Kristi födelse; han som är "ljuset som upplyser varje människa" som det står i Johannesevangeliet och "en soluppgång som skall komma ner till oss från höjden" Lukas 1: 78-79.
Kristi födelse började firas den 25.12 under 300-talet. Det första vittnesbördet om denna sed är från 336." fader Daniel  http://www.fragaprasten.nu/html/lit3.htm


April och grill

ny tulpan
Denna första tulpanen fotograferade jag igår i vår lilla rabatt.
(Här är bilder från förra året den 28 april.)
P♥ plockade fram grillen igår! Vi hade gäster och vi grillade kyckling, majskolvar och halva gula lökar i folie. Gott!
Lilleman var så envis igår. Han ville gå ut i bara en t-shirt och jag ville att han skulle ha en jacka eller kofta också. och jag gav mig inte.
Än är det vinter kvar säger mor.
Jag lurade lilla tösen i morse. Hon är ju så fascinerad av solen och månen, så när jag drog upp gardinen så ropade jag -Kom och titta, det är två solar idag!
en yrvaken liten tjej kommer springande fram till fönstret för att räkna solar... April april din dumma sill, jag kan lura dig vart jag vill! sa jag. Hon har frågat efter när luraredagen ska komma. En av favoritsagorna är Måns och Mari om våren av Kaj Beckman. Den finns med i Sagor om våren (Bonnier Carlsen)
Tillägg: Så går det när man luras, jag har redan fått igen!
...Blev aningens fundersam när jag skulle pinga på nyligen.se idag...
april

RSS 2.0