Palmsöndagen

Jag är ju, som vanligt, nyfiken på varför det heter som det heter, och varför vi firar, och hur traditionen har uppkommit och så vidare. Även om jag kanske inte firar säskilt mycket själv.
Så denna veckan kommer jag att skriva en hel del om påsken. Börjar med palmsöndagen:

"Påsken inleds med palmsöndagen till minne av Jesu intåg i Jerusalem, då folket strödde palmer på hans väg. I Sverige använde man under den katolska tiden sälgkvistar som välsignats i kyrkan (efter reformationen förbjöds detta) och som bars i procession medan man sjöng Hosianna, Davids son. Palmsöndagen kallades därför också Hosianna-söndagen. Sedan följde den stilla veckan fram till påskdagen."

Utdrag ur boken: Årets seder och traditioner Margareta Schildt


Läs mera om reformationen här: http://www.hgo.se/renaissancestudies/elisalund/ht04/reformationen.html


"Egentligen börjar påsktiden på palmsöndagen då barn går från hus till hus med fastlagris d.v.s. vidjor dekorerade med brokiga tyglappar, pappersblommor och fjädrar. Om man enligt en gammal sed ger bort fastlagsris på palmsöndagen, så får man komma tillbaka på påsksöndagen och hämta sin lön, som är karameller, påskägg av choklad eller några slantar. Tyvärr är dagens barn så otåliga att de genast vill ha sina löner. Seden att ge bort påskris är ursprungligen östlig. I katolska länder går man till kyrkan bärande lövrika kvistar för att fira till minne av Jesu ritt till Jerusalem. Dessa kvistar bränns för övrigt före fastans början och askan därav används i askmässan på fastans första dag. I våra nordliga bredgrader har Bibelns palmlöv ersatts med videkissor."

från sidan: http://www.hel2.fi/kaumuseo/vuodenkierto/paasiainen/palmsondagen.html


"Fastan inleds med askonsdagen.
Det är den katolska kyrkans förberedelsetid inför påsken. Då skulle man fasta och leva återhållsamt och stilla i 40 dagar (man räknar bort söndagarna, då man inte behövde fasta) till och med påskafton. Askonsdagen har fått sitt namn efter bruket i den katolska kyrkan att beströ sig med aska som ett botgöringstecken under fastans första dag."

http://www.nordiskamuseet.se/makeframeset.asp?sUrl=http%3A//www.nordiskamuseet.se/publication.asp%3Fpublicationid%3D1448&Cat=&catName=&publicationid=1448


Före alla stora kyrkohögtider har den katolska kyrkan en fastetid på 40 dagar.
Fastetiden före påsk är den allra äldsta och viktigaste. Då var kött och ägg förbjuden mat och man skulle leva återhållsamt och stilla. Den långa fasteperioden förbereddes genom överdådigt ätande och festande under fastlagen, dvs. de tre dagar som föregick fastan. Vårt ord fastlag kommer via danskan och det plattyska ordet "Fastel-avent" (Fasten-abend) och betyder ordagrant aftonen före fastan. Då gällde det att förbereda sig inför fastan genom att roa sig och äta ordentligt med god mat. I många katolska länder är det karneval under fastlagen efter orden "carne" och "vale" som betyder "kött farväl".

http://www.nordiskamuseet.se/makeframeset.asp?sUrl=http%3A//www.nordiskamuseet.se/publication.asp%3Fpublicationid%3D1437&Cat=&catName=&publicationid=1437

 videkissar

"Jesus firade Påsk på judarnas Påsk och den infaller enligt Hes. 45:21 den 14-15 den första judiska månaden vilket är dagen för fullmånen. Det betyder att Påsken får olika datum enligt vår västerländska kalender som ju inte grundar sig på räkningen efter månens cykler utan efter solens om jag inte misstar mig.

Påskdagen infaller därför för oss första söndagen efter första fullmånen efter vårdagjämningen. Det innebär att Påsken kan förskjutas en hel månad.


Däremot stämmer det inte att Jesus föddes den 25 december. Man vet inte när han föddes för det står inget om det i evangelierna. Anledningen till att man firas Jesu födelsedag den 25.12 är att Kyrkan ville ersätta den hedniska festen till solgudens ära i Rom denna dag (Natalis solis invicti : solens födelse) och hade att göra med hur man beräknade vintersolståndet. Man ville på så sätt leda de troendes uppmärksamhet till Kristi födelse; han som är "ljuset som upplyser varje människa" som det står i Johannesevangeliet och "en soluppgång som skall komma ner till oss från höjden" Lukas 1: 78-79.
Kristi födelse började firas den 25.12 under 300-talet. Det första vittnesbördet om denna sed är från 336." fader Daniel  http://www.fragaprasten.nu/html/lit3.htm


Kommentarer
Postat av: Camilla

Intressant läsning och vacker bild! Det är faktiskt lite skrämmande att vissa inte vet varför vi firar påsk ens...

2007-04-01 @ 15:56:22
URL: http://www.camillasnyahem.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0