Påskafton

Glad Påskpåskliljor

"I katolska länder är påskafton fortfarande en fastedag och man firar Jesu uppståndelse på påskdagen med midnattsmässor och processioner. Här i landet börjar påskfirandet sedan mitten av 1500-talet på själva påskafton. Det är då vi äter ägg och dekorerar bordet med påskkycklingar, påskliljor eller annan påskrekvisita, och på påskafton ger vi varandra påskägg av olika slag.

På en del håll i Europa säger man att det är påskharen som kommer med påskäggen. Påskharen gömmer dem inomhus eller i trädgården, och sedan får barnen själva leta reda på sina ägg.

Överallt här i landet klär barnen ut sig till påskkäringar på påskafton och går runt till grannar och bekanta för att få lite godis eller slantar i sin kaffepanna eller korg och naturligtvis för att önska glad påsk."

Så står det i denna boken: Årets seder och traditioner Margareta Schildt.


(Men det där med överallt här i landet tror jag inte stämmer? eller?)


"Ägget är i huvudsak uppbyggt av gula, vita, skalhinnor och skal. Det består till 74 % av vatten, 13 % protein, 12 % fett samt 1 % salt och vitaminer. Gulan i ett ägg utgör ungefär 30 % av äggvikten. Den omges av en genomskinlig hinna som ger den dess klotformade utseende. Kring gulan finns äggvitan som utgör ungefär 60 % av äggvikten....

Läs ALLT om hönor och ägg här: http://www.vaxteko.nu/html/sll/sjv/jordbruksinfo/JIN97-07/JIN97-07.HTM


"Påskharen dyker första gången upp i Heidelberg i Tyskland i slutet av 1600-talet. Harar och kaniner var dock symboler för fruktsamhet och spirande liv under de hedniska vårfesterna, långt innan kristendomen infördes. Tyska utvandrare tog sedan påskharen med sig till USA, där den fick stora framgångar i mitten av 1800-talet. Efterhand började den även komma med sötsaker till barnen och lägga ägg - en något ovanlig egenskap hos en gnagare.
I Skandinavien betraktades harar och kaniner som skadedjur, eftersom de kunde förstöra skörden, och därför tog det många år innan påskharen invandrade. Omkring år 1900 korsade den dock gränsen till Danmark och spred sig från Sönderjylland och norrut. Medan påskharen lever i bästa välmåga på många platser i världen, trivs den alltför bra i Australien. Här är beståndet av kaniner och harar så stort att de utgör ett hot mot ekosystemet. Därför har man satt i gång en kampanj, som skall förstöra dess gulliga image. Det har bland annat betytt att det inte längre är harar utan den lilla punggrävlingen (Easter Bilby) som kommer med äggen." nr 6/2006, sidan 8
http://www.illvet.se/Crosslink.jsp?d=184&a=1218&id=9375_3

Åre godis


Kommentarer
Postat av: Haydee

Glad påsk på dig med! :)

Postat av: Sara

Glad påsk! Hoppas du får en mysig påskafton :)

2007-04-07 @ 11:57:40
URL: http://sarasbetraktelser.blogspot.com
Postat av: Vildängel

Intressant läsning och fina bilder, önskar dig en trevlig påskafton. :)

2007-04-07 @ 14:45:17
URL: http://vildangel.blogg.se
Postat av: art[e]fact

Som vanligt kul läsning! :)

Glad påsk!

2007-04-07 @ 21:14:56
URL: http://artefact.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0