H&M Organic Cotton

blus
Denna ljuvliga blus köpte jag till dottern idag!
Mörkblå löv och ljusgrå fjärilar (och spindlar!) på den. Verkligen bedårande!
...Synd bara att den inte fanns i damstorlekar också ;-)

På sonens önskelista:

grävskopor
Brio och Lego är favoriterna bland leksaker här hemma. Särskilt då sonens favoriter! Han har redan börjat fila på önskelistan till julafton! (men egentligen borde han bli lite äldre för just dessa leksakerna.) Bilden på brio-grävskopan kommer från Mulberry Bush. Jag fick tipset från Caroline. Titta in hos henne för andra slags skopor. Inte grävskopor utan glass-skopor! :-)

internationella bloggdagen

Blog Day 2007
http://www.blogday.org/
Jag tänkte att jag kunde skriva några bloggtips idag:
Micke för er som gillar fotografering! En till som är duktig på fotografering, främst människor, är Tara Whitney! En liten bit österut, närmare bestämt i Kina bor den duktiga scrapparen Keisha med sina söta döttrar. Västerut, på västkusten i USA finns Trent med sina rosa blogg, för dig som gillar kändisskvaller! Om du vill lära dig det svåra språket svenska finns det lektioner hos Francis. :-)

Anima Sana In Corpore Sano

På önskelistan: Skor från ASICS
asics
Jag vet inte vilken modell, det har jag inte provat ut...
Men ett par sköna löparskor vill jag ha! Kanske Asics Gel Nimbus VIII.
Jympaskor för inomhus: Asics Gel Aeroshape.

Muffins

muffins
Idag har jag bakat! (Jag gjorde 12 stycken. Jag hade i valnötter och cashewnötter.) Receptet kommer härifrån: http://www.dagensmuffin.se/
Lyxmuffins med nötter & choklad
10 portioner | Stora formar, 6 st/plåt
Källa: Sofia Ersson
Dessa muffins kan man variera lyxighetsgraden på beroende på hur mycket choklad och nötter man har i. Ju mer choklad och nötter, desto kladdigare, lyxigare muffins.

250 g smör
3 dl socker
3 ägg
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl kakao
75-100 g ljus eller mörk blockchoklad
1-1 1/2 dl hasselnötter

Sätt ugnen på 200°C. Rör smör och socker poröst. Vispa i äggen ett i taget i smörblandningen. Blanda mjöl, bakpulver och kakao. Sikta dem över smeten och rör om. Hacka nötterna och chokladen grovt. Fördela sedan jämnt i smeten. Klicka ut smeten till 3/4 i stora muffinsformar. Grädda i 20 min. Muffinsen bör serveras kalla eftersom chokladen inuti är väldigt rinnig när de är ljumma.
http://www.dagensmuffin.se/show.pl?id=760


ordlös onsdag

blåklockor
ordlös onsdag
Fler bilder i ordlös onsdag finner du hos Nejma i Marocko.

tisdagstema - charmig(t)

igelkott
Igelkottar är väl charmiga?

Nya mattor

biet
Vi har köpt nya mattor till köket och hallen. Kul med lite nytt, de gamla hade vi haft så länge... Dottern fick också en ny matta. Det som startade det hela var att P♥ tappade en hel glasflaska med svarta vinbärssaft i klinkergolvet. (Vi har inte valt att ha klinkers i köket, vi bor i en hyreslägenhet. Klinkers är så kallt och hårt...) Hela köket fullt med glas-splitter och klibbig saft. Raringen fick åka till jourläkaren och sy tre stygn i stortån eftersom han skar sig när han tappade flaskan. Jag fick torka och torka och våttorka och skura och dammsuga och våttorka om igen på både golv och skåp för att få köket rent... Nåväl nu har vi nya snygga mattor! och jag hoppas att vi kan hålla dem rena också ;-)

Linus på linjen och Pingu

La Linea is an Italian animated series of about 100 episodes created by Osvaldo Cavandoli in 1969. Due to its short duration (usually 2 minutes 30 seconds), it is often used as an interstitial program.

The cartoon features a man (known as "Mr. Linea" or, in some parts of Europe, "Balou", as well as "Linus" in Sweden, "Zlosniczek" in Poland, and "Lineman" in the U.S.), drawn as a single outline around his silhouette, walking on an infinite line of which he is a part. The character encounters obstacles and often turns to the cartoonist to draw him a solution, with various degrees of success. One recurring obstacle was an abrupt end of line. The character would often almost fall off the edge into oblivion and get angry with the cartoonist and complain about it. He was voiced by Carlo Bonomi in Italian gibberish, giving the cartoon the possibility to be easily exported without dubbing. The voice resembles Pingu's, the Swiss animated penguin, which was also voiced by Bonomi.
http://en.wikipedia.org/wiki/La_Linea_%28TV_series%29


Rörstrand

     På önskelistan: Underbara serviser från Rörstrand!
ostindia

"Skärvan som inspirerade oss till Ostindia kom från skeppet Götheborg som förliste 1745" Knut Almström om servisen Ostindia.

Efter en namntävling, som utlystes i samband med celebrerandet av Ostindiska kompaniets grundande, introducerades servisen Ostindia 1932. Än idag är den en av Rörstrands storsäljare och utsågs för några år sedan till Århundradets servis.
swedish grace
"Jag letade efter något svenskt, rakt på sak fosterländskt och så blev det vasakärven." Formgivaren Louise Adelborg om Swedish Grace. En formklassiker i sex färger. Seriens olika delar väcker lika starka känslor idag som de gjorde när de premiärvisades på Stockholmsutställningen 1930. Louise Adelborg, då endast 31 år, lyckades på ett måttfullt och gracilt sätt förmedla känslan av vajande veteax i sommarvinden. Bilder och text: http://www.dukatbord.se/


Träning vecka 34

Jag tänkte göra en liten summering av vad jag har tränat varje vecka. Dels för mitt eget komihåg, dels för att peppa mig själv att inte "slarva".
...och även för att inspirera och påminna er som läser!

Vecka 34: Jympa och Skivstång. (på Friskis & Svettis)
Jag har tänkt kanske hinna med en tredje sak också. Kanske promenera, jogga eller cykla, men det har jag inte gjort i denna veckan.

(Förra veckan, Vecka 33: Core och Skivstång.)

Hemmakläder

hm hemmakläder
http://shop.hm.com/
Jag blev inspirerad av Binks2 Ett bra liv som skriver om hemmakläder. Jag gillar också att ha slappa bekväma kläder på mig när går hemma :-) Jag har nyligen fått hem lite nytt från H&M i denna härliga färgen!

Bästa skivan med barnvisor!

dunsö kapell
http://www.gammafon.se/_BARNALBUM/gamm_691.html
Imse Vimse och andra barnvisor med Per Dunsö och Dunsö Kapell.

En halsduk till sin kompis

cotton stripe
Två av mina bästa vänner har fyllt år nyligen och vi träffades ikväll för att gå på bio! Vi ses inte så ofta, så det var jättekul! De fick varsin snygg halsduk: Cotton stripe av Daniel Östman Design House Stockholm. Jag köpte en till mig själv också! En märkligt sammanträffande var att Isabella i filmen också fick en halsduk av sin kompis. (Fast jag hade ju inte stickat själv förstås :-)

Jag har handlat på rea! Jag köpte alla vita More-muggar de hade i affären! Vilket var en 2-pack med kaffemuggar. Jag fick den för halva priset! Så fint med Hanna Wernings reliefmönster på.
monkeyyard

Vågig!

tomaterIdag har tösen varit vågig!
Vi fick tomatskivor på våra smörgåsar. Lilleman äter tomater och i stort sett alla grönsaker utan att tveka. Dottern äter gurka utan att tveka... Sedan äter hon ärtor och ibland morötter, majs med mera... Hon smakar oftast efter en stund, men just tomater har hon inte velat ha någon gång. -Idag kan du väl vara modig och smaka tomat. sa jag. -Är du vågig? undrade lillebror. Då fick vi oss ett gott skratt. Vågig är när man vågar!

Jag hade teater också: Jag försökte lyfta upp en stol, det var jättetungt! Sedan åt jag en bit tomat, och vips kunde jag lyfta upp stolen ända till taket! *ler* Dottern var mycket imponerad. Litegrann tomat smakade hon för att prova att lyfta hon också. ...Nåväl, det som riktigt gjorde susen så att hon åt upp hela sin tomatskiva det var att hon skulle få hjärtan-strössel på glassen efteråt...

Underbar och älskad av alla

martina haag
http://www.underbarochalskadavalla.se/
Jag ska på bio ikväll, och se filmen
Underbar och älskad av alla (och på jobbet går det också jättebra)
Martina Haag har skrivit boken som nu blivit en film. Hon spelar själv huvudrollen Isabella Eklöf. Micke spelas av Nikolaj Coster-Waldau.
Vi får även se Mikael Persbrandt med flera.

Tillägg den 24/8 på kvällen:
Filmen var underbar och jätterolig! Vi skrattade högt och mycket! :-)
Se den!

kokobom

Ellinor med kokobom! ...kan inte låta bli att nynna på den...

sensommar

Nu är det sensommar!
squash
...och skördetid för squash.

ordlös onsdag

klöver
ordlös onsdag
Tillägg: Jag ska såklart länka till Nejma också! Titta in där för fler bilder!

Hjärnstorm

"Minnet är bra - men kort"

"Hör du också till den skara som alltid glömmer den där sista saken på din mentala inköpslista, upprepar telefonnumret du ska slå men glömmer det ändå eller har "namnet på tungan" men kan för allt i världen inte komma på det just precis nu när du behöver det?

Lugn, det finns hjälp att få. Vem som helst kan faktiskt med lite träning och några enkla knep skaffa sig ett riktigt effektivt minne.
Det finns nämligen olika minnestekniker. Vi listar några av dom här.

Alla knepen baserar sig på hur minnen lagras. Genom att designa minnesbilder kan man lättare komma ihåg alltifrån inköpslistor till telefonnummer. Allt som krävs är lite tålamod och träning.

Korttids och långtidsminnet
Det är skillnad på vad vi spar i våra olika minnesbanker. I korttidsminnet kan du exempelvis spara ett telefonnummer, genom att du upprepar det gång på gång, men om någon avbryter dig så tappar du oftast numret direkt. Man brukar säga att arbetsminnet är 7 + - 2 saker. Mer än så är det svårt att hålla reda på vid ett och samma tillfälle. Överbelastas vi, känner vi oss förvirrade eller tappar någon av sakerna. Någon klar gräns mellan kort- och långtidsminnet är svår att hitta. Det som fastnar i långtidsminnet är de saker som ofta upprepas eller som du bearbetar. Olika saker lagras inom olika delar av långtidsminnet. Dessa är:

Procedurellt minne - här finns saker du lärt dig göra. Cykla, simma eller gå - vi vet hur vi ska göra utan att riktigt vara medvetna om hur eller vad vi egentligen gör.

Semantiskt minne - här samlas våra faktakunskaper. Oslo är huvudstad i Norge, efter måndag kommer tisdag. Den här kunskapen är vad många värdesätter, inte minst inom skolan, då det är kunskaper man kan mäta genom prov. I förlängningen krävs det att du kan använda dina kunskaper praktiskt. Med andra ord, du kan lära dig lösa ekvationer men för att det ska vara till någon nytta lär du också kunna använda den kunskapen i verkliga livet.

Episodiskt minne - kan man kalla ditt självbiografiska minne. Ofta kommer vi ihåg dessa saker i små scener. När jag sist träffade min farfar, vad jag gjorde för en timme sedan och så vidare. Oväntade, dramatiska eller viktiga händelser kommer man ofta ihåg mycket tydligare och längre än andra återupprepande, odramatiska händelser. Blixtljus-minnen brukar man ibland prata om när det gäller vissa händelser. Många kommer än idag ihåg var de befann sig och vad de gjorde då de fick höra att Olof Palme mördats, Estonia sjönk eller julen tsunamin drog in över Thailand."
svt.se.
"Det finns olika tekniker som du kan jobba med för att förbättra minnet i vardagen. Här kommer några av många.

Länkmetoden
Den första kallas länkmetoden och innebär att man länkar ihop nyckelorden till en berättelse...

Akronymer
Metoden innebär att du använder initialbokstäverna för att skapa en historia eller ord. På så vis kommer du enklare ihåg saker. Ett känt exempel är hallands åar:

Laga (Lagan)
Ni (Nissan)
Äta (Ätran)
Vi (Viskan)

Tal och rim metoden/Punktmetoden - Kom ihåg inköpslistan utan problem!
Den här metoden påminner om länkmetoden då du med din egen fantasi måste komma på lite speciella omständigheter kring exempelvis din inköpslista. Här krävs det att du först lär dig en ramsa för att sen kunna applicera den på den eventuella inköpslista eller liknande du behöver komma ihåg.

Varje siffra kopplas till ett rimord:
1 = spett
2 = tå
3 = fé
4 = myra
5 = rem
6 = kex
7 = skjul
8 = råtta
9 = bio
10 = trio

Loci-metoden
Den här minnesträningen är även en variant på mentala bilder. För att komma ihåg saker bättre kan det nämligen hjälpa om du befinner dig i olika rum. Läser du en tidning och ska komma ihåg olika artiklar så kan du testa att läsa en artikel i ett rum och nästa i ett annat...

Ersättningsmetoden
Utländska glosor kan vara ett problem att lära sig. Här kan man ta hjälp av ersättningsmetoden. Tänk på det utländska ordet butter. Alltså smör på engelska. Nu gäller det att skapa en bild av ordet som gör att du kommer ihåg det. Du kan exempelvis tänka att smöret är slut och då blir du butter. Automatiskt kommer du komma ihåg att det stavas just butter. Även här är det fantasin och tanken som är den framgångsrika metoden för att komma ihåg något.

Kom ihåg namn
Du kommer in i ett rum och det är bara två personer där, ni skakar hand, men fem minuter senare inser du att du inte kommer ihåg de två personernas namn.

Ofta beror det här på att man tänker på mycket annat i situationer som ofta innebär handskakning, det vill säga, arbetsintervjuer, första intrycket på middagar, fester och möten. Du tänker helt enkelt på att säga ditt namn korrekt, skaka hand ordentligt och hur hela din uppenbarelse ser ut. Om man istället upprepar, om så bara i tanken, namnet på personen så finns det genast en större chans att komma ihåg det. Det är självklart ännu bättre om du kan säga namnet: "Hej Björn, trevligt att träffas" eller liknande."...
Läs vidare här: svt.se.
Såg ni programmet, visst var det intressant?


tisdagstema - grön

bok
En härlig grön färg på bokens löv i solen! Bilden är från den 4/8.
"Bokens stam är alldeles slät. Löven glänser som om de var nymålade."
Bokollon och svepeskål.
Jag har köpt en fin bok till barnen, och mig!, som heter Sofis trädexpedition. Vi har läst den flera kvällar i rad. Jag vill gärna lära mig att känna igen olika träd. (Oxel till exempel :-)
kastanj
"Kastanjen är inget vilt träd i vårt land. Trädet kommer från bergen i sydöstra Europa. Där växer det fortfarande vilt och därifrån kommer namnet hästkastanj. Det fick trädet heta eftersom man gav kastanjer åt hästar som hade hosta."
(Bild från 2/8)
lind
"Linden blommar mitt i sommaren, sist av alla träd. Linden räknas till de ädla lövträden. Dit brukar man räkna bland andra alm, ask, lönn, bok och ek. Linden känns igen på de vackra bladen som liknar hjärtan, och på de roliga frukterna som sitter kvar ända till vintern. De ludna frukterna påminner om små trumpinnar. De sitter fast vid ett litet blad, som fungerar som en fallskärm när frukterna ramlar av." (Bild från 17/6) Citat ur boken Sofis trädexpediton.
Relaterat inlägg: Grön tisdag i färgveckan.

Rabdido

rabdido
Bilder: http://www.rabdido.se/
Idag kan man titta på de nya höstkläderna hos Rabdido.
På bilderna syns Grammofon och Många pirat Otto och Karlavagnen.
Jag har inte köpt därifrån någongång. Någon som har?

Muffins

muffins
    Muffins med äppelrasp och mandelmassa
    Buffé nr 8 2007, sid 15
    Portioner: 8-10 stora muffins

    150 g smör
    1½ dl socker
    2 ägg
    ½ dl mjölk
    3 dl vetemjöl
    1 tsk bakpulver
    1 tsk vaniljsocker
    100 g mandelmassa
    1 dl rivet äpple

    Gör så här:
    1. Vispa smör och socker vitt och pösigt.
    2. Knäck äggen och blanda i, ett i taget. Tillsätt mjölken.
    3. Mät upp mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål och blanda.
    Häll blandningen i smeten och rör om.
    4. Riv mandelmassan grovt och rör ner i smeten.
    5. Klicka smeten i stora muffinsformar och gör små gropar i mitten.
    6. Skala och riv äpplet grovt, tryck ner ca 1 tsk äppelrasp i varje grop.
    7. Grädda i 200°C i ca 15 minuter.

    Jättegoda!


Vinterskor till barnen

vinterskor
Förra året kunde jag vänta till september innan jag postade mitt vinterskofunderingar-inlägg... I år kunde jag inte vänta så länge :-)
och det finns så mycket att välja på. Jag har i alla fall tänkt att det ska vi ett par vinterkängor till barnen i Gore-Tex.
Men ska jag välja Superfit, Viking Footwear eller Ecco?
(Bilder från respektive företag: Superfit "1-091-80", Viking Igazu GTX och Ecco Junior Xpedition.)

Tidigare har vi köpt Ecco, men det har mest haft med tillgängligheten att göra. Jag har inte kunnat se känna och prova de andra två, och det vill man ju. Jag vill gärna ha breda rymliga och lätta skor. Jag upplever att barnen har gillat sina vinterkängor. Men är det riktigt kallt så är de för kalla. Det är inte så ofta. Hade vi bott i norra Sverige hade jag kikat på Kuoma tror jag. Ska jag leta upp något av Superfit eller Viking och prova, eller välja Ecco igen?

Såhär står det om strumpor på Gore-tex sida: ..."Bomull är som regel aldrig det bästa valet, eftersom det stänger in fukt i fibrerna och tar lång tid att torka. I varmare väder bör du använda tunnare polyesterstrumpor. På vintern och under kalla förhållanden är ull bäst och utgör en bra isolering."

Såhär skriver ecco: "Svett och kondens transporteras ut via membranet utan att fukt kommer in. Obs! För att Gore-Tex-membranet ska fungera korrekt att det viktigt att använda rätt strumpor. Strumpor av 100% bomull eller 100% ull absorberar svett, vilket hindrar att membranet fungerar som det ska. Strumpor av 50% bomull och 50% polyester (eller någon annan syntetfiber) är idealiskt."

Värmeljus

värmeljus
Jag har laddat upp :-) Köpt en stor påse med värmejus på Village.
De har så fina tycker jag.
Visst, de kostar 2,45 styck. Men de har så fina färger
och så är hållaren genomskinlig och det blir så vacker då, när ljuset har brunnit en stund och allt stearin paraffin har smält.
Vill du ha billiga så köp på Ikea för 17 öre/styck.
Om man har värmeljus i aluminium; tänk på att återvinna! Lämna ljushållarna tillsammans med konservburkarna i metallåtervinningen.
Jag såg just att Cosas har fina värmeljus, också med transparent ljuskopp!

Tillägg den 18/8:
Jag vet inte vad ljusen från Village är gjorda av.
Nästan alla värmeljus är gjorda av paraffin, eller av paraffin blandad med något
t ex vegetabiliskt vax.
Det finns värmeljus av stearin bl a från Liljeholmens och Kyrkljus.
"Sätt värmeljus i ljuslyktor av sten eller metall. Glas går också bra om inte ovansidan buktar inåt. Det har hänt att glaslyktor modell snöbollar exploderat av värmen." Läs vidare här: Ica-kuriren.
Jag har raka glaslyktor Kivi, så det funkar bra.
Men lämna aldrig ljusen utan uppsikt!
Relaterat inlägg: Snart är det vår.

hejdå sommar

Idag tittar barnen på sista avsnittet av:
"Hej hej sommar Hej hej sommar
Vi ska bada sola bada sola
bada tills tårna domnar.
Hej hej sommar Hej hej sommar
Hur ska jag kunna slappa
när hjärtat det klappar
Hej hej sommar."

På lördag är det sista avsnittet av Ebba & Didrik.
På måndag börjar Nicke Nyfiken.
På söndag visas Fem myror är fler än fyra elefanter. (från 1973)

Första råbandsknopen!

råbandsknop
Idag har dottern gjort sin första råbandsknop! Med olika färg på repen, för enkelhets skull... Hon har också berättat att hon vill lära sig rosetter och att sy, så nu är det bara att öva på :-)
knopar
Jag har också övat på knopar. Här syns en pålstek, en dubbel skotstek och en enkel skotstek. Kul! Andra relaterade inlägg: Knepiga knopar.

dillkronor

dillkronor NILLA
Dottern har varit med sin farmor och plockat dillkronor till kräftkoket.
Ps föräldrar har fiskevatten och åker gärna ut och fiskar kräftor vid denna tiden på året. P♥ gillar att fiska men inte att äta... :-)

"Kräftpremiären var den dag på året då man tidigast fick fiska och sälja kräftor. Den inföll andra onsdagen i augusti. Fiskeriverket avskaffade denna regel 1994 och det är numera tillåtet att fiska och sälja kräftor året runt."

"Att kalla kräftätning för konst är kanske en överdrift, här finns egentligen inga regler och det är tillåtet att sörpla och skvätta fritt. Men för de som vill få ut mesta möjliga av kräftätandet följer här en steg-för-steg-guide.":
http://www.recepthjalpen.se/articles_ata_kraftor.php

"Här i Sverige har vi ett speciellt förhållande till kräftor, starkt förknippat med sörplande augustifester med pappershattar, nubbe och allt annat som hör till."...Läs vidare här: http://www.recepthjalpen.se/kraftor.html

och här finns Tastelines guide till bästa kräftskivan!

Skivstång, äntligen!

Ja, idag kan jag kopiera detta inlägget rakt av: Skivstång, äntligen!
Denna veckan har jag tränat Core och Skivstång. Jätteskönt att komma igång!
Denna sommaren har jag inte alls varit lika flitig som förra, då jag joggade vid flera tillfällen... Men nu är det nya friska tag.

ordlös onsdag

gamlafarmors tvättlinaordlös onsdag
Denna bilden ingår i Ordlös Onsdag hos Nejma i Marocko.

Susan Lordi

susan lordi's angel of hope
Angel of Hope - Sharing the light of hope and courage.
Via Mi Casa hittade jag dessa underbara skulpturer av Susan Lordi Willow Tree.
Det finns jättemånga olika änglar! Titta här: http://www.vildaanglar.se/
Bild: http://www.demdaco.com

tisdagstema - busig

fotbollsmosaik
Barnen busar och spelar fotboll i sina fotbollströjor.
Mamma är busig och gör en "mosaik" av bilderna.

CSI 21,00 kanal 5

"CSI - SÄSONGSPREMIÄR I KVÄLL 21:00 
 Nytt ansikte i säsongspremiären av CSI
CSI-teamet har svårt att få grepp om nya kollegan Michael Keppler som är Grissoms ersättare under dennes tjänstledighet. Keppler och Catherine utreder mordet på en flicka som kan ha blivit mördad av en seriemördare som varit aktiv sedan 70-talet."
http://www.kanal5.se/default.aspx?id=2243
"Nu startar en ny omgång med CSI - en av världens mest sedda och populära serier. I originalserien möter vi Gil Grissom (William Petersen) och hans team av experter när de löser brott i Las Vegas. I säsongspremiären utreder teamet mordet på en oidentifierad flicka som kan ha blivit mördad av en seriemördare som varit aktiv ända sen det tidiga 70-talet."
"Våren 2001 hade CSI: Crime Scene Investigation premiär i USA. Serien blev snart en tittarsuccé och till skillnad från andra polisserier, där man följer polismännens arbete och liv, fick man här följa en helt ny grupp människor - kriminalteknikerna. Snart visste alla som såg serien att luminol trollar fram osynliga blodfläckar och minsta lilla ögonfrans kan dölja DNA från en potentiell gärningsman."
http://www.kanal5.se/templates/page.aspx?id=14282


Luktärt

luktärt
Jag plockade en bukett luktärt idag. Vi gav den till P♥s farmor. Hon blev så glad!

Blackbeard: Terror at Sea

ljuslyktor
Lördagkvällar i augusti brukar oftast vara uppbokade kvällar! Men just ikväll sitter vi här hemma också myser med levande ljus. Har tänkt att titta på tv om en liten stund:
"21:55 Svartskägg - piraten och legenden
Del 1 av 2. Edward Teich hette han egentligen, den mest beryktade av sjörövare under det tidiga 1700-talet då Karibien var alla sjöfarares skräck. Hans terrorvälde kom att sträcka sig långt uppför Nordamerikas östkust. Svartskägg hade medvetet bidragit till bilden av sig själv - kunde hans blotta namn och utseende skrämma till underkastelse, så mycket bättre! Oberäkneliga och grymma handlingar var en del av myten och det är en komplicerad person som denna BBC-dramatisering av hans liv återger med stöd av alla tillgängliga historiska fakta." svt.se.
Del 2 visas nästa lördag klockan 22,10 också på TV1.

(Jag tittade runt lite på denna sidan om Blackbeard. Klicka på Enter the site och lyssna till det mysiga ljudet av vatten och tampar. För mig, som har bott ombord på båt, känns det väldigt rogivande.)

Lindex

lindex
Bilder: Nilla
En söt blus på Lindex köpte jag idag. Jag har ju suktat efter en Odd Molly... denna var aningens litegrann snarlik och lite mera i min prisklass.
(199 istället för 1899 kr)
Lilleman fick ett par snickarbyxor, med en broderad hammare i.

Tillägg om Lindex den 11/8:
lindex
Bilder: http://www.lindex.se/
Denna söta tröja med ugglemönster finns på Lindex i dotterns storlek!
(finns i storlek 86-122)
En nyhet är att Lindex ska sälja av Röhnisch sportkläder. Jag gillar Röhnisch!

ovanligt hög luftfuktighet

"Torsdagen var ovanligt klibbig och kvalmig. Luftfuktigheten i Uppsala var 83 procent och temperaturen drygt 24 grader. I sommarvärme upplever vi fuktigheten som obehaglig redan vid 60 procent.
Jeansen går knappt att dra på sig, håret känns blött och svetten rinner längs kroppen så fort man rör sig. Luftfuktigheten var ovanligt hög i Uppsala på torsdagen. Normalt brukar den svenska sommaren vara ganska torr och ligga mellan 40 och 60 procent i luftfuktighet. Men på torsdagen låg den på 83 procent vid klockan 16 på eftermiddagen. Då var temperaturen 24,3 grader."
"I hela Sverige var luftfuktigheten hög under torsdagen. Högst var den i Såtenäs i Västergötland där den låg på 90 procent. Vid den nivån börjar det närma sig regnskogsförhållanden där luftfuktigheten ligger på 95 procent eller mer.
Enligt Ingvar Jonsson är det troligt att vi får behålla det klibbiga tropikvädret över hela helgen. Men chansen att svalkas av regnskurar ökar på lördag och söndag."
http://www2.unt.se/article/1,1786,MC=77-AV_ID=640712,00.html?from=latestnav

Utdrag ur en artikel från den 9/8. Det handlar visserligen om Uppsala, men hela Sverige hade fuktigt väder i torsdags och även igår. Det var väldigt klibbigt igår upplevde jag. Det känns som om min hy inte mår så bra av sådant klimat. Det året jag bodde i Florida hade jag ganska så oren hy. Men det rättade till sig så fort jag kom hem till Sverige igen.

"Om luftfuktigheten blir stor minskar våra möjligheter att hålla nere kroppstemperaturen genom svettning. Luften upplevs då som klibbig och kvalmig. Om det blåser kan värme lättare transporteras bort från huden och det blir lättare att stå ut med varm, fuktig luft.
Den svenska sommarvärmen brukar vara ganska torr. Reser man däremot till exempel till tropikerna är det betydligt fuktigare." Läs mera här:
http://www.smhi.se/cmp/jsp/polopoly.jsp?d=6526&l=sv


GreenGate

greengate
   Bild: http://www.greengate.dk/
   Här kan du blädda i katalogen.
   Såhär fint skulle man ha det när man står och stryker...
   gärna samma utsikt också!
   Men jag har i alla fall en ganska så fin strykbräda. :-)
   Andra inlägg om Greengate: Tankebubblor.
   Andra bloggar om Greengate: Lantliv i stan och Min inspiration

Cult Design höst/vinter 07

Cult Design
bilder: http://www.cultdesign.se/
Nu har det kommer in nyheterCult Designs hemsida! Jag kunde bara inte vänta med att visa lite. Paradis med fåglar och slingriga växter är ljuvigt vackert. Asieninspirerande Bonsai med lotusblommor. En otroligt vacker Gracilis-lampa (som jag bara måste ha :-) Jag kunde inte motstå att ta med en liten tomte också! Han sitter där ihopkurad inne i snögrottan.

Tankebubblor 2 år

såpbubblor i tankebubbla
Idag är det två år sedan jag skrev mitt första blogginlägg!
Detta blir inlägg nummer 1495.
Ha en skön dag allihopa!

Tillägg den 11/8:
Jag funderade lite på bilderna som jag har i min header. Såhär:
Moln står för drömmar.
Pensé betyder tankar och funderingar.
Barn (min dotter) betyder barnasinne och lek.
Äpple är kunskap.
Datorn står för fakta.
Teckning (min dotter ritar sin lillebror) står fär skapande och kreativitet.
Blommor (krokusar) för att njuta, av vår vackra natur.
Så man kan säga att bilderna representerar innehållet i min blogg!

Jag gillar att titta på moln.

molnig solnedgång
Denna fina molniga solnedgång har jag fotograferat nu ikväll.

Den präktiga medelklassidyllen

..."Det här ointresset för varandra präglar också umgänget. När jag frågar kolleger medger alla att de - precis som jag - träffar sina allra bästa vänner högst tre gånger i månaden, ofta långt mer sällan kanske åtta tio gånger om året. Varför är det så? När vi till slut träffas så föregås det av en krävande ritual:

Samkvämet i den präktiga medelklassidyllen ska först bokas in i kalendern. Är det middag minst ett par veckor i förväg. (Vi bjuder nogsamt bara människor vi redan känner och i samma ålder och sociala position - varje demografisk grupp i sitt lilla fack.) Sedan ska lägenheten hårdstädas. Blommor köpas. Ljus tändas. Rätt kläder väljas ut. Och inte minst; en kokbok av rätta slaget ska konsulteras inför köpet av vin och råvaror till någon imponerande maträtt (som värden inte riktigt klarar att kreera trots all upptänklig kokutrustning i borstat stål).

Det hela är svårt utmattande."...

Citatet kommer från Georg Cederskogs krönika i  Dagens Nyheter: Bristen på artighet är total. Jag hittade den via Tre Flickor.

Det värsta med detta är att jag känner igen mig. Inte i allt men en hel del...
Boka in, städa, välja kläder och sånt där. Men vi är spontana också!  
I alla fall vill jag tro det. :-)
Men varför blir det att man ses så sällan med sina vänner...

ordlös onsdag

rostigtordlös onsdag
Vad jag är tankspridd... det är ju redan torsdag nu... Jag glömde ordlös onsdag igår. Jag var helt absorberad av me&i antar jag... :-)

Bohuslän

bohuslän
Vi var i Bohuslän förra sommaren! Jag fotograferade visade bilder i bloggen. Den översta bilden i det inlägget har nu kommit ut som förstasida på Kartguidens Bohuslän-karta 07-08. Kul! Jag blev kontaktad här på bloggen och fick frågan. Längst ner står det Foto: Tankebubblor-Nilla 2006

me&i hösten 2007

meandi
Bilder från: http://www.meandi.se/
Idag kan man titta på me and i höstnyheter!
Inte lätt att välja ut favoriter, men här är några i alla fall:
Ugglor och Molnklänning och Storblomma tunika och T-rexar och Krokodiler.

Pumpablomma

pumpablomma
Jag visade ju en växande prydnadspumpa på tisdagstemat.
Här kommer en blomma också.

tisdagstema - sött

nyckelpiga
Veckans tisdagstema är sött. En söt nyckelpiga och en söt prydnadspumpa. Sådana pumpor som man kan äta är söta, har jag hört. Vill du ha något ännu sötare så titta under kategorin Mat & Recept. :-)

Myggfritt

myggor
Införskaffad men inte fullt ut testad ännu. Vad gör man inte? :-) Vi tar till drastiska metoder föratt hålla myggen i schack. P köpte denna elektriska insektsdödaren med UV-lampa på Coop. Här Miljöcenter hittade jag en sida med diverse liknade prylar. UV-ljus lockar till sig och ljud avskräcker.
Någon som har provat?

Heaven Scent

heaven scent
http://www.kvadrat.dk/
Tord Boontjes mönster är så härliga!
Detta tyget heter Heaven Scent.

Bordsvatten

Naturligt mineralvatten är vatten som kommer från en underjordisk källa med naturliga halter av mineralsalter. Vattnet tappas i direkt anslutning till källan. Endast kolsyra får tillsättas eller avlägsnas. Vid behov får vissa instabila ämnen som till exempel järn och mangan tas bort. På förpackningen skall alla ämnen i produkten redogöras i en utförlig innehållsdeklaration. Produkten får status av Naturligt mineralvatten efter godkännande av livsmedelsverket.

Källvatten är vatten som kommer från en underjordisk källa. Produkten behöver inte godkännas av livsmedelsverket utan följer lokala föreskrifter, i övrigt är kvalitetskraven på produkten är lika höga som i fallet med naturligt mineralvatten. Utförlig innehållsdeklaration är ej ett krav.

Bordsvatten är kommunalt renat vatten, innehåller ofta tillsatta smakämnen, kolsyra och/eller mineralsalter. Till denna kategori räknas även vatten som kommer från en naturligkälla om de är smaksatta.

Kommunalt vatten är vatten som kommer från en vattentäkt. Vattnet renas och innehåller inga tillsatser av kolsyra eller mineralsalter.

Denna informationen hittade jag här. Titta här för exempel på de olika sorterna:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Bordsvatten

Jag dricker gärna Ramlösa. I alla fall om jag är ute någonstans på restaurang eller så. Men jag köper inte hem något vatten. Hemma dricker jag kommunalt vatten. Ibland blandar jag det också :-)
Med t ex Kiviks eller varför inte svarta vinbärssaft.
Jag dricker hellre någon form av vatten än läsk.
(Om man gillar att dricka kolsyrat vatten hemma varför inte skaffa en kolsyremaskin t ex SodaStream?)


Krysantemum

krysantemum
Blomlådan har stått tom hela semestern.
Nu tyckte jag att det var dags för lite nytt!

Lär känna din nya hud

"Normal hy Blir ofta torrare med åren
En normal hy kännetecknas av jämn hudfärg, normalstora porer, styrka och tålighet, liksom en frisk och välbalanserade framtoning. Den har sällan torra eller feta partier utan lagom mängd talg. Det är mycket ovanligt med normal hy.

Fet hy Måste syresättas
Fet hy har talgkörtlar som är aktiva och förstorade vilket gör hudytan blank och fet. Porerna är stora och synliga och cirkulationen är ofta dålig med en gulblek eller gråaktig ton som följd.

Torr hy Kan behöva antirynkprodukter
Den torra hyn är ofta tunn, ljus och känslig, den känns torr och stram och får lätt torrhetslinjer och rynkor. Talgproduktionen är låg och huden, som har små porer, saknar naturligt frisk lyster. Torr hy stramar alltid efter rengöring. Det händer att den fjällar och förlorar spänst. Huden blir lätt rödblommig vid kall väderlek. Spänsten går förlorad och huden åldras tidigt.

Yttorr hy med fet underhy Tål inte starka preparat
Blank, torr och flagande ythud med torra porer, men en underhy som producerar mängder av fett och ger akne! Det är vanligt bland dem som från början enbart haft fet hy. Ofta är problemen orsakade av starka rengöringspreparat. Hudytan drar ihop sig, vilket gör att naturligt mjukgörande sebum inte kan tränga sig upp mot hudytan. Tillsammans med bakterier bildar det kvarstående sebumet inflammationer i huden.

Känslig hy Undvik antirynkkrämer
Känslig hy är ett vitt begrepp och i princip kan den förekomma hos alla hudtyper och visa sig med olika slags problem. Genomgående för den känsliga hyn är ofta ytliga blodkärl plus att den är rödflammig, torr, tunn och ser skör ut. En känslig hy reagerar kraftigt på starka preparat som kosmetika, tvålar och dofter. I dag har bildskärmshy blivit ett vanligt problem, med torr och fnasig ythud som resultat av torra datormiljöer."

Laborera inte för mycket med olika preparat, det kan störa hudens naturliga balans.

Läs vidare här:
http://www.tara.se/skonhet/artiklar/2007/lar-kanna-din-nya-hud/index.xml

Ärtor

ärtor
Ärtor Pisum sativum
"Ursprungligen kommer ärtan från östra Medelhavsområdet, Iran, Afghanistan och Tibet. Ärter har varit kända och odlats i många tusen år. I Schweiz har man funnit ärtfrön under husgrunder som är mer än 5000 år gamla. De tidigaste fynden i Norden daterar sig till bronsåldern då man odlade ärter på Nordjylland. Då använde man de mogna, torra ärtorna. Det är förmodligen först i slutet av 1400-talet som man började äta de omogna, gröna ärterna.

Det är viktigt att ärter skördas vid rätt tidpunkt. Plockas de för tidigt är skidorna inte fyllda, plockas de ett pat dagar för sent har ärterna blivit hårda och mjöliga. De vanligaste ärterna som odlas för att konsumeras färska är märgärter, som har stora saftiga frön/ärtor och en seg hinna i skidan. Sockerärter skiljer sig från märgärter genom att de saknar den sega hinnan, vilket gör att hela ärtskidan är ätlig. Merparten av produktionen går till industrin."
LivsmedelsSverige.

"Hos spritärter och märgärter används bara ärtorna, inte bladskidorna eftersom baljans insida har en seg hinna. Ärtorna "spritas" = tas ur.
Spritärter har välfyllda baljor med utvecklade ärter. Märgärter är något sötare och mjällare än spritärter och används mycket till djupfrysning och konservering. Spritärter kommer tidigare på säsongen.
Ärterna äts råa, lättkokta som tillbehör eller kan ingå i soppor, sallader och grytor.

Sockerärter har späda, platta baljor med outvecklade frön. Sockerärter saknar seg hinna på baljans insida. Baljorna är mjälla och spröda och äts hela. Före användningen skär man av fästet och drar bort trådarna efter långsidorna. Som primör är de en delikatess. Goda också råa och i wokrätter."
http://www.fruktogront.se/modules/faq/question.php?pageId=40


Märgärt
"Pisum sativum var. sativum"
Leguminosae
Utseende och ursprung:
Märgärten är en form av spritärt, men något sötare och saftigare.
Växtplats och jordmån:
Öppen, varm växtplats med en lätt, gärna något lerhaltig, mullrik och fuktighetshållande jord. PH-värde 7,0-7,5.
Sådd och såtid:
Märgärten sås i slutet av maj eller i början på juni. Det krävs en jordtemperatur på minst 8-10 C°. Sådjup 3-5 cm, plantavstånd 5-8 cm och ett radavstånd på 35-50 cm." http://www.odla.nu/vegt/margart.shtml

ärtor


Anteckningsblock med ugglor

ugglor
Lagerhaus hittade jag dessa fina anteckningsblock med ugglor på!
Jag var även på Åhléns och köpte ett lika fint memoblock som Sara.
Ett måste vid datorn. :-)

en dag på landet

vinbär och cykla
Barnen har hjälpt till att plocka vinbär men mest har de lekt. Dottern har cyklat som aldrig förr på sin riktiga cykel. Sonen har trampat på sin traktor och även lärt sig springcykeln. De har så roligt. De älskar att vara på landet!

Vinbärsgelé

vinbär
Min händige handlingkraftige huslige karl har gjort egen vinbärsgelé!
Vi har inte syltat eller saftat tidigare, så detta var premiär.
Nu har vi plockat ännu fler vinbär, både svarta, röda och vita, till mera gelé och kanske saft. Svärmor har gjort god svarta vinbärssaft åt och också och hon fick gelé av oss.
Tillägg: Jag är så glad i min man. Så det gör ingenting att denna beskrivningen inkl. bilder hos Radhusmamma stämmer in på pricken!
Måste också lyfta upp Malins kommentar från detta inlägget:
Vad duktigt!! Undrar när man själv ska bli lika huslig?
-Husligheten kommer smygandes med åren och med barnen...! Jag var inte alls huslig förr, men nu gillar jag plöstligt att baka ;-) Så är det.

vinbären

Duktiga illustratörer

Sånt här går jag igång på:
http://www.newdivision.com/portfolios.asp
Hittade via Print & Pattern.

couscous och tonfisk

couscous sallad
En sallad med couscous, tonfisk, isbergssallad, tomater, paprika, majs, morot, gurka, cashewnötter och pressad citron och peppar. Gott tyckte vi. Sonen åt upp allt utom salladsbladen! Dottern åt några gurkor. Smakade lite på couscousen men ingenting mer... Vi har provat på alla vis, men hon är svårflirtad när det kommer till att våga smaka grönsaker.
Tillägg den 6/8: Idag har P gjort denna salladen igen. Denna gången med ägg och silverlök i, och som tillbehör hade vi honungsmelon, bacon, fetaost och lite vitlöksdressing.

Lindex-ugglor

Lindex ugglor
http://www.lindex.se
Lindex har söta bebiskläder med ugglor på.
"Miniplagg i retrostuk"
Jag gillar ju ugglor!
Trender kommer och går och ugglan består? Mitt svar är Ja :-)

Ordlös onsdag

solnedgångordlös onsdag
Detta är min andra ordlösa onsdag och Nejma i Marockos femte.
Bilden är helt utan redigering.

Augusti

svarta vinbär
Augusti är en favoritmånad! Ny ork och nya tag. Nya höstkollektioner i affärerna. Ny termin. Komma igång med träningen igen. Jag gillar att komma tillbaka till de vanliga rutinerna igen, lika mycket som jag gillar att ha semester.
P♥ och jag har plockat svarta vinbär. Jag gillar att äta dem precis som de är! Denna lådan har jag sparat i frysen nu till att använda till smoothie under hösten. Vi har plockat fler svarta och även röda vinbär, P har nämligen planer på att göra gelé...(!)
augusti

RSS 2.0