vilar och dricker te idag...

tekopp
Febrig och trött med en hals som är raspig och hes. Barnen är hostiga och jag med. En kopp te lindrar gott. Här en sort som heter Yogi Bhajan's Woman's tea med bland annat ingefära, kanel, apelsinskal, kamomill, maskrosrot, enbär, lakritsrot. Jag köpte det för ett tag sedan på hälsokostaffären.

Tillägg den 2/2 09,30
Tack för alla Krya på er-hälsningar!
Jag har haft feber till och från i fem dagar nu... Barnen hade feber i går kväll igen... 39,5° hade sonen. I förgår trodde att jag att de var på väg att bli bättre. Idag är de piggare men fortfarande mycket hosta och snuva. Känns drygt det här. Jag hoppas att vi kan gå till jobbet och dagis på måndag.

tisdagstema - liten

solstråle
En liten solstråle, en liten strimma ljus som letar sig in.
Lillen är liten och ynklig idag. Han hade hög feber i natt och hostar och hostar... Själv känner jag mig likadan. Så vi ser bara solen inomhus idag.
Andra bloggar med tisdagstema.

me&i våren 2007

meandi
http://www.bizpart.se/meandi/
Våren 2007 presenterar me&i sin 6:e kollektion. Idag kan man se första delarna av den på hemsidan. Jättefina! Vi har handlat tidigare, det är bra kläder!

Träningsinspiration

träningskläder
Träningsinspiration är nya snygga bekväma kläder som man trivs i. Då blir det genast roligare att komma iväg och träna! Jag sitter och tittar runt på lite olika sidor. Collaget visar: Seamless tank + Gabba pants Etriel från Intersport. Core racerback grönt linne från Röhnisch. Shock Absorber Reversible tränings-bh från Timarco. Hollywood Singlet linne, Laguna Wellness grå tröja, Hollywood Halterneck grönt linne och Hollywood shortpant i grått från Better Bodies. Fit Dance top vit med silvertryck och Yoga sleeveless top i rosa från Nike. Loose dance pants vita från Casall. Skorna heter Asics gel cumulus och Reebok cardio från Löplabbet.
Det finns mycket mera! Nike har så snygga dance-kläder. Jag gillar den stilen, skulle gärna vilja lära mig att dansa . Jag gick på dance-aerobics en termin för några år sedan, det var kul!
Eventuellt ska dottern börja på dansjympa/jympa/dansskola framöver. Hon gillar jympa och att sjunga så det kan bli kul för henne.
Jag var och tränade två gånger i förra veckan.
Denna veckan får vi se hur det blir... Just idag känns det segt... Dottern fick hosta och feber i lördags och sonen idag...

små söta rosa klockor

rosa klockor
Jag köpte denna söta blomman efter julhelgen. Minns inte vad det stod på att den hette men, det är en sorts våreld med längre klockigare blommor.

Grattis

golfkort
http://www.pq2.biz/cms/

Broccoligratäng

broccoligratäng
Jag har lagat mat efter Cecilias recept i helgen! Broccoligratäng

"Koka pastan.
Koka broccolin lätt.
Stek bacon (i klippta bitar).
Lägg den kokta pastan, broccolin och baconet i en ugnsäker form.
Ringla över såsen.
Toppa med gratängost.
In i ugnen tills fin färg."
Gott!
Jag tog ett paket bacon, nästa gång tar jag två.
Jag tog en paket sås, nästa gång tar jag två.
Jag kokade för mycket pasta, nästa gång kokar jag lite mindre.


Korvgrillning

korvgrillning
Idag har familjen grillat korv med farmor och farfar. Vi har också hälsat på hos gamlafarmor och gamlafarfar. Nu är barnen hos farmor och farfar för att sova över. P♥ och jag ska snart iväg på bio. :-)

Allt fler vill byta till nya efternamn

Det kanske också har med att svenskarna är sådana individualister? som jag skrev om i inlägget nedanför. Svenskarna är kreativa. "Allt fler ansökte om att byta efternamn 2006, visar statistik från patent- och registreringsverket (PRV). Mest ökar de som vill hitta på sina egna efternamn. 1420 personer ville under 2006 få anta ett namn som de skapat själva, jämfört med 869 personer år 2000." TT

"Sverige är ett utpräglat individualistsamhälle. Här går den enskilda människan före traditioner, familj och andra mossigheter." svt (Världens modernaste land)
"Efternamn ger uttryck för gemenskap inom en familj eller en släkt." Skatteverket.
"Här kan du få hjälp med att sätta ihop ett nytt efternamn." PRV

"Förra året lämnades 6 500 ansökningar om namnbyte in till Patent- och registreringsverket (PRV). Det är mer än dubbelt så många som för tio år sedan.
Bakom en femtedel av ansökningarna ligger invandrare som vill byta till ett mer svenskklingande namn för att lättare få jobb, försäkringar och lån – eller helt enkelt för att man vill passa in i sin nya svenska verklighet och slippa bokstavera och svara på frågor om ursprung." Metro.
"Svenskarna är redan världsledande i att byta efternamn." DN.


om olika generationer

”Det finns faktiskt få andra kulturer där de olika generationerna umgås så lite, har så lite med varandra att göra. När jag träffar folk från andra länder så finns det nog nästan inget annat som jag skäms så mycket över, som svensk.”

så säger han Fredrik Lindström i sitt sista och avslutande program om Världens modernaste land. Apropå att svenskarna är så föränderliga, moderna och självständiga, oberoende och ensamma. Att vi vill leva i en förlängd tonårstid. Frigöra oss från våra föräldrar, inte vara beroende. Vi klara oss själv, är individualister. (Att vara individualist, att vara ensam är det ett fritt val eller ett öde undrar Peter Englund.)

Det är tänkvärt och jag håller med om att det är sorgligt att generationerna inte umgås mera med varandra.


För egen del tycker jag inte jag behöver ta åt mig så mycket i alla fall. (Bara att jag ska se till att barnen och vi åker och hälsar på Ps far- och morföräldrar ännu oftare. Det behövs ju inte så mycket. De blir glada bara av att se sina barnbarnsbarn leka.)

När jag växte upp träffade jag min mormor och min farmor ofta, de var som reservmammor. Det var mysigt att vara hos dem och jag gillade när de berättade om hur det var de var små. Vi fortsatte att träffas även när jag blev äldre, även om det inte blev lika ofta när jag var i tonåren. Farmor dog när jag var 18. Hon bodde själv i sin lägenhet och hade det bra. Det var bara de sista månaderna som hon bodde på sjukhem. Min mormor bodde i sin lilla stuga på landet tills hon var runt 85. Sedan bodde hon i lägenhet och sista åren på ålderdomshem till slutet. Hon blev 90 år. Jag var i USA som au-pair året innan och mormor trodde inte att vi skulle ses igen. Hon skrev ett brev till mig, själv, som mamma hjälpte henne att posta till mig. Lilla mormor, oj vad jag grät när jag fick det. Men jag han komma hem och träffa henne och hon han och träffa P också, innan hon gick bort.


Jag hade ju bara mormor och farmor när jag växte upp. Mina barn har både en mormor, morfar, farmor, farfar plus en gamlamormor, gamlamorfar, gamlafarmor och gamlafarfar! (De är priviligerade!) De äldsta är på Ps sida och de är i 85-årsåldern nu. De klarar sig ganska så bra ändå, bor hemma. Det är Ps mormor som är iväg på äldrehem bitvis. De ser, hör och går dåligt och så. Jag är så glad för att barnen får träffa dem och de umgås på ett sådant naturligt sätt. Alltså att barnen inte ser något konstigt i att vara gammal och träffas med gamla människor.

Ps mamma jobbar inom äldrevården och hon ser det också så. Hon har ju stor erfarenhet. De hade besök att barngrupper på hennes jobb och hon berättade om barnen frågor om de gamla. (Det är ju inget exotiskt, men jag tänkte på att det var som att gå på zoo.) Hon berättade att ett av barnen frågade föreståndarinnan lyriskt -Var har du hittat alla dessa gamlingarna, är det dina allihopa? Och ett annat barn konstaterade att –En del satt och tittade och andra såg döa ut.


Jag ska inte debattera äldrevården för jag är inte tillräckligt insatt. Ibland när man hör saker på radio och tv så tänker man att aldrig vill bli så gammal och sjuk att man inte klarar sig själv. När man inte kan gå ut varje dag utan får vänta på att någon ska ta ut och vädra en någon gång då och då bara.

Ps föräldrar är runt 60 och de jobbar och de reser och de gillar att träffa oss och sina barnbarn. De har föräldrar som behöver mer och mer omsorg och det är ju livets gång naturligtvis. Ps mamma upplever det som extra jobbigt tror jag, att ta hand om sina föräldrar, när hon jobbar med att ta hand om sjuka och gamla på jobbet hela dagarna. Att se sina föräldrar bli gamla och svaga är ju inte roligt… Trots att det är naturligt är det ändå så onaturligt, i vårt samhälle. Det är jobbigt att hantera på flera sätt för alla, kanske för svenskar i synnerhet? Distansen är så stor. Vi har inte tid att ta hand om våra gamla, så som de tog i upp programmet, jämfört med andra länder eller jämfört med förr i tiden. Vi bor inte tillsammans längre kanske inte ens i närheten. Och vi är liksom inlärda, både de äldre och vi, att klara oss själva och sköta oss själva. När vi någon gång behöver vård så är det staten, samhället som får ordna det.

Det blev långt det här, och lite osammanhängande kanske. Ni som har sett programmet och serien förstår nog vad jag menar. Ni som inte har sett det; Det finns fortfarande kvar på nätet att se! Titta här: Världens modernaste land.


Kringlor

kringlor
250 g smör
3 dl mjölk (funkar även bra med grädde eller gräddfil)
1 ägg
1 liter vetemjöl
2 dl grovt rågmjöl (eventuellt mer, minska då på vetemjölet)
1½ dl socker
1 msk hjorthornssalt
(Smöret ska inte smältas, men ha det gärna i rumstemperatur ett tag.) Jag invigde min nya elvisp (degkrokarna). Knåda ut mer ytterligare lite mjöl. Doppa kringlorna i strösocker. Grädda dem i 250° i 8-10 minuter.

Det var många år sedan jag bakade kringlor. Idag kände jag för att göra det. Jag fick receptet av en fd jobbarkompis. Hon fick ut 48 små söta kringlor av detta. Ungefär så små som min obakta ser ut. Jag gjorde av någon anledning 32 stora istället... Nästa gång ska jag göra mindre.

Det luktar ammoniak här hemma nu! Såhär står det på påsen (Santa Maria) med Hjorthornssalt "Hjorthornssalt (E503) framställs på konstgjord väg och används som jäsmedel i t ex drömmar och kubbar. Vid upphettning frigörs koldioxid och ammoniak. det senare luktar kraftigt när ugnsluckan öppnas. Tillslut påsen väl efter användandet annars minskar jäskraften."

"Hjorthornssalt framställdes förr genom upphettning av horn och klövar från bland annat hjortar därav namnet." http://sv.wikipedia.org/wiki/Hjorthornssalt

Jag har frusit in kringlorna nu. Jag gillar dem nybakta och mjuka. Bättre då att ta upp efterhand som man äter dem. Barnen och jag har förstås smakat varsin idag. Goda!

Unik Design

unik nanso
Nu du Weronica! Gissa vad jag gjorde!

Såhär skrev Minks: "Men du, så nedringens snygg! Såg den idag o blev grymt sugen. Jag är bara lite neggig o tycker inte att jag passar i omlotter… eller klänningar i huvudtaget tyvärr."
och jag tyckte likadant; alltså att klänningen är så nedringens snygg! Men kanske att omlottklänningen kanske inte är något för mig? Men... Jag tog en chansning ;-) som gick hem. Det blev riktigt bra! Den passar mig fint! Jag trivs i den och jag trivs med Unik Design. Det gick hur bra som helst att beställa därifrån. Så nu sitter jag här med mitt första Nanso-plagg och är helnöjd. Längtar efter sommaren. Men klänningen tänkte jag börja använda redan nu på lördag. Frågan är bara Vad ska jag ha på benen?


kom och köp! billigt billigt! äkta kopior!

Vad är det för fenomen som får normalt funtade människor att panikshoppa märkeskopior bara för att det är billigt, när de är utomlands?
och massor av t-shits med tryck på och badlakan till barnbarnen...
Som jag nämnt så är mina föräldrar i Thailand nu och hemresedagen närmar sig. Mamma ringer och frågar:
-Jag tänkte köpa ett par Foppa-tofflor till P, vad har han för storlek?
-Ehh... Nej det behöver du inte. Förresten jag vet inte om han kommer att gilla dem...
-Men de är billiga, bara 50:-. Han kan ha dem hemma. -och du, vilken färg vill du ha, tror du 38 blir bra? Jag hittade förresten ett par blå till Lillen i storlek 29. -Det kan bli lite att växa i.
-De blir nog lite väl stora till honom. Finns det gröna istället?
-Pappa har redan packat ner dem i väskan nu. -Vill du ha ett par solglasögon som det står Dior på?
-Jag har ingen aning, mamma. Köp inte för mycket sånt där nu...

Jag kan inte låta bli att le. :-) Vad ska jag göra med ett par solglasögon som det står Dior på? Jag köper varken äkta eller oäkta Dior annars... eller Gucci eller Armani eller Chanel eller vaddetnubrukarheta. Jag vet inte ens hur de ser ut. Hur ser Dior-glasögon ut? Jag letade upp en bild bara för skojs skull.
Söta mamma :-)
Det ska bli intressant att se vad de kommer hem med...
(Tillägg: Jag har alltså inte pratat om Crocs med mamma. och aldrig några Dior-glasögon eller liknande. Det var nog helt enkelt så att det var något de fick syn på bara hux flux där i Thailand på någon marknad... hur tokigt som helst. *ler* P sa när ha fick höra talas om detta: -Vilken storlek sa du då? -43 svarar jag.
-Ja, då passar de i alla fall, om det blir några. ;-)Tillägg den 3/2: Piratkopiecrocsen hette "Miami" och de hade ingen krokodil på sig utan en... flodhäst! Alla passade oss i storlek. men... de luktar vedervärdigt! Någon stark parfymig plastig doft. Det går inte att tvätta bort. De luktar så starkt att det inte går att ha dem inomhus.

Dottern fick i alla fall en söt klänning med fjärilar på.

Crocs

crocs
Bilder från crocs.se och crocs.com
Jag tittade runt lite på hemsidorna när Helena En mammas dag skrev om Crocs i sin blogg. Jag har sett dem tidigare (man har väl inte kunnat undvika att höra talas om Foppa-tofflorna.) och provat ett par vid ett tillfälle. Men vi har inga ...ännu. Jag blev lite sugen på att köpa till mig och barnen i vår. P♥ sa att han inte vill ha några!
(Fast jag tyckte att de som heter Off Road kunde passa honom :-)

Lillen kan själv

I morse vaknade lillkillen själv. Steg upp själv utan gnäll. Gick och kissade på toaletten själv. Tog fram kläder och klädde sig helt själv. De var bara tröjan som kom bak och fram men annars gjorde han allt själv till och med strumporna. Kom ner till mig i köket och ville ha frukost med mig innan vi skulle gå till dagis, så det fick han lite.
De flesta mornar brukar jag få väcka honom och då är han oftast sur och vill inte alls varken kissa eller klä på sig... Idag gick allt som en dans. Snopen blev jag.
Tösen var tröttare, men det brukar oftast gå bra.
När jag hämtar på dagis berättar fröken samma sak typ, fast med ytterkläderna, när de skulle gå ut på förmiddagen. "När jag vände mig om stod han redan där klar med allt på sig! Bara ena vanten kvar. Jätteduktig att klä på sig!"
När jag kom för att hämta barnen på dagis var han inte lika snabb dock, utan ville bli jagad av mamma istället för att hjälpa till... Trötta mamma blev lite onödigt arg... När vi kom hem lekte barnen och jag kröp ner under täcket för att vila mig lite. Det är så mörkt när man kommer hem och så kallt nu med minusgrader ute och man känner sig ganska så hängig och deppig. Sedan tog jag i alla fall mig själv i kragen och åkte iväg till jympan. Det kan vara segt att komma dit. Men när man väl är där är det alltid jätteroligt! Idag var det kul och det gick bra att träna. Pigg instruktör med ösig musik. Musiken är viktig tycker jag. Det blir roligare att röra på sig då!
Snälla P♥ hade bakat pannkakor till jag kom hem. Varmt och gott!
Ikväll har jag sett det sista avsnittet av Världens modernaste land. Bra!
och så har jag gjort klart det sista och skrivit i fotoalbumen.

Vårkänslor

vårkänslor
Vårkänslor: Fågelhälsning, Ljusare tider, Våryra och Kvitter heter dessa nya frimärken av Lars Melander.

"Konstnären Lars Melander har i sitt arbete med utgåvan inspirerats av sina egna tankar kring den annalkande våren. Ledord som kärlek, natur och ljus har väglett honom i skapandet av de gouacher som nu hamnat på frimärke. En annan inspiration har varit fågelsång. På två av frimärkena i utgåvan ser vi fåglar i full färd med att bejaka våren och kärleken med sin skönsång."

http://www.posten.se/m/frimarken

en fotohög...

foto
När jag kom hem från jobbet idag låg en kartong och väntade på mig. Bilder som jag har beställt från Colormailer. Det blev en rejäl trave denna gången. Tänk dig normaltjocka bilder som är 10x15 cm i en hög som blev 7,5 cm! Det är 4 månader som ska in i barnens album nu...

tisdagstema - självporträtt

tös&jag

Sheryl Crow

Sheryl Crow
http://www.sherylcrow.com/
Apropå filmen Bilar. Jag hörde sången Real Gone och tänkte Vem är det som sjunger? Det är ju Sheryl Crow. Hon har gjort mycket bra!

Hårda och mjuka vokaler

A-pan O-dlar U-tan Å-ker (hårda)
E-rik I Y-stad Ä-ter Ö-dlor (mjuka)
http://www.helgo.net/e/ord/ramses/

"En vokal är ett stavelsebildande språkljud, självljud, och termen används både om grafem och fonem. Vad gäller grafem representeras vokalerna i det svenska latinska alfabetet av bokstäverna a, e, i, o, u, y, å, ä och ö. Övriga bokstäver är konsonanter.

Inom fonetiken används ett annat alfabet, fastän det latinska alfabetet är fonetiskt uppbyggt, då det finns fler ljudvarianter än bokstäver.

Fonetiken skiljer mellan:

Främre, centrala och bakre vokaler
Höga och låga vokaler (även kallade öppna och slutna)
Runda och orundade vokaler
Långa och korta vokaler
Monoftonger, diftonger och triftonger


Diftonger och triftonger 
I många språk samt i svenska dialekter, dock inte i högsvenska, förekommer vokalljud som ändrar i klang från ett vokalljud till ett annat. Sådana språkljud kallas diftonger. I en del språk och dialekter kan man identifiera tre olika vokalljud i samma stavelse, och då talar man om en triftong.


 Främre, centrala och bakre vokaler 
Vokalerna kan delas upp i främre, (i, y, e, ä), centrala (bl a ö-ljud, kort a) och bakre, (u, o, å, långt a) vokaler.

I svensk ortografi skiljer man mellan mjuka vokaler (dvs främre vokaler) och hårda vokaler (dvs bakre vokaler). Deras funktion i stavningen skiljer dem åt: samma konsonant-bokstäver eller kombinationer av dessa, blir olika ljud beroende på vilken slags vokal de står framför.


C
får k-ljud framför hård vokal (till exempel cognac, cumulus), medan det får s-ljud framför mjuk vokal (till exempel cirkus, cykel)

G
uttalas med g-ljud framför hård vokal (till exempel gata, gunga) men får oftast j-ljud framför mjuk vokal (till exempel genom, gitarr)

K har k-ljud framför hård vokal (till exempel kaka, kopia) men representerar för det mesta tje-ljud framför mjuk vokal (till exempel kedja, kid)

Sk blir just sk framför hård vokal (till exempel skata, skola) men blir sje-ljud när det står framför en mjuk vokal (till exempel skela, skytte)"
Läs mera här: http://sv.wikipedia.org/wiki/Vokal

"Uttal för bokstäver i tyska:
ph som ett f i svenskan, t. ex. f i filosofi
http://sv.wikipedia.org/wiki/Tyska


Charlie och Lola

Charlie och LolaSnart börjar det! Charlie och Lola 18,00 på Bolibompa.

"Charlie är sju år och hänger ofta ute med sin kompis Marv. Han gillar fotboll, raketer och att hitta på historier. Han gillar också sin lillasyster Lola. Det är bara en sak - hon är väldigt bestämd och envis. Tecknad småbarnsserie från BBC där de svenska rösterna görs av Jakob Bergström, Ella Andersson, Mathilda Smedius, Benjamin Wahlgren m.fl."
http://svt.se/

Vi har en Charlie och Lola-bok hemma "Jag är faktiskt alldeles för liten för att börja skolan" Där storebror försöker övertyga Lola om att det är kul och kommer att gå bra för Lola att gå till skolan.
Andra bloggar om Charlie och Lola: Living by W


Utmaning: Favoritmöbel

stol
Junitjej utmanar oss att visa favoritmöbler! Här är min favoritmöbel. Det är egentligen inte min stol utan min mans. Vi gjorde om den för ett tag sedan. Min pappa hjälpte till att klä om den och gör den mjukare att sitta på. och vi valde att klä den i detta fina blå tyg som P♥s mamma har vävt. Jag har den, precis som Junitjej har sin, till att lägga kläder på. Vi har bara en av den.
Junitjejen undar också hur jag kom på mitt bloggnamn. Det vet jag inte riktigt. Det var ju nästan 1½ år sedan nu. Jag tänkte väl mig att mina inlägg skulle vara som små tankebubblor... Jag vet i alla fall att jag kom tidigt på vad mina kategorier skulle heta, och jag har haft samma hela tiden.

Januari - inspiration

inspiration
Jag har en låda kläder från H&M som ligger och väntar på att bli utlöst... bland annat denna ljusrosa cardigan. Dottern och jag får likadana. En ny tränings-bh önskar jag mig också. Original A-C modellen från StayInPlace är bra för mig. Jag har en i vitt, så nu vill jag ha en i svart. Hittade många snygga underkläder också på Timarcos sida. Bland annat Triumph Amourette 300 WHP.
Jag har ett par bra löpskor, som jag köpte i somras. Just nu har jag dem inomhus. Men jag känner att jag skulle behöva ett par nya fitnesskor egentligen. Plus att jag behöver ju ha löpskorna utomhus till våren. Jag tittade lite på Löplabbet för att se vad som fanns.
Jag har 6 stycken klara Aino Aalto medium tumbler-glas. Det får plats i alla fall 2 till i skåpet. :-)
Denna hårinpackningen från Dermanord är jättebra! Det börjar bli tomt i hyllorna här hemma nu. och en massage-tid skulle inte vara fel heller...!
Andra inlägg med inspiration: Augusti, September, Oktober, November,
(och i December hade jag inget speciellt.)
Apropå vad jag skrivit om tidigare; Jag fick klockan jag önskade mig i julklapp!
Tack snälla♥ pappa!

Om dottern själv får välja...

armbandTösen vill helst ha på sig sommarklänning, jättemånga armband och halsband, byxor, mängder av färger och mönster... och det får hon!
I alla fall när vi är hemma, som idag. Det är härligt när hon väljer själv!
Det går för det mesta riktigt bra. Vi brukar komma överens. När hon ska iväg till dagis brukar jag styra klädvalet och för det mesta går påklädningen smidigt.
Hon var med mig på Lindex för ett tag sedan och valde ut en kjol helt själv, det blev jättefint. När vi var på H&M sist så blev det lite väl många hårspännen, men jag sa okej. När vi kom hem sparade jag undan några av dem. De har ju en tendens att försvinna, så det är bra att ha några att ta till.
Jag hade stor frihet att välja kläder själv när jag vet liten. Mycket tokigt blev det och jag var förmodligen ganska så envis också... Vid ett tillfälle, jag var 5-6 år, ville jag köpa en gul halsduk mitt i sommaren, på rea. Det fick jag och den halsduken hade jag nästan hela tiden på mig. Mamma har sparat den som ett minne. Jag hade dille ett tag på att sy i knappar på allt också. Dekoration på mössor t ex. Och när det saknade knappar i min farmors kofta så sa jag till farmor att "Jag kan hjälpa dig, famor. Jag vet hur man gör" och så sydde jag i en knapp i varje färg i hennes kofta. Hon behöll det så självklart.

Äntligen skidåkning!

vinterpromenadvinterpromenadskidor
Tänk att just idag , på högvinterns första dag, kom det snö! Årets första snö. Dags att plocka fram vinteroverallerna och ge sig ut för att känna på snön.
Sedan tog vi fram julklapps-skidorna för en premiär-tur. Det gick riktigt bra. I alla fall dottern var riktigt duktig. Hon hade mer kunskap och tålamod än jag hade förväntat mig. Men så hade hon också sett fram emot denna dagen. Kul!

Förvintern övergår i högvinter

januari is
Det var en sådan fin himmel i morse vid soluppgången, alldeles orange! Så vi klädde på oss snabbt och gick ut. men när vi kom ut var himlen redan grå och trist... Barnen gillade att det fanns is att hoppa på och vi var ute en liten stund innan vi gick in för att äta frukost. Idag övergår förvintern i högvinter.

Bilar på dvd!

cars bilarÄntligen har vi filmen Bilar (Cars) på dvd! Den kom ut i onsdags 17/1. Den är så bra och barnen älskar den! Vi var ju och såg den tillsammans på bio hela familjen. Nu ska jag se den engelska versionen också. Det är till exempel Larry The Cable Guy som gör Bärgarn (Mater).
Den är bra på svenska också tycker jag. Kul det där med vilka som gör rösterna. Bland annat är det Martin Stenmarck som gör Blixten McQueen, Malin Berghagen-Nilsson gör Sally Carrera, Magnus Härenstam gör Schassen, Sven Melander gör Sheriffen, Bert Karlsson gör Bert (Harv), Gert Fylking gör Mack, Johan Thorén gör Johan Motorén! :-) med flera.

Panna cotta

panna cotta
Jag har provat något nytt idag. Jag har provat att göra en panna cotta med gelésocker och vit choklad i. Jag har inte gjort panna cotta tidigare och inte smakat det heller. Såhär står det i italienska ordboken; panna=grädde, cotta=förälskelse, cotto=kokt och förälskad...!
Jag hittade ett recept hos Dansukker som jag kände för att göra:
Hallonpannacotta

4 port

Ingredienser:
1/4 l hallon
1/2 dl hallonsaft
1/2 dl vatten
1/2 dl Dansukker Gelésocker Multi
och

100 g vit choklad
3 dl grädde
1 dl Gelésocker Multi 


Lägg hallon i botten på 4 glas. Koka upp saft, vatten och Gelésocker Multi. Fördela saften över hallonen. Ställ i kylskåp för att stelna.

Lägg choklad, grädde och Gelésocker Multi i en kastrull och smält på svag värme. Låt därefter koka i 1/2 minut. Ställ åt sidan för att svalna.

Fördela därefter blandningen på hallongelén. Ställ hallonpannacottan i kylskåp till serveringen.

Man behöver gott om tid, för det tar minst två timmar för varje lager att stelna. Det går fort att göra men det tar tid att vänta... Den vita chokladen gör det övre lagret ganska så sött och krämigt. Men blandar man ihop med det undre lagret medan man äter så blir det jättegott. Jag hade inte hallonsaft som det står i receptet utan tranbärsdryck. Jag la både hallon och blåbär i glasen.

Det där med gelatinblad har jag aldrig provat att använda till någonting någon gång. men det är kanske det man ska ha när man gör riktig panna cotta... Nästa gång ska jag prova ett annat recept. Kanske detta: http://www.recepten.se/recept/pannacotta.html
eller detta http://agliolio.blogspot.com/2005/06/panna-cotta.html


Bloggportalen

"Bloggportalen.se - startades av författaren och bloggaren Sigge Eklund i augusti 2005. Tanken var att skapa en katalog över de svenska bloggarna, så att:
Folk som läser bloggar lätt skulle kunna hitta och upptäcka nya bloggar
Folk som bloggar skulle kunna få sina bloggar upptäckta av nya läsare
Sedan mars 2006 ägs Bloggportalen av Aftonbladet Nya Medier, med Sigge Eklund som utvecklingsansvarig.
http://www.bloggportalen.se/BlogPortal/view/About

"18/1: Idag öppnar vi portarna till nya Bloggportalen.se, en sajt där svenska bloggare inbjuds att presentera sin blogg, och tillsammans bidra till att skapa en unik och ständigt aktuell trendmätare.

Nya Bloggportalen indexerar nämligen allt bloggarna skriver och genererar därefter ett antal listor, som visar vad de reagerar starkast på just idag.

Dessutom erbjuder sajten olika topplistor över landets mest populära och omdiskuterade bloggar – både på regional, nationell och ämnesnivå – samt två sökmotorer: en där man kan söka efter bloggare eller ämnen i bloggkatalogen och en där man kan fritextsöka i allt som skrivs i bloggarna just nu (Bloggsök.se)."
http://blogg.aftonbladet.se/1/perma/242767/


vårkläder

h&m
http://shop.hm.com/shop/do
Sitter och tittar på vår- och sommarkläder... :-)

Formex

hägring
http://www.formex.se/ Fotograf: Louise Billgert 
Om bilden: Trenden Hägring i temautställningen Hägring sammanställd av Lotta Ahlvar, vd, Svenska Moderådet. 
Idag öppnade Formex - Nordens största fackmässa för design och inredning.
och det är ju alltid kul att se och läsa om vad för trender som kommer i vår! Jag kommer tyvärr inte att vara på plats, hade varit kul... Men jag tittar in hos Frida Cult Design, istället :-) Hon är där.

En i familjen har i alla falla varit på mässa i veckan. P♥ har varit på IT-mässa i Göteborg. Han kom hem med en liten "mini flasher" till mig. En rosa pratbubbla där det står Hallå! Den blinkar när min (eller vilken som helst i närheten) mobiltelefon ringer. :-) Ungefär som Helenas pingvin, fast enklare.

Tulpanens dag

tulpanens dag
Tulpanens Dag infaller 2007 den 18 januari.
Tidigare inlägg: Tulpanens dag.

tisdagstema - väder

väder
Idag är tisdagstemat väder och jag har helt enkelt tagit en bild på dagens väder. Det har varit ganska så klart och lite soligt idag. Jag var ute och tittade på solen när jag var på jobbet, bara för att :-)
Regn och blåst och stormar är så tråkigt... När det är en klar, solig högvinterdag man vill ha, så här i mitten av januari! Här är en fin bild från ungefär ett år sedan: Solnedgång i januari.
Andra bloggar med väder finns här.

stormnamn

"I Norge heter den Per.
Men svenska SMHI vill inte hänga på den internationella namntrenden.
Här kallar man stormen för ovädret 14 januari.
Norrmännen har döpt sina stormar med ordning och reda och i bokstavsordning sedan 1995. Först ut var Agnar och Bera följda av Dag året därpå.
2003 hade norrmännen döpt så många stormar att det var dags att börja om från alfabetets början igen med Agda. I januari 2005 kom den berömda Gudrun och just nu är det alltså Per som orsakar förödelse.
Men svenska SMHI står utanför namntrenden.
– Vi har traditionen att vi döper dem efter datumet då de inträffar, säger jourhavande meteorolog Bengt Lindström.
Så om rätt ska vara rätt heter Gudrun egentligen åttonde januaristormen 2005. Per hette under söndagen ovädret 14 januari."
http://www.helagotland.se/%5CGEN_UtmatningGT.asp?ArticleID=1393889&ArticleStateID=2

"Norska vädertjänsten har sedan 1994 en fast ordning där man varnar för extremt väder. Men först 1995 fick ovädren namn. Det första namnet. "Agnar", kom den 12 oktober 1995.
Sedan har ovädren och stormarna på norska extremvarningslistan fått namnen: "Bera", "Dag", "Erika", "Frode", "Gerd", "Hauk", "Idun", "Joar", "Karl", "Leif", "Mari", "Njål", "Olrun", "Peter", "Reidun", "Sølve", "Tora", "Ulf", "Valdis", "Yrjan", "Agda", "Bengt", "Clara", "Dyre", "Edda", "Finn", "Gudrun", "Hårek", "Inga", "Kristin", "Loke", "Mona", "Narve", "Oda", och den 13 januari  "Per".
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=605674&previousRenderType=6

"Fra 1994 har man hatt faste prosedyrer ved varsling av ekstremvær i Norge. Ansvaret er lagt til Meteorologisk institutt. Først fra og med 1995 fikk uværene navn. Målet med ekstremværvarslene er sikring av liv og verdier."
http://met.no/met/met_lex/a_f/ekstremvar/ekstremuvar_1005.html


Jag tycker inte att Sverige behöver hitta på egna namn.
Det går bra att låna Norges. Vi har väl inte några stora stormar att tala om, som inte drabbat Norge också?
Undrar vad det blir för namn nästa gång? Något av de här kanske: http://no.wikipedia.org/wiki/Liste_over_norske_navnedager Lite marginalklotter den 15/1-07: Tankebubblor på plats 39 av 50 http://knuff.se/topp50/laenkandeinlaegg/
http://bloggtips.se/blogg/b7hd4/tankebubblor

Elsa Hosk

Elsa Hosk
Elsa Hosk är en svensk fotomodell som är född 1988.
Jag fick upp ögonen för henne när jag läste om henne i Friskispressen:
"Hon har toppbetyg i skolan, äter vad hon känner för och går på intensivjympa. Dessutom är Elsa Hosk, 18, en av Sveriges absolut hetaste fotomodeller just nu.New York, Paris, London, Hongkong, Thailand, Nice och Milano. Inte nog med att Elsa Hosk får åka dit – hon får också betalt för det. Elsa är en av Sveriges mest eftertraktade modeller med flera stora uppdrag bakom sig. Vad sägs om en visning för Dior, kampanjer för klädmärkena Fornarina, Boomerang och Tiger, omslag för Elle, Teen Vouge, Cosmopolitan och Damernas Värld?När modebranschen fick svara på vilka svenska modeller som är hetast just nu, kom Elsa tvåa..."
"Ett av Elsas stora genombrott är tv-reklamen för hudvårds- och läkemedelsföretaget ACO..."
Elsa Hosk, Indiskas ansikte i höst och vår, är nominerad till årets modell.
Så blå ögon och så söta fräknar :-)

gem...

gem tulpan
Jag sitter och provar mig fram i photoshop elements... (använder mest MS Paint annars.) Vill lära mig att göra fina collage med gem, klädnypor, genomskinliga tejpbitar, fotokanter, ramar... som hos hotspot, En mammas dag, Sara vill fara,  Cult Design m fl. Men det tar tid...  :-)  Jag hittade lite om tejpbitarna här. Övning ger färdighet och tålmodighet är en dygd eller hur det nu brukar heta...

sia

sia home fashion
http://www.sia-homefashion.com/
Fresh Spring, Harmonius Home, Sophisticated Home, Happy Summertime...
Jag kan inte låta bli att kika runt på lite vårnytt jag med!
Andra bloggar om sia: Frøyas Favoriter, Hemma hos Linnea, Cleopethra,

telefonbok till barnen

telefonbok/album
Det var ett tag sedan jag gjorde färdigt detta fina telefonboksalbum Jag har skrivit om det tidigare: Nu har jag även köpt ett album som är 15X15 (likadant som de andra med plastfickor i) på Panduro. Jag ska ha det till en adressbok med adress och telefonnummer på vänstersidan (har skrivit det i datorn och det är lätt att byta ut när någon byter adress.) på högersidan av uppslaget så har jag ett foto som jag dekorerat. Det kommer främst vara till barnen. (Det ska finnas bilder på främst de nära släktingarna.)

Nu börjar det komma till användning lite också. Dottern vill slå numret själv och ringa upp farmor (och farfar, mormor, morfar.) Hon är inte så glad i att prata i telefon, ganska så avvaktande och blyg. Men det går bättre och bättre. En kompis jämnåriga dotter är raka motsatsen ;-) Hon svarar när man ringer och hon pratar på om allt möjligt och berätta om vad de gör "Mamma byter blöja på lillebror nu" och så vidare. Jättekul att höra henne, hon låter så mycket äldre än vad hon är!

Tulpaner!

tulpantulpanertulpantulpanertulpanblad
Det är så härligt med tulpaner! Det är Tulpanens dag på torsdag, så jag ska passa på att köpa mig en bukett vita tror jag. Tulpanbilderna är från den 7/1-07

popcorn

popcorn
Igår gjorde vi något som vi inte har gjort på väldigt länge; poppade popcorn i en gryta! Vi har inte ätit popcorn på jättelänge. Barnen har smakat det, vi har haft mikro-popcorn vid några tillfällen. De tyckte att det var spännande att höra hur det poppade i grytan! Gott!

En snödroppe!

snödroppar
Jag hittade en snödroppe ute idag! ...bara två månader för tidigt...

Tjugondedag jul

Tjugondedag jul eller tjugondag Knut infaller den 13 januari, tjugo dagar efter jul, och räknas i Sverige, Finland och delar av Norge som julens sista dag. Talesätt: Tjugondag Knut dansas julen ut. Dagen kallas tjugondag Knut därför att Knut har namnsdag denna dag.

I övriga delar av världen är julen slut i och med trettondedag jul.

Varför julen förlängts med en vecka i Sverige är inte känt. Jan-Öjvind Swahn nämner i Nationalencyklopedin dock ett par möjliga orsaker. Dels att den 13 januari är trettondagens oktav, dels att man kanske ville förlänga julfirandet så det varade över tidpunkten för det hedniska midvinterblotet.

I bland annat Fryksdalen i Värmland finns traditionen att barnen denna dag – i julgransplundringens spår – går utklädda i kostym och mask, som så kallade knutgubbar, och tigger de vuxna om godis.

Den här artikeln är hämtad från http://sv.wikipedia.org/wiki/Tjugondedag_jul

Julgransplundring är en tradition som innebär att man klär av och kastar ut advents- och julsakerna den tjugondag Knut (13 januari. Julgranen kastas ut (plockas undan om det är plastgran). Julgransplundringen brukar ses som en avslutning på den över en månad långa period från första advent och frammåt som bland annat omfattar advent, Lucia, jul och nyår. I samband med julgransplundringen ordnas särskilt för småbarn dans kring granen, olika lekar, lotteri, fiskdamm med mera både i hemmen och i offentliga sammanhang som Folkets hus, skolor och förskolor.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Julgransplundring

granris


Längtar...

jane churchill
http://www.janechurchill.com/
Denna bilden var så härlig!
Jag längtar efter sol och sommar när jag ser den.
Det finns många vackra tyger här: Jane Churchill.

pannkakor...

katalogkort
http://www.blyberg.net/card-generator/

Utomhus idag

januari
Ingen snö och knappt inget solsken, bara regn och blåst...
Vinteroverallerna hänger fortfarande oanvända i garderoben.
Tidigare inlägg: Utomhus idag. 16/12-06

En godare morgon!

apelsinjuice
Vi har druckit denna goda milda apelsinjuicen till frukosten idag!
Brämhults sida Juiceskolan kan man läsa om vad det är för skillnad på; Nypressad juice, Färskpressad juice ej från koncentrat, Juice från koncentrat drickfärdig, Juice från koncentrat koncentrerad och Övriga fruktdrycker ej juice.

Esprit

esprit
http://www.esprit.de/
Lucky t-shirt och twill skirt till tösen, turn up shirt och canvas pant till lillen...
skulle passa fint i sommar! :-)

Monsoon

Monsoon
http://www.monsoon.co.uk/
Plåtväska Garage Tin och klänning med fjärilar Lydia Dress och kudde Kimono Embroidered Cushion och Safari Tshirt och keramikburk Blue Hand Painted Bird Ceramic Round Canister och fotoram Dragonfly Enamel Frame hittade jag på Monsoon, som jag hittade via bloggen Print & Pattern.

årets första träningspass

Idag har jag varit på pulsjympa. Jag tänkte köra ett skivstångspass också i denna veckan. Det känns rätt bra att komma igång och träna. Det är väl för att det är plusgrader kan jag tro. Januari brukar vara en svår månad annars... Ser man tillbaka så tränar jag nog bättre och flitigare på höstterminer än vårterminer. Dels så är ju halva vårterminen vinter och då är det mörkt och kallt... Men det var fullt på passet. Det är oftast mycket folk och tränar nu i början av året (nyårslöften och julmat och sådant...) sedan tunnas det ut.
Tänk om all snö kommer i mars-april istället. Det går ju inte :-) då ska jag ju ut och jogga utomhus för att träna inför Vårruset! Ska det komma någon snö får den minsann komma nu i januari-februari annars kan det kvitta!

Ikväll har jag också tittat på världens bästa och intressantaste program!
Har ni missat något avsnitt så går det att se på svt.se Världens modernaste land.

tankebubblorblogg

halsband med namn

aagaard
http://www.jjaagaard.com/brands5.htm
Jag har beställt ett namnhalsband till dottern i födelsedagspresent :-) Hon har inte sett dem, det var min idé. Hoppas att hon gillar det. Hon kommer väl inte att få använda det till vardags redan kanske...
Jag hämtade det i guldaffären idag. Jättefint! cirka 1,5-2 mm tjockt.
Det finns många olika sorters namnhalsband i denna stilen. Jag tror att populäriteten började med Carrie... :-)

tisdagstema - silver

glitter
Här är min silvriga, glittriga bild, tagen idag. Det är tösens glitter som hon hade när hon var stjärn-tärna! (Lillebror var ju stjärn-gosse.) och så är det mitt glitter med hjärtan i. Detta är min första tisdagstema-bild.
Så här står det om tisdagstema:

Fotot måste vara taget av dig själv.
Fotot ska reflektera temat, hur är upp till dig att tolka.
Du kan antingen ta ett nytt foto på temat eller använda ett gammalt.
Även om det är kul om du postar på tisdagen så gör det inget om du är sen. Men nästa tisdag kommer ett nytt tema.
Här hittar du fler bloggar med silver-bilder.


thaw

mathmos thaw
http://www.mathmos.fr/
THAW design: Mathew Jackson
Ställ den vattenfyllda formen i frysen över natten. Isen blir en unik skärm till ett värmeljus. Det tar ungefär tre timmar för isen att smälta. När vattnet smälter rinner det tillbaka ner i formen.
Jag, som gillar islyktor, tyckte att denna var jättesnygg!
Det var hos Helena Roomservice jag hittade till den.

CSI: NY

Kanal 5 måndagar 21.00
Vilket spännande avsnitt det var ikväll...!

www.aresanob.com
http://www.kanal5.se/templates/page.aspx?id=14317
http://www.tv.com/csi-ny/run-silent-run-deep/episode/682617/summary.html
http://epguides.com/CSINY/

Favoritblogg nummer 1

saravillfara
http://saravillfara.blogg.se/
Jag måste bara få säga att Sara vill fara är min favoritblogg just nu! Då menar jag både layout, foton, bildpresentation, färger och såklart innehåll!
Jag har fler favoriter; länklistan här till vänster höger och minst lika många till!

Barnen pratar länder

Dotter har snappat upp lite om länder och frågade mig om olika länder. Jag berättade att hon har varit i Danmark, när hon var bebis. -och i Norge med, men då låg du i mammas mage! la jag till.
Sonen ville veta vilket land vi var i när han låg i mammas mage.
-Vi var nog bara i Sverige då. svarade jag.
-I Sverige! säger han överlyckligt och tyckte att det var jättebra. :-)

Dagen efter säger han helt apropå -Mamma, jag har varit i din mage!
-Ja det har du. svarar jag.
-Vi var i... ...
-I Sverige? undrar jag.
-Ja! Sverige! säger han lika överlyckligt igen.
flaggor
Bild från: http://sv.wikipedia.org/wiki/Nordiska_flaggor

Sant eller falskt?

Jag har inte träffat lika många kändisar som Helena och Christina och jag har inget hus som Sara...
Så det får bli fem påståenden som jag har skrivit om tidigare i min blogg.
Fyra påståenden är sanna och ett är falskt:
Jag vill alltid ha den gula spelpjäsen när vi ska spela spel.
Jag har aldrig brutit några ben.
Jag har ställt ut tavlor på konstgalleri.
Jag har en tatuering.
Jag tog körkort när jag var 18 år.

8/1-07 klockan 20,35
Ledtrådar:
gula spelpjäsen
brutit ben
konst
tatuering
körkort

Barnkalas checklista

Var ska vi vara? Ska vi vara hemma eller hyra en lokal?

Hur många ska vi bjuda?

När ska kalaset vara, vilket datum och vilket tid?

Ska kalaset ha något tema? Vad ska vi ha för dekorationer och lekar och inbjudningar?

Vad ska vi äta? Mat och/eller fika? Ska vi baka eller köpa tårta?

Vad ska vi ha i godispåsarna?
barnkalas
Ja, det är många frågor...
Här har jag hittat tips och idéer för barnkalaset:
http://www.kalaspinglan.se/checklista.htm
http://www.kalasguiden.se/kalastips/
http://www.kalastips.com/
http://web.telia.com/~u20600395/
http://www.arla.se/Default____17228.aspx


taxmönstrat

taxmönster
Min pappa hade en beige skjorta med bruna taxar på 70-talet. Det var favoritskjortan för oss barn! Denna tröjan köpte dottern och jag åt henne på Lindex i veckan. tyckte att den var skojig! Dottern valde också ut en kjol alldeles själv. Hon var så glad! Den syns i inlägget här under. Tunnt brunt tyg med små rosa blommor på och enfärgat brunt foder inunder. Hennes bruna tröja med bluskrage kommer också från Lindex samt lillebrors cardigan och byxor (Fix).  Jag hittar mycket fint på Lindex nu för tiden. (det går ju lite i vågor sånt där.)

Kalas

gerberanillas
I torsdags var vi på födelsedagskalas. I går var vi på födelsedagskalas.
Idag ska barnen på barnkalas! Här syns presenterna de ska ha med sig. Treåringen får bokstäver i lerformar och femåringen får rörpärlor+pärlplatta från Panduro. Dottern har varit med mig och handlat. Presentpappret har hon valt ut helt själv på Åhléns. Korten har vi gjort själv med hjälp av svampmålning.
presenter
Tillägg: Nu har vi varit på kalaset. Det var jättekul! Lite speciellt eftersom vi var i en gymnastiksal där det fanns fotbollar, innebandy, hinderbana och andra redskap som barnen lekte med. Lillen sprang hela tiden! Han var genomsvettig när det var dags för presentöppning, lek och fika :-) Fika var i en företagsmatsal runt ett stort bord. Det var 18 barn på kalaset. Efter fikat var det mera lek i gymnastiksalen innan fiskedammen. Jättebra barnkalas! Har man möjlighet att hyra en gymnastiksal är det ju guld!


Jag håller på att ändra om i bloggen. Har gjort det centrerat och till följd av det bytt plats på innehållet och sidrubrikerna. samt ändrat position på headern. Men det är ju så svårt det där med html! *suck!* Det ser ju olika ut i firefox respektive explorer. (i alla fall det som heter padding-bottom på header.)
En sak till jag upptäckte nu: Jag har ju länkat till två olika artiklar på Panduros sida. I explorer funkar det men i firefox kommer man bara till Panduros startsida... (?)

The Departed

The Departed
http://thedeparted.warnerbros.com/
De senaste filmerna jag har sett på bio har jag sett tillsammans med tjejkompisar. Marie Antoinette och The Holiday. Nu fick maken och jag ett bio-presentkort inkl barnvakt i julklapp! Så då får jag hitta en film jag vill se som även min man vill se. Det var inte så svårt. Filmen heter The Departed och har premiär den 12 januari. Hoppas att den är bra!

"Colin Sullivan är en gangster, som infiltrerar Bostons poliskår och Billy Costigan en polis, som gör samma sak - fast i den undre världen. När deras respektive täckmantlar riskerar att avslöjas, visar det sig dessutom att de är varandra på spåren. I rollerna bl.a: Martin Sheen, Jack Nicholson, Leonardo DiCaprio, Matt Damon m.fl. Regi: Martin Scorsese Genre: Thriller"
http://www.sf.se/
Jag har inte sett det kinesiska originalet  Mou gaan dou (infernal affairs) från 2002.


Guldkant på vardagen

leilaHelena En mammas dag tipsade mig om kokboken Leilas guldkant på vardagen. Det lät så gott med grillad avokado och räkor! Leila Lindholm har även skrivit boken Leilas middagstips.
Jag har inte någon av böckerna och har heller inte sett tv-programmen. Men nu blev jag nyfiken!

"Leila Lindholm är kock, matstylist och lagar mat i TV4. Med mångårig erfarenhet av restaurangbranchen, fotograferingar och reklamfilm är hon idag en av Sveriges mest etablerade kockar och stylister.
Leila skriver alla sina recept själv och stylar mat, miljö och rekvisita. Hon har bland annat arbetat på Aquavit i New York, Operakällaren och Fredsgatan 12 i Stockholm. 1999 utnämdes hon till årets kvinnliga kock i Sverige. Och blev vald till Årets TV kock i TV4 Nyhetsmorgon 2004. Nu har Leila sin egna teveserie, Leilas Mat, i TV4 Plus. Och sedan tre år tillbaka ser du henne bjuda på enkla och tidsbesparande middagstips i TV4 Nyhetsmorgon.
Hon är författare till boken Leilas Middagstips och har precis släppt sin andra kokbok, Leilas guldkant på vardagen."
"Nu har jag en ganska avslappnad relation till matlagning, mat ska se inbjudande ut och smaka mycket och gott. Det ska vara kul att stå i köket och man ska inte vara rädd att göra misstag, det är så jag har kommit på några av mina bästa recept."
http://www.bokus.com/cgi-bin/P_campaign_show.cgi?c_id=21457

Nyårslöftet 2007

note Jag har varit och tränat första gången i år idag. Jag var på Friskis & Svettis och trodde att vårterminen hade börjat. Men det är ju först nästa vecka, så fick jag träna inne på gymet istället. Svettig blev jag i alla fall.
Maria frågar efter nyårslöften. Jag brukar aldrig ge några. Men i år så tänkte jag att jag skulle anmäla mig till Vårruset! Jag har sprungit/joggat tidigare, men det var ett tag sedan nu. 2000 sprang jag på 28 minuter och 2001 på 25 minuter. Det borde jag väl kunna göra om va?

Strykbrädan

strykbrädan
Denna gamla strykbrädan har min mamma haft från början. Jag fick den när jag flyttade hemifrån, då klädde jag om den vit. Den har hunnit att bli ganska så smutsig på de ca 14 åren. Idag klädde jag om den på nytt! Pappa valde ut tyg och mamma hjälpte mig med att häftklamra. Så gott som ny ju!

Hur gammal var du när du blev mamma?

Min mammas farmor var 20, 22, 24, 26, 28, 30, 33, 35, 38, 40 och 43 när hon fick sina barn. (Nio flickor och sedan en pojke och sedan en flicka till!)

Min mammas mormor var 28, 29, 31, 34, 37 och 41 när hon fick sina barn.

Min pappas mormor 23, 24, 27, 32 och en till.

(Min pappas farmor har jag inte tagit reda på ännu.)

Min farmor var 30 år.

Min mormor var 27 och 37 när hon fick barn.

Min mamma var 28 och 30

Jag var 30 och 32.


Ps mormor var 21, 24 och 33 när hon blev mamma.

Ps farmor var 26, 31 och 36

Ps mamma var 26 och 29.


Lakritskola

lakritskola
Bild från den 25/12
Min söta kompis Mia vet att jag gillar lakrits, precis som hon. När vi träffades innan jul hade hon med sig hemmagjord lakritskola! Mjuk och god!

Mias Recept Lakritskola:
1/2 liter grädde
500 gr Strösocker
5 msk Sirap
2 msk Flytande Glukos (Finns på på Apoteket)
30 gr Smör
1-2 st Lakritsstång (Finns på Apoteket) Jag använde 1st!
Allt blandas i en gryta, och kokas i minst 1/2 timme, skall klara kulprovet (Min kokade nog 1 1/2 timme..
Bred sen ut i långpanna på smörpapper eller häll i knäckformar..

Nilla svarar:

Vilken svordom använder du mest?

Jag använder tråkiga svordomar som fan och helvete, jävlar.

Äger du en iPod?

Nej

Vilken tid är din väckarklocka inställd på?

6,20

Använder du flip-flops även när det är kallt ute?

Nej, och inte när det är varmt heller…

Skulle du hellre ta bilden än vara med på bilden?

Ja!

Om du vann på lotto, vad är det första du skulle köpa?

Om jag blev miljonär? …Jag skulle dubbelkolla och trippelkolla och sedan be någon annan att dubbelkolla kupongen. Sedan skulle jag nog bara vänta, till pengarna syntes på kontot innan jag ens kunde tro att det var sant. Sedan skulle jag börja leta efter en hustomt!

Har någon någonsin kallat dig lat?

Ja många gånger.

Tar du någonsin medicin för att hjälpa dig somna snabbare?

Nej. Det har jag aldrig behövt.

Har någon berättat en hemlighet för dig den här veckan?

Nej.

Vad åt du till middag?

Kycklinggryta med ris till och kokta grönsaker.

Använder du huvtröjor?

Nej, jag gillar dem inte.

Kan du vissla?

Ja!

Finaste Svenska dialekten?

Astrid Lindgrens.

Vilken är din favorit-åkattraktion på ett nöjesfält?

Berg-och-dalbanor.
Till exempel Montu, som jag åkte 1997 i Florida

Busch gardens Montu
http://www.rcdb.com/ig87.htm?picture=5
Tror du folk pratar bakom ryggen om dig?

Förmodligen.

Vilken film kan du alla replikerna till?

Ingen. Kanske i så fall Sällskapsresan och Dirty Dancing.

När flög du senast?

2000 till Grekland.

Pratar du några andra språk?

Jag pratar engelska hyffsat. Här även läst franska och tyska men det pratar jag inte…

Försöker du alltid lära dig nya saker?

Ja.

Vill du just nu ha några tatueringar eller piercingar?

Nej! Jag har inga, vill inte ha heller.

Tycker du att killen borde bjuda på första dejten?

Nej. men det är ju gulligt.

Vad har du med dig in på bion?

Godis, dricka och sällskap. (men det går lika bra utan.)

Gillar du att flyga flygplan?

Gillar jag att sitta trångt och i oväsen? Nej!

Vilket personlighetsdrag är ett måste hos en partner?

Humor och tålamod.

Gillar du din boendesituation?

Jag trivs där jag bor. Men drömmer om ett hus.

Hur många timmar måste du sova för att kunna fungera?

Jag vill gärna sova minst 8 timmar.

Äter du frukost dagligen?

Ja

Är dina dagar fullbokade och stressiga?

Nej, inte så värst.

Brukade du hamna i trubbel för att prata på lektionerna?

Ja. Det har hänt att jag blev utskickad…

Bryr du dig om antalet kalorier i det du köper?

Nej, jag bryr mig mera om konstgjorda sötningsmedel och tillsatser.

Är du petig när det kommer till stavning och grammatik?

Ja ibland.

Tror du på liv på andra planeter?

Ja, fast inte i vårt solsystem.

Vem var den sista personen som gjorde dig arg?

Min man och mina barn gör mig arg då och då. Men jag blir glad lika fort igen.

Kommer du bäst överens med personer av samma kön eller motsatta?

Både och.

Vad säger du till dig själv när allt känns svårt?

Det kunde varit värre, eller det känns bättre imorgon, eller var tacksam för det du har.

Skulle du någonsin hoppa fallskärm?

Ja om jag blev tvungen…

Tycker du om att krama folk?

Ja.

Om någon som du inte var intresserad av att dejta bjöd dig på en dejt, hur skulle du reagera?

Tror jag skulle tacka ja, man kan ju ändra sig. Om jag hade varit singel vill säga.

Vilka kändisar har du blivit jämförd med?

Kalle Anka? Nej jag vet inte.

Stör det dig om någon säger att dom ska ringa men inte gör det?

Ja. men jag som är så glömsk tänker nog mest bara att personen har glömt. Kanske ringer jag upp själv istället.

Får du dåligt samvete efter att du ätit kött?

Nej.

Om du var född av motsatt kön, vad hade du hetat?

Det som min bror heter.
Andra bloggar med samma frågor hittas här.


drömmer om hus...

Eksjöhus
http://www.eksjohus.se/

"Föräldradelen är behagligt avskild. Den har ett stort badrum med plats för hörnbadkar och möjlighet till bastu. Köket är rymligt, öppet och välkomnande samt försett med en köksö. I direkt anslutning till köket ligger det stora vardagsrummet med sluttande innertak. Barnens sovrumsdel har ett eget allrum nära entrén, vilket är praktiskt för att underlätta spring ut och in. Entrén är skyddad under tak. Det finns även en groventré via den rymliga tvättstugan."
Eksjöhus Sandliden
På bilderna syns Solängen och Lyckan i vinkel.

Vi drömmer vidare ...kan inte låta bli att titta på planritningar och nya hus...


Nyårsdagen 2007

fyrverkerifyrverkeri
Några bilder från idag. Ja det där med att fotografera fyrverkeri det får jag nog lämna över åt någon annan. Någon som har objektiv och stativ och sånt...
Vi firade nyårsafton hos goda vänner. De som var hos oss i fjol. Trevligt! Barnen bytte julklappar med varandra. Vi skulle bytt klappar innan jul men det blev ju mycket bättre såhär, för då fick de öppna tillsammans. Vi gav bort två bilar, varav en till FlexiTrax-banan så barnen (och P :-) hade kul en lång stund! Sonen fick en ljudbok om Blixten McQueen (filmen Bilar) och dottern fick en set (från Kärnan) Måla med svampar. Så det är vad  de har gjort idag:
måla med svampar
Nu har jag lagt in en snöig bakgrundsbild på bloggen. från feb-06
Vi har jättetrist och regnigt väder idag. Jag vill se snö!

tråkiga januari

sjugohundrasju

2007 är här och tråkiga, deppiga januari är här… Tristaste månaden på året.

Vädret är jättetrist här just nu.

Mina föräldrar ska åka till Thailand på semester i januari. Jag är lite orolig för dem, för resan och så…

Och så är jag avundsjuk på att de åker också…

På jobbet blir det extra tufft denna månaden. Men jag är glad så länge jag har jobb förstås. Jag kanske blir tvungen att byta jobb under 2007

Maken vill gärna flytta, helst redan 2007. Jag har inte lika bråttom. Jag vill vänta tills att det känns rätt. Helst vill jag vänta på en lotto-vinst också :-)

 
Jag blev väckt av att barnen vaknar och börjar leka. Lika bra det förresten, det var ändå en mardröm. Jag drömde att vi skulle flytta. Maken vill iväg och huset är första lediga hus som vi har råd med, jag vill inte bo där egentligen men, det får bli en kompromiss med ekonomin. Jag vill vänta till vi hittar något bättre men maken vill iväg genast. Så nu är vi på väg att flytta till ett ruckel ”med visst renoveringsbehov” Har jag sagt att jag avskyr att flytta? Det är verkligen det jobbigaste jag vet. Jag gillar inte oordning och att inte hitta mina saker och att bo i en kappsäck. Jag vill ha allting färdigt så fort som möjligt! Visst är det kul att inreda och välja tapeter och möbler, …när man har råd att välja det man vill ha.

Sedan blir jag arbetslös i drömmen och ett jobb som jag vill ha och trivs med dyker inte upp, utan det får bli en kompromiss med ekonomin. Jag får ta första lediga jobb jag hittar, för att kunna betala det stora lån vi nu har över oss, som tynger som ett ok på våra axlar...

När man vaknar upp mer och mer övergår drömmen mer och mer i verkligheten.

 
Januari brukar väl börja tungt för de flesta, med bakfylla och huvudvärk. Och jag är inte ens bakfull. :-) ”Shit, vad tungt att stiga upp och jobba imorgon…” Starta sitt nya liv och sånt…. Träningen brukar gå trögt denna tiden på året för mig. Hela hösten, i alla fall september till november, gick jättebra och flöt på. I december blev det lite annat att göra och jag missade några gånger. Sedan blev det förkylningstider och jag har inte varit där på länge nu. Jag kommer nog igång så småningom men januari är inte min månad alls…

Månaderna på A är mina favoriter: April och Augusti!

   
Man skulle kanske börja ett nytt år med lite mera positivism och framtidstro… men mitt år börjar inte nu :-) Det börjar först när vintern är slut! Det börjar med våren, den 21 mars. 


Jag har förresten ett ordspråk till mig själv:

Bär inte på framtida bekymmer för då får du genomlida dem två gånger

Jag har bytt bakgrund här på bloggen: Just nu ett foto som jag har tagit på ett scrap-papper: Chocolate Ivy Chatterbox. Jag kommer nog att byta snart igen.

januari

RSS 2.0