Tjugondedag jul

Tjugondedag jul eller tjugondag Knut infaller den 13 januari, tjugo dagar efter jul, och räknas i Sverige, Finland och delar av Norge som julens sista dag. Talesätt: Tjugondag Knut dansas julen ut. Dagen kallas tjugondag Knut därför att Knut har namnsdag denna dag.

I övriga delar av världen är julen slut i och med trettondedag jul.

Varför julen förlängts med en vecka i Sverige är inte känt. Jan-Öjvind Swahn nämner i Nationalencyklopedin dock ett par möjliga orsaker. Dels att den 13 januari är trettondagens oktav, dels att man kanske ville förlänga julfirandet så det varade över tidpunkten för det hedniska midvinterblotet.

I bland annat Fryksdalen i Värmland finns traditionen att barnen denna dag – i julgransplundringens spår – går utklädda i kostym och mask, som så kallade knutgubbar, och tigger de vuxna om godis.

Den här artikeln är hämtad från http://sv.wikipedia.org/wiki/Tjugondedag_jul

Julgransplundring är en tradition som innebär att man klär av och kastar ut advents- och julsakerna den tjugondag Knut (13 januari. Julgranen kastas ut (plockas undan om det är plastgran). Julgransplundringen brukar ses som en avslutning på den över en månad långa period från första advent och frammåt som bland annat omfattar advent, Lucia, jul och nyår. I samband med julgransplundringen ordnas särskilt för småbarn dans kring granen, olika lekar, lotteri, fiskdamm med mera både i hemmen och i offentliga sammanhang som Folkets hus, skolor och förskolor.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Julgransplundring

granris


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0