You rock!

rgb
Det var hos Roberta det började den 18 juni 2007
"Just grab the badge and tell a girl blogger out there that she rocks!!"
Jag fick denna utmaning skickad till mig från Scaniatjejen *tack*, som i sin tur fick den av Solgudinna o s v.
Jag vill säga -Du rockar! till alla tjej-bloggare jag har i min länklista och till minst lika många till som jag har sparade i min bokmärken! :-)
Om jag nu ska trotsa min principer *jag gillar inte kedjebrev* och fullfölja denna utmaning så måste jag välja ut fem stycken, då väljer jag fem stycken som inte är med i min länklista, för tillfället/ännu/just nu:
Så var man 40...
Köpstopp.
Miss Keep Your Distance.
Minks.
I nöd och lust.

tisdagstema - stökigt

stökigt
Lillemans rum kommer jag osökt att tänka på när jag hör ordet stökigt :-)
Denna bilden är från i morse, helt oregiserad.
Men han är en duktig kille. Han är också i en ålder då han vill lära sig själv. Han vill bädda sin säng själv och han vill nå upp i garderoben (med fåtöljen) för att hämta kläder som han sedan klär på sig själv.
Städa upp leksaker på sitt rum vill han dock inte göra helt själv...

Eketorp

eketorp
Eketorps borg ligger på södra Öland. Vi var där tillsammans med Ps morbror & familj i helgen. Vi passade på att följa den guidade turen. Intressant.
"Eketorps borg är en helt utgrävd och rekonstruerad fornborg där rekonstruktionerna har gjorts direkt på själva fornlämningen. Ringmuren är fem meter hög och sex meter bred  och innanför den ligger järnåldershus i sten och medeltida skiftesverkshus i trä som har byggts upp med gamla hantverksmetoder och material."...
..."De arkeologiska utgrävningarna, som utfördes åren 1964-1973, visade att Eketorp haft tre bebyggelsefaser, två under järnåldern, och en under medeltid.
Eketorp I, 300-400 e.Kr.  Eketorp II, 400-650 e.Kr. Eketorp III, 1170-1240 e.Kr.
Brunnen mitt på gården, uppmärksammades av Linné den 8 juni 1741, har funnits där sedan borgens äldsta period och ger fortfarande vatten.
Museet presenterar ett urval av den enorma mängden (ca 26 000) föremål som påträffades i samband med utgrävningarna."... http://www.eketorp.se/


Jag har badat!

bada
Här ligger jag och guppar omkring i Kalmarsund!
...Men det var bara en liten stund
för temperaturen var under 20 grader
och det gjorde Nilla inte glader.
Men, skönt att ha det gjort
det är ju ändå något stort
med årets första dopp
och saltvatten på sin kropp.
Andra bloggar om bad:
Linda K tar sig ett simtag.
Hon visar sina snygga bikinitrosor
och Gagga näckar? bland näckrosor.

Lugnt och skönt...

semester
Raringen och jag har haft fyra dagars BF=barnfritt! Vi har ägnat oss åt... varandra! ...och åt att läsa Harry Potter, gå på promenader, äta på restaurang och jogga tillsammans. Barnen bor i husvagn tillsammans med farmor och farfar. Vi ska åka dit imorgon och ta vid. På återseende!

Bernice American Cookies

5,25 dl mjöl
1,5 dl kakao
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
250 g rumsvarmt smör
3 dl farinsocker
3 dl strösocker
1 tsk vanillinsocker
2 ägg
185 g hackad mörk choklad


Sätt ugnen på 170° C
Sila ner mjöl, kakao, bakpulver, vaniljsocker och salt i en skål.
I en (annan) stor skål vispa smör, brunt socker och strösocker tills det är luftigt, tillsätt äggen och vispa ordentligt. Blanda ihop med mjölblandningen och rör sen i den hackade chokladen
Klicka ut matskedstora bitar på bakplåtspapper .
Grädda i ugn tills de är klara, men en aningen kladdiga i mitten, ca 8-10 minuter, låt svalna på galler. Förvara i burk med lock.

// Bagarberta-fN
goda kakor
Detta receptet hittade jag 2003 på föräldraNätet, nuvarnade Allt för föräldrar. Det var ett tag sedan jag använde det nu. Idag har jag bakat dessa ljuvliga kakor! Det blir minst 40 stycken och tiden i ugnen ca 10-12 minuter. Jag använde både ljus och mörk choklad och så hade jag i valnötter och cashewnötter. Minska på saltet om du använder saltade nötter. De påminner om Chocolate Chip Cookies, men här är det kakao i smeten, och inga havregryn.
Det går att variera i all oändlighet :-) Roligt!


ostadigt väder...

Uppehåll, regn, solsken, ösregn, soligt, regn, åska, regn...
Vi har haft växlande väder idag...
"Det ostadiga vädret fortsätter. Ett bra sätt att följa hur regnområden rör sig är att titta på radarbilder. Här framgår också hur kraftig nederbörden är och även om det förekommit blixtnedslag."
moln


spader hjärter ruter klöver

"Den fransk-engelska kortleken är den absolut vanligaste typen av kortlek i Sverige, Nordeuropa, Nordamerika, Australien och många andra länder. Med denna lek spelas de flesta kända kortspel.Den fransk-engelska kortleken består av 52 spelkort uppdelade i fyra så kallade färger, även kallade sviter. Varje färg innehåller ett ess, nummerkort från 2 till 10, en knekt, en dam och en kung.
Esset var från början bara en etta, därför börjar nummerkorten på 2. Det finns totalt 13 olika i varje färg alltså, och en sammanfattande beteckning på dessa 13 är valörer. Ett korts identitet bestäms entydigt av dess färg och valör och en standardkortlek innehåller ett kort för varje tänkbar kombination av dessa båda egenskaper."

http://sv.wikipedia.org/wiki/Fransk-engelsk_kortlek


Spader
, Spades, Piques, Espadas or Picas Pikes), Leaves, Grass or Green

(Laub, Gras or Grün), Shields (Schilten), Swords (spade / espadas)

Piques betyder pik/spets på franska. Och i Barajan är symbolen svärd. Vårt svenska namn Spader kommer från spanskans ord för svärd
och även Spades på engelska. I Tyskland är symbolen ett löv och Schweiz en sköld.


Hjärter,
Hearts, Coeurs, Corazones, Herz, Rosen, Cups (coppe / copas)

Hjärter är lättast, det kommer helt enkelt av ett hjärta. Symbol för kärlek. Det franska order för hjärta är Coeur. En annan symbol för hjärter är en kopp/bägare, i en spansk kortlek (baraja española)


Ruter
, Diamonds, Carreaux, Diamantes Squares, Bells (Schellen),
Coins (denari / oros) Det franska ordet carreaux betyder ruta, rutig, kakelplatta (carré betyder kvadrat) Symbolen användes först på 1400-talet i franska kortlekar från Lyon, som var känt för sin tillverkning av golvkakel/klinkersplattor.
I England blev symbolen känd som diamant och i Tyskland som en skälla/klocka.
I de spanska spelkorten är symbolen ett guldmynt.

Så vårt svenska namn ruter överensstämmer bättre med det franska ursprunget.


Klöver
, Clubs, Trèfles, Tréboles Clovers, Acorns (Eichel), Acorns (Eicheln),
Clubs (bastoni / bastos) Det franska ordet trèfle betyder klöver. Kanske kommer symbolen från en klase med ekollon. På tyska är symbolen ekollon. I Barajan är det en klubba/träpåk som är symbol. Kanske därifrån det engelska namnet clubs kommer då.

  

http://en.wikipedia.org/wiki/Playing_card

http://en.wikipedia.org/wiki/Baraja_(playing_cards)

http://en.wikipedia.org/wiki/Playing_card

http://www.thefreedictionary.com/knave

http://sv.wikipedia.org/wiki/Kortlek


K= King K=kung

Q= Queen D=dam

Kn= Knave, J=Jack, Kn=knekt

A=Ace  E=ess


"As early as the mid-1500s the jack was called the knave. A knave is a male servant of royalty in this instance. The card came to be known as the jack during the middle of the 19th century, when card manufacturers began to label playing cards to indicate their value with 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, J, Q, K, A. The obvious confusion between "Kn" and "K" led to the renaming of the knave, being out-ranked by the king. However, books of card games published in the third quarter of the 19th century evidently still referred to the "knave", and the term with this definition is still recognized in the United Kingdom.

In the standard English playing card deck, the jack and the other face cards represent no one in particular - this is in contrast to French decks, where each court card represents a named person."

http://en.wikipedia.org/wiki/Jack_%28playing_card%29


Titta på korten här:

http://www.madore.org/~david/misc/cards.html

Jag var bara nyfiken på varför spelkorten heter som de gör, men här fanns ju mängder av information. Jag hade kunnat skriva lika mycket till! Följ länkarna om du vill veta mera.

spelkort 


de / dem

Jag tycker inte att det är svårt att skriva rätt. Men för er som tvekar har jag samlat ihop några informerande sidor:

"Svenska Akademien godkänner inte stavning med dom utan rekommenderar användandet av framförallt de men även dem. En av de stora orsakerna till att dom inte vunnit insteg, trots att det är det förhärskande uttalet av dem sedan väldig lång tid, är att objekts- resp. subjektsformerna ofta blandas ihop, samt att de på många ställen uttalas som just de eller di." Läs vidare: http://susning.nu/Dom

"I år har jag sett formuleringar som "till dem campinggäster som bor i husvagn" (fel)."
"När man skriver "till de campinggäster som bor i husvagn" (rätt) pekar ordet de ut en delgrupp av campinggästerna (de som bor i husvagn). Man använder de som demonstrativt pronomen." Läs vidare: http://computersweden.idg.se/2.2683/1.36246

"Många uttalar både de och dem som /dåm:/, och därför används dom ofta för att markera talspråk eller vardaglig stil.

På 1960- och 70-talen förespråkade många dom som enda form i all slags skrift, med argumentet att de och dem uttalas så, och att det skulle underlätta för alla som har svårt att skilja mellan de och dem. Mot det invände andra att man faktiskt av och till uttalar de som /de:/. Och det finns också regionala skillnader. Sydsvenskar säger, eller sade åtminstone förr, di och dom, och finlandssvenskar säger di och dem.

Men ett viktigare motargument är att införandet av dom som enda form i skrift skulle drabba skriftbilden i mycket hög grad. Det rör sig om ett väldigt frekvent ord. Och det skulle försämra människors förmåga att läsa äldre texter.

Vi fortsätter att skriva de och dem, medan dom används som talspråklig stilmarkör." http://www.spraknamnden.se/sprakladan/ShowSearch.aspx?id=id=26237;objekttyp=lan

"Jag träffade han i bastun på nyårsaftonen. Nä hu.
Jag träffade honom i bastun på nyårsaftonen. Javisst, jättetrevligt.
Alltså ska det stå Jag träffade dem i bastun på nyårsaftonen." Läs vidare här:
http://www.lotten.se/2006/02/de-dem-och-dom.html


If you knew Susie

För Al Capone vi höjer hatten
Åh! Åh! Åh! Vilken man!
Han skjuter gärna men helst om natten
Åh! Åh! Blixt och dunder vilka stunder
I Chicagos glädjekvarter
Är han kungen
Mördar, bränner, tömmer pungen
Al Capone, ja, Al Capone

Åh! Åh! Vilken man!


If you knew Susie, like I know Susie
Oh! Oh! Oh! What a girl
There's none so classy
As this fair lassie
Oh! Oh! Holy Moses, what a chassis
We went riding, she didn't balk
Back from Yonkers
I'm the one that had to walk
If you knew Susie, like I know Susie
Oh! Oh! What a girl!
Hela texten finns här:
http://lyricsplayground.com/alpha/songs/i/ifyouknewsusie.shtml 

Titta och lyssna:

http://www.youtube.com/watch?v=ofpmpzbWy_o

Denna låten har jag haft i huvudet sedan i lördags... Det var så roligt, för brudparets pappor hade gjort om texten till att handla om dem istället.


Chokladbollar

100 g smör
1 dl socker
3 dl Frebaco havregryn
2-3 msk kakao
1 tsk vanillinsocker
2 msk kallt kaffe eller apelsinjuice

Smält smöret.
Rör ihop socker, kakao, havregryn, juice och smöret. Ställ in i kylskåp så att smeten stelnar lite, ca 1 timme.
Forma bollar. Rulla dem i kokos eller pärlsocker eller strössel.
Recept: Ica och Frebaco.

Jag gillar riven kokos bäst (som på denna bilden.) Det känns godast, nyttigast och så knastrar det inte så förfärligt i tänderna. Jag skulle vilja ha riktigt fint riven färsk kokos! Kanske man skulle kunna köpa en kokosnöt och prova att riva själv... Någon som har testat? Om man nu kan få upp den :-)

Rakt av inspirerad av Weronica och Emma visar jag här Elisabeth Dunkers tyg Strössel! (Bloggtips: Fine little day och Fine little thing.)
Mönster jag gillar! och mässor jag vill besöka...
strössel
http://formexhost.stofair.se/10198/index.asp
Formex & Textil 30 augusti - 2 september 2007

Tänder

Barnen har inte tappat några tänder ännu. Kanske är det dags för tösen nästa år. Ingen brådska.
Jag funderade lite över vad de olika tänderna heter och hittade följande:

"Människan har 20 mjölktänder som man tappar som barn, och 32 permanenta tänder. Däggdjuren har framtänder (incisor), hörntänder (canine), premolarer (främre kindtänder) och molarer (bakre kindtänder).
Läran om tänder kallas odontologi. Läran om tandreglering kallas ortodonti.
Efter ett internationellt system namnger man tänderna med siffror. Höger överkäke motsvaras av siffran 1, vänster överkäke av siffran 2, vänster underkäke av siffran 3 och höger underkäke av siffran 4. Därefter lägger man till siffran som motsvarar den tand det är frågan om.
Tand nummer 28 är exempelvis vänster överkäkes sista tand, det vill säga den tredje molaren (visdomstanden).
Man kan även utvidga tvåsiffersystemet med siffrorna 5-6-7-8 för respektive mjölktänder, så att "61" motsvarar vänster överkäkes framtand för barn med mjölktänder."
http://sv.wikipedia.org/wiki/T%C3%A4nder

"Varje tand har en specifik funktion. Titta efter i din egen mun om du kan hitta de olika tandtyperna:
Framtänder (incisiver): de skarpa, mejselformade tänder (fyra uppe, fyra nere) som används för att bita av maten.
Hörntänder (caniner): de tänder (en uppe och en nere på varje sida) som är formade som spetsar.
Kindtänder (premolarer): de tänder (två uppe och två nere på varje sida) som har två spetsiga tuggknölar (kuspar) på tuggytan. Kindtänderna används för att tugga och sönderdela maten.
Oxeltänder (stora kindtänder, molarer): de tre bakersta tänderna (tre uppe och tre nere på varje sida) som också används för att tugga och sönderdela maten. Oxeltänderna har flera tuggknölar på tuggytan. Den bakersta oxeltanden kallas visdomstand."
tänder
http://www.colgate.se/oralcare/oral_hygiene_basics/art_tooth_anatomy.shtml


Sjusovaredagen

Jag sov länge idag. Så skönt! Klockan var över tio innan jag steg upp...
Kanske dags att börja vända tillbaka vanorna nu och lägga sig i tid ikväll. Imorgon är det nämligen Sjusovaredagen.

"En av de mer okända dagarna är Sjusovaredagen, den 27 juli, som fortfarande uppmärksammas i Finland. Sjusovaredagen var från början en helgondag till minne av sju kristna män som, enligt legenden, under 200-talet gömde sig en grotta för att undkomma kejsar Decius förföljelse. Där föll de i djup sömn och sov i nästan 200 år. Helgondagen togs bort ur almanackan år 1900 men dagen levde kvar i folkmun och folktro. Om man sov för länge på sjusovaredagen så skulle man vara sömnig och försova sig under resten av året. Den som var sist upp kunde utsättas för bus av de som vaknande tidigt. Sjusovaredagen var också en viktig dag för väderleksspådomar: regnade det på sjusovaredagen skulle det regna de följande sju veckorna."
Nordiska Museet.

living tenfold

odd molly
Bilder: http://designsverige.jetshop.se/
Jag gör som Mimmi-Magnolia och visar mina Odd Molly-favoriter!
(Till saken hör att jag äger inga Odd Molly-plagg. Detta är verkligen önskelista med betoning på önske. Särskilt den första underbara blusen #498 önskar jag...)
The theme and symbol for fall-07 colllection is "living tenfold" Meaning you should embrace all your desires and longings and gracefully give in to each of them. Allow yourself a tenfold life... :-)

ordlös onsdag

ordlös
ordlös onsdag
Jag tänkte börja med någonting nytt denna veckan! Det är Nejma i Marocko som har startat det hela:
"Den som vill vara med lägger upp ett foto på sin blog. Det ska alltså inte vara nått man hittat på nätet, utan det ska vara ett eget foto. Valfritt motiv. Nytt eller gammalt spelar ingen roll. Men det ska vara ett foto som "säger" något utifrån devisen "Ett foto säger mer än 1000 ord". I samma inlägg ska man länka tillbaka till min blog, så att dom som är nyfikna kan hitta övriga deltagare från samma vecka...
..."Man får kommentera sina bilder och ge bakgrundsinfo om man vill/behöver! Men inte i själva inlägget. Där får var och ens fantasi spela fritt. Men i kommentarerna är det helt okey att man ger en förklaring.:-)" Läs mera här: http://nejmaimarocko.blogspot.com/2007/07/ordls-onsdag-regler.html

tisdagstema - värme

värme
Veckans tisdagstema är värme. Den första bilden jag kom att tänka på var denna fina glöden från förra sommaren. Men den har jag ju redan visat en gång...
Så tänkte jag på alla de vackra bilderna från när vi var på bröllop i lördags. De utstrålar verkligen värme! ...Men det fick bli en ny bild från idag istället. Ett rött värmeljus! (Jag har ökat kontrasten rejält :-)

Nu är det högsommar

Idag har högsommaren börjat.
Halva vår semester har gått...
högsommar bada
"Rötmånaden är ett begrepp i Bondepraktikan för en månadslång period i slutet av juli och början av augusti. Rötmånaden inleds i slutet av fruntimmersveckan, d.v.s. något av datumen 22, 23 eller 24 juli och pågår till 22, 23 eller 24 augusti. Perioden började historiskt den dag då stjärnan Sirius i stjärnbilden Stora hunden första gången kunde iakttas i gryningen, numera säger man att det är den period då solen står i Lejonets tecken. I flera länder kallas motsvarigheten till rötmånaden för just hunddagarna (översatt).
Månaden kallas rötmånad för att värmen och den höga luftfuktigheten som är vanlig vid denna tid på året ger gynnsamama förhållanden för bakterietillväxt vilket gör att matvaror och liknande lätt blir skämda under denna månad. Emellertid är rötmånaden i stort sett att beteckna som vidskeplighet, eftersom det är själva datumet som folk fäster vikt vid, inte väderleken - om så juni månad vore extremt varm och fuktig och juli och augusti kalla och torra så skulle folk tro att maten börjar bli dålig den 22 juli (och ingen skulle förstå varför de drabbades av matförgiftning vid midsommar)." Läs vidare här: http://sv.wikipedia.org/wiki/R%C3%B6tm%C3%A5naden

Om det är rötmånad idag rent väderleksmässigt det kan jag inte svara på, men det är ju ganska så varmt och fuktigt, så det skadar inte att vara försiktig. Ha med en kylväska med frysta kylklampar. Idealiskt är att ha en kylväska, med kylaggregat, vilken kopplas till ett uttag i bilen. Vi handlar gärna med självscanning och då är det perfekt att kunna lägga maten direkt ner i kylväskan! Här finns fler tips: SLV.


Vi ska på bröllop idag!

P♥ och jag är bjudna på bröllop och bröllopsfest! Det ska bli så roligt! Jag älskar bröllop :-) Det är Ps kusin som gifter sig. Ett stort bröllop med över 70 gäster.
Svägerska M och jag var på en jättelyckad möhippa i maj. Hon och jag fotograferade hela dagen och har nu satt ihop ett stort album av dessa bilder. Det har varit jätteroligt att scrappa! Kul att scrappa över huvud taget för det blir inte så ofta numera, och ännu roligare att göra det tillsammans! Det blev 20 stycken layouter i ett vackert album från K & Company. Det ska bli kul att höra vad bruden, och resten av möhippe-gänget, tycker om albumet.
scrapbooking

Harry Potter

harry potterIdag är det den stora Harry Potter-dagen. Den sjunde och sista boken kommer ut, på engelska, idag. Vi får veta hur det slutar för Harry och hans vänner!

Jag har köpt alla de andra 6 böckerna i serien, på svenska, och jag kommer förstås att köpa den sista också (den 21 november). Men jag är sugen på att köpa den på engelska redan nu. Jag har tänkt att jag vill ha alla böckerna på engelska också, för det är roligt att läsa böcker på originalspråk, särskilt en sådan bok som Harry Potter.

Jag har sett alla fem filmerna också. Den sjättefilmen kommer nästa år och den sista kommer 2010.

Bild: http://www.mugglenet.com/books/futurebooks/book7/index.shtml


Barnens gård

barnens gård
Barnens gård är väl värt ett besök! Vi har haft det jättebra. Barnen har gungat, åkt rutschbana, hoppat i hoppborgen, kört på traktor- och lastbilsbanan, åkt hölass och tittat på korna. Så har de lekt i de olika poolerna.
Poolerna är tempererade, minst 25 grader.
Barnens gård vänder sig till familjer med barn i åldern 2-12 år.

Kanonkul i Karlskrona

karlskrona
Barnens faster bor i Karlskrona numera, och vi har varit där och hälsat på!
Det blev ett kort besök denna gången, men vi hann med en hel del ändå.
På Stumholmen ligger Marinmuseum. Där fanns det mycket fint och intressant att titta på. Vi hade kunnat stanna mycket längre. Vi åt också stora glassar på Glassiären! Glassen heter Åhusglass, men det är de nygjorda våfflorna som är grejen! Jag smakade vaniljglass med bitar av mjölkchoklad i. Gott!

Namnsdagstårta

tårta

"Fruntimmersveckan sträcker sig från den 19 juli då Sara har namnsdag till och med den 24 då det är Kristina. I Bondepraktikan kallas perioden även för "flickebarnsveckan" och beskrivs som veckan då det "vanligen regnar".

Läs vidare på: http://www.smhi.se/cmp/jsp/polopoly.jsp?d=9400&a=27312&l=sv


Grattis på namnsdagen!

Här kommer lite tips på sidor där ni kan hitta namnsdagstårtor:

Vad sägs om en chokladtårta i tre lager från Tasteline.

Caroline Hofbergs jordgubbstårta med citronfyllning Aftonbladet.

Prinsesstårta från Arla.

Hallonmoussetårta från Guldkorn.

Bings marängtårta från Ica.

Lättfrusen krokantglasstårta från Fazer ögon.

Mormors rulltårta av Leila Lindholm TV4

Bilder: från de nämnda sidorna.


En utflykt till Ikea

ikeabesök
Vi har besökt Ikea idag. Barnen fick vara i lekrummet. Det var första gången de lekte där, och de hade jättekul! (De lekte i en timme, och eftersom vi hade vänner som var med så hade de en kompis att leka med också.) Det var längesedan vi var på Ikea nu så det fanns en hel del nytt att titta på.
På bilden syns lite av det vi kom hem med: en blå GLIS låda med lock, löparen LENDA, nu kan vi frysa in avlånga isbitar, Pastaälgar, MÅLA papper och pennor, IMPULS bringare med lock och smart löstagbar insats som kan frysas, 50 servetter SYNTES SKISS, och så två olika ryska dockor IKEA PS JUTANÄS.
Barnen gillar att leka med dem!

tisdagstema - favorit

slänggungan
Dotterns favoritSkara Sommarland var slänggungan!

Småfolk

småfolk
Bild från: http://www.ajabajakids.com/
Denna söta bodyn med ugglor såg jag idag i en affär! Småfolk stod det i nacken. :-)
ugglor
Här en bild på mig Bebis på 70-talet.
Nästan samma ugglemönster! (men jag vet inte tillverkaren...)
Vad kul för nu hittar jag en bloggare till som har skrivit om samma sak:
Mimmi-Magnolia.

Skara sommarland

skara sommarland
Vi besökte Skara Sommarland igår! ...och det var vi inte ensamma om... Det var en varm högsommardag med mängder av folk som lekte, solade och badade. (undvik högsäsongen som småbarnsfamilj...) Vi åkte tillsammans med en annan familj. Våra barn tillsammans var 2, 3, 5, 5 och 11 år. Det fanns att göra för alla och vi hade en trevlig dag. Men vi tänkte som så att nästa gång så åker vi och bor över så att vi kan gå in två dagar i rad, om ungefär 7 år! :-) Det är trots allt, tror jag, de som är mellan 10-20 som har som roligast på Skara Sommarland.

Vi besökte bland annat, som syns på bilderna; Trafikstaden, Hoppkudden, Vågpoolen, Piratön, Slänggungan, Convoy, Röde Baronen, Trampbilstaden och Sommarlandståget.
sommarland
Skara Sommarland grundades 1984. Jag var där då. Det var jätteroligt minns jag!
Det har hänt en del sedan dess. En av årests nyheter var Piratön. Det var ingen hit, barnen gillade det inte alls. Faktum är de gallskrek! Vi fick en hel tunna med vatten rakt över oss. Sedan är ju vattnet inte tempererat = iskallt. (Det var i och för sig ganska så skönt en dag som igår.) Ljudvolymen är alldeles för hög av allt dånande vatten på Piratön.
Elvaåringen ville åka diverse olika rutchbanor, men nöjde sig en på grund av köerna. Det där med fritt fall har jag aldrig förstått tjusningen med. Pappan i vår kompisfamilj åkte och sedan blödde armbågarna på honom.
Såhär i efterhand tänker jag att vi skulle nog hoppat över vattenlandet, just igår i alla fall. Men det var skönt att svalka sig. Om man åker två dagar kan man ju ta vattenlandet ena dagen och resten på andra dagen.
sommarland
"Nordens största vattenpark med 45 attraktioner och över fyra miljoner liter vatten. Dessutom en av Sveriges största nöjesparker med 30 attraktioner
Nordens största vågpool med en yta på 1 500 kvadratmeter,
en våghöjd på upp till en meter och en strandlinje på 60 meter
Sammanlagt över en kilometer vattenrutschbanor
Två forsfärder, Tre sagopooler, Fritt Fall på 84 meter"
http://www.sommarland.se/

Ohsabanan - museijärnväg

ohsabanan
Åka ånglok! Ett riktigt tuff-tuff-tåg, det var spännande tyckte barnen! Vi fick åka med lok nr.4 "Polska loket". Ohsabanan går mellan Ohs och Bor i Småland.
Vi tog turen till Gimarp.
"Ohs Bruks Järnvägs museiförening grundades 1970 i syfte att bevara den gamla bruksjärnvägen mellan Ohs bruk och Bor. Järnvägen är 14,5 km lång och användes för att frakta råvaror och produkter till respektive från bruket. Föreningen har sedan starten bedrivit museitrafik med blandade tåg samt rustat upp banan." http://www.ohsabanan.com/
växel

lantcafé

Vi har besökt detta charmiga stället! Systrarna Skogströms Lantcafé i Öhr.
"Vårt hus byggdes 1870 som mejeri och tio år senare byggdes det till en lanthandeln med kontor. Mejeriet flyttade på 30-talet och lanthandeln 1946. Under en period användes huset som bostad med kök, finrum och kammare. Så sov huset en törnrosasömn tills man fick upp ögonen på det 1996 då en varsam men genomgripande renovering genomfördes på ett halvår. Här fanns då varken el, vatten eller avlopp. Renovering har inte syftat till att göra ett museum, men väl ett trivsamt ställe i sekelskiftesstil. De gamla skurgolven är bevarade och såpskuras. De gamla fönstren är kvar och innanfönster används."... Läs vidare här: http://www.lantcafe.se/omohr.html
lantcafe
Intill lantcaféet ligger Klockaregårdens Trädgårdsbutik.
"Vi försöker hela tiden att hitta det lilla extra till trädgården - både vackra bruksföremål, ovanliga säsongsblommor och rariteter av buskar och perenner."
Det är underbart att strosa runt bland de vackra växterna och sakerna som finns där. Där finns bland annat prylar från Madam Stoltz och Crabtree & Evelyn.
Två saker jag gillar; fika och blommor!

Burkbröd

burkbröd
Barnens farmor brukar baka ett gott bröd! Jag har fått receptet:

Burkbröd

Ingredienser till 2 st. burkbröd:

2 st. kaffeburkar (½ kilos, runda)

50 g jäst

4 dl vatten

1 tsk salt

1 ½ dl brun farin

12 ½ dl rågsikt

Knacka in de vassa kanterna på kaffeburkarna. Rör ut jästen i lite kallt vatten och tillsätt resten av vattnet ljummet. Blanda i resten av ingredienserna (spara 1 dl av mjölet till utbakningen). Låt jäsa till dubbel storlek ca 45 minuter.

Smörj och mjöla kaffeburkarna. Baka ut och dela degen i 2 delar och lägg i kaffeburkarna. Låt jäsa upp till kanten. Grädda i 200° cirka 50 minuter stående upp på galler längst ned i ugnen. (Tips: sänk värmen något efter ca 10 minuter och sätt på enbart undervärme.)

4 burkar, dubbel sats, får bra plats i ugnen.
(Jag hittade även receptet här: Irmas kaffeburksbröd.)


Hallon!

hallon
Titta så många hallon! Vi har ätit dem på kladdkaka idag till efterrätt!

Grillat med sesampotatis och fruktsalsa

grillat
"Ugnsvärme 200-225 grader
Tvätta färskpotatis och dela på mitten.  Lägg potatisen i en ugnsfast form. Ringla lite sesamolja eller olivolja på. Salta och strö sesamfrön ovanpå. In i ugnen 20-25 minuter.
Skär fläskfilé i skivor. Krydda med salt, peppar, paprika och lite sesamfrön. Stek fläskfiléskivorna i lite smör.
Fruktsalsa:
1 nektarin
1 mango
1 dl turkisk yoghurt eller naturell lättyoghurt
1 tsk sambal oelek (eller efter tycke och smak)
Skär frukterna i bita. Blanda ner i yoghurten och rör i sambal oeleken.
Servera med en grönsallad."
http://godmat.webblogg.se/1182704378_flskfil_med_sesampota.html
potatis,salsa,
Christina W har så många bra recept på god mat! Jag har länge funderat på att laga något av hennes recept och nu har det blivit av. Det blev en grillvariant! Istället för fläskfilé hade vi ytterfilé. Potatishalvorna penslade jag med olivolja och strödde sesamfrön på. De var i ugnen 30-35 minuter. I fruktsalsan hade vi två nektariner, en mango (se till att den är mogen och skala den.) och så lite mera av yoghurten också. Vi provade oss fram till en lite större sats. I grönsalladen hade jag svarta bönor. Vi grillade även majskolvar. och i foliepaketen på kolen finns det halvor av gullök med peppar på. Löken ligger ca 20-25 minuter på kolen. Jättegott med sådan lök!

Tips!

Jag måste bara lämna ett litet blogg-tips :-)
Jag brukar titta in hos Frecklewonder (Hon har så underbara fräknar!)
Jag hittade till henne via Emma för ett tag sedan.
Det är en färgvecka denna veckan och här hos Hula Seventy kan man kika runt på alla de vackra fotona, om man klickar sig vidare till bloggarna som följer utmaningen. Jätteroligt! (Det är ett år sedan jag hade min färgvecka.)

paus-pelargon

rosa pelargon
Istället för paus-fågel har jag en paus-pelargon.
Det är sonen som har valt ut den själv, till sitt fönster!
Kan hända att jag inte skriver något nytt på ett par dagar,
men jag lovar inget :-)

Los Del Rio - Macarena

Apropå veckans tisdagstema: Nostalgi...
Jag hörde denna låten på radio i förra veckan. Det var evigheter sedan jag hörde den. Vi dansade flitigt till den 1996 när jag var i Florida.
Minns du rörelserna?

A la tuhuelpa legria macarena
Que tuhuelce paralla legria cosabuena
A la tuhuelpa legria macarena Eeeh, macarena
A-Hai
Macarena med Los Del Rio.

tisdagstema - nostalgi

nostalgi
Something Old, Something New, Something Borrowed,
Something Blue and a Silver Sixpence in Her Shoe.
De här vackra pärlorna hade jag i öronen på min bröllopsdag. De är gamla.
Mina underkläder och mina skor var nyköpta.
Slöjan lånade jag av min svärmor.
Klänningen hyrde jag.
Blått var blåklint i min bukett. ...och så förstås ett strumpeband! :-)
Allt det där med bröllop och romantik känns nostalgiskt för mig. Jag tycker att det är så fint. ...Gråter alltid en skvätt i kyrkan.
(Det där med nyköpta skor var förresten ett mindre bra val. Som tur var tog min rådiga tärna med ett extrapar skor åt mig.)
Tisdagstema: Nostalgi.

Data-gympa

Är ni med? Alla tillsammans nu!

1. Börja med att göra cirklar med axlarna. Höj upp axlarna och rulla dem bak, ner och fram. Gör så stora rörelser som möjligt. Det räcker med fem cirklar bakåt och fem framåt. Rörelsen sätter igång blodcirkulationen i musklerna runt skulderbladen. 


2. Knäpp händerna framför dig och rulla med handlederna. Gör "åttor" med händerna. Syftet är att du ska mjuka upp och "få igång" handleden. Arbeta i 15 - 20 sekunder.
 

3. Böj händerna uppåt och nedåt. Det här är ytterligare en övning för handlederna. böj upp händerna och pressa dem nedåt så mycket du kan. Arbeta med rörelsen i lungt tempo i 10 - 15 sekunder. 


4. Mjuka upp fingrarna genom att sträcka ut dem och knipa ihop dem. Håll händerna framför dig, spreta med fingrarna och knyt ihop. Den här rörelsen aktiverar musklerna i underarmarna och i fingrarna. Arbeta i 15 - 20 sekunder.
 
5. Stretcha bålen (sidan av kroppen). Sträck högra armen framför dig. Ta tag i handleden med vänsterarmen och sträck ut. Försök att sträcka armen så högt upp som möjligt. Håll still i 15 sekunder. Upprepa rörelsen med vänsterarmen. 
 
6. Stretcha nacken. Börja med att vrida huvudet lite åt vänster. Tippa huvudet framåt. Ta hjälp av handen. Övningen ska stretcha nacken och skuldrorna. Håll stilla i ungefär 15 sekunder. Tippa huvudet åt höger och upprepa rörelsen åt andra hållet. 
 
7. Stretcha underarmarna mot en bordsskiva. Sätt ner händerna med fingrarna pekande mot dig. Håll armarna raka. reglera spänningen i underarmarna genom att böja på knäna och lägga tyngden bakåt. Håll still och stretcha i ungefär 15 sekunder.
 
8. Stretcha fingrarna mot bordsskivan. Spreta med fingrarna och tryck ner dem mot bordsskivan. Tyng ner med kroppen och håll still i 15 sekunder. Det ska spänna på händernas insidor. Skaka händerna som avslappning. 
 
9. Stretcha bröstet. Ställ dig vi en dörrpost. Ta stöd med vänster hand och armbåge mot karmen och vrid kroppen utåt och bort från armen. Det ska nu spänna i bröstmuskeln. Upprepa övningen med högra armen och bröstet. 

http://www.aftonbladet.se/halsa/gym/gym.html
http://www.aftonbladet.se/halsa/gym/gym2.html
(klicka på länkarna för att se bilder till övningarna.)


glas, lek och shopping

kosta
Vi har besökt glashyttan i Kosta. Spännande med glasblåsning! Dottern gillade glasmålningen, hon stod och såg skålen bli målad från början till slut. Sedan blev det såklart ett besök i Andy's lekland som ligger i Kosta Outlet mittemellan godisaffären och leksaksaffären!
Vi som har varit i Busfabriken tidigare tyckte att detta var litet... :-)

söndag...

bukett
En vacker bukett från svärisar+svägerska. Tack!

070707 - 7 år

ros

Hallon!

hallon
Titta vad coolt! Hallon! När vi flyttade hit, till vår lilla marklägenhet för snart tre år sedan, så växte det en liten buske där. Men vänta det ser ju ut som hallon, vi låter den vara kvar. Förra året såg jag ett litet rött hallon på busken som jag visade för P♥. Han plockade av det och åt upp det! Vilken fräckis :-) Jag har inte kommit över det än ...förrän nu. för idag såg jag att det fanns många blivande små hallon på busken. Några av dem var mogna, så jag har smakat! Små men goda. Busken är ganska så stor nu, vi skulle behöva binda upp den.

en fredagsblomma

lilja
Foto från idag. Ha en skön helg!

Simpsons

simpsons Den 27 juli har Simpsons Movie premiär! Jag vet inte om vi kommer att gå och se den på bio, men det skulle vara ganska kul!

"Världens kändaste gula familj är snart här, i större format än någonsin! 17 år efter tv-premiären är den omtalade långfilmen äntligen på gång, och den 27:e juli kan biopubliken för första gången möta Homer, Marge, Bart, Lisa, Maggie och alla de andra invånarna i Springfield på bio. "Simpsons - Filmen" gör bl.a. parodi på "Erin Brockovich".

Familjen Simpsons kom till i korta sketcher i "Tracey Ullman Show" år 1989. Året därpå fick de en egen serie som nu är inne på sin 18:e säsong. Därmed är "The Simpsons" den mest långlivade komediserien någonsin."
http://www.moviezine.se/filmsidor/simpsons.shtml

"Nancy Cartwright född 25 oktober 1957 är framförallt känd för att ha gjort rösterna till karaktärerna Bart Simpson, Nelson Muntz, Todd Flanders och Ralph Wiggum i TV-serien The Simpsons."
http://sv.wikipedia.org/wiki/Nancy_Cartwright

Jag har gjort min egen Simpsons-avatar! :-)
http://www.simpsonsmovie.com/main.html


Tiden rusar...

klockaJag jobbade min sista dag idag. Raringen jobbar sin sista imorgon. Sedan är det semester! Jiisus vad tiden går fort! :-) och hur fort kommer inte de följande fyra veckorna att gå då? Nu när sommaren och ledigheten är här vill man bromsa tiden lite istället... På måndag känns det nog på riktigt tror jag. och så lite solsken med tack! :-) Hoppas att ni alla får en skön sommar! 


Dalí-inspirerade klockan hittade jag på http://revivehome.com/ via Mamamekko


mina nätrutiner

bloggrunda
Liza på Språkmakargatan konkretiserar sin nätrutiner. och jag hakar på :-)
Det första jag gör är att titta i inkorgen efter ny e-post. Efter det börjar min dagliga webbpromenad med startsidan Google. Jag använder mig ofta av Google och till allt möjligt! Vidare till min egen blogg Tankebubblor där jag kollar kommentarerna. Sedan klickar jag mig vidare till deras bloggar. Så tar jag en runda i min länklista, under rubriken Länkar här till höger.
Har jag mer tid ändå så kollar jag in resten av mina favoritbloggar, de som jag har bokmärkt. 
Jag tittar även på andra bloggars länklistor/bloggrullar och kommentarer.
Så brukar jag titta in på nyligen.se och knuff.se.
Ibland en runda på nybloggat.se och bloggportalen.se och en vända på Aftonbladet med flera dags- och kvällstidningar.

Men in Trees

Ikväll visades avsnitt 17 av Men in Trees
Säsongsavslutning...
Åh vad jag längtar tills säsong 2 börjar! Någon som vet när?
När ska vi få se avsnitten 18, 19 och 20?
(de visas i Nya Zeeland just nu.)

18 "Chemical Reactions"
Marin gets lost in the woods and is found by Jack. Lynn becomes envious of the passion she sees in other couples and wants the same in her own relationship. Meanwhile, Sara's ex-husband wants full custody of her son. 
19 "No Man Is An Iceland"
Now that Jack's fiancee has left town, everyone in Elmo assumes that Marin and Jack will get back together. Mai's cousin from China comes to visit. 
20 "I Would If I Could"
Romance returns for Marin as she receives gifts from two men. 
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Men_in_Trees_episodes
http://en.wikipedia.org/wiki/Men_in_Trees

Fourth of July

USA
Bilder: http://www.marthastewart.com/
Idag har USA nationaldag.
Jag har inte gjort något särskilt för att fira. men det året jag bodde i Florida då var det parader och fyrverkerier och fest!

Sommardagis

Denna veckan är mina barn på sommardagis. Ett nytt dagis mot var de brukar gå. och de älskar det! Dottern räknar dagarna och vill att det ska vara ännu fler dagar på nya stället. Nytt och spännande och nya kompisar! Jämnåriga tjejer, som hon inte har på sitt vanliga dagis.
Imorgon är sista dagen sedan får de sommarlov
= P♥ och jag ska ha semester i 4 veckor.

Det där lär väl ändras om några år, då kommer de istället att räkna ner dagarna till sommarlovet istället!
Jag har inte brytt mig särskilt att räkna ner dagarna till semestern... Det är nog för att vi inte har någon resa eller något särskilt på gång att se fram emot. Tiden går ju så fort också! Redan semester liksom?

tisdagstema - rent

rent
Så här såg det ut hos mig förra veckan! Denna veckan är tisdagstemat rent. Jag ville helst ha fotat en tvättlina med ren tvätt på. men det har jag ingen. Vi har dessutom regnigt väder idag...
Istället har jag fotograferat någon som luktar rent.
Det är ett doftljus Clean Cotton från Yankee Candle.
(Jag har ökat kontrasten ca 50.
Och så har jag provat mig fram med en textram à la Mikaela.)

2/7

Igår var det söndag och det var soligt!
Klockan 8 idag hade jag just kommit till jobbet.
Nu sitter vid datorn och kollar runt bland favoritbloggarna.
Jag viskade Sov gott! till sonen som somnade tidigt, i soffan, efter första dagen på sommardagis.
Dottern, som ser Bolibompa, berättade att lillebror hade somnat. och jag bar upp honom i sängen.
Jag har druckit vatten och apelsinjuice idag. och så lite Aloe Vera juice.
Hrmm... Det senaste jag åt var sista biten Ben & Jerry's Fossil Fuel...
Det senaste jag köpte var vispgrädde till pajen vi åt igår.
Vi har haft soligt väder idag.
Vanligglass är godast. och choklad.
Jag sover lagom tungt.
Jag drömmer väldigt sällan mardrömmar.
Ja det gör jag, trivs med mitt jobb.
Jag gillar att klä mig mjukt och bekvämt.
Prayer for the Weekend är en favoritlåt.
Till höger om mig finns en hylla.
Snart är det semester! det gör mig glad.
Snart ska jag borsta tänderna på mig och på dottern och titta på tv.
Jag skriver med vänster hand.
Mitt humör växlar ständigt! 
Mörk choklad är en favorit.
En vit top och grå trekvartsbyxor har jag på mig just nu.
I sommar ska jag vara med min familj och göra en hel del utflykter.
Jag sover på en dunkudde under ett duntäcke.
Elorgel spelade jag förr.
Jag är morgonpigg. men det har inte alltid varit så.
Att jag och mina nära och kära mår bra och är friska är viktigt.
Jag är kittlig.
Jag snarkar inte.
Fästingar och tvestjärtar är äckliga.
Jag gillar att ha det städat. men resten av min familj verkar inte tycka så... :-)
Jag längtar till havet.

Fasad

fasad
Bilder: http://www.fasad.nu/
Här syns tygerna Kvist (Design: Isabelle Norman),
Fjällbäck och Olydiga Trådar (Design: Maria A Juhlin)
"Fasads tyger trycks på Rydboholms Textil utanför Borås - en fabrik med anor från 1830-talet. Produktionen sker i rationell, industriell process -
som tack vare tryckmästarens yrkesskicklighet håller mycket hög kvalitét"
Jag gillar Fasads tyger, så härliga färger och mönster. Vilka duktiga formgivare!

Mikaelas fotofredag

Tips! http://swescrapbook.blogg.se/mikaelasfotofredag.html
tips, tricks och annat kring fotografering och bildbehandling.

Oreo - Key lime pie

oreo

Keylimepaj med smul

Botten:

14 st Oreo cockies eller andra mörka cookies, mixade eller hackade. (Spara ca 2 msk smulor att strö över pajen).
2 msk smält smör

Värm ugnen till 200 grader. Blanda kaksmulorna med smöret i en bunke. Lägg smulorna i en pajform som mäter ca 20 -24 cm i diameter och platta till den lite. Grädda ca 5 min. Låt svalna och sänk värmen till 150 grader. Låt ungsluckan stå öppen en stund.

Keylimefyllningen:

4 äggulor
1 burk kondenserad mjölk (ca 400 g)
1 dl limesaft (ca 3 limefrukter)

Rör ner äggulor och sedan limesaft i den kondenserade mjölken. Häll fyllningen i pajformen och grädda ca 10 minuter. Ta ut pajen och strö över de sparade kaksmulorna. Servera med lättvispad grädde!
http://www.enmammasdag.com/helena/?p=251
key lime
Detta receptet har jag bakat efter idag!
Bottnen blev lite tunn. Jag kom på sedan att min form är 25 cm så jag hade behövt fler än 14 kex. Men den var god. Jag behövde även 4 lime för att få ihop till 1 dl saft. Jag gillar lime och min blev lite extra för jag hade i även fruktköttet och litegrann rivet limeskal.
Nästa gång tror jag nog att jag provar att göra  Key lime pie med Digestivekex.


Juli

juli blåbär
Nu är juli här. sommarmånaden.
Vi har en vecka kvar att jobba. sedan är det "semester"...

RSS 2.0