Burkbröd

burkbröd
Barnens farmor brukar baka ett gott bröd! Jag har fått receptet:

Burkbröd

Ingredienser till 2 st. burkbröd:

2 st. kaffeburkar (½ kilos, runda)

50 g jäst

4 dl vatten

1 tsk salt

1 ½ dl brun farin

12 ½ dl rågsikt

Knacka in de vassa kanterna på kaffeburkarna. Rör ut jästen i lite kallt vatten och tillsätt resten av vattnet ljummet. Blanda i resten av ingredienserna (spara 1 dl av mjölet till utbakningen). Låt jäsa till dubbel storlek ca 45 minuter.

Smörj och mjöla kaffeburkarna. Baka ut och dela degen i 2 delar och lägg i kaffeburkarna. Låt jäsa upp till kanten. Grädda i 200° cirka 50 minuter stående upp på galler längst ned i ugnen. (Tips: sänk värmen något efter ca 10 minuter och sätt på enbart undervärme.)

4 burkar, dubbel sats, får bra plats i ugnen.
(Jag hittade även receptet här: Irmas kaffeburksbröd.)


Kommentarer
Postat av: Q A

Hej,

Såg detta om gamla kaffeburkar och bly:

http://www.coop.se/Recept--mat/Recept/k/kubb-matbroed/



Använd inte grytor med bakelithandtag, de tål inte ugnsvärme, inte heller kaffeburkar, de kan fälla ut bly.

2010-12-16 @ 12:51:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0