Amadeus

Jag tänkte att jag skulle titta på Amadeus (Director's cut)
SVT2 klockan 21,15
Jag har sett den tidigare, den är från 1984.
Andra bloggar om Amadeus: Weronica.

Tillägg 1/7: Läs mera om Mozart:
"Wolfgang Amadeus Mozart eller Wolfgang Amadé Mozart (eg. Johannes Chrysostomus Wolfgangus Teophilus Mozart), född 27 januari 1756 i Salzburg, huvudstad i det självständiga ärkebiskopsdömet Salzburg (nuvarande Österrike), död 5 december 1791 i Wien, Österrike, var kompositör, underbarn, pianist och violinist."... http://sv.wikipedia.org/wiki/Wolfgang_Amadeus_Mozart

lite nytt i garderoben

HM kläder
Barnen har fått &-jeans och L.O.G.G-blus/skjorta från H&M idag. Snyggt!
Det blev också av att jag hittade kläder till mig själv idag; en röd-vit randig top och en blå-vit randig tunn stickad tröja från Race Marine. Nu skulle jag bara ha ett par matchande canvas-ballerinaskor också, i marin stil. Jag provade de som fanns på Stadium. Men vad svårt det är med skor... 37:orna var för små och 38:orna för stora...

bubblor!

såpbubblor
Vi har varit i leksaksaffären idag. Barnen fick köpa såpbubblor!
och så en födelsedagspresent, för ikväll ska vi iväg på födelsedagskalas.

blingo

blingo

"Vi har använt ekologisk bomull i många plagg. Den ekologiskt odlade bomullen växer långsammare än bomull som odlas på konventionellt vis. Den har längre fibrer och får därmed en bättre hållbarhet. Ekologisk bomull är dessutom bättre för miljön och människorna som arbetar med den."
Bilder och text från: http://www.blingo.se/

Apa dig!

snoffs
Bilder: http://www.snoffsdesign.se/
apa dig! och efter regn kommer sol står det på kläderna. Roliga tryck från Snoffs Design. Kläderna säljs på barndesign.se och 4p.se.
Tillägg 1/7: Här också rumba.se.

Somrig marängsviss

Ikväll har vi ätit jordgubbar till efterrätt. Jag gjorde en variant på Somrig marängsviss! Jag hade delade jordgubbar, vispgrädde, maränger och chokladsås! Barnen åt det också inkl. jordgubbarna.

Allsång

Allsång på Skansen
Klockan 20.00 är det dags för Allsång på Skansen i SVT1. The Ark med flera kommer att uppträda i detta första programmet.
Klockan 21.00 börjar Morden i Midsomer.
"Åtta nyinspelade avsnitt med Tom Barnaby som löser mordgåtor i grevskapet Midsomer. Bygger på Caroline Grahams böcker."
Bild: http://www.svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=51472

tisdagstema - styrka

Ge mig styrka!
Tisdagstema denna veckan är styrka. Det är något jag inte har just nu...
Jag har kännt mig lite öm i halsen, ont i huvudet, nästintill febrig till och från. Och det var längesedan jag tränade också nu... När jag inte håller träningen igång känns det i ryggen. Jag behöver träna regelbundet för att må bra.
Idag hade jag velat fotografera en ardennerhäst eller kanske en oxe, men det fanns ju inte att tillgå... och Raringen ville inte heller ställa upp på bild :-) Han köpte hem styrka till mig i form av vitlök och röd spansk peppar. Så efter en kur med detta kommer kanske min styrka åter!
vitlök och röd spansk pepparTillägg den 27/6-07 klockan 17,10
Jag har fotograferat samma saker idag igen!
peppar
Denna bilden blev bättre. Den är mer jag :-)
Jag blev sugen på att testa att ta en ny bild, efter att jag läste i kommentarerna. Det jag har ändrat på är bara uppläggningen och fokus och lite vinkeln. Men det är samma plats, samma ljus, samma kamerainställningar. Båda bilderna är "naturella". Alltså jag har inte redigerat dem. t ex ändrat på kontrast och liknande i Photoshop.

Äpplen

Tittade ni på Sommartorpet?
Det handlade bland annat om äpplen. Spännande tycke jag. Jag skulle vilja åka till Julita gård!

"På Julita gård i Södermanland jobbar Håkan Svensson som pomolog, alltså expert på äpplen. Det var till honom som Ernst åkte för att få mer kunskap om svenska äppelsorter."...
..."Det är Nordiska museet som driver Julita gård som ligger i nordvästra Södermanland (mellan Katrineholm och Eskilstuna). Här finns Sveriges största genbank av äppelsorter. Här finns 110 olika äppelsorter på över 350 träd. Alla äppelsorter är märkta och allmänheten är välkommen att besöka genbanken."
svt.se.

"Vid sjön Öljaren i västra Södermanland ligger Julita, ett stort gods med levande lantbruk och skog. Julita var under medeltiden kloster, därefter kungsgård och senare adelsgods. Under 1900-talet skapades ett friluftsmuseum av den siste private ägaren, löjtnant Arthur Bäckström. Han donerade Julita till Nordiska museet som sedan 1944 förvaltat godset. På godsets omfattande ägor visas herrgården med alla sina byggnader, parken, fruktträdgården, örtagården, kapellet, Skansenstugorna, torp och statarlängor."

"På Julita finns även Pettsons hus. Huset är byggt i barnens egen storlek, så det är bara att kliva på i köket hos Pettson och katten Findus."
nordiskamuseet.se.

"För att säkerställa sorternas bevarande startade 1979 en inventering och insamling i Nordiska Genbankens regi. De insamlade äppelsorterna finns idag bevarade dels i en nationell samling på Balsgård, som är en avdelning för växtförädling vid Sveriges lantbruksuniversitet i Kristianstad och dels i olika klonarkiv, varav ett finns i Julita."...
pensionären.pro.se

Andra bloggar om Julita: Flitiga Myran, Lantliv i stan,


Mats Trondman

Kunskapskanalen visades just programmet Samtal med... Mats Trondman.
Det var väldigt intressant! Klicka här för att se det: Vägra vara vuxen.

Läs mera om Mats Trondman här:
"Han tänkte bli idrottslärare, men betygen räckte inte. Idag är han professor.
Med rötter i 50- och 60-talens folkhem och idrottsrörelsen kom han att intressera sig för barn- och ungdomars situation i samhället, inte minst ur klassperspektiv.
-Hur barn och ungdomar växer upp till att bli de individer de blir säger en del om samhället i sig. Det är en anledning till att det är så intressant att forska om dem. Men också för att det är viktiga och spännande år i livet, då det händer mycket, säger Mats Trondman, professor i kultursociologi på Malmö högskola och idag rikskänd för sin barn- och ungdomsforskning."
http://www.mah.se/templates/Page____6681.aspx

"Vuxenrollen har blivit väldigt relationsorienterad. I dag är vuxna inga auktoriteter automatiskt, säger ungdomsforskaren Mats Trondman.
Ungdomstiden blir allt längre och växer i två riktningar. Barn anammar tonåringarnas kultur längre ner i åldrarna och ungdomarna anser sig vuxna långt senare än tidigare generationer.
Enligt en undersökning i Malmö ansåg 60 procent av tioåringarna att de var barn. Bland tolv-åringarna var det bara tio procent."
http://www.tidningenspira.com/nyhet.php?id=716

"Det enda säkra som utmärker den samtida barndomen är att den inte går att fastställa, menar barn- och  ungdomsforskaren Mats Trondman. I stället har vi fått en förlängd ungdomstid som börjar vid tre och i bästa fall slutar vid trettiotre års ålder."
http://www.lararforbundet.se/web/papers.nsf/Documents/0039354A

Kultursociologi i praktiken
Kloka möten
Bilden av en klassresa
Bortom detta något : dikter
Unga och föreningsidrotten : en studie om föreningsidrottens plats
http://www.bokrecension.se/Mats-Trondman

"Mats Trondman är professor i kultursociologi är känd för sin forskning kring barn och ungdomar. Precis som Gardell föreläser han med stor humor och självdistans om vardagliga händelser och skeenden, nu som förr."
http://www.ekuriren.se/ekuriren/standard_artikel.php?id=537672&avdelning_1=109&avdelning_2=129

P♥ var på en föreläsning med Mats Trondman och Jonas Gardell och han tyckte att de båda var jättebra!

midsommarbukett

midsommar

Alm

alm
Jag skrev ju i min perspektiv-vecka Nerifrån och upp att jag skulle fotografera samma alm igen, två månader senare. Här kommer den/de! (Det ser ut som fyra almar och det är är det väl också, men de sitter ihop vid marken.)

Midsommar 2007

midsommar
Vi har sovit över i husvagnen. På landet hos farmor och farfar.
Midsommaraftonen regnade bort... Här kommer några bilder från idag, Midsommardagen! På bilderna syns en svensk vimpel, potatisblommor, mina röda gummistövlar, en gädda!, blåklockor och "vitklockor", och ännu flera blommor.
midsommar
Vi lyckas aldrig pricka in alla de där sakerna man vill ha på midsommarafton samtidigt... (Vänner, midsommarstång och dans, sill-lunch, jordgubbstårta, kransar till barnen, solsken...)
Ett år blir det ena och nästa det andra.
...och det där med folkdräkt eller skärgårdsidyll missar vi hela tiden :-)

Sommaren är här!

senvår övergår i försommar...
äppelkart
Meteorologiskt är det redan sommar. Idag är det sommarsolståndet.
Det inte riktigt beckmörkt någonstans i Sverige eftersom solen bara är en bit under horisonten i nordlig riktning. Under natten råder skymning, som övergår direkt i gryning. Från polcirkeln och norrut går solen inte alls ner...

Imorgon är det Midsommarafton. Människan har sedan urminnes tider kunnat fastställa när sommarsolståndet inträffar. För att markera dagen utförde man sannolikt också särskilda riter till solen och gudarna.

Vädret här idag har varit soligt, regnigt, kvavt...
För de flesta av oss är vädret på midsommarafton viktigt. Man vill ju gärna vara utomhus!  Vi kommer att vara utomhus även om det regnar! :-)
Ha en fin helg!
Bild: Nilla (Äppelkart den 18/6-07)

Nytt från Dermanord

dermanord

Jag gillar Dermanord! Här är två av deras nyheter som jag nyligen beställt:
Saltdeospray Fri från aluminiumklorid och alkohol.  
och Body Balm energy. De eteriska oljorna rosmarin, lavendel, citrongräs och enbär ger en frisk doft.

Elizabeth I

elizabeth
Hugh Dancy som Robert "Robin" Devereux Earl of Essex och Helen Mirren som Elizabeth I.

"Brittiskt drama om en av Englands färgstarkaste och mest mytomspunna drottningar någonsin.
Miniserie med Helen Mirren i huvudrollen som drottning Elizabeth I (1533-1603). En skildring av drottning Elizabeths regeringstid i en mansdominerad värld - under en turbulent tid i historien med religionsstrider, spanska armadan, olycklig kärlek och dödliga intriger.
Elizabeth I belönades med nio Emmy Awards 2006 och en Ivor Novello Award för bästa originalmusik."
svt.se.

Visst var den bra?
För er som missade går den i repris på lördag och söndag i SVT1.
Andra bloggar om filmen: En mammas dag Weronica.
Bild: usatoday.com

Ute blåser sommarvind

Ute blåser sommarvind,
göken gal i högan lind.
Mor hon går på grönan äng,
bäddar barnet blomstersäng,
strör långa rader
utav ros och blader.


Ängen står så gul och grön,
solen stänker guld i sjön,
bäcken rinner tyst och sval
mellan viden, asp och al.
Bror bygger dammar
åt sin såg och hammar.


Syster sopar stugan ren,
sätter löv i taket sen.
Uppå golvet skall hon så
liljor och konvaljer små,
rosor så rara:
där skall barnet vara.

text: Samuel Johan Hedborn (1783-1849) musik: folkvisa
Denna visan är så fin. Det finns fler verser.


tisdagstema - röd

röd
En röd keps...
(Jag tog hjälp av Photoshop denna gången. Svartvitt med detalj i färg.)

en tårta till midsommar

Jordgubbar, lemoncurd och ev. maräng. Det vill jag ha i min midsommartårta!
Här har jag hittat tre olika förslag:
Marängtårta med grädde och jordgubbar (och lemoncurd) Kitchenbloom.
Midsommartårta (med hemmagjord lemoncurd) Buffé nr 6 2007 sid 17 Ica.
Bings marängtårta (hemmagjord maräng) Buffé nr 6 2007 sid 8 Ica.
ica tårtor
Bilder: http://www.ica.se/

Hitta Hugo!

hitta hugo
Har ni hittat Hugo? När jag var au-pair i USA 1996 så hjälptes barnen och jag åt att leta efter Waldo. För ett tag sedan såg jag boken Hitta Hugo bland monster och pirater (Where's Waldo? The Great Picture Hunt! 2006) här hemma i Sverige. Jag köpte den genast till mig och mina egna barn! De, i alla fall femåringen, tycker att den är jätterolig!

"Martin Handford f. 1956 i Hampstead, är skaparen av fenomenet Hitta Hugo! Som barn tecknade han stora folksamlingar med streckgubbar, idag finns hans böcker utgivna på 22 språk i 33 länder, sålda i mer än 43 miljoner exemplar."
http://www.nok.se/nok/titlar/27/10657-4.htm

"For the initial UK release of his book in 1987 he titled the character "Wally". The "Where's Wally" trademark was adapted for 28 countries: In addition to language translation, each franchise gave a new name and personality to the character. He became Charlie in France, Walter in Germany, Holger in Denmark and Willy in Norway. Waldo can also be in Japan. However the most successful of the franchises, even surpassing the original "Wally" brand, was the North American adaptation, "Where's Waldo?"
http://en.wikipedia.org/wiki/Where's_Waldo

Waldo - Hugo
Woof - Voff
Wizard Whitebeard - Vitskägg
Odlaw - Bovén
Wenda - Helga


"Wenda, Waldo's girlfriend, who first appeared in Where's Waldo: The Ultimate Fun Book, was originally named Wilma. Her name was changed to Wenda in later books and printings
Odlaw, Waldo's archnemesis, looks very similar to Waldo, except that his shirt and hat are yellow-and-black striped, his glasses are tinted blue, and he has a mustache.
Odlaw, Waldo's archnemesis, was originally created for the animated TV series; his name is "Waldo" spelled backwards."
http://www.thegreatpicturehunt.com/

..."Due to the identical appearance to Wenda, many people think the two are the same character - simply renamed. However both Wilma and Wenda appeared side-by-side in The Magnificent Poster Book, where it was explained they were twins. The reason for the addition of Wenda and ultimate removal of Wilma is unknown."... (?)
http://en.wikipedia.org/wiki/Wilma_%28Where%27s_Waldo%29

Det hade varit roligt att ha alla böckerna.


Ebba och Didrik

Nu ska jag titta på Ebba och Didrik SVT1 19,00 lördagar

Nyklippt

nyklippt
Jag har varit hos frissan idag. Klippt och färgat. Skönt att bli ompysslad en stund. Det var ju ett tag sedan nu 24/3. Det blev en ny produkt också: Neem Plant Silk Serum från L'anza. Verkar bra!

En mammas dag

Astrids mamma och Living by W flyttar ihop.
En mammas dag heter deras gemensamma sida.
Jättekul! Lycka till tjejer!
en mammas dag
Bild från: http://www.enmammasdag.com/
Andra relaterade inlägg: Living by C&W

Vad ska du göra i sommar?

sommarplaner
Bild: Nilla. Dottern har lärt sig att vika pappersflygplan.

Lolita undrar, så jag hakar på och svarar  ;-)
Vad ska du göra i sommar: Det vet jag inte förrän efteråt...! Vi ska fyra veckor ledighet tillsammans. Vi kommer att ta det ganska så enkelt och billigt i år... Jag siktar på en längre resa för oss nästa år istället. Vi får se... I år kommer vi att få låna Ps föräldrars husvagn. Innan dess kommer barnen att få bo med sin farmor och farfar i husvagnen. P♥ och jag kommer att ha några dagar för oss själva! Vi ska på bröllop också, Ps kusin gifter sig.
Sommarens plagg: Det är nog Me&I-klänning :-)
Alltid i väskan: plånbok, mobiltelefon, solglasögon,
Sommar för dig: Att få komma iväg ett tag, miljöombyte.
Restips i sommar: Här finns tips för barnsemester.
Vad läser du helst: Något kort och lätt. och gärna olika tidningar och magasin, och så korsord!
Bästa Sommartipset: Planera lagom mycket. Lämna tid till att bara koppla av. Öva på att leva i nuet!
Barnen nöjer sig egentligen med ganska så enkla saker. Det behöver inte vara mängder av aktiviteter hela tider. Prata om vad var och en ser fram emot och vill göra med sin ledighet.
Mitt tips är förresten att planera, för annars blir det man vill göra inte av. Planera tillsammans, i god tid.

L'anza

Det frågades efter bra hårvårdsprodukter... och jag tänkte visa min favorit. Den heter L'anza Bodifying Liquid. Det är en gul balsam-gele som man tar en liten klick av i fuktigt hår för att sedan göra iordning frisyren, antingen man fönar eller inte. Har man som jag litegrann självfall i håret. eller självlockigt hår som lätt blir risigt och frissigt så är detta den perfekta produkten. Jag har använt den i närmare tio år nu. Övriga produkter från L'anza är också väldigt bra.
L'anza
Bild: http://www.lanza.com/

dansk design

skagerak fionia
...designartiklar, accessoarer och möbler från den mest etablerade danska varumärkena... finns hos danskdesign.nu
Jag tittade genast på Skageraks fina teak-saker. jag har sneglat på dem i flera år egentligen. (men jag har inga...) Det ska ju liksom passa in i miljön lite också.
En fin Fionia-bricka kanske jag slår till och köper en vacker dag! :-)
Jag hittade till danskdesign.nu via Living by W.
skagerak sambito
Bilder: http://www.danskdesign.nu

Inspiration

Tips! En sida för inspiration: Restoration Hardware.
En blogg för inspiration, vad det gäller hus och inredning: Dreamhouse
och en bild för inspiration: Housekeeper's Basket
restoration hardware
Bild: http://www.restorationhardware.com

Bungalow

bungalow
Jag gör som Cleo Inredningsbloggen och skriver ett inlägg om Bungalows fina saker! Bungalow är ett danskt företag som grundades 2004. Omslagspapper, väskor, anteckningsböcker, kuddar med mera har inspiration av Indien.
The common inspiration for our products and designs is drawn from Indian textiles, ornaments and patterns combined with Scandinavian colours and minimalism.
bungalow
Bilder: http://bungalow.dk/

tisdagstema - natur

natur
Barnen och jag är ute i naturen idag! Veckans tisdagstema är natur.
natur

Sommartorpet

Ikväll 20.00 kommer Sommartorpet med Ernst på SVT1
sommartorpet
Bild: http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=43057

Basilika

basilika
Basilika. Det doftar ljuvligt gott!
Idag är det examensfest och P♥ och jag ska fixa maten.
Jag har gjort efterrätt Chokladsemifreddo.
P håller som bäst på med att förbereda köttet. Det blir fylld fläskfilé med soltorkade tomater, mozzarella, basilika. P har gjort tzatziki (istället för bearnaisesås.) Vi ska ha tomat- och mozzarellaskivor varvat upplagt och klyftpotatis med mera gott.

Grattis till examen!

en grön cykel
Här är faster när hon cyklar till sitt nya jobb på sin nya cykel!
Tösen 5 år

Snow Patrol

snow patrol"Snow Patrol är en musikgrupp från Skottland (med rötter i Nordirland) som 2006 släppte sin hittills mest sålda cd "Eyes Open". Tidigare har de släppt tre andra skivor, bland annat "Final Straw" från 2004."
Wikipedia.

Grey's Anatomy season finale scene featuring the beautiful song "Chasing Cars" by Snow Patrol."

..."but it's on the stunning "Chasing Cars" that the album's inner spirit resides. "That's the most pure and open love song I've ever written." says Lightbody."

Snow Patrol are:
Gary Lightbody - Vocals and Guitar, Nathan Connolly -Guitar and Backing Vocals, Paul Wilson- Bass and Backing Vocals, Tom Simpson - Samples and Keys, Jonny Quinn - Drums http://www.snowpatrol.com/

Lyssna på Chasing Cars på You Tube. Bild: http://www.ginza.se/

Vita byxor

race marineDet är sparsamt med shopping
nu för tiden.
Men idag har jag i alla fall köpt mig ett par fräscha vita byxor
Race Marine Paoli 3-4 pants från Stadium.

De passar bra till min kortärmade rutiga färgstarka blus
eller kanske en turkos top.

Någon form av nättare fotbeklädnad står också på listan, men det hittade jag inga idag.

Vi har svalkat oss i simhallen idag hela familjen,
och dottern har varit på simskolan.

Bild: http://www.stadium.se/

Skydda er i solen!

"Skalmans solskola:
Skydda alltid små barn från direkt solljus!
Håll dig i skuggan när solen är som starkast!
Använd skyddande kläder på barnen och komplettera med ett effektivt solskydd med hög faktor. Hudläkare rekommenderar ett solskydd med fysikaliska filter.
Smörj in rikligt med solskydd 20 minuter innan vistelse i sol.
Smörj regelbundet på nytt solskydd flera gånger under dagen.
För att få den solskyddsfaktor som står på förpackningen är det viktigt att ofta smörja ett tjockt lager som täcker hela hudytan."
http://www.ccs-se.com/sol/page.aspx?lnkId=26&parent=26&pid=17

Exempel på skyddande kläder är:
En sunsuit från http://www.sunblock.se/
En solhatt med breda brätten eller en keps med nackskydd.
Ett par solglasögon.

"Trots att solskyddsmedel med fysikaliskt filter är det bästa för barn, är det få produkter som innehåller det. De flesta är en blandning av fysikaliska och kemiska. Fysikaliska solkrämer är trögflytande och lägger sig som en vit hinna på huden, medan kemiska solskyddsmedel tränger in i huden. Eftersom barns hud är känsligare än vuxnas bör de inte använda de kemikaliska, anser Frida Hök.
Det viktigaste vi vill säga är att man inte ska använda produkter med kemiska filter, det finns till exempel många som innehåller hormonstörande ämnen, säger Frida Hök.
Är man osäker kan man titta på innehållsförteckningen, står det till exempel zinkoxid eller titandioxid så är det en fysikalisk kräm, fortsätter hon."...
Läs hela artikeln här: http://www.testfakta.se/Article.aspx?a=14354

Förklaring till kemikalierna: http://www.testfakta.se/Article.aspx?a=14539
Test av solskyddskrämer:(pdf) http://www.testfakta.se/img/2007/6/7/14367.pdf

"För den som vill undvika kemikalierna finns det på Apoteket prisvärda krämer från CCS och Aco utan kemiska filter och parfymtillsatser. Nackdelen är att det tar längre tid att smörja in dem. Och på ett otåligt litet barn som leker i solen och behöver extra solskydd under dagen kan det vara ett bekymmer."...
http://sydsvenskan.se/kropp/article70251.ece

"Garnier ambre solaire kids och ACO:s båda krämer skyddar i det närmaste lika bra mot solens strålar. Garnier blir testvinnare tack vare ett något bättre totalresultat."
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1060&a=659203

"Fysikaliskt solskyddsfilter lägger sig på hudytan och reflekterar solens strålar. Filtret består av små partiklar av zinkoxid och/eller titandioxid som inte är allergiframkallande.
Det kemiska solskyddsfiltret tränger in i huden och absorberar solljuset i huden. Kemikalierna utsöndras med urin och bröstmjölk. Vissa kemikalier i det kemiska filtret kan ge upphov till allergisk reaktion.
En kombination av fysikaliskt och kemiskt filter håller nere koncentrationen i det kemikaliska filtret."
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1060&a=659203

"Det är noterbart att tre av de analyserade medlen innehåller ämnet cyclomethicone som, visar studier på råttor, kan ha negativ påverkan på ägglossningen och bidra till minskad fortplantningsförmåga.
För att den effekten överhuvudtaget skulle kunna uppkomma hos en människa anser jag att man måste äta mycket stora mängder av solkrämen under en lång period och det är knappast aktuellt. Därför är den risken ointressant i detta sammanhang, säger Tina Almström Branting."
http://www.testfakta.se/Article.aspx?a=14354

Så vad ska man välja?
Acos solskyddkrämer och CCS Bamse är fysikaliska och det är ju bra.
CCS innehåller inga ämnen med negativ hälsopåverkan. men den blev sämst i test vad det gäller solskyddet... (Jag tror nog ändå att den är ganska så bra, bara man kommer ihåg att smörja tillräckligt ofta.)
Acos krämer i testet innehåller ämnet cyclomethicone...
Eucerin junior 40 verkar ganska så okej tror jag. (?)
Nivea och Clarins väljer jag bort helt. För mycket parfym och kemikalier i dem.
Testvinnaren vad det gäller bra solskydd blev Garnier ambre solaire kids, men den är en blandning av både kemiskt och fysikaliskt filter...

Att välja solskyddkräm var inte lätt... Vilken ska vi ta?

Andra bloggar om solksyddskrämer: Ett bra liv.

Högtryck

margurit
Vilket härligt sommarväder vi har!

Allsång på Skansen

"Snart är det återigen dags för Allsång på Skansen!
Tisdagen den 26 juni och sex tisdagar framöver besöker mängder av musikaliska, intressanta och roliga gäster programledaren Anders Lundin.

Sändningsstart: SVT1 tisdag 26 juni kl 20.00: Allsång på Skansen"

Program 1: tisdag 26 juni
The Ark, Pernilla Wahlgren, Benjamin Wahlgren, Maia Hirasawa, Electric Banana Band, Maria Möller.

Program 2: tisdag 3 juli
Per Gessle, Måns Zelmerlöw, Frida Öhrn Oh Laura, Bengan Jansson, Kalle Moraeus, Patrik Isaksson, Sussie Eriksson, Henrik Dorsin.

Program 3: tisdag 10 juli
Jerry Williams, Lasse Berghagen, Lasse Holm, Salem Al Fakir, Roland Cedermark.

Program 4: tisdag 17 juli
Eldkvarn, Svante Thuresson, Sofia Karlsson, Markoolio, Mattias Enn.

Program 5: tisdag 24 juli
Peter Jöback, Marie Lindberg, M.A. Numminen.

Program 6: tisdag 31 juli
E-Type, Fredrik och Alexander Lycke, Tomas von Brömssen.

Program 7: tisdag 7 augusti
Benny Anderssons Orkester (BAO), Nanne Grönvall, Robert Broberg."

Läs mer:
http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=51447&lid=puff_845500&lpos=extra_2


Sommarplåga...

"Det ska va reggae på sommarn
Och massvis med sol
Dricka hemkört (?!) och cola
I en uppblåsbar pool
Ja, det ska va reggae på sommarn
Lite lullig vardag (?!)
Sjunga nanananana
Det är det jag vill ha
Reggae
Ingen sommar utan ragga (Ingen sommar utan ragga)
Ja, jag sa Reggae Ingen sommar utan ragga!...

Det är svårt att låta bli att gunga med i refrängen.
"Ingen sommar utan ragga" ? ;-)
Markoolio. Lyssna här på egen risk. (fast ingen kan väl ha missat den?)
Årets sommarplåga...

Chokladsemifreddo

hasselnötter
Chokladsemifreddo med marshmallows, nötter och maränger
4-6 portioner, 6 timmar
En riktig värstingdessert som innehåller allt av livets goda. I rejäla mängder.


100 g hasselnötter
200 g mörk choklad
4 ägg
4 msk socker
2 dl vispgrädde
2 dl turkisk yoghurt
2 msk mandel- eller nötlikör, t ex Amaretto eller Frangelico
100 g vit choklad
1 dl minimarshmallows (alternativt klippta stora)
1 dl grovt krossade maränger


Rosta hasselnötterna i ugnen i 200 grader tills de fått lite färg och börjar dofta. Gnugga dem mellan fingrarna så att skalen lossnar.
Smält den mörka chokladen i vattenbad eller i mikron. Vispa äggulorna med hälften av sockret så pösigt som möjligt. Vispa äggvitorna med resten av sockret till hårt skum i en helt torr och ren skål.
Vispa grädden fluffig och blanda med yoghurten.
Rör ihop den smälta chokladen med äggulesmet och likör. Blanda i gräddyoghurten. Krossa eller hacka den vita chokladen och blanda i. Vänd ner äggvitorna försiktigt.
Varva smeten med krossade maränger, nötter och minimarshmallows (eller stora klippta i bitar) i en stor form. Strö över lite extra ovanpå. Ställ i frysen och låt frysa ordentligt, minst fyra timmar. Ta ut en halvtimme innan servering så att den mjuknar lite lagom.
http://gamla.hd.se/mat/2007/03/22/semifreddorecept/
chokladsemifreddo
Detta mumsiga receptet gjorde jag idag. Nästan som att göra sin egen Ben & Jerry's! Det var kul. Jag tvekar inte längre för lite svårare recept. Det är bara att ge sig på det ;-) För några år sedan hade jag bara lagt ett sådant recept åt sidan, och tänkt: Dela upp ägg i gula och vita, vattenbad till chokladen, rosta hasselnötskärnor, smutsa ner fyra olika bunkar...

Följ länken så finns där fler smarriga semifreddo-recept: Lakritssemifreddo, Semifreddo med choklad och bär, Citronsemifreddo med pistaschnötter. Semifreddo är italienska och betyder halvfryst. och det är så den ska serveras.Tillägg den 10/6:
Idag har jag gjort den igen, en nya egen variant! Jag skippade marshmallows och maränger och likör.
Jag hade hasselnötterna, smält ljus choklad, hackad vit choklad med citron- och limesmak från Fazer, och en mörk choklad och de rörliknade kexen "Papadopoulos Caprice classic".
semifreddo

6/6

svenska jordgubbarmargurit
Lycka är... en ledig dag mitt i veckan! Vi firar Nationaldagen med svenska jordgubbar och med marguriter och med grillning. Ha en skön dag!

Vår Ruset 2007

vårruset
Hur gick det med nyårslöftet - Vårruset?
Det gick lite stilla... men jag fick en medalj i alla fall! :-)
Lite trångt i starten, träffar på en kompis efter ca 2 km, och fick stanna för att knyta skosnöret, aningens lite håll på slutet. Min tid blev 31,17 minuter. Jag hade väl hoppats på bättre. men med tanke på hur lite, inte alls, jag har tränat så var det ju ändå bra. Nu ska jag komma igång med att jogga mera tänkte jag!

tisdagstema - lycka

picknick
Lycka är... veckans tisdagstema.
Lycka är... en picknick i parken!
Lycka är... när hela familjen, till och med pappa, följer med!
Lycka är... att umgås med min man och mina barn!
Lycka är... att läsa en tidning i solen!

Barnsemestertips!

På sidan http://www.barnsemester.se finns mängder av tips och idéer på resmål för dig som har barn!
Till exempel tema barnböcker: Tänk vad roligt att få träffa karaktärerna från favoritboken eller filmen. I Sverige finns några platser med sagotema.

Astrid skulle ha fyllt 100 år i år, och parken ligger i hennes födelsestad Vimmerby.
http://www.alv.se/
I Kolmårdens djurpark finns en liten temapark som heter Bamses Värld.
http://www.kolmarden.com/
Junibacken är ett levande sagohus i Stockholm. Här får ni uppleva många av de miljöer och figurer som Astrid Lindgren berättar om i sina böcker men också träffa andra barnboksfigurer och se barnteater.
http://www.junibacken.se/
Det är här på Gotland som det riktiga Villa Villekulla står, det hus som användes vid inspelning av filmerna.
På Kneippbyns Sommarland finns hur mycket som helst att göra!
http://www.kneippbyn.se/
Känner ni till lilla Maja från Lena Anderssons vackra barnböcker? Maja har fått ett eget hus på Sofiero med trädgård och växthus till sig och sina vänner.
http://www.sofiero.helsingborg.se/
Här hos Mulle Meck kan kreativa och nyfikna barn mecka med mojänger och molijoxer, precis som Mulle Meck alltid gör. De kan "åka flygplan", prova Mulle lilla bil och ge sig ut i rymden i en raket. Det finns också möjligheter att prova på att snickra - mycket populärt!
http://www.mullemeckigladahudik.se/
I Pelle Svanslös Hus är ditt barn en katt. Utklädningskläder finns och kattsminkning ingår i entrépriset. Det är bara att kliva in i scenografin och leka. Då och då dyker husets egna kattskådisar upp på gatan (utklädda).
http://www.pellesvansloshus.se/
Läs mer om alla utflyktmålen på http://www.barnsemester.se/

Hitta din kulör

jotun
Bilder: http://www.jotun.se/
Via anna.a Drömhem hittade jag detta roliga frågeformulär och mycket mera på Jotun. (gå in på Måla inne, Kulörer & idéer, Hitta din kulör, och svara på 8 frågor.)

Jag vill till Grekland!

Saga Kitchenbloom skriver att hon förväntar sig syrliga kommentarer av avund...  ;-) Jag blir verkligen så sugen på att åka till Kreta när jag ser dessa underbara bildcollage!
Raringen och jag var på Naxos och Santorini 2000 och någon gång i framtiden så vill jag komma till Grekland igen. Resa utomlands är väldigt avlägset för oss just nu. Det är väl därför man längtar desto mer!
¸.·´¯`·.¸¸.·´¯`·...¸><((((º>
¸¸.·´¯`·...¸><((((º> ¸¸.·´¯`·...¸><((((º>
¸><((((º>

Sparsam körning

Idag är det Världsmiljödagen.
Det finns mängder av saker att skriva om en dag som denna.
Till exempel eco driving, sparsam körning.

Kör med framförhållning - undvik stopp
Växla upp tidigt och kör på så hög växel som möjligt
Kör med jämnt gaspådrag och håll hastighetsgränserna
Använd motorbromsen
Kör inte på tomgång
Rulla i medlut, håll jämnt gaspådrag i motlut
Använd motorvärmare
Serva bilen regelbundet - håll rätt tryck i däcken
Ta bort takbox mm
Måste du ta bilen för alla korta resor?
http://www.vv.se/templates/page3____12784.aspx

Är du en riktigt duktig förare kan du spara upp till 20 procent i utsläpp och pengar. Dessutom sparar du på bilen eftersom slitaget minskar. Sparsam körning ingår numera i körkortsundervisningen. Om alla körde sparsamt och minskade sina koldioxidutsläpp med 10 procent, skulle det innebära drygt 2 miljoner ton mindre koldioxid till atmosfären. Läs mera om detta på Vägverkets sida: http://www.vv.se/templates/page3____4341.aspx?epslanguage=EN

svartvitt med detalj i färg

Mikaela Woopsie Daisy har en så fin blogg! Hon är jätteduktig både på att fotografera, bildbehandla och att scrappa. Hon skriver tips på Swe scrapbook. Fotoutmaningar i Photoshop. Inte alltid så lätt för en novis som jag att hänga med. Här kommer bilder från mitt första försök! att göra om ett foto till svartvitt och en detalj i färg. Jag har mycket kvar att lära. Photoshop är oerhört omfattande och ganska så svårt. Kul när man väl kan det, lite i alla fall. Så tack vare Mikaela och Mattias http://www.bildbehandla.se/video/show/svartvitt-med-detalj-i-farg så kom jag en liten bit på väg ikväll. :-)
avocado
Så här såg bilden ut från början. (En perfekt mogen avocado, köpt på Ica.)
avocado
Så gjorde jag då, enligt konstens alla regler, bilden svartvit och målade med svart och vit pensel för att få fram färgfältet på avocadon, medan skärbrädan fick vara svartvit.
avocado
Sist ökade jag kontrasten med +10.
Nu är jag sugen på att göra fler bilder och ännu roligare motiv!


Rabdido

rabdido
Bild: http://www.rabdido.se/
Någon som provat kläder från Rabdido? Jag har inte hört talas om det förrän nyligen, och jag kan inte påminna mig att jag har sett kläderna innan. Det verkar vara fina saker! Kläderna säljs via homeparty och i en webshop. Barnkläder från 62/68 till 130 cl. Det finns även plagg för vuxna. Påminner en del om me&i.

Pirates of the Caribbean

piratesFörsta filmen var Svarta pärlans förbannelse 2003, andra var Död mans kista 2006 och tredje filmen heter Vid världens ände 2007. Filmerna är baserade på attraktionen Pirates of the Caribbean i nöjesparkerna Disney World och Disneyland.

P♥ och jag har sett de första två filmerna och ska se den tredje ikväll. Det blir väl som vanligt en hel del konflikter och sammansvärjningar, mycket action och slagsmål och så eventuellt litegrann handling också. :-) En kul grej som man kan läsa om på imdb (på engelska) är Trivia, Goofs och Quotes. Kolla in det! (under rubriken Fun Stuff.)

Bild från: http://www.imdb.com/title/tt0449088/

Release Me

Dagens låt: Release Me Oh Laura. (klicka på länken för att lyssna)
Den ligger för övrigt etta på Trackslistan just nu. Oh Laura har nyligen, 23/5, släppt sitt debutalbum.
Sångerskan heter Frida Öhrn. Övriga bandmedlemmar är: Jocke Olovsson, Jörgen Kjellgren, Rikard Lidhamn, Magnus Olsson. Han som har skrivit låten heter Erik Alto. Release Me är skriven särskilt för Saabs reklamfilm för nya Saab 9-3.
(Här finns texten)

Vi är i trädgården

isabella smith
Bilder från: http://www.isabellasmith.com/
Det var via En mammas dag jag hittade till Isabella Smith. Härlig sida!
Vi är i trädgården. Man kan ju drömma i alla fall. Det lilla vi har räknas knappt som trädgård. Det var skönt att vara ute i förmiddags men nu är det kalla vindar och det verkar bli regn. Juni är här men sommaren börjar inte riktigt ännu...

Juni

midsommarblom
Fotograferat idag.
Nu är det juni och överallt blommar det för fullt! Det är så vackert i naturen just precis nu. Det skulle vara midsommar redan! :-)
Jag satt och bläddrade i senaste numret av Allt om Mat igår. Där fanns läckra recept på midsommar-mat! Det fanns även recept på rabarberpaj och så ett test av vaniljglass. Jag rekommenderar den tidningen!
Det där med midsommar ger alltid lite blandade känslor. Det är väl min "normalitetsstress" som spökar... Men det är ju bara en vanlig dag! Nu är jag ute i god tid med planerna, det kan ju vara bra. Men tiden brukar ju rusa iväg så här års. P♥ och jag är öppna för förslag. ;-)

Nya tider...

juni
En ny månad. En ny tid. En ny arbetsgivare. En ny (lägre...) lön.
Jag visste, kände på mig, att 2007 skulle bli jobbigt. Och nu har ännu bara halva året gått...  Jag får påminna mig själv om mitt eget råd från 1/1-07:
Bär inte på framtida bekymmer för då får du genomlida dem två gånger
Shit, jag är inte så duktig på att söka jobb... men nu är det hög tid att ta tag i det. Välkommen till verkligheten!

RSS 2.0