fingersättningen

Jonas
Bild: http://www.jonasweb.nu/sidor/datorn/fingersattningen.html
Placera vänster pekfinger på F och höger pekfinger på J. Det brukar finnas en liten upphöjning på dessa tangenter så att du lätt ska kunna hitta dem. Lägg sedan övriga fingrar över varsin tangent. Vänster långfinger på D, vänster ringfinger på S, vänster lillfinger på A. Höger långfinger på K, höger ringfinger på L och höger lillfinger på Ö. Tummarna placeras över mellanslagstangenten.

Sedan så ska fingrarna röra sig enligt detta schemat på bilden. Vänster lillfinger på A, Q, Z. Vänster ringfinger på S, W, X. Vänster ringfinger på D, E, C. Vänster pekfinger på F, G, R, T, V, B. Höger pekfinger på J, H, Y, U, N, M. Höger långfinger på K, I, ,. Höger ringfinger på L, O, .. Höger lillfinger på Ö, P, Å, Ö.

Det finns så många andra tangenter att använda nu för tiden på ett tangentbord jämfört med en skrivmaskin, så det är inte lika lätt nu... Läs mera om de olika tangenterna och vad de används till här: Tangenterna på tangentbordet.

Jag hade maskinskrivning i sjunde klass, så någon "pekfingervals" är det inte för mig. Men det är väl kanske inte helt korrekt fingersättning heller... Jag kan inte skriva helt utan att titta på tangenterna ...tyvärr.
Men jag tänkte att när barnen börjar att använda datorn så skulle det ju vara bra om de lärde sig rätt ifrån början.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0