1. noggrann 2. effektiv 3. snabb

noggrann
Lära sig ett nytt jobb, laga mat efter ett nytt recept eller tillverka någonting. Se till att ha bra råvaror/material och bra redskap! Om man ska lära sig ett nytt jobb eller göra någonting nytt så är det bra att tänka i tre steg. Det som alltid måste komma först är att vara noggrann. Se till att lära sig rätt från början. Ta reda på så mycket information som möjligt och dubbelkolla saker och fråga en gång extra. Det får ta tid, det viktigaste är att det blir noga och väl gjort.
effektiv
Det andra man ska tänka på är att jobba effektivt och rationellt. Inte slösa på resurser och material. Ett exempel: Tösen skulle klippa ut några kort som hon ville ha att passa i C6-kuvert. Hon hade ett kort redan och det använde hon som mall. Hon la kortet på sin hög med A4-papper, mitt på och ritade väl runt om för att sedan klippa ut med saxen genom alla fyra-fem pappren. Här var jag ju, förstås, tvungen att avbryta henne :-) Så visade jag henne hur hon kunda lägga sitt kort i kanten av A4-pappret. Ritade ett kors på pappret och fick på så vis ut fyra kort på ett och samma A4-papper utan något spill!
snabb
På sista plats kommer att vara snabb. Det brukar oftast gå av sig självt när man väl har lärt sig 1 och 2 och gjort detta många gånger i rad, fått erfarenhet. Man kan inte börja någonting med att vara snabb, för då blir det slavfel och det tar tid att rätta till. Bättre då att vara noggrann först. Här gäller det att hitta rätt nivå, man får inte vara för långsam men inte heller för snabb(slarvig).
Är det sedan så att man kommer att göra ett moment många gånger ofta så kan det vara läge att fundera på om man ska förenkla någonting. Om man till exempel ska klippa många kort kanske man kanske se om det är lönsamt att investera i en skärmaskin och på så sätt jobba snabbare. (Eller om vi tar exemplet med matlagning kanske det är en hushållsassisent man vill ha istället för att knåda degen för hand.)
Det är viktigt att lära sig från grunden innan man förenklar dock!

Kommentarer
Postat av: Livet i byn

Det var en hel del kloka ord i dag!!~Livet i byn

2008-11-16 @ 10:56:43
URL: http://livetibyn.blogg.se/
Postat av: Nilla

>Livet i byn: Tack för din kommentar. Det känns alltid roligt när man vet att det är någon som har tagit sig tid att läsa vad man skrivit.

Detta inlägget är mina egna ord med inspiration från min pappa som har haft jobbat inom tillverkningsindustrin. / Nilla

2008-11-17 @ 16:41:08
URL: http://tankebubblor.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0