Lunch... middag... kvällsmat...

"Lunch är en måltid som äts mitt på dagen. Lunch kallades ursprungligen för middag, eftersom den intogs vid middag, mitt på dagen. Middag kom dock att skifta betydelse till att syfta på dagens största mål. Det engelska ordet lunch lånades in på 1800-talet, när middag allt oftare åts på kvällstid. Ordet lunch är en kortform av luncheon, som kommer av lunch, ’stort stycke bröd’. Många restauranger, särskilt i industri- och kontorsområden, har särskilda luncherbjudanden. Det finns också många specialiserade lunchrestauranger som inte har öppet kvällstid."
http://sv.wikipedia.org/wiki/Lunch

"Middag kallas numera i allmänhet den måltid som äts på sen eftermiddag eller tidig kväll, normalt ca. kl. 16-20. Ursprungligen syftade uttrycket på dagens största måltid, den som då åts vid middag, mitt på dagen. När kvällsmålet i samband med industrialiseringen och det därav följande åtskiljandet mellan hem och arbetsplats gjorde att man i stället kom att äta den största måltiden när man kom hem på kvällen, kom ordet middag att förflyttas till att gälla den tidiga kvällsmåltiden. Särskilt i södra Sverige används ordet middag emellertid fortfarande ofta i den betydelse som på annat håll numera för det mesta kallas lunch. Om den mat som serveras på kvällen är av enklare slag och inte tillagad mat, brukar den inte kallas middag. Då är ord som kvällsmat vanligare. En måltid som serveras kl. 20 eller senare kallas ofta supé. Slår man upp ordet middag samt lunch i SAOB får man svaret: Måltid som förtärs mitt på dagen."
http://sv.wikipedia.org/wiki/Middag_(mat)

Kvällsmat kallas den måltid som äts mot kvällen, särskilt om den är av enklare slag. Tillagad mat som äts under tidig kväll kallas numera ofta middag. En måltid som serveras kl. 20 eller senare kan kallas supé medan en måltid serverad framåt natten brukar kallas vickning.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Kv%C3%A4llsmat

Tider på dygnet... Hur säger ni? Jag tror att ungefär så här: Morgon kl.05-09, Förmiddag 09-11, Middag 11-14, Eftermiddag 14-18, Kväll 18-22, Natt 22-05

Min dotter får lunch i skolan redan vid 11.00. På dagis äter de vid 11.30. På jobbet äter jag lunch vid 12.00. Vi äter oftast lunch mitt på dagen vid 12 hemma och kvällsmat vid ca 17.30.

Oftast är lunchen lagad mat ibland inte, ibland är kvällmaten lagad mat ibland inte... Ordet middag använder jag lite olika tror jag... Oftast är det nog så att det handlar om lagad mat på helgen. Jag gillar bäst att äta dagens största mål mitt på dagen och det ska vara lagad mat.

Kommentarer
Postat av: Nilla

morgon 05-09

förmiddag 09-11

middag 11-14

eftermiddag 14-17

kväll 17-22

natt 22-05

2009-08-23 @ 13:07:32
URL: http://tankebubblor.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0