Light Emitting Diode

Jag sitter och läser på lite om olika sorters lampor...

"Lysdiod (Light Emitting Diode, LED) är en diod som utstrålar inkoherent monokromatiskt ljus vid en elektriskt framåtriktad spänning. Lysdioden uppfanns av ryssen Oleg Vladimirovitj Losev i mitten av 1920-talet. Den första lysdioden med synligt ljusspektrum utvecklades 1962. Idag finns lysdioder i många olika färger, från infrarött över de synliga färgerna till ultraviolett, samt numera även kallvitt och varmvitt."
"Lysdioder har länge använts som indikatorlampor för olika elektriska apparater och på displayer, men i och med utvecklingen av nya, ljusstarkare sorter kan de även fungera som belysning. På senare tid så har det skapats lysdioder som kan ersätta glödlampor, så kallade powerled. Det viktiga är att förstå att lysdiod är ett samlingsnamn för ett likartat sätt att framkalla ljus där lysdioden i sig används för att indikera eller synas direkt av betraktarens ögon medan en powerled levererar ett ljus som ska återreflekteras av det belysta objektet till betraktarens ögon."
http://sv.wikipedia.org/wiki/Lysdiod

"En halogenlampa är ett slags glödlampa som innehåller halogengas, vanligen av jod eller brom. I halogenlampan är temperaturen hos glödtråden högre än i en vanlig glödlampa. Den höga temperaturen gör att glödtråden förgasas till viss del men de gasformiga atomerna sublimerar och återgår till glödtråden i ett kretslopp så att den håller 2-4 gånger längre och ger mer ljus än en glödlampa. Halogenlampans ytterhölje är gjort av värmetåligt kvartsglas och har vanligen ett UV-skydd för att filtrera bort UV-strålning."
http://sv.wikipedia.org/wiki/Halogenlampa

En lågenergilampa är ett minilysrör med E14 eller E27 skruvsockel (Edisonsockel) eller bajonettsockel och med driftdonen inbyggda i sockeln istället för i armaturen såsom är fallet med vanliga lysrör. Hit räknas även kompaktlysrören som t.ex. kan ha GU10, GR8, GR14 eller bajonettsockel. De vanligaste effekterna är mellan 3 och 20 watt men det finns högre som 27 och 50 watt.

http://sv.wikipedia.org/wiki/L%C3%A5genergilampa

 

Läs vidare genom att klicka på länkarna.

Här finns också tips: http://www.aftonbladet.se/hemtradgard/article6099767.ab


Kommentarer
Postat av: Speja

Intressant och värt att veta, sådant där som jag knappt bemödar mig att ta reda på annars eftersom maken i huset på något vis blivit lampansvarig :)

Ha det fint!

2009-11-11 @ 16:01:30
URL: http://spejasprov.blogg.se/
Postat av: Lysdiod

Det är en bra teknik, LED-ljus och dioder. Hoppas den slår genom stort!

2009-11-27 @ 23:10:35
URL: http://lysdioder.nu

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0