Försommar

sommar
"Snart går vi mot mörkare tider igen. Sommarsolståndet, den tidpunkt då solen står som högst på himlen, infaller i dag. Exakt klockan 13.28 på eftermiddagen når solen zenit över Kräftans vändkrets i Sahara. Årets längsta dag är ett faktum.

Redan i morgon blir dagen något kortare då solskivan börjar dra sig mot Stenbockens vändkrets på södra halvklotet. Då är det dags för personer som är hemfallna åt mörka tankar att börja deppa. Snart är det vinter igen.

Men först ska vi fira midsommar, som i år infaller hela fyra dagar efter sommarsolståndet. Att de båda dagarna sällan sammanfaller beror givetvis på att vi har beslutat att midsommarafton alltid ska infalla på en fredag, mellan den 19 och den 25 juni. En helt riktig midsommarafton, med firande den 21 juni, samtidigt med sommarsolståndet, inträffar nästa gång 2013.

Fast tidigare firade vi inte heller midsommar på den riktiga dagen. Redan på 300-talet beslutade den kristna kyrkan att tidpunkten för midsommarfesten skulle vara den 24 juni på Johannes döparens dag.
Detta blev datum för midsommardagen i Sverige och följaktligen inföll midsommarafton den 23 juni under mycket lång tid. Detta ändrades 1953 då den nuvarande ordningen infördes." Text:
http://www.sydsvenskan.se/sverige/article907260/Nu-infaller-sommarsolstandet


"Sommarsolståndet är den tidpunkt då solen antar sin största deklination, det vill säga då den står som högst på himlen på norra halvklotet. Solen står då i zenit över Kräftans vändkrets. Vid sommarsolståndet inträffar årets längsta dag och kortaste natt, som infaller runt 21 juni på norra halvklotet. Den exakta dagen kan variera något år från år alltefter hur året ligger till i den fyraåriga skottårsperioden och ortens longitud."
Text: http://sv.wikipedia.org/wiki/Sommarsolst%C3%A5ndet

Kommentarer
Postat av: Nilla

13.28 Kräftan

2010-06-21 @ 13:28:29
URL: http://tankebubblor.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0