Årets tulpaner!

tulpaner
Tulpaner gör mig lycklig! Nu har de börjat att så ut, lökarna jag planterade i sept-10. Hyacinter och pärlhyacinter planterade vi också. Hyacint doftar ljuvligt! Ha en skön Valborgsmässoafton!


Zoobles

zoobles
Alva och Wesley.
Detta är tösen senaste favoriter: Zoobles. Ganska söta faktiskt. De påminner om Bakugan men är "tjejigare". Samlarsaker ungefär som Littlest Pet Shop. Givetvis finns det hundratals av dem och de har alla namn och bor i olika världar :-)


på grillen

på grillen
De fyra översta bilderna är från förra helgen då vi grillade hemburgare. Vi hade både hem-burgare, hem-burgerbröd och hem-pommes! Hamburgarna gjorde vi av nötfärs, svartpeppar, lite vitpeppar och salt. Hamburgerbrödet bakade P efter ett recept jag hittade i En hobbybagares dagbok.

Skalade och delade potatis i ugn med salt och timjan blev ett gott tillbehör. Min favorit ser ut så här: lock, dressing, salladsblad, tomat, ev.lök, ost t ex cheddar, hamburgare, ketchup, bröd. Om vi inte har hembakat bröd så gillar jag Frisco-bröd bäst.

Annat vi gillar att grilla är lax. En god sallad till och sås och potatis. Bilden är från juni-08. Olika sorters kyckling och kött och korv grillar vi förstås också. Olika varianter på sallader och såser till. Bild från juni-10.

Vi använder briketter när vi grillar. Vi tänder ALDRIG med tändvätska.
Istället för tändvätska
kan man använda en Looftlighter att blåsa liv i glöden med. Den är elektrisk och kostar omkring 400 kronor. En vanlig el-grilltändare för cirka 80 kronor är också ett väldigt bra alternativ.
När man grillar hemma har man ju tillgång till el och detta är det säkraste och miljövänligare sättet att tända grillen på.

Andra alternativ är tändpapper som består av pappersmassa och stearin.  Det finns en grilltändare som heter Burner tändpåsar, men de innehåller paraffin. Båda dessa kostar cirka 140 kronor för 200 stycken. Grilla rätt i vår!

Ha en skön Valborgshelg! I maj tar Desiree över som värdinna för Show & Tell.
show and tell
Deltagare: Nilla, Desiree, Annika, Erica, Inga-Britt, Helena, Olgakatt, Jenny, Karin, Lotta, Musikanta, Anna, Bejla, Maisoui, Malin, Ewa, ...
Gäst-deltagare: Mona, Magdalena, ...

William & Kate

Will KatePrins William och Catherine "Kate" Middleton gifter sig idag 29/4 i Westminister Abbey i London. Vigseln inleds klockan 12, svensk tid, och går att se i direktsändning i SVT1.

Kates förlovningsring är Dianas förlovningsring, en stor safir. Det ska bli spännande att få se hennes klänning!

Jag tycker ju att det är jätteroligt med bröllop och speciellt kungliga sådana, så jag kommer att titta så mycket jag kan.

Här på Hovbloggen står det mesta om vad som kommer att hända i London idag.

Bild: http://mariotestino.com/

Stjärnöga

stjärnöga och hyacinter

Jag bytte ut de nu överblommade påskliljorna i utekrukan mot stjärnöga. De är så fina och finns i många vackra färger. I västra rabatten har nu hyacinter i två färger slagit ut och snart även pärlhyacinterna. Idag har vi varit i en stor lekpark och haft picknick med brorsans familj. Igår var vi också i en park med barnen plus en kompis till dottern. Underbara påskhelgsdagar!

björkar och allergi

björkar
Björkarna har slagit ut denna helgen. Grönt och fint! Det är så vacket i naturen.
Dottern, som är allergisk, har påbörjat sin omgång av allergimedicin. Aerius (desloratadin) är en tablett som snabbt smälter i munnen och hon tar den utan problem. Vi har även ögondroppar att ta till när det behövs och nässpray.

The King's Speech

the kings speech

"The King's Speech är en brittisk dramafilm från 2010 i regi av Tom Hooper. Filmen nominerades till 12 Oscar, varav den fick Oscar i kategorierna bästa film, bästa regi, bästa manliga huvudroll och bästa originalmanus.

Kung Georg V dör i januari 1936 och efterträds av den motvillige monarken Edvard VIII som emellertid abdikerar i december samma år. Prins Albert, hertig av York, står i tur och blir kung med namnet Georg VI. Han känner sig mycket osäker inför offentliga framträdanden, då han lider av svår stamning. Flera läkare har misslyckats med att få bukt med kungens stamning. Efter att ha läst en annons i tidningen kontaktar man den självlärde logopeden Lionel Logue. Hans behandlingsmetoder är minst sagt okonventionella, men med tiden växer en försiktig men nära vänskap fram mellan kungen och Logue."
http://sv.wikipedia.org/wiki/The_King%27s_Speech


Jag är glad att jag hann se The King's Speech på bio!


Hyacinter

hyacint
Det doftar gott av hyacint i trädgården! Snart kommer pärlhyacinter och tulpaner.


Ljusgraffiti

ljusgraffiti
Barnens ljusgraffiti försök 1.
Jag hade slutartid 15 sekunder och en stege som stativ till detta väldigt enkla experiment. Vi har blivit inspirerade av de coola bilderna i Saras blogg smäm. Vi kommer säkert att göra nya försök till roliga bilder utomhus när det blir mörkt.


Tillägg den 23/4:
ljusgraffiti utomhus
Barnens ljusgraffiti försök 2. Utomhus.
Här har barnen varsin LED-ficklampa och kör samtidigt. En blomma och ett spöke.

Påskpyssel och pynt

påsk
...Jag tog lite sovmorgon idag. Tjejerna och jag var nämligen ute
på kvastarna och flög och dansade loss i natt! Fan vad roligt det var! :-) Nostalgikväll för oss 35+ Hur kul som helst!

1. Barnen har gjort detta påskpyssel tillsammans. En äggkartong, fjädrar och vaddkulor blev till denna söta hönsfamilj.

2. De fina Glad Påsk-bokstäverna köpte jag på Village förrförra året. De finns forfarande att köpa, gula och gröna. På Village har jag förresten även köpt hönan i förra inlägget.

3. Päskliljor är såklart favoritblomman denna helgen. Jag har dem blommande i trädgården just nu!

4. Påskägg med godis i såklart! Barnen har fått varsitt fint av sin kusin. Mitt favoritgodis till påsk är Anthon Bergs mandelägg!

5. En dörrkrans gjord av björkris, bark, bast, fjädrar och ägg i naturnära färger. Pynt helt i min smak!

6. Denna goda gubbröra med lax gjorde vi som förrätt påsken-09. Den gör jag gärna om i år igen. Ägg varje frukost vill jag ha! Grillen åker nog fram också
(inför nästa fredagstema).

Barnen var och delade ut fina påskteckningar i kvarteret igår. De hade jätteroligt och fick mycket godis med sig hem också! Vädret är fint så mycket utomhus blir det nog i helgen.

Ha en riktigt skön påskhelg alla! Var gärna med på Show & Tell i april! Läs här.
show and tell
Deltagare: Nilla, Desiree, Annika, Erica, Inga-Britt, Helena, Olgakatt, Jenny, Karin, Lotta, Musikanta, Anna, Bejla, Maisoui, Malin, ... (säg till om jag glömt någon)
Gäst-deltagare: Mona, Magdalena, ...

påskgubbe och påskgumma

barn


Glad Påsk!

påsk


Högvår

en rosa blåsippa
En rosa blåsippa som jag hittade hos farmor och farfar på landet förra helgen.


Vad soligt och varmt det har varit de senaste dagarna!
Det ser ut att bli en skön påskhelg också.


inför Eurovision

esc
Eurovision Song Contest 2010 vanns av tyska Lena Meyer-Landrut med låten Satellite och tävlingen sänds i år från Düsseldorf i Tyskland. Första semifinalen sänds tisdag 10 maj och den andra sänds torsdag 12 maj, då Eric Saade tävlar för Sverige om en plats i finalen. I årets tävling ingår 43 bidrag och det är den slagfärdiga panelens jobb att säga vad de tycker om bidragens styrkor, svagheter och möjligheter i tävlingen. Finalen sänds lördag 14 maj."

Lotta Engberg, Andreas Johnson, Christine Meltzer, Sarah Dawn Finer och Thomas Lundin tycker till. Christer Björkman är programledare och försöker hålla ordning i klassen när åsikterna allt som oftast går isär."

Inför Eurovision sänds:
Tisdag 19/4 SVT1 och SVT Play kl 21.00
Tisdag 26/4 SVT1 och SVT Play kl 21.00
Tisdag 3/5 SVT1 och SVT Play kl 21.00
Torsdag 5/5 SVT1 och SVT Play kl 21.00

Lyssna på låtarna här: http://www.eurovision.tv/page/dusseldorf-2011
Jag har bara lyssnat igenom en snabb runda ännu så länge
och de jag minns bäst är hittills Norge, Finland, Irland och Storbritannien.

Tillägg 27/4: De låtar jag gillar bäst i första semifinalen är:
Polen, Norge, Ungern, Finland, Schweiz, Azerbaijan och Turkiet.

Dagens låt: Blue - I Can

Blå måndag

ägg
http://weheartit.com/


Stilla veckan

Easter

Bilder: http://www.marthastewart.com/


Stilla veckan, även Passionsveckan, Dymmelveckan, Tysta veckan eller (oegentligt) Påskveckan, är den sista veckan i fastetiden, det vill säga veckan före Påskdagen, från Palmsöndagen till Påskafton och firas till minne av Kristi lidande och död på korset.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Stilla_veckan

Påsk är en viktig årligt återkommande högtid under det kristna kyrkoåret. Påsken är till sin natur, både genom händelser och tidpunkten när den infaller, kopplad till en viktig judisk högtid pesach (hebreiska: "פֶּסַח"), vilket betyder "passera" eller "gå förbi", men som ibland även benämns som den judiska påsken.

Gemensamma regler inom kristendomen för att bestämma vilken kalenderdag påskdagen infaller på anses av tradition ha uppstått vid det första konciliet i Nicaea, 325. Regeln säger att påskdagen infaller den första söndagen efter den första ecklesiastiska fullmånen som infaller på eller efter 21 mars. I Sverige har samma regler använts för att bestämma när påsken infaller sedan 1844. År 2011 infaller påskdagen den 24 april.
http://sv.wikipedia.org/wiki/P%C3%A5sk

Metons cykel har även använts för att beräkna när den kristna påsken infaller. Den metonska fullmånen, även kallad ecklesiastiska fullmånen och påskfullmånen, är fullmånen beräknad efter Metons cykel, varför dess datum inte nödvändigtvis sammanfaller med den astronomiska fullmånens.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Metons_cykel

Sennerholt

sennerholt
Bilder: http://www.theresesennerholtshop.se/


Dagens låt: Jedward - Lipstick

Berte glass

berte glass
Bilder: http://www.berteglass.se/
Jag har smakat chokladgräddglass med sega kladdkakebitar, mörk kolasås och kanderade pacannötter från Berte glass. Den var god! :-)


cirkussnurror

cirkusleksak

I min trädgård

trädgård
I vår trädgård, som ser ut typ så här, finns det tre olika sorters äppelträd. Det finns stora och små syréner. Det finns forsythia och paradisbuske. Nu på våren finns det krokusar och påskliljor och snart kommer de tulpanerna som jag planterade i höstas.

Förra året och året odlade vi tomater och paprika på altanen.
Årets projekt är odlingsbänkar. Förra helgen 8/4 snickrade P och lilleman ihop två stycken till oss! Vi var och köpte jord och gödsel 10/4. I går 14/4 fick barnen så frön: morot, spenat, lök, palsternacka, purjulök. Det ska bli gräslök och örter och så kanske det som tösen ser fram emot mest; jordgubbar.

Jag köpte mina favoritblommor i söndags också, minipenséer. Viol sorbet heter de och finns i många fina färger. Jag kunde inte välja så det blev många!
Ha en skön helg allihopa! Var gärna med på Show & Tell i april! Läs här.

Dagens låt: Jessie J ft. B.o.B - Price Tag
show and tell
Deltagare: Nilla, Desiree, Annika, Erica, Inga-Britt, Helena, Olgakatt, Jenny, Karin, Lotta, Musikanta, Anna, Bejla, Maisoui, Malin, ...
Gäst-deltagare: Mona, Magdalena, ...

Majblomman 2011

2011
http://www.majblomman.se/


Blåsippor

blåsippan ute i backarna står


Fototriss - stilleben

stilleben
Fototriss idag handlar om stilleben. Jag har målat stilleben i både olja och akvarell på konstkurs. Det brukar vara bra övningar för nybörjare; ljus och skugga. En gång satte läraren upp ett stilleben på en bord mitt i rummet. Det tygstycken i olika färger sedan vaser, krukor och sånt. Vi stod i en halvcirkel runt bordet och målade i olja. Det var roligt att se alls olika vinklar och tolkningar.

Vi fick sedan prova på ännu roligare saker, nämligen kroki. Det är väl trots allt mer spännande med människor och även platser och landskap på tavlor istället för bara saker :-) Det blev svarta och vita saker i dagens foton denna gången.

De första krokusarna!

krokusar


När jag cyklar

cyklar
1. När jag cyklar... i april-11
2. Hela familjen på cykelutflykt 2009.
3. När tösen lärde sig att cykla. April-07.
4. När grabben lärde sig att cykla. April-09.
5. Tösen på sin springcykel 2006.
6. Överlycklig kille med ny blå cykel och matchade hjälm på sin 6-årsdag.

När jag cyklar så är det på min Skeppshult Nova. Jag cyklar oftast med barnen. Utflykter eller till affären eller till kompisar. Jag har tyvärr ingen möjlighet att ta cykeln till jobbet. P har också för långt till jobbet för att kunna cykla. Han cyklar mycket ändå för motionens skull, på sin nya racing bike. Han har varit med i några mindre lopp och tävlingar också och mer lär det bli!

Båda barnen lärde sig att cykla när de var fem år. Det är en bra ålder tycker jag, de har bättre motorik och koll på sin omgivning då. Att öva balans på en springcykel, en cykel utan trampor, är ett jättebra sätt att börja. Tösen fick en springcykel när hon var fyra år. Året därpå gick hon direkt på en vanlig tvåhjuling. Stödhjul hade vi inte alls till henne. Lillen hade stödhjul någon månad bara.

Det är skönt att cykla, frihetskänsla! Jag har alltid gillat att cykla och har cyklat ganska mycket förr, mer än vad jag gör nu. Där vi bor finns det gott om bra cykelvägar och det känns skönt.
Var gärna med på Show & Tell i april! Läs här.
showandtell
Deltagare: Nilla, Desiree, Annika, Erica, Inga-Britt, Helena, Olgakatt, Jenny, Karin, Lotta, Musikanta, Anna, Bejla, Maisoui, Malin, ...
Gäst-deltagare: Mona, Magdalena, ...

DAY home

day
Bild: http://www.day.dk/
Jag gillar verkligen de där svart-vita kuddarna från Day Home som Philia har!


Sundae

sundae
Bilder: http://en.wikipedia.org/wiki/Sundae och http://www.icecreamsundae.com/
"The sundae is an ice cream dessert. It typically consists of a scoop of ice cream topped with sauce or syrup, and in some cases other toppings including chopped nuts, sprinkles, whipped cream, or maraschino cherries. The first historically documented sundae was created on Sunday, April 3, 1892."


Fototriss - vinst

spel
Vinst i spel... Schack, Yatzy och quips. Quips var ett favoritspel när jag gick på dagis! Jag köpte ett för några år sedan till mina barn och de gillar det med. Andra favoriter här hemma är bland annat Yatsy och Uno. De nya LEGO-spelen är också roliga t ex Minotaurus och Creationary. Kul med lite gammeldags spel också bland allt tv-spelande... som det blir en hel del av här hemma med Nintendo Wii.


mugg med öra

muggar
Jag önskar mig muggar med öra som passar för både kaffe och te cirka 30 cl.
Det finns så många vackra muggar. Vilken gillar du? Berså och Adam av Stig Lindberg Gustavbergs porslinsfabrik. Mon Amie av Marianne Westman Rörstrand. Swedish Grace av Louise Adelborg Rörstrand finns i 30 cl (och även 50 cl).
Blond med prickar vit Design House Stockholm.


Hur långt har våren kommit hos dig?

våren
Det är april! Ute idag är det +6° och mulet. Fåglarna kvittrar.
Det finns en snöhög kvar i trädgården, på ett skuggigt ställe. Sandsopningen har kommit igång och har kört på vår cykelväg! (men det finns en hel del grus kvar i gräset bredvid.) Den första lilla krokusen har tittat upp, det finns också tulpaner och påskliljor på gång. I min utekruka lyser den första påskliljan gul och fin.

Ett annat vårtecken av tristare slag är snuva. Lilleman har varit hemma denna veckan ...feber, snorig och ont i öra/bihålor. Och nu har jag fått samma sak...
Jag som har klarat mig hela vintern, nu har jag åkt på en vårförkylning istället. Typiskt. Hoppas att ni andra mår bra! Ha en skön helg.
Var gärna med på Show & Tell i april! Läs här.
show and tell
Deltagare: Nilla, Desiree, Annika, Erica, Inga-Britt, Helena, Olgakatt, Jenny, Karin, Lotta, Victoria, Musikanta, Ewa, ...
Gäst-deltagare: Mona, Magdalena, ...

April

Lexington
Bild: http://www.lexingtonshop.com/


Dagens låt: Within Temptation - Shot in the dark

RSS 2.0