Om jag vann...

leva
Om jag vann en miljon på lotteri då skulle jag...
Betala av på lånen så att vi kunde få en lägre månadskostnad.
Börja spara ihop till att renovera köket med mera.
Men det är inte mitt öde att vinna på lotteri, så jag köper inga lotter.

Förra gången vi hade temat Om jag vann... i mars-09, gick alla mina tankar till huset, det gör de nu med. Skulle jag bli miljonär så skulle jag forfarande vilja bo här och renovera och göra det fint här.

Ta med barnen på resor skulle jag också vilja göra. Vi skulle börja med Sverige. Vad spännande det skulle vara för dem att resa, lära sig saker. Åka flygplan för första gången!

Vi skulle nog också gå på bio, teater och konserter oftare än vad vi gör nu. Tänk att kunna göra lite annat än bara de nödvändiga sakerna, kunna välja lite mer!

Har ni förresten tittat på Svenska miljonärer i kanal 5?
Det handlar om mångmiljonärer som på egen hand jobbat ihop sina miljoner genom hårt arbete och en envis tro på sina idéer. Sköna människor. Ett riktigt intressant program.
show and tell

Trapptitt

trappan
En bild från idag. Trappan är så gott som klar. Det är bara spackel på
några skruvhål, lite bättringsfärg och sånt kvar nu. Det är så skönt!


Pojkarna på Baker Street

böcker
"Böckerna om Pojkarna på Baker Street har inspirerats av referenser till en grupp unga gatubarn som hjälpte Sherlock Holmes i de klassiska böckerna av sir Arthur Conan Doyle. December 2007 kommer den första delen i en serie deckare som väcker läslust med sin luftiga stil och fartfyllda handling – spänning i historisk miljö!" http://www.argasso.se/baker_street.shtml

Tv-serien The Baker Street Boys visades i SVT 1984. Anthony Read har nu omvandlat sina manus till barnböcker. Den första boken Fallet med den försvunne detektiven kom 2007. Mera om det hittade jag här: http://svenskapanoptikon.wordpress.com/tag/anthony-read/

Dottern har läst böckerna om LasseMajas detektivbyrå för mig en period nu. Nu varvar vi lite, så att jag läser för henne också. Jag gillar högläsning. Det jag läser just nu är alltså Pojkarna på Baker Street.

De har läsläxa i skolan också, Pojken och tigern. Då är det förstås hon som läser för mig. En jättefin spännande bok, som jag inte har läst tidigare. Kul! Jag blir frestad att titta i förväg vad som ska hända, men jag gör det inte!

Dagens låt: John Mayor - The Heart of Life

Fototriss - fönster

fönster
Mamma, vad gör du? Jag ska tvätta fönster. Detta var vad jag gjorde igår. Utsidan går lätt att tvätta, vi har ju bara en våning med källare. Så det är enkelt att gå utomhus med ett teleskopskaft. Insidan får bli en annan gång...

Dagens låt: Adèle - Someone like you

Förhöst

höst
Dagens låt: Melissa Horn - Jag saknar dig mindre och mindre


Rosa bandet 2011 en omfamning

rosa bandet

"Årets designers Per Holknekt och Lena Philipsson har skapat sex olika omfamnande rosa band, och så här säger de själva om arbetet med att formge banden.

"Rosa Bandet handlar om att bry sig om. Och vad kan symbolisera det bättre än en omfamning? Vi lät bandets korsande ändar bli till två armar som håller om någon, en gest av värme och omtanke. Det kändes också naturligt att göra en manlig och en kvinnlig variant, för att påvisa att bröstcancer är något som angår alla. Som en liten bonus har vi utformat banden till en rosa minikollektion med sex olika mönster. Våra hjärtan klappar ju lite extra för mode."

 

Cancerfondens rosa band hittar du hos ICA, Lindex, Apoteket och Clas Ohlson med flera, och säljs mellan den 26 september och 31 oktober.

 

Tidigare år har bandet formgivits av Liselotte Watkins (2010), Carin Rodebjer (2006), Lars Wallin (2007), Ingegerd Råman (2008) och Gert Wingårdh (2009).
http://www.cancerfonden.se/sv/rosabandet/


Favoritprylar i köket

prylar

Köket ja... är inte mitt favoritrum i huset, ännu så länge. Vi har ett lagom stort kök med bra planering, men det är så gammalt och slitet i luckor och skåp. Jag längtar efter ett nytt; mitt drömkök. Mina favoritprylar i köket har jag redan skrivit om i detta inlägget: Oumbärligt i köket. Dagen till ära har jag fotat en ny kompletterad bild :-)

Vi har egentligen ganska så få prylar i vårt kök. ...Ingen bakmaskin, äggkökare, smörgåsgrill, popcornmaskin, riskokare, fonduegryta, glassmaskin, fritös, salladsslunga, vakuumförpackare, köttkvarn, mjölkskummare, skärmaskin eller läskmaskin... En kaffebryggare har vi dock, när det kommer gäster.
Ha en skön helg, Olgakatt, alla fredagstemabloggare och ni andra med!

Dagens låt: Loreen - Sober
show and tell

hej höst

village
Bild: http://www.village.se/sortiment

Dagen låt: Maroon 5 ft. Christina Aguilera - Moves like Jagger

Tillägg den 20/9: Svarar på frågorna jag såg hos Annika.

Är du punktlig?
Ja, eller jag är snarare lite tidig.
Har du bra kondition?
Ganska så bra.
När blev du senast fotograferad?
Minns inte, det händer inte så ofta.
Vilken färg dominerar din garderob?
Svart, vit, grå, beige, blå...
Hade du en trevlig kväll igår?
Det var måndag och jag tittade på tv, vilket var trevligt.
Favoritdryck på morgonen?
Första jag dricker är vatten. Sedan är det örtte.
Kan du laga mat?
Ja, det kan jag. Vi delar ganska så lika på matlagningen min man och jag. Okej, han lagar oftare.
Vilken tid steg du upp idag?
5.20 stiger jag upp på mina tidiga mornar.
Hur mycket måste du dricka för att bli full?
Inte särskilt mycket. Men jag vill helst inte bli full.
Hur många timmer sover du på natten?
7-8 timmar brukar det kunna bli, för det mesta utan avbrott.
Vad var det senaste du sa?
Jag pratar en hel del för mig själv... så jag babblade om dessa frågorna. Annars så var det Hej! när jag var i affären innan.
Vem ringer du när du är arg eller ledsen?
Min man eller min mamma och pappa.
Vad vill du ha just nu?
Löningsdag...
Har du snygga skor?
Jag vill helst ha både snygga och sköna skor, ibland så går det.
Är du hemma själv just nu?
Ja, men de andra kommer snart hem från simskolan.
Vad ser du fram emot kommande helg?
Jag hoppas att trapp-renoveringen ska bli klar.

frystejp på furuskåpen...

tejpat
Weronica hon inspirerar med sin tejp och fina collage/moodboards. Hemma i vårt kök blev det minst sagt annorlunda. Jag gick helt enkelt lös på de gulnade gamla furuskåpsdörrarna med frystejp och lite blandade bilder som jag skrivit ut från internet. Befriande och roligt! Nu blir jag lite gladare av att vara här.
Faktum är jag skrev ut hela detta inlägget om mitt drömkök och tejpade upp på skåpet bredvid! Freak out liksom. När jag har mitt nya kök om x år, får ni kanske se en version 2.0 av tejpandet ;-)

favoritblomma

pense

Denna lilla söta tåliga blommar fortfarande här.
Idag har vi städat upp i trädgården efter att P klippt äppelträden.
Dagens låt: OneRepublic - Good life

Fototriss - tro, hopp och kärlek

tro hopp kärlek
Tro, hopp, hopp och kärlek!

Idag är Fototriss tema tro, hopp och kärlek. Då kan jag inte låta bli att ta fram bilderna från 2008 då jag visade bilder på det temat för tisdagstema. Det var egentligen uppdelat på tre veckor, men jag körde både tro, hopp och kärlek
alla veckorna. Varje vecka var jag i ett nytt landskap!
Österlen
Skåne, Karlskrona Blekinge, Halmstad Halland.

Tangentträning

tangent
http://www.kunskapsstjarnan.se/tangenttraning.php

 

Här kommer ett tips på en bra sida. Jättebra övningar för barnen, för alla förresten! Tänk vad bra för barnen, som börjar med datorer tidigt både hemma och i skolan, att kunna skriva snabbt på tangentbordet utan att titta på fingrarna! Det går så mycket lättare och fortare om man har rätt fingersättning.

Renoveringen i tv-rummet klar.

tv-rummet
Igår fick vi vår nya soffa på plats! Nu, äntligen, börjar vårt nya tv-rum bli klart. Vi har renoverat hela sommaren. Golvet har slipats, lutats och hårdvaxoljats. Taket och de två träväggarna har fått vit panel istället för gammal gulorange furu. LED-spotlights har satts in i taket. Fönstren har målats vita och fått nya rutor.

Hela trappan har plockats isär och målats. Den 21/8 kom trappan på plats igen. Den 10/9 plockades trappan ner och isär igen(!) för att den knarrade. Detta avhjälptes med silikonfog, så nu är den jättetyst att gå i. Mer om trappan i ett nytt inlägg senare. De fattas fortfarande rätt räcken och lister med mera.

Soffan Furninova Coffee kalib stone kommer från Mio. Svarta kuddar Milano från Mimou. Vita och grön kudde Softa från Åhléns. &-kudde Schola och vit pläd Bornholm från Eightmood Mio. Vitt soffbord Plaine från Mio. Svartgråa sittpallar Cubic från Mio. Brickbord från Åhléns, fast nu med en Elefant-bricka från Svenskt Tenn. Golvlampa Sway från Belid. Vägghylla Living/Mio. Grön gräs-matta Pearl/Mio. Tv-bänk och DVD-hylla Bestå från Ikea.

Det är fortfarande lite som ska fixas, men ändå, skönt att ha kommit så här långt! Få klart trappan är det vi ska göra nu. Och nästa projekt blir lekrummet.

första frosten

cyklamen
Vi hade minusgrader i natt. Tur att jag satte in min nya lilla cyklamen under tak då. Cyklamen är en underbar blomma så här i sensommar/förhöst-tider!
Vi fick vår nya soffa till tv-rummet igår! Mer om det i nästa inlägg.

Den vår de svaga kalla höst

höst
...Väl mig, då lekens minnen tvina,
att du var allvar och står kvar,
att ingen sol behövs att skina
vår kärlek varm i svala dar!
Hör, himlens hårda väder hvina
sin högtidshymn för trogna par.
Vi le, när jorden reds och darrar;
vår lyckas hus har goda sparrar.

ur dikten Höstens vår av Erik Axel Karlfeldt.

Varför postar jag ett höstinlägg idag, det är ju en vecka kvar. Höstdagjämningen är först nästa fredag. Men idag så är det nämligen så att Olgakatt har valt fredagstemat Den vår de svaga kalla höst. De två översta höstbilderna är från i år, de andra är från tidigare höstar. Vi har det inte så höstlikt ute ännu. Det är en riktigt skön och solig dag idag. Jag har redan varit ute på en liten promenad.
Tillägg. Dagens låt: Göran Fristorp och Helen Sjöholm - Höstens vår

show and tell

plädar

plädar

Tösen föll för denna gosiga pläden när vi var på Hemtex i helgen. Nu står den på hennes önskelista. På min lista står Ceannis Chunky throw. De varma ullplädarna Twist från Klippans yllefabrik finns vid fotändan av sängen hemma hos mig redan. Den plisserade fleecepläden Pleece Design House Stockholm sveper jag gärna om mig denna blåsiga höstkväll. Mitt nya örtte heter Yogi throat comfort.

Dagens låt: Gavin DeGraw - In love with a girl

Kivi

kivi
Bilder: http://www.iittala.com/web/Iittalaweb.nsf/en/products_decorating_kivi

Fototriss - skugga

skugga

Skuggiga bilder i fototriss idag.

Dagens låt: Brian Hyland - Sealed with a kiss

tuffa boots till tösen

kängor

Idag köpte jag ett par vinterkängor från ecco till tösen. Ice breaker som hon har haft innan. Denna gången i storlek 34. Hon fick extra innersulor också. Sedan så fick hon även ett par finkängor av farmor; jättetuffa boots från Din Sko. De var små i storlekarna för här behövde hon 36. Hon behöver inte snöra dem, det finns en smidig dragkedja på insidan. Lilleman trivdes utmärkt med sina neopren- stövlar Algot/Vincent förra vintern. kanske får han samma i år eller ecco-kängor.

Swedish Grace

rörstrand
Bild: http://www.dukatbord.se/

Jag tycker att Swedish Grace från Rörstrand är så vackert!
Just nu har Cervera kampanjpris på denna serien...

på TV i höst

tv


Annika skriver ett inlägg om sina favoritprogram så jag hakar på.
Några av tv-programmen jag tittar på:

Måndag 20.00 SVT2 Vetenskapen Värld. Såklart!
Måndag 21.00 Kanal5 CSI: eller CSI:NY har jag föjt i en massa år nu.
Tisdag 21.00 SVT1 Landet Brunsås om svenskarnas matvanor.
Onsdag 21.00 Kanal5 Svenska miljonärer. började i denna veckan.
Fredag 20.00 SVT1 Doobodoo. Musikunderhållning som jag gillar.
Lördag 20.00 SVT1 Gäster med gester. Jag tittar ikapp det jag missat på nätet.
Söndag 18.00 Kanal5 Gossip Girl startar den 9 oktober.
Söndag 21.00 Kanal5 Partaj med Christine Meltzer börjar på söndag.

Denna lördagen kommer Dyngkåt och hur helig som helst med Mia Skäringer i SVT1 klockan 21.45 Det måste vi ju bara se!
Det söta livet med danska konditorn Mette Blomsterberg gillar jag att titta på, men det går inte just nu. Jag tittar gärna på program på Kunskapskanalen också.

Smartphone eller inte?

smartphone
Bilder: Android, HTC och Apple, Iphone.


Det är redan andra fredagen i september och Olgakatt har valt ämnet: Smartphone - eller inte?

Vad betyder smartphone?
"Smartphone, eller datorlik mobil, som också kallas pekskärmsmobil eller smarttelefon på svenska, är ett mellanting mellan en handdator och en mobiltelefon. Till skillnad från vanliga telefoner har den ett tangentbord, antingen med fysiska knappar eller simulerat på bildskärmen. De vanligaste operativsystemen på smartphones är Symbian, IOS, Windows Mobile, Google Android och Maemo." Läs vidare på Wikipedia.

Om man nu ska skaffa sig en, vilken ska man välja?
Mac eller PC? Iphone eller Android?

Vi hade en Macintosh hemma när jag gick i gymnasiet i början på 90-talet. Men sedan skaffade vi PC omkring -95. Nu har pappa dock gått tillbaka till Mac igen, fullt ut. Han, och mamma, har alltså även varsin Iphone som de gillar och trivs med. P fick en Iphone att använda i jobbet, men han trivdes inte med den.
Nu har han en HTC istället.

Själv har jag ingen smartphone alls, jag har inte det behovet. För min del räcker det bra med en liten smidig telefon med kontantkort, som det går att ringa och SMS:a med. Surfa kan jag göra hemma!
Jag har kvar min gamla vanliga från 2006, som jag fått ärva av mamma :-)show and tell
Dagens låt: Sunrise Avenue - Hollywood Hills

Gneis vintern 11/12

Gneis
Bilder: http://www.gneis.se/
Snygga och funktionella vinterkläder för barn.


Första pianolektionen

piano
Nu har tösen äntligen kommit in på musikskolan! Idag var hon på sin första pianolektion. De är 4-5 stycken i samma grupp, de sitter vid varsitt elpiano med hörlurar till. Läraren kan höra dem en och en eller så spela alla tillsammans. Boken heter Pianobus 1. Det verkar jätteroligt!

Landet Brunsås

svt
"Kött, fett och socker är några av ämnena i andra säsongen av Landet Brunsås. Programledartrion Erik Haag, Lotta Lundgren och Henrik Schyffert fortsätter sina undersökningar av svenska folkets matvanor och förhållande till det de äter. Säsongstart tisdag 6 september kl 21.00 i SVT1 och SVT Play"
http://svt.se/2.120273/landet_brunsas

Blossa 11 Arabica

Blossa

13N54’20.11”89W43’33” Mellanamerika. Högsommar. Temperatur: 32°C. Luftfuktighet: 87%. Vidsträckta plantager vilar i skuggan på kaffeodlingen Finca Las Delicias, El Salvador. Arabicaträd sträcker sig mot solen. Samtidigt i Sydeuropa: Eftermiddag. Lätt bris. Solmogna druvor slumrar i tunga klasar på vinodlingarnas sluttningar. Tre sorter väljs omsorgsfullt ut för att förädlas och färdas långt bort. Sverige. Temperatur: -10°C. Rimfrost. I den nordliga midvintern sker det omtumlande mötet; två vita viner bryter av mot den rundade Arabicasmaken, medan det tredje förstärker kaffets karaktär. En ny upptäckt. En förening av mörkrostad elegans och Blossa starkvinsglögg.": http://blossa.se/

Nektariner

nektariner
Jättegoda vitköttiga nektariner! Silver Giant från Italien står det på asken.


brickbord

brickbord
Bild: http://www.ahlens.se/


Detta lilla brickbord hittade jag på Åhléns. Det är ca 49 cm högt och passar för runda brickor som är 49 cm. Jag ville ha ett nättare stativ som var i metall och hopvikbart, så detta passade mig utmärkt. Dessutom så passar min elefantbricka att ha på också. Det blir fint i min läshörna i nya tv-rummet till hösten.

Fototriss - skyltar

skyltar
Idag är temat skyltar. Denna gången har jag färgglada bilder, 2008 var det svart-vitt. (Här kan du läsa om vad gemensam gång-cykelbana innebär.)


Kladdkaka med kesella

kladdkaka
Det här behövs:
100 g smör
100 g mörk choklad
2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 krm salt
2 dl strösocker
150 g kesella/kvarg
2 ägg

Sätt ugnen på 200°C.
Smält smör och choklad. Ta grytan från plattan när du häller i chokladbitar under omrörning.
Blanda mjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt i en bunke.
Vispa ihop socker och ägg och kesella i en större bunke. Rör ner mjölblandningen och sedan chokladblandningen i den stora bunken.
Häll smeten i smord form, 24 cm i diameter. Grädda i 20 minuter.

I originalreceptet står det strö över 100 g hallon, men här har jag använt hallon-kesella i smeten. Man kan såklart servera med hallon också och vispad grädde eller hallon-kesella. Det finns även fler smaker på Kesella att testa.

Dagens låt: James Last - Can't give you anything but my love/Brazil-medley
från Non stop dancing 1976. Under sin karriär har James Last sålt ca 100 miljoner LP/CD. För detta har han erhållit 207 guldskivor (2011), vilket är världsrekord.

masking tape

tejp
Bilder: Färgglad washi/masking tape från mt kamoi kakoshi, Tissue tape från Panduro hobby, Extra tunn maskeringstejp Tesa och frystejp från Scotch.

Jag har inte testat att scrappa eller pyssla med dekorationstejp men det verkar kul! Det finns tejp i alla möjliga färger och mönster. Kolla här t ex Washimatta.


Skördetid

skördetid
Bilder: Fasters kantarellkorg förra året. Detta året har hon plockat hela korgen full och mer därtill! Denna gurkan har farfar odlat i sitt växthus. Odlingsbänkarna hemma hos oss och våra egna morötter.

Ja, nu är det skördetider, så jag kan väl summera hur det har gått för P och barnens projekt med odlingsbänkar i vår trädgård. De sådde frön den 14 april; morot, spenat, lök, palsternacka, purjulök och gurka.

Det första vi kunde skörda var spenat. Vi gjorde spenatsoppa som uppskattades, i alla fall av grabben. Morötter och palsternackor har också gått bra och det har vi kunnat plocka upp mycket av, speciellt morötter. Någon liten lök blev det, men inte någon purjolök. Förra helgen kunde vi också skörda vår första gurka, som vi åt upp precis som den var!

Vi hade ju planer på jordgubbar också, men det fick inte plats så vi hoppade över det. Kanske nästa år. Örter, främst basilika har vi också odlat. Förra året hade vi gott om äpplen på träden, men inte i år. Det kom knappt några blommor alls heller. Jag får väl skaffa äpplen på annat håll, för nu är jag sugen på att göra denna äppelpajen! Ha en fin helg nu Olgakatt och alla fredagstema-bloggare!
show and tell
Dagens låt: Adele - Set fire to the rain

Vad heter busken? Lagerhägg

buske
Denna buske blommar med fina vita blommor i trädgården nu. Det trodde vi inte
i våras då den var helvissen och inte såg ut att återhämta sig alls.
Tillägg 17/12: Lagerhägg heter den säger Olgakatt och det verkar stämma.


Dagens låt: Swingfly och Pauline - Little did I know

RSS 2.0