Afte och ilningar i tänderna

Afte OCH ilningar i tänderna samtidigt... Jag har använt tandkräm från Zendium de senaste 10-12 åren. Innan dess hade jag då och då afte, förkylningsblåsor på tungan eller tandköttet. De brukar ta 2 veckor innan de läker. Jag har i stort sett aldrig haft det sedan jag började med Zendium. Den har ett enzym-system som förstärker munnen eget försvar, saliven.

Detta året lagade jag en tand och fick ilningar efter det. (Jag har inte lagat några tänderna sedan jag var i 12-årsåldern. Detta hålen jag lagade nu var ganska så stort. Kanske behöver jag gå tillbaka för att göra om lagningen eller så måste jag helt enkelt rotfylla tanden.)

För att lindra ilningarna borste jag med Sensodyne pro-emalj repair. Första gången tog jag på lite väl mycket tandkräm så att löddret rann längs hakan. Det hjälpte på en gång mot ilningarna! Men sedan fick jag knottriga utslag på hakan. Utslagen försvann snabbt i alla fall.

När jag sedan tog lite mindre av den och just på tanden med lagningen, så fick jag en blåsa i tandköttet. Då har jag bara haft den på morgonen och sedan använt Zendium på kvällen. Eftersom den hjälpte så bra mot ilningarna har jag haft den lite då och då nu för att hålla ilningarna borta. Nu har jag dock fått en afte-blåsa längst in på tungan. Det är inte särskilt skönt.

Just nu har jag slutat med Sensodyne tills att blåsan ska läka bort. Jag använder bara Zendium sensitive nu. Det känns som om Sensodyne är en aldeles för stark tandkräm för mig. Den typ bryter ner immunförsvaret i munhålan eller något.
Men om jag varken vill ha afte eller ilningar, vad ska jag göra då?

Kommentarer
Postat av: Nilla Tankebubblor

Hela denna veckan från söndag till söndag (idag) har det varit helt utan känningar. Jag har känt mig fri! Helt som vanligt, som innan jag lagade den.

Det har ilat till och från i tanden sedan jag lagade den i mars. Vid varm och vid kallt och när jag biter i hårda saker med den. Det har blivit bättre med sensodyne. Idag kände jag en liten antydan till isning. Undrar om det ska bli värra och i så fall ska jag ta lite sensodyne igen och riskera att få blåsor?

2015-07-05 @ 15:40:52
URL: http://tankebubblor.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0