Instagram oktober 2015

tankebubblor
tankebubblor
    Instagram = endast egna nytagna mobilbilder.


Dagens låt: Sleeping at last - I'm gonna be...

Moodboard oktober 2015

moodboard
 
Bilder: Pauline Suzor, H&M, Vipp, Le Kiosk.
 
Färgtemat för mig just nu är aqua och petrol. Alltså turkos och blå-gröna toner. H&M har just nu mycket i den fina mörkgröna färgen petrol. Danska Vipp har mycket mera än soptunnor, senaste är de här fina lamporna. Bubbligt i olika former har vi sett ett tag. Här är ett fint exempel på blomkrukorna från Le Kiosk.


Dagens låt: Taylor Swift - Wildest Dreams

Trevlig helg! / inga byxor idag

trevlig
trevlig
 Bild via: jenngietzen
Ha en fin helg!

Dagens låt: Sam Smith - Writing's on the wall

Happy Halloween!

pumpor
 
Bild: Mandi Nelson
 
OM vi ska “fira” Halloween i Sverige så ska det göras på rätt dag, dvs 31 oktober. Jag vill inte veta av några pumpor och spöken på vår vackra högtidliga svenska allhelgonahelg!
MEN nu är det ju tyvärr så att den 1 nov. (Allhelgonadagen) inte är en röd dag.

Alla helgons dag är alltid på en lördag och alltså på olika datum! Den infaller mellan 31/10 och 6/11, vilket ju gör det hela lite mer komplicerat. Man bör skilja på Halloween och Alla helgons dag tycker jag och ibland infaller ju som sagt Halloween på Alla helgons dag den 31/10...

På fredagen före Alla helgon dag, alltså alla helgons afton "All Hallows' Eve" vore då, på ett sätt, en lämpligare dag att fira Halloween på i Sverige med bus och godis och sånt. (Folk får ha fest när de vill, jag menar bus och godis nu.) I Sverige är ju helgaftnar mera festliga och helgdagar mera högtidliga.

Alla helgons dag är en lugn och stilla familjehögtid för eftertanke. Halloween är mer av fest och barn som klär ut sig. Barnen som är ute och tigger godis knackar bara på dörrar där det lyser en pumpa utanför. Givetvis ska man klä ut sig om man förväntar sig godis. De som inte har det tänt och dekorerat vid sina hus firar nog inte heller och det bör respekteras!!!

I år är den 31/10 på en lördag och Alla helgons dag är samma dag alltså den 31/10. Vilket ju är en krock.
Det är inte helt lätt att säga om och när små tiggade barn kan tänkas dyka upp. Det kan vara fredagen den 30/10 eller lördagen den 31/10. Förra året kom det inga alls hit. Men jag kommer nog att ha lite godis hemma för säkerhets skull :-)


Dagens låt: Zedd ft. Matthew Koma & Miriam Bryant - Find You

inspiration / art is pointless

inspiration
inspirationBild: Petra Bindel. Hos Christopher Bastin, former Creative Director of Gant.

inspiration
"Art is pointless" Jasmine Kay.


Dagens låt: Adele - Hello from the other side

Söndag / mys / livräddningskurs

söndag
söndag
Taube
Jag gillar att titta på Så mycket bättre! Speciellt när Sven-Bertil Taube berättar om sitt liv. Han kunde få berätta hela programmet igenom, så kunde vi skippa tolkningarna. Eller de var för alla del fina. Miriam Bryant är så cool!

Normaltid
Så har vi ändra klockorna tillbaka till normaltid igen. Kan vi sluta med att hålla på att ändra klockor nu!? Det behövs inte. Om ett par få veckor är det mörkt både när man ska till och från jobbet i alla fall.

Livräddningskurs
Mina jobbarkompisar och jag har fått lära oss hur man lägger någon i stabilt sidoläge. Vi har övat HLR (hjärt-lungräddning) på dockor, 30 kompressioner och 2 inblåsningar. Hur man gör om någon sätter i halsen (Det mest kraftfulla sättet att få bort föremålet från luftvägarna är att personen hostar. Hostar personen ska man uppmana honom eller henne att fortsätta hosta!) Dunka alltså inte i ryggen i detta skede! Först när personen inte kan hosta effektivt är det dags att göra ryggslag och sedan buktryck.

Torget
Lilleman och hans klass har sålt kakor och bullar på torget för att samla pengar till en klassresa. Denna gången bakade han och jag kakor med Center-fyllning tillsammans. De blev uppskattade!

Hosta
Barnen har hostat hela veckan och varit hemma någon dag från skolan också. Så det passar bra med höstlov nästa vecka. Jag har varit ganska så låg och nedstämd denna veckan. Höstdeppig.

söndag

Höghöst

höghöst
 
Det är höst i hela landet nu sedan ett tag. Höghöst!

Trevlig helg / rosor / socker och fluga? :-)

helg
helg
 https://www.etsy.com/se Kari Herer.

Så var det helg igen. Ha en fin!

Dagens låt: Robin Schulz ft. Francesco Yates - Sugar how you get so fly?

inspiration / lövkrona av lönnlöv

inspiration
inspirationhttp://www.stadshem.se/till-salu/obj24162_1376916256#images

inspiration
 http://blogg.skonahem.com/hemmamedhelena/2013/10/14/hostpyssel


Dagens låt: Bo Kaspers Orkester and Christel Alsos - Håll ut

Söndag / Aroma äppelträd

sondag
sondag
Solsken
Vilket skönt väder för en promenad! Tösen fotade mig. Vi tog barnen med oss ut och gick en lagom runda. De har varit lite förkylda och hostiga denna veckan. De har inte simmat någonting. Det blev ingen Sh'bam heller i fredags.

Satsumas
och clemenetiner börjar det bli säsong för nu. Så gott!

Äppelträd
Vi köpte ett äppelträd i fredags. Så nu har vi tre äppelträd igen på östersidan. Det norra är utbytt mot ett nytt. Valet föll på Aroma med höstäpplen som börjar bli klara i oktober. Det tar några år förstås.

Bio
Lilleman och jag har varit och tittat på LasseMajas detektivbyrå Stella Nostra. Det är kul att gå på bio tillsammans. Det finns fler filmer vi vill se framöver.

TV
Som jag skrev i fredags så har det blivit mycket slappande och mycket tv denna helgen. Fredagar Doobidoo och Skavlan. Lördagar Så mycket bättre och Downton Abbey. Söndagar blir det Bron och kanske även Solsidan som börjar ikväll.

Hök
Jag tror att det var en hök. Jag såg den precis som den med utsträckta vingar kraschade in i vårt altanfönster. Den hade en mus i klorna. Den satt och vilade en stund nedanför innan den flög vidare, fortfarande med musen i klorna och med tre skränande skator efter sig.

sondag

Nya kläder för höst och vinter

sol
 
Vilket fint soligt väder vi har idag!
Vi har varit ute på promenad. Dottern har på sig mössa North Bend Team Sportia, mörkblå jacka från H&M, touchscreen-vantar från Stadium, jeans Diesel från JC, och kängor har vi köpt på Stadium.


Dagens låt: Lisa Nilsson - Vart du än går

Collage / Dakine / New Balance

collage
collage
 

Grå kashmirkofta från H&M. Multirandigt från Holly & Whyte Lindex. Löparskor från New Balance. Halsband startag från Jane Kønig. Ljusrosa Ballograf penna HAY. Ryggsäck Hana från Dakine. Urbania ljushus från Kähler. Papparservietter med Kastehelmi mönster från Iittala. Jätteskönd hand cream från Maria Åkerberg. Goda teer finns hos Pukka. Kuddfodral i bomull Make a little magic från H&M.


Dagens låt: Blasterjaxx & DBSTF feat. Ryder - Beautiful World

Trevlig helg / hortensia / barteski

trevlighelg
hortensiaBild: Blomsterfrämjandet

trevlighelg"Soft heart, hard core" Kal Barteski


trevlighelgImorgon börjar Så mycket bättre på TV4.
Men jag missar sista halvtimmen...

trevlighelg
...för imorgon börjar Downton Abbey SVT1 kl. 21.30.

Ikväll är det också bra på tv med Hasse Andersson i Doobidoo
och Lars Winnerbäck är med hos Skavlan. Trevlig helg!

Dagens låt: Lars Winnerbäck - Köpt en bil

Miljövänliga värmeljus med refillsystem

ljus
 
Denna veckan har jag provat nya värmeljus. Jag köpte Reluminus värmeljus på Clas Ohlson. De är av 100% stearin utan palmolja. Svanenmärkta värmeljus med glaskoppar som kan återanvändas många gånger. Det står att brinntiden är 5 timmar och det verkar att stämma.
 
Mitt första ljus hade jag tänt i fyra timmar innan jag blåste ut det. Dagen därpå kunde jag tända det på nytt utan problem. Jag upplever att det smälter ganska så långt ut på kanterna jämför med andra stearin-värmeljus. Det är bra ju mer av stearinet som utnyttjas. Som ni ser blev det ju ändå en ring av stearin kvar. Den var lätt att lossa från glaskoppen när det var dags för rengöring. Jag kunde skrapa bort det mesta, man vill ju inte ha det i avloppet.
 
Den lilla järnbiten som håller veken på plats återvinns som metall. Det är svårare att kunna återvinna aluminium. Så därför är det en fördel att slippa köpa värmeljus med en engångs aluminiumkopp.
När paraffinljus, så är från råollja, brinner är temperaturen inte tillräckligt hög och det bildas då ofullständigt förbrända kolväten som är skadliga för hälsan, som de cancerogena ämnena bensen och toluen. 
 
Så nu är det bara att sätta en ny stearinpuck. De kostar ca 2 kr/st.
Ska jag använda Clas Ohlsons refill värmeljus i fortsättningen? Någon mer som har provat dem? Andra värmeljus jag har läst om är Tändas som är av sojavax.


Dagens låt: Lost Frequencies feat. Janieck Devy - Reality

[ Moodboard ] okt-15 / Nordic Moods / Stäpphöna

moodboard
 
1. Ett fint kök med snyggt golv. Fler bilder finns här revistaAD.
2. Så snygg marinblå jacka Colorado från North Bend.
3. Jag har en hang-up på mjuka skärbrädor och på olika träslag. Issy Croker.
4. Fler fina skärbrädor och snyggt kök. Bild från Stadshem.
5. Träsoffan från Norrgavel och tyget Stäpphöna av Emma von Brömssen.
6. Fjällfeeling i tapeten Winter Wilderness. Mokkasin for Photowall.
7. Keramik från Pottery Jo i vackra färger.


Dagens låt: One Direction - Night Changes

inspiration / Sandberg Essence

inspiration
inspirationhttp://www.bjurfors.se/

inspiration
 http://sandbergwallpaper.com/

Sara Little miss fix it undrar vilka av Sandbergs fyra trender vi identifierar oss med. Det där var inte helt lätt. Men jag tänker nog mest på vilken stil jag gillar här. Vad som tilltalar mig. (Hemma har jag det som passar för just det lilla huset som vi bor, inte bara jag bor ju där utan även min man och mina barn.) Men det som väger över för mig är nog Essence som på bilden ovanför. Så jag säger Essence 60%, Nostalgia 30%, Lush 9%, Play1%.


Dagens låt: Ellie Goulding - Something In The Way You Move

Söndag / rödbetor och lax / filmkväll

söndag
söndag

Rödbetor

Jag fick några rödbetor av svärmor som jag kokade till maten igår. Gott! Jag hade lax med mozzarella, matvete, sallad och en klick crème fraîche.

Filmkväll
Tolv stycken trettonåriga tjejer hemma hos oss i fredags! Dottern bjöd hem tjejerna i klassen på filmkväll. De åt tacos och sedan såg de en film med popcorn till. De såg en High School-film som hette The Duff.

Simtävling
Filmkvällen blev inte så sen, vid tio hade alla gått hem. På lördagen var det simtävling för barnen. Idag är det också simtävling men bara dottern och P är där. Lilleman är förkyld och trött. Tösen har köpt sig en tävlingsbikini idag.

Poldark
SVT kommer att sända andra säsongen av Poldark som är under inspelning nu! Det slutade ju väldigt dramatiskt igår. Jag längtar efter en fortsättning!

söndag

Höstlistan 2015 / Första frosten

frost
 
1. Vad är det bästa med hösten?
Så länge det är finhöst så är det den klara friska luften och de vackra färgerna i naturen! Det värsta med hösten, för mig som kör mycket bil, är älgar, vildsvin och annat på vägarna och ishalka. Inatt var det minusgrader. Första frosten, bilden är fotad idag på morgonen.

2. Vad kommer du äta i höst?
Det kanske är så att det blir mera grytor och mera rotfrukter på hösten.
Någon god äppelpaj!

3. Vad kommer du dricka i höst?
Jag dricker min nya blåbärsdricka från Holistic. Sedan dricker jag rooibos-te och ört-te. Snart blir det nog lite glögg också!

4. Vad kommer bli ditt mest använda plagg i höst?
Det blir jeans och tenniströja som vanligt. Någon mysig tröja blir det såklart också när det blir kallare. Jag har ett par nya skor också som väntar på lite kallare väder. Sedan blir det mönstrade sjalar och fingervantar.

5. Vad gör du om dagarna egentligen?
Jag kör eller åker hemifrån vid 6.20 och kommer hem 16.45. När jobbdagen är slut går resten av tiden åt till barnen, läxläsning, matlagning, diska och städa. Träna, titta på tv och läsa bloggar :-)

6. Vad gjorde du vid den här tidpunkten för ett år sedan?
Jag knåpade ihop en höstlista då också. Mina planer var att jobba, träna och spara pengar till en resa. Det är samma nu.

7. Vad kommer du lyssna på?
Jag lyssnar på det som jag tipsar om som Dagens låt. Just nu är några av favoriterna Måns Zelmerlöw - Should've gone home, Magic! - Let your hair down, Taylor Swift - Wildest Dreams, Darin - Juliet, Years & Years - King,

8. Vad läser du?
Just håller jag på med boken om William Stoner av John Williams.

9. Vad tittar du på?
Bäst just nu är Gengångare! Sedan Bron, Homeland och Poldark.

10. Vad var bäst med sommaren?
Bästa med sommaren är semestern! Att vara ledig med familjen. Skönt att inte behöva så mycket kläder. Skönt med långa ljusa dagar!

11.Vad har du för höstplaner?
Bli lite mer social. Träffa vänner. Gå ut och äta och gå på bio oftare.
Listan kommer från Babes in Boyland.

Trevlig helg / träningsinspiration

trevlighelg
trevlighelgBild: Sarah Saipua.

trevlighelg
 If it's important to you, you will find a way!
If not, you'll find an excuse...

Dagens träningsinspiration: "polera golvet"

Dagens låt: Måns Zelmerlöw - Should've gone home

Chokladkakor med fyllning / Nutella eller kola

kakor
 
Chokladkakor med fyllning
Det här behöver du  till cirka 30-32 kakor:

120 gram rumsvarmt smör
1 dl brunt farinsocker
5 dl vetemjöl
1 ½ dl kakao
1 tsk bikarbonat
½ tsk salt
2 dl socker
2 ägg
1 tsk sirap

Fyllning: Nutella eller Center eller Dumlekola
Garnering: Strösocker eller hellre rårörsocker
 
Ställ ugnen på 200 grader (ej varmluft)
Blanda det rumsvarma smöret och farinsockret till en jämn massa, vänd ner socker och blanda ihop. Blanda ner äggen, sirap i sockersmeten, blanda väl.

Rör ihop vetemjöl, kakao, bikarbonat, i en skål. Vänd ner mjölblandningen i sockersmeten, arbeta ihop till smidig deg.
Förbered fyllningen, häll upp en skål med strösocker och förbered en ugnsplåt med bakpapper.

Fortstätt med degen och rulla ihop till chokladbollar.
Platta ut och fyll dem med en hel Center/Dumlekola rulla ihop till en boll igen. (Om du har Nutella som fyllning så tänk på att den är mera lättarbetad om den är kall ev. frusen.)  Lägg ner i socker och rulla till den täcks, lägg dem med lite avstånd emellan på bakplåten. Det kommer behövas två plåtar.  

Grädda sedan i mitten på ugnen i cirka 7 minuter. Det går snabbt de sista minuterna så ha koll. Kakorna ska spricka och ev. lite av Dumlen ska flyta ut innan du tar ut dem.

Receptinspiration från http://www.jennysmatblogg.nu/

inspiration / Dancing crane / UGG

inspiration
inspirationhttp://www.emmavonbromssen.se/

inspiration

Dagens låt: Years & Years - Foundation

Söndag / Molly Bracken / pyssel

söndag
söndag
Finhöst
Det har varit finhöst denna helgen också. Tösen och jag tog en cykeltur igår. Det har blivit oktober i denna veckan. Dottern och jag valde ut några pumpor på Blomsterlandet till att dekorera med. Hon har även en löv-girland på sitt rum.

Myströja
Vi hittade en så fin tröja till dottern på stan. Molly Bracken med pompons.

Pyssel
Tösen är inne i en pysselperiod. Hon fixar på sitt rum och hon dekorerar sin kalender och i sitt skåp i skolan. En magnetisk clipboard att fästa inne på skåpsdörren och liknande.

Brasa
Vi hade braspremiär för säsongen i torsdags. Det har inte varit särskilt ruggigt väder ännu, men ändå mysigt att sitta vid en sprakande eld.

Bakat
Jag bakade kanelbullar igår och idag har jag gjort chokladkakor. Annars har vi mest slappat och tittat på tv denna helgen. Igår tittade barnen och jag på ett program som heter Spring! på fyran.

söndag

Månadens lista - oktober

lista
Här finns Månadens lista för september.
Men nu är det oktober, så här kommer det ännu en lista!
Jag kör följande tio rubriker sedan ett halvår tillbaka: doft, smycke, frisyr, lampa, porslin, pläd, kläder, drömresmål, citat, musik. Var med du också! ♡

listaDoft Jag är nyfiken på doften mint-kokosnöt i handtvålen från finska Mayn.

listaSmycke Helena Christensen visar danska Ole Lynggaards fina smycken. Armbanden Sweet Drops i kalvskinn är fortfarande snygga.

listaFrisyr Vilda röda lockar! Vackra Eleanor Tomlinson spelar Demelza i tv-serien Poldark. Ikväll kommer avsnitt 7 av 8.

listaLampa Taklampan Svirvel från Ikea.

listaPorslin Snyggt och fina färger på keramik från Muubs.

listaPläd Min favorit att svepa om mig med är Pleece!

listaKläder Snyggt grovstickad tröja! I love Mr Mittens.

listaDrömresmål Tänk att hyra en husbil och åka runt i västra USA. Se Grand Canyon och att cykla, rida, åka helikopter på mängder av utflykter! Lina och hennes familj är på en sådan underbar resa just nu. De har verkligen hunnit med hur mycket som helst! Vi får följa med via hennes Instagram itsahouse.

listaCitat Today is the perfect day to be happy!

lista
Musik Just nu lyssnar jag på Bonnie Raitt.

want need wear read

want
 
Want: Den nya parfymen från Byredo heter Rose of no man's land.
Nytt på Svenskt tenn är Josef Franks vaser. De är tillverkade i Skruv i Småland.

Need: Jag behöver köpa lite Lingonjuice. Denna från Active by Holistic vill jag ha. Jag har smakat blåbärsjuicen. Fin! Papper och skrivblock verkar jag aldrig få nog av. Snygga kuber från Men at Work.

Wear: Jeans från Twist and Tango.

Read: Love x Style x Life av Garance Doré kommer denna månaden.
En annan bok som är aktuell denna månaden är The Kinfolk Home
Interiors for slow living av Nathan Williams.


Dagens låt: Queen - These are the days of our lives

Kanelbullar / Kardemummabullar

bullar
 
Om du undrar vilka bullar du ska baka till Kanelbullens dag på söndag, så är det Leilas kardemummabullar / knutar det ska vara! Det är kanel i fyllningen. När jag bakade dem senast la jag dem i mellanstora muffinsformar.

Pumpornas månad

pumpor
Det är så fint att dekorera med pumpor i oktober.
Den första oktober bjuder på fint väder också.

oktober

RSS 2.0