December 2019 månaden i bilder / best nine

tankebubblor
tankebubblor
tankebubblorHär är 18 bilder från december 2019.

Kolla in Top Nine (eller Best nine.)
Nedanför är bilder från hela 2019. De nio mest gillade:

tankebubblor

Moodboard december 2019

mood
  Bilder: Åhléns, Artilleriet, Röhnisch, Johanna Bradford.

Detta blev som en önskelista! Handdukar casual från Lexington. Nätväska med foder och läderhandtag från Cedon. Budo kort kimono med matchande byxor från Röhnisch. En underbar bukett med amaryllis, mimosa och limonium!


Dagens låt: Malou Prytz - If it ain't love

Söndag / amaryllis / julhelgen

sondag
sondag
Julhelgen
Det har varit en skön helg. Vi var hos oss på julafton och sedan hos barnens farmor och farfar. God mat, julklappar, spel, promenad och biobesök.

Bio
Detta jullovet har jag varit på bio fyra gånger. Star Wars med familjen. Vi har ju sett alla de andra, de fem nyaste, filmerna tillsammans så. Frost 2 såg vi alla med barnens faster och hennes familj. Kul! Dottern och jag var med Mia och hennes dotter och såg En del av min hjärta. Vilken film alltså! En romantisk musikalkomedi med Tomas Ledin-låtar. Den kan jag rekommendera. Igår såg P och jag Last Christmas, den kan jag inte rekommendera.

sondag

Ugnsformar material gratängform

ugnsform
 1. Staub 2. Peugeot 3. Le Creuset
Vad ska jag välja för material till en ugnform? Den ska passa till gratänger, lasagne m.m. Den första bilden visar en form gjord i emaljerat gjutjärn, sedan har vi en i keramik och sist en i aluminium med non-stick. Jag gillar svart. Eller ska jag kanske ha rostfritt stål? Dagens fundering.

Julen 2019

julafton
Hemma hos oss på Julafton i år. Vi bjöd in mina föräldrar. Det blev ett mindre, men fullt tillräckligt, julbord. Potatisgratäng, köttbullar, prinskorv, sallad, ägg, sill, isterband, revben m.m. Kalle Anka och co på tv och saffranspannkaka till efterrätt. Några stycken klappar under granen som mest innehöll choklad och så en bok med 100 svenska dialekter.

julafton
Vi åker till barnens farmor och farfar på landet. Dit åker också deras faster med familj. Kusinerna där är nu 4 och 6 år. Kalkon till middag och ett gäng klappar att dela ut. Lasersvärdet blev populärt för killar i alla åldrar! Spelet Rackarunge gick också hem i alla läger. Sedan blev det Monopol respektive tv tills det var dags att sova över. Vi sov på övervåningen i år.
julafton

På förmiddagen tog vi en lång promenad i skogen och vid sjön. Vi åt köttfärslimpa till middag. På eftermiddagen var 8 personer på bio och såg Frost 2. En skön julhelg! Och jag är nöjd med att ha några dagars ledighet kvar.

i julklapp

christmas
  Bild: Aww memes.

"Våra barn ställer varje år samma fråga till oss... Vad vill ni ha i julklapp?
-Vi vill ha er! Vi vill att ni fortsätter att komma förbi. Vi vill att ni ställer frågor, frågar om våra råd, berättar om era problem, ber om vår åsikt och ber om vår hjälp. Vi vill att ni kommer över och babblar om era problem, om livet, vad som helst. Berätta om era jobb, era vänner, era relationer. Vi vill att ni fortsätter dela era liv med oss.
Kom över och skratta med oss. Eller skratta åt oss, det bryr vi oss inte om. Att höra era skratt är som musik för oss.
Vi har spenderat större delen av vårt liv med att uppforsta er på det bästa sättet vi visste och vi skryter inte, men vi gjorde ett bra jobb. Nu ge oss tid att beundra vårt arbete, vi är ganska stolta över det.
Plundra vårt kylskåp, ta för er, vi har inget emot det. Faktum är att vi inte vill ha det på något annat sätt.
Vi vill att ni spenderar era pengar på att skapa ett bättre liv för er och de ni älskar. Vi har de saker vi behöver. Vi vill ser er lyckliga och friska. När ni frågar oss vad vi vill ha i julklapp, säger vi ingenting för ni har redan gett er gåva hela året."

medkänsla empati förlåtelse

battle
 
Everyone you meet
is fighting a battle you know nothing about.
Be kind. Always.

Det gäller även dig!

"Ett sätt att känna förlåtelse är att skapa en affirmation som du upprepar för dig själv. ”Jag förlåter dig XX och släpper dig fri. Du har ingen makt över mina känslor och mitt liv.”
"Att öva på förlåtelse kommer att öppna dörrar för dig. Du kommer att uppleva att du känner dig friare och inte tyngs under ilska eller sorg. Du känner dig mindre stressad när du tänker på personen eller händelsen i framtiden. Att förlåta är att inte ge någon annan makt över ditt liv och dina känslor."  https://www.mariahelander.se/?p=580
 
"...Det tredje steget, ett slags förfinad empati, det Tania Singer kallar för compassion, medkänsla, innebär inte något medlidande, bara omsorg."
"Medkänsla, medlidande – jag känner med andra. Empati – jag känner för andra. Och hur förhåller sig de orden till inlevelseförmåga, förbarmande, medmänsklighet, medömkan, barmhärtighet och välvilja" https://fof.se/tidning/2014/3/artikel/medkansla-och-empati-ar-inte-samma-sak

Söndag / julgranen / Hasse och Tage

sondag
julgran
Julgranen
Vi, dottern, klädde granen redan till första advent detta året! Tidigaste någonsin tror jag. Den fick nya mörkröda sammetskulor från H&M. Vi provade först batteriljus med fjärrkontroll från Clas Ohlson men de byttes ut till en slinga med sladd. Men vi valde en sådan delningsbar sladd som är lättare att sätta fast i granen. Granen står i uterummet där det har varit runt 10 grader. Vi ska höja värmen på elementet där på julafton!

Ljusslingor
Jag vann en batteridriven tomteslinga i jobbets julklappsspel! Den är från Rusta visst. Mina tre kollegor har också fixat, så vi har haft det fint i juletid. Den där vita paket-paljettlampan såg tösen och jag på Citygross och pimpade den med en hälsning! Det fanns mycket kul att se på deras julavdelning.

Köttbullar
Min raring har stekt ett gäng köttbullar idag! Ingen jul utan hemmagjorda!

Beige
Jag köpte nya kläder med inspiration från mitt senaste blogg-collage.

HasseåTage
Idag har jag sett alla tre avsnitten av Hasse och Tage på Svt play. Så fint!

Bio
Alla fyra i familjen var på bio i fredags och såg Star Wars The rise of Skywalker. Och vill du ha koll på alla elva filmerna så titta här:
https://www.cafe.se/star-wars-filmer-ordning-handling-kronologi/

Sovmorgon
Äntligen julledigt! Jag har tio av tolv sovmornar kvar att njuta av! Ingen klocka som ringer. Sovmorgon för mig innebär att sova längre än 5.20. Så jag brukar stiga upp runt 7-8 när jag är ledig. Barnens gardiner drar jag upp vid tiotiden...

sondag

Förvinter

vinter
 Denna bilden är från 2016. Ingen snö då heller vid denna tiden.

Det blir vinter idag. Vintersolståndet. Men vädret är typ kvar på höst. Det ser ut att bli en mulen julhelg med plusgrader.

Norr om Polcirkeln, t ex på Nordpolen, är det polarnatt nu, midvintermörker. Solen befinner sig under horisonten hela dygnet. Inte lätt att "Fånga dagen" där inte! Julkalendern Panik i Tomteverkstan. Förresten, manusförfattarna verkar ha något otalt med Postnord, jag menar Nordposten. De fick sig en rejäl känga i gårdagens avsnitt. Det ska bli kul att se upplösningen!


Dagens låt: Lewis Capaldi - Before you go

Trevlig helg! / fredagslistan / hyacinter

helghelg  Bild: underbara hyacinter via Pinterest.

Fredagslistan

VECKANS BÄSTA:
Vad hände nu igen i Star Wars 8? Snart ska vi se nr 9 på bio.

VECKANS SÄMSTA:
Orkar inte ens...

VECKANS TV-SERIE:
Vår tid är nu och historien om serien.

VECKANS 9GAG:
Relationship goals.
Gitarrspel.
Who would be stupid enough
Sötis dirigent/körledare
Bättre ekonomi tack.
Banana for scale! Epic :-)
När man kommer hem från jobbet (önskeversionen)

VECKANS TIPS:
"Aluminiumklorid skyddar dig från att svettas under armarna – men det är inte helt riskfritt. Förutom att det kan orsaka klåda, eksem och andra hudirritationer misstänks aluminiumklorid kunna öka risken för sjukdomar"...
https://kurera.se/ar-det-riskfritt-att-anvanda-deodorant-med-aluminiumklorid/

VECKANS HÄLSO-TIPS:
https://kurera.se/glom-inte-ditt-magnesium-sa-att-d-vitaminet-blir-effektivt/

VECKANS UTROPSTECKEN:
https://www.vulverine.se/blogg/ar-mens-onodigt/

VECKANS TANKE:
Snart sovmorgon! Fler dagar i rad!


Dagens låt: Laleh - Winner

Collage / vitt stickat / beige

collage
collage
 
Naturvit finstickad tröja H&M, Vit lurvig polotröja, gråbeige stickad tröja H&M.
Ljusbeige kostymbyxa, Beige ullbyxa Arket, Vit byxa Vero Moda.
Beige väska från Arket. Bruna kängor från Din Sko.


Dagens låt: Isak Danielson - Snowman

Söndag / dans / karate

sondag
Dans
Dotterns dansuppvisning var härlig att se! Denna terminen har hon dansat jazzdans, jazzfunk, dancehall och lyrisk. Fullt upp med andra ord!

Karate
Sonen hade gradering i karate och har nu bytt bälte från orange till grönt. Kroppskontroll, fokus, balans, styrka. Att lära in en kata, en rörelsekvens, är ungefär som att lära sig en danskoreografi tänker jag. Fast utan musik...

Julklappsspel
Julbord på jobbet i fredags. Och två roliga julklappsspel/lekar! Det ena innebar att alla tog med en julklapp var som vi bytte runt. Den andra leken innebar tjocka tumvantar och ett paket inslaget i många lager av papper.

Spel
Jag har skrattat mycket denna helgen! Många roliga saker på gång. Och fått andra att tjuta av skratt också. Jag bjöd på det när vi spelade spelet Rapp i käften med våra vänner. Svårt spel det där :-)

Nyklippt
Sonen har låtit håret växa ett tag. Sedan klippte hans klasskompis honom för några veckor sedan... Idag tog jag båda barnen till frisören, det blev fint! Sonen valde ut en stickad hoodie på Jack & Jones också. Snygg!

Boule
Var ute och åt med tre vänner igår. Hade julklappsbyte och så spelade vi boule inomhus. Så nu har jag lät mig reglerna i boule och det var jättekul!

sondag

Läs om menscykeln och hälsa

Du borde ha koll på Vulverine.se. Det bästa jag läst någonsin! Tänk om alla tjejer hade koll på sin menscykel och hur viktigt det är att ha en fungerande menscykel. Och alla borde få oberoende kunskap om preventivmedel, som inte är sponsrad av läkemedelsföretag.
Och om hur din kost och din livsstil påverkar din hälsa.
Jenny Koos skriver så kloka inlägg om allting som har med kvinnors hälsa att göra. Lova att du går in och läser på Vulverine.se !
och gärna följer vulverinekoos på Instagram.

Så funkar menscykeln:
https://www.fittlife.se/preventivmedel-uncovered/sa-funkar-menscykeln/

Trevlig helg! / fredagslistan / Victoria

helg
victoria
  Bild: TT

Fredagslistan

VECKANS BÄSTA:
Bild nr 5 i detta inlägg. Victorias glada skratt är så befriande!
Man blir genast glad av att titta på denna bilden.
https://ebbavonsydow.com/2019/12/08/kronprinsessan-victorias

VECKANS TV-SERIE:
På Spåret.

VECKANS 9GAG:
Duktig vovve!

VECKANS TIPS:
http://zarahssida.se/kvalitetstips-mineraler-och-vitaminer/

VECKANS HÄLSO-TIPS:
"Du har säkert hört att kroppen bildar d-vitamin när solen lyser på huden. Men visste du att det bara funkar på sommarhalvåret? För att kroppen ska kunna bilda d-vitamin av solens strålar så måste måste solen helt enkelt stå i minst 45 graders vinkel över horisonten. Vilket den ju tenderar att inte göra halvårsvis i Sverige.
"I övrigt räcker det att vara ute i solen i 20 minuter mitt på dagen på sommaren för att ladda D-vitamindepåerna helt. Det blir alltså inte mer d-vitamin för att du är ute längre – ännu en anledning att inte vara i solen så länge att du bränner dig." https://foodpharmacy.se/2019/04/har-du-koll-pa-d-vitamintiden/
och här https://kurera.se/vitamin-d-kolekalciferol/

VECKANS UTROPSTECKEN:
Läs mera om hormonspiral hos Vulverine.
"I marknadsföringen av hormonspiralen är det främsta försäljningsargumentet dess “lokala” effekt i livmodern, vilket föreställningsvis tilltalar livmoderbärare som vill undvika de systemiska effekterna av hormonstörande preventivmedel.
Många får höra av förskrivande barnmorska/gynekolog att hormonspiral är extra bra, just för att den "enbart verkar lokalt" och att "de flesta behåller ägglossningen". Dessa påståenden är någonting jag researchat under ett antal år för att reda ut begreppen." / Vulverine.
Den har en lokal effekt, men ger biverkningar i hela kroppen”...

VECKANS TANKE:
"Varför är bland det svåraste som finns att släppta på saker och personer – även om de inte är bra för en? Jag tror ett skäl är att vi upplärda att vi måste ”bearbeta” det först annars är vi inte fria. Om vi inte förstår det som skett kan vi inte bli fria. NEJ. Ingenting kan vara mer fel. Tvärtom kan det bli det en fälla – för hur ska du förstå ondska? Medvetet onda handlingar som skadar andra människor..." Läs vidare här: https://ehdin.com/acceptera-och-bli-fri/
och läs: https://kurera.se/sanna-ehdin-antioxidanter-ar-inte-farligt-vid-cancer/


Dagens låt: Harry Styles - Treat people with kindness.

Söndag / mjuk pepparkaka / kamel kappa

sondag
sondag
Pepparkaka
Idag har jag bakat mjuk pepparkaka. Tack att du påminde mig om receptet Mia! Lite mandelspån också. När den svalnat fixar man lite lingongrädde som tillbehör.

Advent
Denna morgonen kokade P risgrynsgröt till frukost som förra söndagen. Jag tog apelsin på min gröt igen. Änglaspelet spelade och sedan kollade jag på julkalendern. Det är bara jag i familjen som vill kolla. Tösen och jag har en fin adventskalender tillsammans med produkter från Maria Åkerberg!

Serier
Jag började kolla på en äventyr/drama fantasy-serie på HBO igår som heter His Dark Materials. Ruth Wilson är med i denna serien och henne gillar jag ju sedan jag såg henne i The Affair.

Kappa
Efter att ha spanat och provat hela hösten och till och med beställt en från Cos som jag returnerade. Jag har äntligen hittat den kamelfärgade kappan jag vill ha! Den fanns på New House och nu har jag den hos mig. Jag köpte även en rutig halsduk på H&M.

sondag

acceptera och bli fri / släpp negativa tankar

Läsvärt:
Acceptera och bli fri.
”Befrielsen kom när jag en morgon vaknade med insikten att inte behöva förstå ondskan. Det finns, och det har hänt – och det enda jag kan göra är att lämna det bakom mig och gå vidare med positiva saker i mitt liv. För jag överlevde ju. Finns inget att förstå. Bara acceptera… och släppa taget om det.
Det ligger en stor befrielse i de två sista meningarna. Försök inte påverka det du inte kan, det föder bara det hjälplösa barnets frustration. Inom dig alltså…”
Läs hela texten genom att klicka på länken.
https://ehdin.com/acceptera-och-bli-fri/


Månadens lista - december

listan
Det är december och det känns skönt! Det kommer att bli bra. Här kommer en lista med härligheter. Kategorierna denna gången är doft, smycke, frisyr, lampa, porslin, sängkläder, kläder, drömresmål, citat och musik ♡

listanDoft Bergamot från Malin + Goetz har en härlig spa-doft!

listanSmycke Guld och diamanter! flera ringar i en. Bloomingdales.

listanFrisyr Jag gillar det naturliga. Och håret var också fint.

listanLampa Julstjärna Oslo i papper från Watt & Veke. Så fin!

listanPorslin Vilken fin gran! Och tallrikar från H&M.

listanSängkläder Jag har bäddat rent idag med sängkläder i jersey, mjuka som en gammal t-shirt. Plain smoke från Beach House company.

listanKläder Kamelfärgad kappa med fem knappar. New House. Min!

listanDrömresmål Saltvatten, mineraler, tångruskor! Spa på Varbergs kusthotell.

listanCitat Never judge a person for their mistakes.
Judge a person on how they fix them.

listan
 Musik Kacey Musgraves - Butterflies

Trevlig helg! / fredagslistan / amaryllis

helg
kubel
  Bild: http://lovelylife.se/annakubel/2018/11/13/novembermyset/

Fredagslistan

VECKANS BÄSTA:
Jag var på BodyPump 112 release igår. Tufft och kul!

VECKANS TV-SERIE:
Panik i tomteverkstan. Årets julkalender på tv. Rolig!

VECKANS 9GAG:
faller som dominobrickor...
Internet browsers år för år
Minecraft snö.
Ge barnen kunskap.

VECKANS HÄLSO-TIPS:
Sov gott med vitamin D https://www.holistic.se/blogg/6079

VECKANS UTROPSTECKEN:
Jag kan inte nog hylla Jenny Koos! https://www.vulverine.se/
Alla hennes inlägg är så kloka och läsvärda.

VECKANS TANKE:
“The earth has music for those who listen.” / George Santayana
Och tänkvärda ord från Jannice Add Simplicity.


Dagens låt: Young Bombs, Steerner - Starry Eyes

Mitt Spotify 2019

spotify
https://www.spotify.com/se/wrapped/ 

Den gula rutan visar 2019.
Den svarta rutan visar 10-talet, d v s för min del från 2016 till nu.

Detta året har jag upptäckt 475 nya artister. Tydligen bondade jag med Royal Philharmonic Orchestra. Jag hoppar mycket mellan genrer. Detta året var Pop, Swedish Pop, Rock, Reggaeton och Edm (elektronisk dansmusik) i topp. Jag har lyssnat på låtar från 61 länder.

want need wear read

want
 
Want: Yasuragi japanskt spa i Saltsjö Boo.
Need: Produkter från Maria Åkerberg. Hair mask inpackning och magnesium oil.
Wear: Vida vinröda byxor och matchande blus från Andiata.
Read: 100 svenska dialekter av Fredrik Lindström. Läs och lyssna!


Dagens låt: James Hype, Kelli-Leigh - More than friends

Söndag / Hooks herrgård / advent

sondag
hoka
Hooks
Vad mysigt att vara på spa, julbord och övernattning på Hooks herrgård! Det var jättefint på spa-avdelningen som hade många olika pooler, vamt och kallt, bastu, saltrum. På kvällen var vi, med Ps jobbarkompisar, på julbord. God mat och bra uppträde med sång och dans!

Snö
Det blev en extra fin adventshelg också tack vare det fina vädret med snö och sedan solsken! Det har inte varit särskilt många soltimmar i november, men månaden slutade bra. Dottern och jag var på en fin promenad i går kväll när det var solnedgång. Idag var det -10°

Granen
Under tiden vi var iväg så ville tösen klä granen! :-) Den står nu i uterummet där det är svalt och den är klädd och klar! Vi har aldrig haft den klar till första advent innan. Nytt för i år är röda sammetskulor från H&M. Eftersom julgransljusen var sönder behövde vi nya och valet föll på trådlösa. Batteridrivna ljus från Clas Ohlson blev ganska fina men fjärrkontrollen funkar inte så bra.

Advent
Denna morgonen fick vi risgrynsgröt till frukost. Jag valde apelsin på min gröt. Änglaspelet snurrade och alla satt och åt tillsammans. Julkalendern på svt var kul tyckte jag! Igår kväll lyssnade vi på julmusik och tog fram adventsbelysningen.
 
sondag

risgrynsgröt med apelsin

hemma
apelsin
Idag steg P upp och lagade risgrynsgröt åt oss. Han lagar efter receptet på paketet och med lantmjölk i och extra kanelstång. Jag tyckte att det blev gott att ha apelsinklyftor på gröten! Och till detta ljudet av vårt änglaspel ...som sedan byttes ut mot årets julkalender, Panik i tomteverkstan.

december

RSS 2.0